Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Filet z pangi z plasterkami cytryny na desce
©dulsita/Fotolia
Styl życia

Ryba panga – niechlubny wyjątek na liście ryb

Ryba panga pochodzi najczęściej z wietnamskich hodowli, jest w Polsce drugą najczęściej kupowaną rybą mrożoną. Lekarze zalecają jedzenie ryb minimum raz w tygodniu. Obfitują one w białko, a tłuste ryby morskie, np. łosoś czy makrela, zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, zbawienne dla pracy serca i mózgu. Ryby kojarzą się więc z właściwościami odżywczymi i dobroczynnym wpływem na organizm – panga jest jednak, niestety, wyjątkiem. Do jej hodowli używa się antybiotyków, hormonów, środków bakteriobójczych.

Ryba panga pochodzi najczęściej z wietnamskich hodowli, jest w Polsce drugą najczęściej kupowaną rybą mrożoną. Lekarze zalecają jedzenie ryb minimum raz w tygodniu. Obfitują one w białko, a tłuste ryby morskie, np. łosoś czy makrela, zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, zbawienne dla pracy serca i mózgu. Ryby kojarzą się więc z właściwościami odżywczymi i dobroczynnym wpływem na organizm – panga jest jednak, niestety, wyjątkiem. Do jej hodowli używa się antybiotyków, hormonów, środków bakteriobójczych.

Wygląd i pochodzenie pangi

Ryba panga, czyli sum rekini zamieszkuje rzeki Azji Południowo-Wschodniej, głównie bardzo zanieczyszczoną rzekę Mekong. Ryba panga ma dwie płetwy grzbietowe i niewielkie kolce. Hodowla pangi ma bardzo duże znaczenie gospodarcze, ponieważ ryba ta hodowana jest na skalę przemysłową (szybko rośnie i nie sprawia hodowcom większych problemów). W sztucznych hodowlach pangę zmusza się do rozmnażania, poprzez wstrzykiwanie importowanych z Chin zastrzyków hormonalnych, które odpowiadają za akcję porodową. Z hektara stawu rybnego w Wietnamie uzyskuje się około 100 ton pangi. Ryby rosną w ścisku, karmione są chemicznymi granulkami, które mają zapewnić szybki wzrost masy w krótkim czasie. Woda, w której żyją nie jest wymieniana.

Ryba panga jest tania i smaczna

Ryba panga jest bardzo popularna ze względu na niską cenę – około 10-15 złotych za kilogram oraz przyjemny smak. Należy do najtańszych ryb na rynku. Filet jest bez ości, nie ma w nim też śladu krwi, jest więc wygodna w przygotowaniu.

Ryba panga pozbawiona właściwości zdrowotnych

Sposób hodowli pangi nie mógł pozostać obojętny dla zdrowia człowieka. Ryba pozbawiona jest kwasów tłuszczowych omega-3, dostarcza jedynie małą zawartość białka, zaś dużo chemii i zanieczyszczeń. Może zawierać metale ciężkie, m.in. rtęć.

 

Jeśli mimo wszystko z jakichś względów decydujemy się na zakup pangi, należy wybierać małe sztuki.

 

łosoś upieczony z warzywami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Nie wszystkie ryby są zdrowe. Warto postawić na niehodowlane ryby morskie
Ryby warto jeść przede wszystkim ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), zbawienne dla organizmu, zwłaszcza pracy mózgu i serca. Tłuszcze omega-3 zawierają przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, tuńczyk. Ponadto wszystkie ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, składników mineralnych (w tym jodu – bezcennego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i witamin.

Ryby warto jeść przede wszystkim ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), zbawienne dla organizmu, zwłaszcza pracy mózgu i serca. Tłuszcze omega-3 zawierają przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, tuńczyk. Ponadto wszystkie ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, składników mineralnych (w tym jodu – bezcennego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i witamin. Jakie ryby jeść – tłuste ryby morskie a) zalety jedzenia tłustych ryb morskich Tłuste ryby morskie, które warto włączyć do diety ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, to: łosoś (13,6 g tłuszczów nienasyconych/100 g), makrela (11,9), śledź (10,7), sardynki (9,6), tuńczyk (4,6). b) na co zwrócić uwagę, kupując tłuste ryby Tłuste ryby mają niestety również wady – kumulują w sobie szkodliwe substancje ze środowiska, w którym żyją, np. rtęć, ołów, kadm. Wieloletnie ryby kumulują więcej toksyn, dlatego mając do wyboru tuńczyka (który żyje około 40 lat) i sardynkę, lepiej wybrać sardynkę. Z drugiej strony najważniejsza jest różnorodność – jedzenie różnych ryb morskich 2-3 razy w tygodniu nikomu nie powinno zaszkodzić, a taka porcja ryb pokrywa zapotrzebowanie człowieka na tłuszcze omega-3 . Należy bezwzględnie zwracać uwagę, by wszystkie ryby tłuste, które kupujemy nie pochodziły z hodowli (tym podaje się m.in. hormony wzrostu). Jakich ryb nie jeść – panga, ryba maślana, tilapia, okoń Pod nazwą ryba maślanka kryją się ryby morskie takie, jak eskolar czy błyszczyk. Ryby te zawierają woski, których człowiek nie trawi , przez co mogą wywoływać zatrucia: biegunkę, bóle głowy, wymioty. Z kolei popularność pangi wynika najprawdopodobniej z niskiej ceny i smaku pozbawionego aromatu ryby. Pangi żyją w hodowlach na bardzo małej przestrzeni, która uniemożliwia im m.in. naturalny rozród...

ryba na talerzu
Flickr/Lisa Risager/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Nienasycone kwasy tłuszczowe – tłuszcz może być zdrowy
Oliwa z oliwek i ryby są źródłem zdrowych tłuszczów. Dostarczają niezbędnych wartości odżywczych, ponieważ dla organizmu człowieka niezbędne są kwasy tłuszczowe z grupy wielonienasyconych i jednonienasyconych.

Oliwa z oliwek i ryby są źródłem zdrowych tłuszczów. Dostarczają niezbędnych wartości odżywczych, ponieważ dla organizmu człowieka niezbędne są kwasy tłuszczowe z grupy wielonienasyconych i jednonienasyconych. Funkcje tłuszczów w organizmie człowieka Nie wszystkie tłuszcze mają rzeczywiście zły wpływ na zdrowie. Fakty są takie, że tłuszcze są bardzo potrzebne do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Ich podstawową funkcją jest kumulowanie energii i tworzenie błon komórek . Tłuszcze chronią narządy wewnętrzne. Pomagają też w procesie wykorzystania witamin (A, K, D i E) przez organizm i powodują zdrowszy wygląd skóry . Zdrowe tłuszcze, czyli jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe Do zdrowych tłuszczów, tych których nie powinniśmy unikać, należą tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone . Wystrzegać się trzeba natomiast tłuszczów nasyconych i trans, ponieważ zamykają tętnice i zwiększają ryzyko chorób serca.   Najbogatszym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych są: ryby, oleje roślinne, orzechy, nasiona. Składnikiem bogatym w tłuszcze jednonienasycone jest oliwa z oliwek. Jest bardzo dobrze przyswajana przez organizm i ma pozytywny wpływ na kondycję ciała. Oliwa z oliwek ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Zawarty w niej kwas oleinowy wspomaga profilaktykę miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i chorób serca. Oliwa z oliwek – zdrowy tłuszcz do wszystkiego Oliwa z oliwek nadaje niepowtarzalny smak i aromat potrawom. Najczęściej używana jest jako dodatek do sałatek, ale sprawdza się także przy przyrządzaniu mięs. Dzięki niej mięsa stają się chrupiące. Podkreśla smak dań pieczonych i gotowanych. Jest dodatkiem do makaronów, owoców morza i potraw z ryżu. Oliwa z...

Szparagi morskie
© mates/Fotolia.com
Styl życia
Szparagi morskie – jak przyrządzać szparagi na parze i jak smakują zapiekane w piekarniku
Świeże szparagi morskie, czyli solirody, można podawać z ziołowym sosem. Warzywo stanowi także doskonały dodatek do makaronów, owoców morza i sałatek. Szparagi na parze lub zapiekane w piekarniku to pomysł na szybki i zdrowy obiad.

Świeże szparagi morskie, czyli solirody, można podawać z ziołowym sosem. Warzywo stanowi także doskonały dodatek do makaronów, owoców morza i sałatek. Szparagi na parze lub zapiekane w piekarniku to pomysł na szybki i zdrowy obiad.   Jedzenie szparagów morskich zleca się osobom cierpiącym na nadczynność tarczycy, ze względu na to, że w 100 gramach znajduje się 2,5 grama białka. Szparagi zawierają w sobie także witaminy: A, C i E oraz beta-karoten, który poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Jak jeść szparagi morskie Szparagi morskie nazywane są solirodami. Mają charakterystyczny słony smak, a wyglądem przypominają skrzyp leśny. Szparagi można smażyć, dusić, piec bądź gotować na parze. Roślina przez swój wyrazisty smak jest dobrym dodatkiem do sałatek , makaronów, ryb, np. dorsza, a w szczególności owoców morza, np. krewetek i ostryg. Szparagi morskie dodaje się także do zup, np. rybnych. Morskie szparagi na parze Morskie szparagi możemy przyrządzić na parze. Przed włożeniem szparagów do parowaru należy obciąć wszystkie poczerniałe końcówki, a także twarde łodyżki. Do parzenia wykorzystuje się tylko miękkie szparagi, takie które wyraźnie ustępują pod naciskiem dłoni. Tak przygotowane morskie szparagi można dodawać, np. do makaronu z krewetkami czy łososia z ziemniakami . Szparagi są dość słone, dlatego najlepiej je doprawiać pieprzem, czosnkiem lub cytryną. Szparagi zapiekane Solirody, czyli morskie szparagi, dobrze smakują także zapiekane w piekarniku. W przypadku zapiekanki w owocami morza z zielonymi dodatkami, szparagi wcześniej trzeba chwilę poddusić w parowarze lub na patelni, aby zrobiły się bardziej miękkie i dopiero później wstawić do pieczenia. Sos do szparagów – przepis na sos ziołowy Świeże szparagi z sosem to pomysł na przystawkę przed obiadem. Sos do szparagów może być podawany...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner