Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
warzywa w garnku
Pixabay/51zuzanna1/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Lekkostrawna dieta niskotłuszczowa chroni chorą wątrobę

Wzdęcia, zaparcia, problemy z trawieniem? Aby zapobiec zapaleniu, marskości czy stłuszczeniu wątroby, trzeba działać natychmiast i złe nawyki żywieniowe zastąpić dietą wątrobową.

Wzdęcia, zaparcia, problemy z trawieniem? Aby zapobiec zapaleniu, marskości czy stłuszczeniu wątroby, trzeba działać natychmiast i złe nawyki żywieniowe zastąpić dietą wątrobową.

Co to jest dieta wątrobowa?

Dieta wątrobowa to inne określenie diety niskotłuszczowej – jej celem jest ograniczenie spożycia produktów tłustych, zarówno ilościowe (do 40 g dziennie), jak i jakościowe (wyłącznie masło, olej słonecznikowy i olej sojowy). Ma to na celu zminimalizowanie obciążenia wątroby, które skuteczne jest tylko, jeśli w parze z wyeliminowaniem tłuszczu idzie zmniejszenie obfitości codziennych posiłków.

 

Najlepiej jeść 5 lekkostrawnych posiłków dziennie. Dieta wątrobowa należy do najbardziej restrykcyjnych, bo oprócz ograniczeń związanych ze spożyciem tłuszczu, obowiązuje odstawienie wszelkich potraw smażonych, ciast, słodyczy, ostrych przypraw, kaszy, mocnej kawy, a także alkoholu.

Wskazania do stosowania diety wątrobowej

Dieta wątrobowa jest koniecznością w przypadku wszelkich schorzeń wątroby – od wirusowego i przewlekłego zapalenia wątroby, poprzez marskość, aż po otłuszczenie. Ponadto dieta niskotłuszczowa zalecana jest w chorobach trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Wskazaniem do stosowania diety wątrobowej jest także potrzeba regeneracji wątroby u tych, którzy po posiłkach mają problemy z trawieniem, odczuwają wzdęcia i zaparcia. Długość trwania takiej diety określa lekarz w zależności od tego, jaki rodzaj schorzenia jest wskazaniem do zmiany jadłospisu. Czas regeneracji wątroby jest kwestą indywidualną dla każdego organizmu.

Co wolno jeść w diecie wątrobowej?

Podstawą diety wątrobowej są produkty o wysokiej zawartości białka i węglowodanów. Na mięso możemy sobie pozwolić tylko, jeśli ograniczymy się do tego najchudszego, czyli filetu z kurczaka lub z indyka. Lepiej jednak zastępować je rybami. Miejsce śmietany powinien zająć jogurt naturalny, a tłustych serów – ich chude lub półtłuste zamienniki. Trzeba pamiętać też o tym, aby dzienna dawka cukru nie przekraczała 7 dag. Warto powstrzymać się od słodzenia herbaty lub używać do tego miodu rzepakowego. Aż 45% codziennej diety powinny stanowić makarony i pieczywo, a także inne produkty bogate w węglowodany. Równie ważne jest białko, którego pełno nie tylko w nabiale, ale również w fasoli, soi czy soczewicy. Posiłki dla osób chorych na wątrobę najlepiej gotować na parze lub piec w folii bez dodatku tłuszczu.

Produkty przyjazne wątrobie

W diecie wątrobowej na wagę złota są przeciwutleniacze, witamina C i kwas foliowy. Komponując jadłospis trzeba pamiętać o:

  • marchwi,
  • sałacie,
  • burakach,
  • brokułach,
  • natce pietruszki.

Warto docenić też orzechy włoskie, które mają swój udział w detoksykacji amoniaku, a poza tym stanowią źródło glutationu i kwasów omega-3, które wspierają naturalne działania oczyszczające wątroby.

Owoce i zioła w diecie wątrobowej

Bardzo ważne w diecie wątrobowej są owoce. Awokado i jabłka odciążają chory organ, bo – tak jak on – mają zdolność oczyszczania organizmu z toksyn. Prawdziwym lekarstwem dla wątroby mogą się okazać także zioła. Szczególnie ceniony jest wyciąg z nasion ostropestu plamistego, który chroni przed toksynami, działa przeciwzapalnie i ma właściwości regenerujące. Tak samo skuteczny jest ekstrakt z korzeni i liści karczocha, który reguluje wytwarzanie i działanie żółci. Największą popularnością cieszy się jednak ziele dziurawca. Uchodzi za środek żółciopędny, a przy tym wspomaga trawienie. Ziołowe lekarstwa, zawierające wyciągi z tych trzech ziół dostępne są w aptekach – w formie tabletek, herbatek czy soków.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
owoce
Flickr/Didriks/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Volumetrics – chudnięcie poprzez jedzenie do syta niskokalorycznych produktów
Dieta wolumetryczna, czyli inaczej objętościowa. Jest to sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów poprzez ograniczenie kaloryczności a nie ilości spożywanych posiłków.

Dieta wolumetryczna, czyli inaczej objętościowa. Jest to sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów poprzez ograniczenie kaloryczności a nie ilości spożywanych posiłków. Zasady diety wolumetrycznej Podstawą diety wolumetrycznej jest zasada polegająca na tym, że każdego dnia człowiek spożywa podobną objętość jedzenia, dlatego wystarczy obniżyć jego zawartość kaloryczną a nie objętość. Ponieważ to właśnie wielkość spożywanych porcji a nie zawartość składników odżywczych ma znaczący wpływ na uczucie sytości. Dlatego, aby schudnąć nie trzeba zmniejszać ilości jedzenia, tylko kaloryczność przy zachowaniu tej samej objętości posiłków. Metoda ta zapewnia zdrowe tempo utraty wagi, dzięki czemu można dzięki jej stosowaniu osiągać trwalsze efekty. Ważna w tej diecie jest również codzienna aktywność fizyczna. Dieta wolumetryczna – cztery grupy produktów Dieta objętościowa polega na podzieleniu produktów żywnościowych na cztery grupy, według kaloryczności oraz zawartości wody (tzw. gęstości energetycznej). Grupa 1: Produkty zalecane, to takie, które można jeść bez ograniczeń, są to: niskokaloryczne warzywa i owoce (np. arbuz, sałata, pomidory, ogórki, maliny, jabłka, cytrusy), chude mleko i jogurty, buliony warzywne. Grupa 2: Produkty dozwolone. Są to: owoce i warzywa o wyższej kaloryczności (np. strączki, ziemniaki, banany, kukurydza), produkty pełnoziarniste (np. brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo i makarony), chude ryby (np. mintaj, dorsz, morszczuk) i mięso (np. wołowina, cielęcina, kurczak, indyk). Produkty z tej grupy można jeść w sposób kontrolowany, spożywając najmniej mięsa i ryb. Grupa 3: Produkty, które są dozwolone, ale których spożycie trzeba znacznie ograniczać, to: tłusty nabiał – jajka i sery, tłuste mięso – gęsina,...

kanapka z warzywami
Flickr/Suzette - www.suzette.nu/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Weganizm od kuchni – smacznie, zdrowo, kolorowo!
Dieta wegańska wymaga poświęcenia. Pozbawiona, mięs i produktów odzwierzęcych może być jednak smaczną odskocznią od kuchni tradycyjnej.

Dieta wegańska wymaga poświęcenia. Pozbawiona, mięs i produktów odzwierzęcych może być jednak smaczną odskocznią od kuchni tradycyjnej. Weganizm – co to takiego? Weganizm jest stylem życia, który charakteryzuje się m.in. rezygnacją ze spożywania wszelkich produktów zwierzęcych (mięso, nabiał, miód, żelatyna, jaja, a nawet mleko i produkty mleczne). Podstawą wegańskiego jadłospisu są: warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, grzyby, zboża i produkty zbożowe. Dieta wegańska wydaje się być restrykcyjna, dlatego też jest powodem wielu kontrowersji. Wydawać się może, że eliminując z jadłospisu nabiał w postaci mleka, serów i mięs zubażamy dietę o najważniejsze wartości odżywcze. Nie może więc być ona ani zdrowa, ani smaczna. Fakty jednak przeczą temu stereotypowi. Wielu naukowców twierdzi, że dobrze skomponowana i urozmaicona dieta wegańska jest całkowicie bezpieczna i smaczna. Nie ma też przeciwwskazań dla jej stosowania w żadnej grupie wiekowej. Jest bezpieczna zarówno dla osób starszych, dzieci, aktywnych fizycznie i kobiet w ciąży. W czym tkwi tajemnica smaku potraw wegańskich? Sekretem wegańskich dań są odpowiednio wyselekcjonowane przyprawy i znajomość różnorodnych przepisów. Dobrze przygotowane potrawy mogą zaskoczyć nawet entuzjastów kuchni tradycyjnej, niemalże wszystkie dania można przygotować na sposób wegański, zastępując produkty odzwierzęce roślinnymi.   Wśród dań wegańskich mogą się znaleźć: gulasz z ziemniaków, kotlety ryżowe, biała fasola w sosie pomidorowym, zupa z soczewicy, duszona dynia z cebulą i pomidorami, omlet z tofu czy wielowarzywne leczo. Wystarczy odrobina kreatywności, a nawet grill może okazać się sprzyjający diecie wegańskiej. Tradycyjne kiełbaski można zastąpić sojowymi, tofu lub grillowanymi...

szczupła kobieta w białym stroju kąpielowym
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Sekret idealnej sylwetki gwiazdy "Przyjaciół"
Dieta Jennifer Aniston to sposób żywienia bazujący na produktach z małą ilością tłuszczu i kalorii, z dobrze skomponowanymi, prostymi posiłkami. Dopuszczane są w niej małe odstępstwa od diety (10% diety), dzięki którym unikniemy podjadania pomiędzy posiłkami.

Dieta Jennifer Aniston to sposób żywienia bazujący na produktach z małą ilością tłuszczu i kalorii, z dobrze skomponowanymi, prostymi posiłkami. Dopuszczane są w niej małe odstępstwa od diety (10% diety), dzięki którym unikniemy podjadania pomiędzy posiłkami. Zalety diety Jennifer Aniston  Autorska dieta dbającej o zdrowy tryb życia zadbanej aktorki zyskała dużą popularność nie tylko w Hollywood. Swój sukces Jennifer Aniston zawdzięcza trwałym efektom, niewystępowaniu efektu jo-jo i bogatemu menu, które nie pozwala na nudę. Sama Jennifer zrzuciła dzięki niej 13,5 kilograma w sześć miesięcy . Dzięki wytrwałości chudniemy tu powoli, acz skutecznie i trwale. Dieta jest zbilansowana, bezpieczna, zróżnicowana i do długotrwałego stosowania. Dieta Jennifer Aniston - zasady żywienia Opracowana przez gwiazdę dieta 9:1 bazuje na tym, aby 90% menu stanowiły zdrowe produkty niskokaloryczne z małą ilością tłuszczu, bogate w skrobię i błonnik, pozostałe 10% to przyjemności. Ponadto ważne jest takie komponowanie posiłków, aby w każdym z nich znalazło się 40% węglowodanów i po 30% białek i tłuszczów. Dieta zapewnia stabilny poziom insuliny i glukagonu (reguluje spalanie tłuszczu w organizmie). Menu w diecie Jennifer Aniston W diecie Jennifer Aniston należy unikać kawy, słodzonych napojów, tłustych smażonych pokarmów, fast foodów, słodyczy . Podstawą są świeże soki owocowe, niegazowana woda (szklanka przed posiłkiem zapewni uczucie sytości), pełnoziarniste pieczywo , muesli, gotowane w łupinkach ziemniaki, fasolka szparagowa, kukurydza, owoce, grillowana pierś kurczaka. Propozycje posiłków w diecie Jennifer Aniston Śniadanie najlepiej zacząć od świeżo wyciskanego soku owocowego czy warzywnego lub zielonej herbaty. Następnie można zjeść kromkę pełnoziarnistego chleba z twarożkiem i niesłodzonym dżemem, muesli lub płatki owsiane z...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner