Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Szparagi z masłem
© ExQuisine/Fotolia.com
Styl życia

Gotowane szparagi – z sosem maślanym i holenderskim

Gotowane szparagi mogą być podawane jako samodzielne danie, ale doskonale sprawdzą się również jako dodatek do zapiekanek, makaronów lub sałatek. Należy kontrolować czas gotowania szparagów, ponieważ rozgotowane stają się łykowate i gorzkie.

Gotowane szparagi mogą być podawane jako samodzielne danie, ale doskonale sprawdzą się również jako dodatek do zapiekanek, makaronów lub sałatek. Należy kontrolować czas gotowania szparagów, ponieważ rozgotowane stają się łykowate i gorzkie.

 

Chociaż szparagi można jeść na surowo, wiele osób uważa, że najlepiej smakują gotowane i polane masłem, które sprawia, że konsystencja warzyw jest jeszcze delikatniejsza i bardziej kremowa.

Białe, fioletowe czy zielone – jak wybrać dobre szparagi

Choć istnieją trzy główne rodzaje szparagów, w Polsce najpopularniejsze szparagi zielone i białe. Pierwsze mają wyrazistszy smak i nie trzeba ich obierać ze skórki. Białe szparagi są delikatniejsze, ale i bardziej włókniste, dlatego trzeba z nich obrać skórkę i wyciąć zdrewniałe części. Trzeci, mniej popularny rodzaj, który preferuje się we Francji i Hiszpanii, to fioletowe szparagi – choć są trudniej dostępne w Polsce, trud ich poszukiwań się opłaca. Mają słodki smak i bardzo intensywny zapach. Przyrządzane są podobnie jak białe – należy je obrać, dlatego decydując się na nie lub na odmianę białą, wybieraj grubsze sztuki. Świeże warzywo powinno mieć ściśnięte i zamknięte szczelnie główki oraz sprężyste łodygi. Dla pewności możesz potrzeć o siebie dwie łodygi – jeśli wydają charakterystyczne skrzypienie, są świeże.

Jak gotować szparagi?

Szparagi powinny być gotowane w wysokim naczyniu – najlepiej ustawić je pionowo, ponieważ ich główki są bardzo delikatne i po zamoczeniu bardzo szybko miękną.

 

Umyte i oczyszczone szparagi zwiąż naturalnym sznurkiem, aby nie rozsypały się po garnku. Następnie je wstaw do garnka z niewielką ilością wody, lekko posól wodę, dodaj szczyptę cukru i gotuj.

 

Czas gotowania szparagów jest zależy od ich grubości i rodzaju:

  • zielone szparagi gotuje się około 10 minut,
  • białe i fioletowe szparagi gotuje się około 15 minut.

Najlepiej jednak cały czas kontrolować ich miękkość za pomocą widelca. Nie gotuj ich zbyt długo, ponieważ staną się włókniste, niesmaczne i stracą kolor. Dobrze ugotowane szparagi są jędrne i chrupkie.

Jak jeść gotowane szparagi

Gotowane szparagi mogą być podawane jako samodzielne danie – z dodatkiem sosów:

  • beszamelowego – z masła, mąki i mleka,
  • maślanego – z masła, mąki i żółtek,
  • holenderskiego – przygotowywanego na bazie żółtek i masła.

Bardzo dobrze komponują się z jajecznymi potrawami jako dodatek do omletów lub jajecznicy. Również tarta z gotowanymi szparagami nabierze zupełnie nowego i oryginalnego smaku. Łącząc szparagi z makaronem, pamiętaj o tym, by dobrać pasujący do nich sos – oprócz wymienionych wyżej, wybieraj raczej jasne sosy.

Gotowane białe szparagi z masłem migdałowym

Składniki

  • 2 pęczki białych szparagów,
  • 200 gramów masła śmietankowego,
  • oscypek,
  • sól,
  • sok z połówki cytryny,
  • garść przypieczonych migdałów,
  • łyżka cukru.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. W głębokim garnku zagotuj wodę z płaską łyżką cukru i odrobiną soli. Dodaj łyżkę masła, a gdy się rozpuści włóż do garnka obrane i umyte szparagi.

2. Gotuj szparagi 5 minut, następnie przełóż na patelnię. Dodaj 180 gramów masła i gdy się rozpuści dopilnuj, by ze wszystkim stron pokryło szparagi.

3. Prażone migdały wsyp do blendera i miksuj dopóki nie zrobi się z nich masa – na początku będą sypkie i suche, ale z czasem zaczną wydzielać tłuszcz, który zapewni kremową konsystencję.

4. Polej szparagi masłem migdałowym, a następnie zetrzyj na wierzch cienkie paski oscypka.

Gotowane szparagi z szynką w sosie holenderskim

Składniki:

  • 2 pęczki szparagów,
  • 4 plastry szynki gotowanej,
  • 1 jajko,
  • połówka cytryny,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • 2 łyżki zimnego masła,
  • szklanka sklarowanego masła,
  • 10 dekagramów twardego oscypka lub innego słonego sera.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Zmiksuj jajko, sok z cytryny i przyprawy – stopniowo dodawaj sklarowane masło.

2. Szparagi zblanszuj 4 minuty w osolonej wodzie ze szczyptą cukru, po czym odsącz.

3. W naczyniu żaroodpornym ułóż pokrojony na plasterki ser.

4. Smaż szparagi z obu stron na maśle.

5. Na tym samym maśle usmaż plastry szynki.

6. Na pokrojony ser w naczyniu żaroodpornym połóż szparagi i szynkę, zalej przygotowanym na początku sosem holenderskim.

7. Zapiekaj 5 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Zielone szparagi
© haveseen/Fotolia.com
Styl życia
5 pomysłów na szybkie potrawy ze szparagami
Na przekąskę warto przygotować szparagi z masłem i cytryną, bułką tartą lub zawijane w szynkę i ser. Na obiad sprawdzą się szparagi zapiekane pod beszamelem lub parmezanem.

Na przekąskę warto przygotować szparagi z masłem i cytryną, bułką tartą lub zawijane w szynkę i ser. Na obiad sprawdzą się szparagi zapiekane pod beszamelem lub parmezanem.   Szparagi są wyjątkowo smaczne i zdrowe, szybkie do przyrządzenia, ale nadal niedocenione w polskiej kuchni. Możesz przygotować z nich smaczne dania obiadowe, a także kolacje i przystawki na przyjęcia. Wybór koloru szparagów zależy od twoich upodobań. Dlaczego warto jeść szparagi? Szparagi zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego, witamin C i E, beta-karotenu, inuliny, wapnia, fosforu i potasu. Zapobiegają rozwijaniu się nowotworów, jedzone w ciąży pozwalają prawidłowo rozwijać się płodowi, są moczopędne, niskokaloryczne i sycące. Dzięki nim wspomożesz pracę nerek i układu pokarmowego, a także poprawisz wygląd skóry, włosów i paznokci. Na rynku są dostępne są trzy odmiany szparagów: zielone, białe i fioletowe. Pierwsze z nich są cienkie, aromatyczne i ostre, drugie charakteryzuje łagodny smak i większa grubość. Z kolei szparagi fioletowe są najbardziej unikatowe, a zawierają najwięcej cukru. Szparagi z masłem i cytryną Składniki: 1 pęczek szparagów, 2 łyżki masła, 1 średniej wielkości cytryna (sok oraz skórka), Pół szklanki bulionu warzywnego, Sól, pieprz, inne przyprawy. Sposób przygotowania: Oczyść szparagi, opłucz je i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj masło oraz startą skórkę z cytryny. Po kilku minutach zalej całość bulionem i duś ok. 10 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem, innymi przyprawami i sokiem z cytryny. Szparagi zapiekane pod beszamelem Składniki: 1 pęczek szparagów, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 2 łyżki startego sera żółtego, Sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Sposób przygotowania: Oczyść i umyj szparagi, włóż je do...

Szparagi z szynką
© nblxer/Fotolia.com
Styl życia
4 szybkie przepisy na dania ze szparagami
Proste dania ze szparagami bazują na gotowanych na parze bądź grillowanych szparagach. Można je też krótko gotować w osolonym wrzątku lub piec w piekarniku.

Proste dania ze szparagami bazują na gotowanych na parze bądź grillowanych szparagach. Można je też krótko gotować w osolonym wrzątku lub piec w piekarniku.   Z trakcie krótkiego sezonu na szparagi warto użyć ich zielonych i białych odmian do przygotowania licznych potraw z wykorzystaniem szparagów. Szparagi z jajkiem - przepis Aby szparagi zachowały swój unikalny kolor, głębię smaku i jędrność, upiecz je zamiast gotować . Pieczone szparagi z jajkami na półmiękko to delikatna i dietetyczne potrawa.   Składniki: 2 pęczki szparagów, 4 jajka, 10 dag masła, sól.   Czas wykonania: 20 minut (z nagrzewaniem piekarnika) Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Nagrzej piekarnik do 230°. Dokładnie umyj szparagi, odetnij ich stwardniałe końcówki. Podziel masło na 2 części, jedną połową lekko posmaruj naczynie do zapiekania. Pozostałe po smarowaniu masło z pierwszej połowy pokrój w kostki i ułóż je równomiernie na dnie naczynia. Na maśle ułóż szparagi, lekko je posól i posyp pokrojonym w kostkę masłem z drugiej połowy. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Przewróć szparagi na drugą stronę i wstaw na kolejne 3 minuty. Delikatnie wbij na wierzch jajka, posól i piecz około 3 minut do ścięcia białek – żółtka maja pozostać półpłynne. Podawaj z bagietką i schłodzonym, białym winem. Zielone szparagi z szynką parmeńską i serem Składniki: 8 szparagów, 6 plastrów szynki parmeńskiej, 30 g parmezanu, świeżo zmielony czarny pieprz, gotowy sos winegret, natka pietruszki do przybrania.   Czas wykonania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Jeśli trzeba, odłam stwardniałe końcówki i obierz szparagi . Dokładnie je umyj i pokrój na...

Szparagi z boczkiem
© sebastianreuter/Fotolia.com
Styl życia
Szparagi z boczkiem, w szynce i z kurczakiem – przepisy kulinarne na obiad ze szparagami
Dania ze szparagami to świetny pomysł na kulinarną inaugurację lata. Sezon na szparagi zaczyna się w połowie maja i kończy pod koniec czerwca. Jest to czas na to, aby wypróbować szparagi w różnych wariantach, np. jako danie obiadowe z kurczakiem, boczkiem albo szynką.

Dania ze szparagami to świetny pomysł na kulinarną inaugurację lata. Sezon na szparagi zaczyna się w połowie maja i kończy pod koniec czerwca. Jest to czas na to, aby wypróbować szparagi w różnych wariantach, np. jako danie obiadowe z kurczakiem, boczkiem albo szynką.   Białe szparagi należy dokładnie obrać ze skórki, aby nie były gorzkie i łykowate, kierując się od góry (spod główki) do dołu. Szparagów zielonych nie trzeba obierać. Obiadowe danie ze szparagami i kurczakiem Składniki (2 porcje dania): pęczek białych szparagów , piersi kurczaka, 3 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, świeże: sałata, rukola albo szpinak.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej szczyptę soli. Wody powinno być tylko tyle, żeby zakryła szparagi. Do wrzącej wody wrzuć obrane szparagi. Powinny się one w niej gotować przez 4 minuty. Po 4 minutach wyjmij szparagi, połóż je w durszlaku lub sicie i polej zimną wodą. Pokrój mięso na filety Posyp mięso z obu stron solą, pieprzem oraz papryką. Usmaż przyprawione mięso na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Kiedy mięso przyrumieni się z obu stron, a po przekrojeniu będzie białe, wrzuć na patelnię szparagi i przez 2 minuty duś razem z mięsem. Danie jest gotowe. Możesz podawać je ze świeżą rukolą , sałatą, świeżym albo duszonym z czosnkiem szpinakiem. Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i parmezanem Składniki (2 porcje): pęczek zielonych szparagów, tyle plasterków szynki parmeńskiej, ile jest szparagów w pęczku, 3 łyżki startego parmezanu, dwa ząbki czosnku, oliwa z...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner