Filet z pangi z plasterkami cytryny na desce
©dulsita/Fotolia
Styl życia

Ryba panga – niechlubny wyjątek na liście ryb

Ryba panga pochodzi najczęściej z wietnamskich hodowli, jest w Polsce drugą najczęściej kupowaną rybą mrożoną. Lekarze zalecają jedzenie ryb minimum raz w tygodniu. Obfitują one w białko, a tłuste ryby morskie, np. łosoś czy makrela, zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, zbawienne dla pracy serca i mózgu. Ryby kojarzą się więc z właściwościami odżywczymi i dobroczynnym wpływem na organizm – panga jest jednak, niestety, wyjątkiem. Do jej hodowli używa się antybiotyków, hormonów, środków bakteriobójczych.

Ryba panga pochodzi najczęściej z wietnamskich hodowli, jest w Polsce drugą najczęściej kupowaną rybą mrożoną. Lekarze zalecają jedzenie ryb minimum raz w tygodniu. Obfitują one w białko, a tłuste ryby morskie, np. łosoś czy makrela, zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, zbawienne dla pracy serca i mózgu. Ryby kojarzą się więc z właściwościami odżywczymi i dobroczynnym wpływem na organizm – panga jest jednak, niestety, wyjątkiem. Do jej hodowli używa się antybiotyków, hormonów, środków bakteriobójczych.

Wygląd i pochodzenie pangi

Ryba panga, czyli sum rekini zamieszkuje rzeki Azji Południowo-Wschodniej, głównie bardzo zanieczyszczoną rzekę Mekong. Ryba panga ma dwie płetwy grzbietowe i niewielkie kolce. Hodowla pangi ma bardzo duże znaczenie gospodarcze, ponieważ ryba ta hodowana jest na skalę przemysłową (szybko rośnie i nie sprawia hodowcom większych problemów). W sztucznych hodowlach pangę zmusza się do rozmnażania, poprzez wstrzykiwanie importowanych z Chin zastrzyków hormonalnych, które odpowiadają za akcję porodową. Z hektara stawu rybnego w Wietnamie uzyskuje się około 100 ton pangi. Ryby rosną w ścisku, karmione są chemicznymi granulkami, które mają zapewnić szybki wzrost masy w krótkim czasie. Woda, w której żyją nie jest wymieniana.

Ryba panga jest tania i smaczna

Ryba panga jest bardzo popularna ze względu na niską cenę – około 10-15 złotych za kilogram oraz przyjemny smak. Należy do najtańszych ryb na rynku. Filet jest bez ości, nie ma w nim też śladu krwi, jest więc wygodna w przygotowaniu.

Kasia gotuje z Polki pl: jak zrobić omlet

Ryba panga pozbawiona właściwości zdrowotnych

Sposób hodowli pangi nie mógł pozostać obojętny dla zdrowia człowieka. Ryba pozbawiona jest kwasów tłuszczowych omega-3, dostarcza jedynie małą zawartość białka, zaś dużo chemii i zanieczyszczeń. Może zawierać metale ciężkie, m.in. rtęć.

 

Jeśli mimo wszystko z jakichś względów decydujemy się na zakup pangi, należy wybierać małe sztuki.

 

łosoś upieczony z warzywami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Nie wszystkie ryby są zdrowe. Warto postawić na niehodowlane ryby morskie
Ryby warto jeść przede wszystkim ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), zbawienne dla organizmu, zwłaszcza pracy mózgu i serca. Tłuszcze omega-3 zawierają przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, tuńczyk. Ponadto wszystkie ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, składników mineralnych (w tym jodu – bezcennego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i witamin.

Ryby warto jeść przede wszystkim ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), zbawienne dla organizmu, zwłaszcza pracy mózgu i serca. Tłuszcze omega-3 zawierają przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, tuńczyk. Ponadto wszystkie ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, składników mineralnych (w tym jodu – bezcennego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i witamin. Jakie ryby jeść – tłuste ryby morskie a) zalety jedzenia tłustych ryb morskich Tłuste ryby morskie, które warto włączyć do diety ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, to: łosoś (13,6 g tłuszczów nienasyconych/100 g), makrela (11,9), śledź (10,7), sardynki (9,6), tuńczyk (4,6). b) na co zwrócić uwagę, kupując tłuste ryby Tłuste ryby mają niestety również wady – kumulują w sobie szkodliwe substancje ze środowiska, w którym żyją, np. rtęć, ołów, kadm. Wieloletnie ryby kumulują więcej toksyn, dlatego mając do wyboru tuńczyka (który żyje około 40 lat) i sardynkę, lepiej wybrać sardynkę. Z drugiej strony najważniejsza jest różnorodność – jedzenie różnych ryb morskich 2-3 razy w tygodniu nikomu nie powinno zaszkodzić, a taka porcja ryb pokrywa zapotrzebowanie człowieka na tłuszcze omega-3 . Należy bezwzględnie zwracać uwagę, by wszystkie ryby tłuste, które kupujemy nie pochodziły z hodowli (tym podaje się m.in. hormony wzrostu). Jakich ryb nie jeść – panga, ryba maślana, tilapia, okoń Pod nazwą ryba maślanka kryją się ryby morskie takie, jak eskolar czy błyszczyk. Ryby te zawierają woski, których człowiek nie trawi , przez co mogą wywoływać zatrucia: biegunkę, bóle głowy, wymioty. Z kolei popularność pangi wynika najprawdopodobniej z niskiej ceny i smaku pozbawionego aromatu ryby. Pangi żyją w hodowlach na bardzo małej przestrzeni, która uniemożliwia im m.in. naturalny rozród...

ryba na talerzu
Flickr/Lisa Risager/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Nienasycone kwasy tłuszczowe – tłuszcz może być zdrowy
Oliwa z oliwek i ryby są źródłem zdrowych tłuszczów. Dostarczają niezbędnych wartości odżywczych, ponieważ dla organizmu człowieka niezbędne są kwasy tłuszczowe z grupy wielonienasyconych i jednonienasyconych.

Oliwa z oliwek i ryby są źródłem zdrowych tłuszczów. Dostarczają niezbędnych wartości odżywczych, ponieważ dla organizmu człowieka niezbędne są kwasy tłuszczowe z grupy wielonienasyconych i jednonienasyconych. Funkcje tłuszczów w organizmie człowieka Nie wszystkie tłuszcze mają rzeczywiście zły wpływ na zdrowie. Fakty są takie, że tłuszcze są bardzo potrzebne do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Ich podstawową funkcją jest kumulowanie energii i tworzenie błon komórek . Tłuszcze chronią narządy wewnętrzne. Pomagają też w procesie wykorzystania witamin (A, K, D i E) przez organizm i powodują zdrowszy wygląd skóry . Zdrowe tłuszcze, czyli jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe Do zdrowych tłuszczów, tych których nie powinniśmy unikać, należą tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone . Wystrzegać się trzeba natomiast tłuszczów nasyconych i trans, ponieważ zamykają tętnice i zwiększają ryzyko chorób serca.   Najbogatszym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych są: ryby, oleje roślinne, orzechy, nasiona. Składnikiem bogatym w tłuszcze jednonienasycone jest oliwa z oliwek. Jest bardzo dobrze przyswajana przez organizm i ma pozytywny wpływ na kondycję ciała. Oliwa z oliwek ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Zawarty w niej kwas oleinowy wspomaga profilaktykę miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i chorób serca. Oliwa z oliwek – zdrowy tłuszcz do wszystkiego Oliwa z oliwek nadaje niepowtarzalny smak i aromat potrawom. Najczęściej używana jest jako dodatek do sałatek, ale sprawdza się także przy przyrządzaniu mięs. Dzięki niej mięsa stają się chrupiące. Podkreśla smak dań pieczonych i gotowanych. Jest dodatkiem do makaronów, owoców morza i potraw z ryżu. Oliwa z...

Szparagi morskie
© mates/Fotolia.com
Styl życia
Szparagi morskie – jak przyrządzać szparagi na parze i jak smakują zapiekane w piekarniku
Świeże szparagi morskie, czyli solirody, można podawać z ziołowym sosem. Warzywo stanowi także doskonały dodatek do makaronów, owoców morza i sałatek. Szparagi na parze lub zapiekane w piekarniku to pomysł na szybki i zdrowy obiad.

Świeże szparagi morskie, czyli solirody, można podawać z ziołowym sosem. Warzywo stanowi także doskonały dodatek do makaronów, owoców morza i sałatek. Szparagi na parze lub zapiekane w piekarniku to pomysł na szybki i zdrowy obiad.   Jedzenie szparagów morskich zleca się osobom cierpiącym na nadczynność tarczycy, ze względu na to, że w 100 gramach znajduje się 2,5 grama białka. Szparagi zawierają w sobie także witaminy: A, C i E oraz beta-karoten, który poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Jak jeść szparagi morskie Szparagi morskie nazywane są solirodami. Mają charakterystyczny słony smak, a wyglądem przypominają skrzyp leśny. Szparagi można smażyć, dusić, piec bądź gotować na parze. Roślina przez swój wyrazisty smak jest dobrym dodatkiem do sałatek , makaronów, ryb, np. dorsza, a w szczególności owoców morza, np. krewetek i ostryg. Szparagi morskie dodaje się także do zup, np. rybnych. Morskie szparagi na parze Morskie szparagi możemy przyrządzić na parze. Przed włożeniem szparagów do parowaru należy obciąć wszystkie poczerniałe końcówki, a także twarde łodyżki. Do parzenia wykorzystuje się tylko miękkie szparagi, takie które wyraźnie ustępują pod naciskiem dłoni. Tak przygotowane morskie szparagi można dodawać, np. do makaronu z krewetkami czy łososia z ziemniakami . Szparagi są dość słone, dlatego najlepiej je doprawiać pieprzem, czosnkiem lub cytryną. Szparagi zapiekane Solirody, czyli morskie szparagi, dobrze smakują także zapiekane w piekarniku. W przypadku zapiekanki w owocami morza z zielonymi dodatkami, szparagi wcześniej trzeba chwilę poddusić w parowarze lub na patelni, aby zrobiły się bardziej miękkie i dopiero później wstawić do pieczenia. Sos do szparagów – przepis na sos ziołowy Świeże szparagi z sosem to pomysł na przystawkę przed obiadem. Sos do szparagów może być podawany...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik