Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
wykres poziomu insuliny
©gamjai/Fotolia
Styl życia

Insulinoodporność jest często efektem nadwagi i prowadzi do cukrzycy

Insulinoodporność to obniżona wrażliwość organizmu na insulinę. Schorzenie dotyczy najczęściej osób otyłych lub ze znaczną nadwagą. Insulinoodporność może doprowadzić do cukrzycy, chorób serca i zaburzeń hormonalnych.

Insulinoodporność to obniżona wrażliwość organizmu na insulinę. Schorzenie dotyczy najczęściej osób otyłych lub ze znaczną nadwagą. Insulinoodporność może doprowadzić do cukrzycy, chorób serca i zaburzeń hormonalnych.

 

Insulinoodporność nie jest chorobą. Jest ona jednym ze schorzeń kwalifikowanych do tak zwanego zespołu metabolicznego. Pozostałe zaburzenia wchodzące w skład tego zespołu to otyłość, nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

Na czym polega insulinoodporność?

Węglowodany to źródło energii dla organizmu. Są one dostarczane wraz z pożywieniem, a następnie transportowane do tkanek przez jeden z hormonów – insulinę. Kiedy ten proces zostaje zaburzony, komórki ciała mogą stać się odporne na działanie insuliny. To zjawisko nazywane jest insulinoodpornością. W wyniku tego zaburzenia, węglowodany nie są prawidłowo rozkładane i przyswajane, a stężenie cukru we krwi jest za wysokie. Zamiast w mięśniach, energia gromadzi się w tkance tłuszczowej i powoduje wzrost wagi.

Przyczyny insulinoodporności i grupy podwyższonego ryzyka

Insulinoodporność może mieć podłoże genetyczne. Jest wówczas związana z nadmierną produkcją hormonów o działaniu przeciwnym do insuliny (na przykład hormonów tarczycy, kortyzolu, androgenów). Najczęściej jednak odporność na insulinę jest spowodowana nadwagą lub otyłością. Nadmierna tkanka tłuszczowa może przyczyniać się do powstawania insulinoodporności. Inne czynniki zwiększające prawdopodobieństwo wystąpienia tego zaburzenia to:

  • wiek (im wyższy, tym większe ryzyko),
  • płeć (insulinoodporność częściej diagnozowana jest u mężczyzn),
  • wysokokaloryczna dieta,
  • mała aktywność fizyczna,
  • stosowanie leków diabetogennych (na przykład glikokortykosteroidy, tabletki antykoncepcyjne),
  • picie alkoholu,
  • palenie papierosów,
  • ciąża.

Insulinoodporność może prowadzić do cukrzycy, miażdżycy i PCOS

Ciągłe utrzymywanie insuliny na nieprawidłowym poziomie może zaburzać pracę trzustki, a w rezultacie skutkować zachorowaniem na cukrzycę typu 2. Inne choroby, do których może doprowadzić insulinoodporność to:

Jak rozpoznać insulinoodporność: objawy

Insulinoodporność można potwierdzić tylko za pomocą badań krwi (metoda HOMA), doustnego testu obciążenia glukozą lub testu polegającego na podaniu glukozy i insuliny w kroplówce (metoda klamry metabolicznej). Objawy, które powinny skłonić do wykonania badań to:

  • problemy trawienne,
  • wahania nastroju i stany depresyjne,
  • problemy z koncentracją i skupieniem,
  • bezsenność, gorsza regeneracja, problemy ze snem.

Wszystkie te objawy to skutek nieprawidłowego metabolizmu i nierównomiernego odżywienia komórek ciała.

Dieta bogata w błonnik pomaga przy insulinoodporności

Osoby z wysokim poziomem insuliny powinny jeść co najmniej 5 mniejszych posiłków w ciągu dnia, zamiast 2-3 większych. Z diety należy wyeliminować cukry proste, zwłaszcza w słodyczach i napojach. Zamiast tego, jadłospis powinien składać się z produktów bogatych w błonnik. Są to na przykład: otręby pszenne, warzywa strączkowe, produkty pełnoziarniste, suszone jabłka i morele, śliwki i orzechy. Oprócz diety zalecane jest także zwiększenie aktywności fizycznej.

 

 

Mierzenie poziomu cukru
© 6okean/Fotolia.com
Styl życia
Cukrzyca typu 3: przyczyny oraz objawy cukrzycy typu LADA i MODY
Jedną z przyczyn cukrzycy typu 3 jest zaburzenie wydzielania insuliny, którego następstwem może być śpiączka cukrzycowa. Śpiączka hiperglikemiczna występuje w przypadku wzrostu poziomu glukozy we krwi, natomiast hipoglikemiczna, gdy poziom glukozy raptownie spada.

Jedną z przyczyn cukrzycy typu 3 jest zaburzenie wydzielania insuliny, którego następstwem może być śpiączka cukrzycowa. Śpiączka hiperglikemiczna występuje w przypadku wzrostu poziomu glukozy we krwi, natomiast hipoglikemiczna, gdy poziom glukozy raptownie spada. Cukrzyca typu 3 oraz 1 i 2 Cukrzyca typu 1 występuje, kiedy organizm niszczy komórki beta trzustki odpowiedzialne za wytwarzanie insuliny. Otyłość sprzyja powstawaniu cukrzycy drugiego typu. Organizm chorego nie produkuje wystarczającej ilości insuliny lub jest na nią odporny. Insulinoodporność powoduje, że hormon nie jest w stanie spełniać swojej roli w organizmie. Cukrzyca typu 3 to pozostałe rodzaje cukrzycy, w skład których wchodzą LADA i MODY. Cukrzyca – przyczyny zaburzenia wydzielania insuliny Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która może pojawiać się już u osób poniżej 30. roku życia . Główną przyczyną jest niszczenie komórek beta trzustki produkujących insulinę. Do przyczyn zachorowania na cukrzycę wlicza się także brak aktywności fizycznej , otyłość oraz uwarunkowania genetyczne. Cukrzyca typu 3 – przyczyny LADA i MODY LADA to cukrzyca typu 3 pochodzenia autoimmunologicznego. Niszczenie komórek beta trzustki przebiega stopniowo i ujawnia się między 35 a 45 rokiem życia. Cukrzycę LADA podejrzewa się u osób, które nie mają otyłości ani nadciśnienia tętniczego. MODY stanowi około 5% zachorowań na cukrzycę. Najczęstszą przyczyną zachorowań jest upośledzenie wydzielania insuliny uwarunkowane genetycznie. Cukrzyca typu 3 może wystąpić po 20 tygodniu ciąży. Powodem choroby jest zaburzenie gospodarki cukrowej przez wzrost stężenia hormonów, takich jak: progesteron i estrogeny . Cukrzyca typu 3 – objawy cukrzycy Niezależnie od rodzaju cukrzycy diabetycy odczuwają wzmożone pragnienie i...

cukrzyca ciążowa
© Mediteraneo/Fotolia.com
Styl życia
Leczenie cukrzycy ciążowej – podstawą jest dieta
Cukrzyca ciążowa wymaga leczenia, ponieważ może negatywnie wpływać na zdrowie matki i dziecka oraz przebieg porodu. Cukrzycę w ciąży leczy się przede wszystkim poprzez zmianę diety: częste, niewielkie posiłki, o niskim indeksie glikemicznym, bogate w białko, nieprzetworzone węglowodany i witaminy. Pomóc może też regularna aktywność fizyczna.

Cukrzyca ciążowa wymaga leczenia, ponieważ może negatywnie wpływać na zdrowie matki i dziecka oraz przebieg porodu. Cukrzycę w ciąży leczy się przede wszystkim poprzez zmianę diety: częste, niewielkie posiłki, o niskim indeksie glikemicznym, bogate w białko, nieprzetworzone węglowodany i witaminy. Pomóc może też regularna aktywność fizyczna.   Pojawienie się cukrzycy ciążowej jest związane z tym, że hormony oddziałujące na organizm ciężarnej blokują insulinę, niezbędną do przenikania glukozy z krwi do komórek. Utrudnione staje się wykorzystanie glukozy przez organizm, a jej stężenie we krwi wzrasta. Leczenie cukrzycy ciążowej wymaga stałej kontroli Podstawą leczenia cukrzycy ciążowej jest stałe monitorowanie stężenia glukozy we krwi. Pomiarów można dokonywać za pomocą glukometru. Należy robić to na czczo oraz godzinę po każdym posiłku. Prawidłowa glikemia na czczo wynosi mniej niż 90 mg/dl. Godzinę po posiłku nie powinna przekroczyć 120 mg/dl. Jeśli mimo stosowania diety cukrzycowej wartość glikemii przewyższa normy, konieczne może się okazać podawanie insuliny.   Warto też wykonywać poranne badania moczu w celu oznaczenia stężenia w nim glukozy i ciał ketonowych za pomocą pasków testowych. W przypadku obecności ciał ketonowych w moczu należy późnym wieczorem (ok. godziny 22.00), albo nad ranem (ok. godziny 3.00) jeść dodatkowe, niewielkie posiłki, np. kanapkę z pełnoziarnistego chleba z plasterkiem wędliny i pomidorem albo koktajl z jogurtu i malin   Kontrolować należy także wagę, kobieta z prawidłowym BMI, w granicach 19-26, nie powinna w ciąży przytyć więcej niż 11-13 kilogramów. Dieta podczas cukrzycy ciążowej Istotnym elementem leczenia cukrzycy ciążowej jest dieta. Należy spożywać 5 niewielkich posiłków dziennie. Liczba dostarczanych...

Ukłuty palec
Pixabay/TesaPhotography/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Czynniki ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 1 i typu 2
Cukrzyca typu 1 i cukrzyca typu 2 to dwa oblicza choroby, której charakterystycznym objawem jest podwyższony poziom cukru we krwi. Przyczyny obu typów choroby są inne. O zachorowaniu na cukrzycę typu 1 decydują geny, w przypadku cukrzycy typu 2 ważne są również inne czynniki: nadwaga, stres, zła dieta, alkohol czy palenie papierosów.

Cukrzyca typu 1 i cukrzyca typu 2 to dwa oblicza choroby, której charakterystycznym objawem jest podwyższony poziom cukru we krwi . Przyczyny obu typów choroby są inne. O zachorowaniu na cukrzycę typu 1 decydują geny, w przypadku cukrzycy typu 2 ważne są również inne czynniki: nadwaga, stres, zła dieta, alkohol czy palenie papierosów. Cukrzyca typu 1 – przyczyny Cukrzyca typu 1 najczęściej zaczyna się w młodym wieku, najczęściej w dzieciństwie. Jest chorobą autoimmunologiczną, a jej bezpośrednią przyczyną jest niszczenie komórek beta trzustki, produkujących insulinę, przez komórki układu odpornościowego. Niedobór insuliny, która odpowiada za kontrolowanie ilości cukru we krwi, skutkuje tym, że cukier w nadmiernych ilościach gromadzi się we krwi. Czynnik, który sprawia, że układ odpornościowy atakuje komórki trzustki jest niewyjaśniony, niektórzy badacze przypuszczają, że odpowiedzialna za to może być infekcja wirusowa. Kto może zachorować na cukrzycę typu 1? Przyczyną cukrzycy typu 1 zazwyczaj są czynniki genetyczne. Jeśli twój bliski krewny: rodzic, brat, siostra cierpi na cukrzycę typu 1, masz 6% ryzyko, że wystąpi ona także u ciebie. Dla osób, w których najbliższej rodzinie nie występuje ta choroba, prawdopodobieństwo wynosi 0,5%. Cukrzyca typu 2 – przyczyny Cukrzyca typu drugiego pojawia się, kiedy organizm nie produkuje wystarczającej ilości insuliny albo komórki nie reagują na insulinę (ten drugi przypadek nazywany jest „insulinoodpornością”). Ten typ cukrzycy występuje dużo częściej niż cukrzyca typu 1, ponad 90% osób chorych na cukrzycę cierpi na cukrzycę typu 2. Zazwyczaj pojawia się u osób w starszym wieku.   Przyczynami cukrzycy typu 2 są predyspozycje genetyczne połączone z niezdrowym stylem...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner