Newsy

Wigilia w stylu less waste. Poznaj przepisy na nowoczesne świąteczne dania

W te Święta wypróbuj szwedzki sposób gotowania bez marnowania!

Boże Narodzenie kojarzy nam się z choinką, prezentami oraz wspólnym świętowaniem przy suto zastawionym stole. Celebrowanie miłych chwil w towarzystwie wigilijnych potraw to piękny czas, lecz warto zwrócić uwagę, czy przy tej okazji nie marnujemy jedzenia – według badań aż 1/3 żywności trafia do kosza!*

Skorzystaj z naszych przepisów na pyszne potrawy wigilijne, które wykorzystują ideę less waste. Znaczna część ich składników pokrywa się, zapobiegając marnowaniu kupionych produktów. Bo less waste to nie wymuszona oszczędność – to przede wszystkim dobre planowanie i gotowanie bez marnowania!

Pieczone pierogi z farszem rybnym z okrasą karmelizowanej cebuli z makiem i natką pietruszki

Mat. prasowe

(6 porcji)

Ciasto:

600 g mąki

300 g wrzątku

50 g masła

Do miski wsypać mąkę i dodać masła. Zalać wszystko wrzątkiem i zagnieść ciasto. Odstawić na 40 minut.

Farsz:

500 g ugotowanych ziemniaków bez skórki

300 g resztek rybnych pozostałych  (skóra i resztki mięsa)

1 posikana, usmażona cebula

70 g masła

Rybę obgotować przez 10 minut. Następnie zmielić. Ziemniaki utłuc z masłem, po czym dodać rybę i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Okrasa:

150 ml oleju rzepakowego

4 cebule

4 ząbki czosnku

1 łyżka maku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Na patelni rozgrzać olej, po czym dodać cebulę. Smażyć do momentu aż cebula lekko się przyrumieni. Teraz należy dodać czosnek. Smażyć chwilę i dodać mak z natką pietruszki.

Ciasto na pierogi rozwałkować. Nałożyć farsz i zwinąć pierogi. Obgotować je w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia. Skropić olejem i piec w 200 stopniach z parowaniem przez 15 minut. Rumiane, upieczone pierogi podawać polane okrasą z cebuli i maku.

Less waste – do farszu wykorzystujemy reszki z ryby pozostałe z przygotowania ryby do pieczenia, masło, cebulę, mak, zioła wykorzystamy do kolejnych potraw – jeżeli nie zużyjemy ich do końca.

Barszcz czerwony na domowym zakwasie z jabłkami i pieczonymi warzywnymi pasztecikami

Mat. prasowe

(6 porcji)

Zakwas:

4 duże buraki

1 główka czosnku

4 liście laurowe

4 ziela  angielskie

2 l wody

2 łyżki soli

Wszystkie składniki umieszczamy w wyparzonym słoiku. Staramy się aby nic nie wystawało ponad taflę wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 dni w temperaturze pokojowej.

Barszcz:

1 włoszczyzna

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

2 kg buraków

1 jabłko

10 g suszonych grzybów

majeranek

Połowę buraków pieczemy w 200 stopniach w piekarniku z parowaniem do miękkości. Proces będzie trwać około 1 godzinę. Po upieczeniu buraki obieramy i ścieramy na tarce. W garnku zagotowujemy 3 l wody. Dodajemy włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, pozostałe, nieupieczone buraki starte na tarce i grzyby. Gotujemy przez 40 minut. eraz odcedzamy wywar, zachowując warzywa na później. Wywar przelewamy do garnka. Dodajemy upieczone buraki i podgrzewamy 10 minut ale nie gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Teraz nalewamy 1 l zakwasu i dodajemy do smaku trochę cukru. Od tego momentu już nie zagotowujemy zupy. Ewentualnie tylko podgrzewamy aby nie stracić wartości odżywczych z zakwasu i koloru. Barszcz przecedzamy i dodajemy pokrojone cienko jabłka,majeranek(buraki pozostawiamy na później). Nalewamy na talerze

Paszteciki:

Wszystkie resztki warzyw z gotowania barszczu

Ciasto francuskie

80 g masła

2 jajka

Sól i pieprz

Warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy do nich masło i dusimy kilka minut aż odparuje woda i farsz zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na ciasto francuskie nakładamy porcję farszu. Przykrywamy je drugim kawałkiem ciasta i wycinamy okrągła pasztecik. Nacinamy go nożem, smarujemy jajkiem i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Podajemy do barszczu.

Less waste – do przygotowania pasztecików wykorzystujemy wszystkie pozostałe warzywa z gotowania barszczu, które praktycznie zawsze trafiają do kosza, możemy też tu użyć nadwyżkę cebuli pozostałą z innych potraw.

Pieczony łosoś z ziemniakami, cytryną i zielona salsą zrobiona z ziół, które pozostały z innych potraw

Mat. prasowe

(6 porcji)

1,5 kg Filet z łososia ze skórką

2 kg ziemniaków

2 cytryny

500 g pomidorów cherry na gałązce

Olej

Sól i pieprz

Rybę kroimy na filety około 180 g. Resztę ryby pozostawiamy do pierogów. Ziemniaki na mniejsze kawałki. Obgotowujemy je w wodzie przez 4 minuty. Następnie smażymy na patelni z obu stron aż zrobią się rumiane. Ziemniaki układamy na dnie blachy do pieczenia. Na nich układamy łososia. Solimy i pieprzymy. Pieczemy w 200 stopniach z parowaniem przez 20 minut. W połowie pieczenia dodajemy pomidory. Po upieczeniu rybę polewamy salsą. Opcjonalnie można dodać pomidory cherry.

Zielona salsa do ryby

Zioła pozostałe po przygotowaniu kolacji

1 ząbek czosnku

Cytryna pozostała z przygotowywania ciasta

Olej

Sól i pieprz

Zioła i czosnek bardzo drobno siekamy. Delikatnie solimy i odstawami na 15 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny. Dolewamy trochę oleju tak aby powstał sos. Doprawiamy ponownie do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut.

Less waste – resztki ryby z filetowania dodajemy do farszu do pierogów. Do przygotowania salsy używamy pozostałe zioła – głównie majeranek i natka, które zawsze zostają, używamy cytryny pozostałej z ciasta do babki.

Łamańce karmelowe z makiem

Mat. prasowe

(6 porcji)

1 kg cukru brązowego demerara

50 g maku

Papier do pieczenia

Do garnka wsypujemy cukier. Dodajemy 3 łyżki wody. Podgrzewamy na palniku do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Teraz dodajmy mak. Wkładamy rondelek do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i parą. Pieczemy 10 minut. W ten sposób karmel się nie przypali i równomiernie zgęstnieje. Karmel rozlewamy na papierze do pieczenia lekko posmarowanym tłuszczem. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkiem spłaszczamy karmel do 2 mm. Po wystygnięciu łamiemy karmel na kawałki.

Less waste – używamy nadwyżki maku, to jest danie, które nie generuje żadnych resztek

Babka cytrynowa z mąka krupczatka i makiem

Mat. prasowe

5 jajek

2 żółtka

150 g cukru

110 g mąki pszennej

100 g mąki krupczatki

80 g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

220 g masła

Bułka tarta

Mak

Skórka z cytryny

Jajka z żółtkiem mocno ubijamy z cukrem. Jajka powinny się napowietrzyć i zgęstnieć. Następnie dodajemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia, mak i skórkę cytrynową. Masło rozpuszczamy i wrzące masło wlewamy powoli do ciasta, cały czas mieszając. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach  z parowaniem przez 30/35 minut.

Dekoracja

300 g cukru pudru

Woda lub sok z cytryny

Cukier puder rozrabiamy z niewielką ilością wody lub soku. Tak przygotowanym lukrem polewamy ciasto.

Less waste - do tego dania zużyjemy pozostała mąkę po pierogach oraz mak. Pozostałą po wykorzystaniu cytryny skórkę możemy zużyć do lukru oraz do zielonej salsy do ryby. Produkty typu mąka i inne produkty suche można długo przechowywać i używać przy innych okazjach.

Szwedzki minimalizm w kuchni

Planowanie zakupów, rozsądne wybieranie produktów, korzystanie z nich tak, by niczego nie wyrzucać – to pierwsze kroki w kierunku gotowania w stylu less waste. Kolejnym, równie ważnym, jest sposób przygotowywania dań. Gotowanie i pieczenie z wykorzystaniem pary to jedna z najlepszych metod. Jej ambasadorem jest szwedzka marka Electrolux, której filarem jest działanie w duchu zrównoważonego rozwoju.

Mat. prasowe

W swojej ofercie Electrolux posiada piekarniki parowe, które pomagają zmniejszyć zużycie tłuszczu oraz zachować więcej składników mineralnych w potrawach. Dzięki funkcji pieczenia parą jedzenie przygotujemy szybciej (nawet o 20%!) oraz z łatwością odgrzejemy je następnego dnia, nie tracąc smaku dań. Odpowiada za to funkcja Regeneracja, dzięki której odgrzewane posiłki smakują jak te świeżo przygotowane.

Zainspiruj się szwedzkim minimalizmem i przygotuj niezapomnianą kolację wigilijną. Święta to idealny czas, by rozpocząć życie w stylu less waste.

*Źródło: Cele zrównoważonego rozwoju ONZ, 2018

Artykuł powstał z udziałem marki Electrolux

 

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik