Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Zielone szparagi
© haveseen/Fotolia.com
Styl życia

5 pomysłów na szybkie potrawy ze szparagami

Na przekąskę warto przygotować szparagi z masłem i cytryną, bułką tartą lub zawijane w szynkę i ser. Na obiad sprawdzą się szparagi zapiekane pod beszamelem lub parmezanem.

Na przekąskę warto przygotować szparagi z masłem i cytryną, bułką tartą lub zawijane w szynkę i ser. Na obiad sprawdzą się szparagi zapiekane pod beszamelem lub parmezanem.

 

Szparagi są wyjątkowo smaczne i zdrowe, szybkie do przyrządzenia, ale nadal niedocenione w polskiej kuchni. Możesz przygotować z nich smaczne dania obiadowe, a także kolacje i przystawki na przyjęcia. Wybór koloru szparagów zależy od twoich upodobań.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego, witamin C i E, beta-karotenu, inuliny, wapnia, fosforu i potasu. Zapobiegają rozwijaniu się nowotworów, jedzone w ciąży pozwalają prawidłowo rozwijać się płodowi, są moczopędne, niskokaloryczne i sycące. Dzięki nim wspomożesz pracę nerek i układu pokarmowego, a także poprawisz wygląd skóry, włosów i paznokci. Na rynku są dostępne są trzy odmiany szparagów: zielone, białe i fioletowe. Pierwsze z nich są cienkie, aromatyczne i ostre, drugie charakteryzuje łagodny smak i większa grubość. Z kolei szparagi fioletowe są najbardziej unikatowe, a zawierają najwięcej cukru.

Szparagi z masłem i cytryną

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 średniej wielkości cytryna (sok oraz skórka),
  • Pół szklanki bulionu warzywnego,
  • Sól, pieprz, inne przyprawy.

Sposób przygotowania: Oczyść szparagi, opłucz je i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj masło oraz startą skórkę z cytryny. Po kilku minutach zalej całość bulionem i duś ok. 10 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem, innymi przyprawami i sokiem z cytryny.

Szparagi zapiekane pod beszamelem

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki startego sera żółtego,
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania: Oczyść i umyj szparagi, włóż je do gotującej się wody. Po 5 minutach wyjmij, opłucz w zimnej wodzie i osusz.

Przygotuj sos: mleko podgrzej, masło i mąkę zasmaż na patelni, wszystko połącz i wymieszaj. Następnie dodaj ser żółty i przyprawy i gotuj do zgęstnienia. Przełóż szparagi do naczynia żaroodpornego i polej sosem beszamelowym. Piecz ok. 20 min.

Szparagi zapiekane z parmezanem

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • Pół szklanki startego parmezanu,
  • Sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Szparagi oczyść, umyj i gotuj we wrzątku przez 3 minuty. Następnie przepłucz je zimną wodą i ułóż w formie do pieczenia. Szparagi przykryj kawałkami masła, natką pietruszki, przyprawami oraz parmezanem. Piecz ok. 20 min.

Szparagi gotowane z bułką tartą

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • Sól, pieprz, cukier.

Sposób przygotowania: Oczyść, obierz i umyj szparagi. Gotuj je we wrzątku przez 15 minut. Po tym czasie odcedź je i osusz. Rozpuść masło na patelni, dodaj bułkę tartą i przyprawy, wymieszaj. Polej sosem szparagi.

Szparagi zawijane w szynkę i ser

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów,
  • Szynka parmeńska (1 plaster na jedną sztukę szparaga),
  • Ser żółty (1 plaster na jedną sztukę szparaga),
  • 1 łyżka masła,
  • Sól.

Sposób przygotowania: Oczyść szparagi, umyj je i ugotuj we wrzątku (z dodatkiem soli), aż będą miękkie. Odcedź i osusz, następnie zawijaj pojedyncze sztuki w plastry szynki parmeńskiej i sera żółtego. Gotowe podsmaż na patelni (na maśle).

 

Szparagi w cieście francuskim
© aneta_gu/Fotolia.com
Styl życia
Szparagi zapiekane w cieście francuskim – przepis na szparagi białe zapiekane z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera
Szparagi zapiekane w cieście francuskim można podawać na dwa sposoby. Jednym z nich jest owinięcie szparagów szynką parmeńską i ciastem francuskim, a drugim są szparagi zapiekane w sosie beszamelowym. Jeszcze ciepły dressing dodajemy do szparagów po około 10 minutach zapiekania w piekarniku.

Szparagi zapiekane w cieście francuskim można podawać na dwa sposoby. Jednym z nich jest owinięcie szparagów szynką parmeńską i ciastem francuskim, a drugim są szparagi zapiekane w sosie beszamelowym. Jeszcze ciepły dressing dodajemy do szparagów po około 10 minutach zapiekania w piekarniku. Szparagi w cieście francuskim - przepis Szparagi zapiekane na cieście francuskim to przepis, z którym można dowolnie eksperymentować. Szynkę parmeńską można zastąpić inną szynką dojrzewającą , np. szynką serrano pochodzącą z Hiszpanii lub prosciutto – surową włoską odmianą. Ser żółty zastąpić może mozzarella lub ser kozi.   Przygotuj: blaszkę do pieczenia, wałek do ciasta, tarkę do sera.   Składniki: pęczek białych szparagów , około 150 gramów ciasta francuskiego, plasterki szynki parmeńskiej (połowę ilości łodyżek szparagów), około 100 gramów żółtego sera, oliwa extra virgin, sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Rozmrożone wcześniej ciasto francuskie rozwałkuj do grubości około 2 milimetry. Szparagi białe umyj i wyrzuć zdrewniałe, grube końcówki . Łodyżki ułóż na talerzu, polej oliwą extra virgin, a następnie oprósz solą oraz pieprzem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-220 stopni Celsjusza. Z ciasta francuskiego wytnij 6 kwadratów, mniej więcej 10 na 10 cm i ułóż na blaszce do pieczenia. Każdy kwadrat z ciasta przykryj plastrem szynki parmeńskiej , a po przekątnej połóż dwa szparagi. Na środek kwadratu zetrzyj około 30 gramów żółtego sera. Owiń szynkę wokół szparagów, a potem to samo zrób z ciastem francuskim, aby zlepiło się ze sobą. Piecz w piekarniku około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym...

Szparagi z szynką
© nblxer/Fotolia.com
Styl życia
4 szybkie przepisy na dania ze szparagami
Proste dania ze szparagami bazują na gotowanych na parze bądź grillowanych szparagach. Można je też krótko gotować w osolonym wrzątku lub piec w piekarniku.

Proste dania ze szparagami bazują na gotowanych na parze bądź grillowanych szparagach. Można je też krótko gotować w osolonym wrzątku lub piec w piekarniku.   Z trakcie krótkiego sezonu na szparagi warto użyć ich zielonych i białych odmian do przygotowania licznych potraw z wykorzystaniem szparagów. Szparagi z jajkiem - przepis Aby szparagi zachowały swój unikalny kolor, głębię smaku i jędrność, upiecz je zamiast gotować . Pieczone szparagi z jajkami na półmiękko to delikatna i dietetyczne potrawa.   Składniki: 2 pęczki szparagów, 4 jajka, 10 dag masła, sól.   Czas wykonania: 20 minut (z nagrzewaniem piekarnika) Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Nagrzej piekarnik do 230°. Dokładnie umyj szparagi, odetnij ich stwardniałe końcówki. Podziel masło na 2 części, jedną połową lekko posmaruj naczynie do zapiekania. Pozostałe po smarowaniu masło z pierwszej połowy pokrój w kostki i ułóż je równomiernie na dnie naczynia. Na maśle ułóż szparagi, lekko je posól i posyp pokrojonym w kostkę masłem z drugiej połowy. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Przewróć szparagi na drugą stronę i wstaw na kolejne 3 minuty. Delikatnie wbij na wierzch jajka, posól i piecz około 3 minut do ścięcia białek – żółtka maja pozostać półpłynne. Podawaj z bagietką i schłodzonym, białym winem. Zielone szparagi z szynką parmeńską i serem Składniki: 8 szparagów, 6 plastrów szynki parmeńskiej, 30 g parmezanu, świeżo zmielony czarny pieprz, gotowy sos winegret, natka pietruszki do przybrania.   Czas wykonania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Jeśli trzeba, odłam stwardniałe końcówki i obierz szparagi . Dokładnie je umyj i pokrój na...

Na stole stoją dwie miski napełnione kremem ze szparagów.
©fortyforks/Fotolia.com
Styl życia
Zupa ze szparagów na dwa sposoby: z selerem i marchewką oraz z brokułem i szpinakiem
Zupa ze szparagów, selera i marchewki doskonale syci i rozgrzewa. Z warzyw przygotowuje się bulion, który należy doprawić i zblendować. Zielona zupa ze szparagów, brokułu i szpinaku jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Można podawać ją z siekaną bazylią i startym serem żółtym.

Zupa ze szparagów, selera i marchewki doskonale syci i rozgrzewa. Z warzyw przygotowuje się bulion, który należy doprawić i zblendować. Zielona zupa ze szparagów, brokułu i szpinaku jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Można podawać ją z siekaną bazylią i startym serem żółtym.   Szparagi są niskokaloryczne i bogate w minerały. W 100 gramach rośliny znajduje się niespełna 20 kalorii. Ponadto szparagi są bogate w kwas foliowy , błonnik, potas, fosfor, wapń oraz witaminy C i E. Przepis na zupę ze szparagów z selerem i marchewką Zupa ze szparagów, selera i marchewki jest rozgrzewająca, pożywna, delikatna i lekko słodka w smaku. Można przygotować ją zarówno w wersji mięsnej (na rosole), jak i wegańskiej (na bulionie warzywnym ).   Składniki (na 4 porcje): pęczek świeżych szparagów, seler, 2 marchewki, czerwona cebula, korzeń pietruszki, łyżeczka oliwy, po szczypcie soli, pieprzu ziołowego, lubczyku i słodkiej papryki mielonej.   Czas przygotowania: 2 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Warzywa obierz, oczyść i pokrój na mniejsze części. Wrzuć je do garnka i zalej wodą oraz oliwą. Gotuj przez godzinę. Do bulionu dodaj sól, pieprz, lubczyk i paprykę. Całość zamieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 30 minut. Gdy wszystkie składniki się rozgotują zupę zblenduj. Podgrzewaj ją jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Zupę podawaj na ciepło z makaronem, grzankami, ryżem albo pestkami słonecznika i dyni.   Dobra rada: Zupę możesz zabielić jogurtem naturalnym bądź śmietaną.   Smacznego! Jak przygotować zieloną zupę krem z marynowanych szparagów, brokułu i szpinaku Zielona zupa krem z marynowanych szparagów , brokułu i szpinaku jest sycąca i niskokaloryczna. Świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja . Zupę...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner