Standing party jest bardzo luźną formą przyjęcia, na którym nie może zabraknąć przekąsek. Podczas takiej imprezy najlepiej sprawdza się szwedzki stół, na którym każdy powinien znaleźć coś dla siebie.

Reklama

Czym jest stół szwedzki?

Szwedzki stół to sposób serwowania posiłków – układa się je na blacie lub stole, przy którym nie stoją krzesła. Goście wybierają dania zgodnie z własnymi preferencjami i jedzą je na stojąco lub przy innym stole. U naszych zamorskich sąsiadów taka forma przyjęć i spotkań jest bardzo popularna, a stoły na przyjęciach mają niekiedy długość wielu metrów.

Jakie są zasady przygotowywania szwedzkiego stołu?

Sposób nakrycia szwedzkiego stołu zależy od typu przyjęcia. Większej dbałości o formę podania posiłku wymagają eleganckie gale. Na zwykłej domówce można się obejść bez białych obrusów. Są jednak pewne zasady, których należy przestrzegać:

  • Przygotowuj oddzielne zestawy sztućców do nakładania i jedzenia potraw.
  • Wydziel specjalne miejsce, w którym znajdą się napoje i alkohole, a także talerze, szklanki, kieliszki i sztućce.
  • Staraj się, aby do stołu można było się dostać ze wszystkich stron.

Przekąski na stół szwedzki

Ze szwedzkiego stołu najszybciej znikają małe przekąski, które łatwo nałożyć na talerz i jeść bez ryzyka ubrudzenia się. Mogą to być kanapki, koreczki i grzanki. Jeśli chcesz się zainspirować przyjęciami z krajów skandynawskich, podaj wędzone na zimno ryby. Dla preferujących mięsne menu przygotuj talerz wędlin, na którym nie powinno zabraknąć kabanosów. Uniwersalnym zestawem jest talerz serów. Dla wegetarian – półmisek z pokrojonymi warzywami i dipami. Jeśli planujesz zaskoczyć swoich gości, wypróbuj kilka rzadkich przepisów.

Przepis na chrupiące placki kalafiorowe zamiast chipsów

Chipsy i paluszki na standing party możesz zastąpić dietetyczną przekąską z kalafiora. Jest ona równie smaczna, a dużo zdrowsza i tańsza.

Zobacz także

Składniki:

  • główka kalafiora,
  • mała wiązka pietruszki lub koperku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g parmezanu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 jajka,
  • szczypta pieprzu i soli.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zetrzyj na tarce kalafior i parmezan, posiekaj pietruszkę lub koper i przeciśnij przez praskę czosnek.
  • Posól kalafior, wymieszaj go i odstaw na 20 minut.
  • Przeciśnij kalafior przez płócienną ścierkę, starając się odsączyć jak najwięcej wody.
  • Wsyp do kalafiora zioła, wlej oliwę, dodaj jajka i parmezan, a następnie dopraw pieprzem i solą.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Uformuj cienkie placki i poukładaj ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz 35-40 min. w temperaturze 200°C.

Przepis na krążki cebulowe z serem do piwa

Cebulowe krążki to przysmak kuchni amerykańskiej. Podobnie jak paluchy z ciasta drożdżowego – bardzo dobrze komponują się z piwem. Przepis na nie jest prosty.

Składniki:

  • 4-5 dużych cebul,
  • kilka plastrów żółtego sera,
  • jajko, mąka i bułka tarta do obtaczania krążków,
  • olej do smażenia.

Czas przygotowania: 80 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebule odetnij ich końcówki (tak, by były płaskie z dwóch stron), a pozostałą część pokrój na talarki o grubości ok. 2 cm.
  • Z każdego talarka powyciągaj wewnętrzne warstwy.
  • Pokrój żółty ser na cienkie paski.
  • Weź 2 talarki cebuli (większy i ciut mniejszy), włóż jeden w drugi, a pomiędzy nimi umieść ser.
  • Gotowe porcje krążków wyłóż na blachę i włóż do zamrażarki na 1h.
  • Po wyjęciu z zamrażarki krążki obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  • Smaż na głębokim oleju z obydwu stron do momentu, aż krążki się zarumienią.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama