Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Marchew w parowarze
Flickr/Barbara Wells/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia

Zdrowy obiad dla całej rodziny – dania z parowaru

Dania z parowaru są zdrowe, smaczne i łatwe do przyrządzenia. Obiad dla całej rodziny można przygotować tylko w jednym naczyniu.

Dania z parowaru są zdrowe, smaczne i łatwe do przyrządzenia. Obiad dla całej rodziny można przygotować tylko w jednym naczyniu.

 

Dania z parowaru są zdrowe i wartościowe, ponieważ nie tracą tylu witamin i minerałów jak klasycznie gotowane lub smażone. Nie wymagają także tłuszczu ani soli, ponieważ smak nadają naturalne sole z potraw, które normalnie zostałyby wypłukane. Gotować na parze można praktycznie wszystko, od mięsa, warzyw do owoców. Dania z parowaru są poza tym wielką oszczędnością, ponieważ dania przygotowywane są szybciej niż w tradycyjny sposób, zużywa się w związku z tym mniej energii, a oprócz tego jest tylko jedno naczynie do umycia. Ceny parowaru rozpoczynają się od 50 złotych, a inwestycja szybko się zwróci.

 

Zapoznaj się z trzema naszymi propozycjami na obiad dla całej rodziny. Każdy przepis na danie z parowaru jest obliczony na 3-4 porcje.

Pobierz dostępny kod rabatowy Media Expert i serwuj swojej rodzinie zdrowe obiady prosto z parowaru.

Dania z parowaru – ryba na parze

Składniki:

  • 4 filety ryby morskiej,
  • 8 młodych ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 cukinie,
  • 1 cytryna,
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia, koperek.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Umyj i osusz rybę, skrop ją sokiem z cytryny i odstaw na 20 minut.

2. Obrane i opłukane ziemniaki pokrój w ćwiartki.
3. Cukinię pokrój w talarki.

4. Do wody, z której powstaje para, dodaj bazylię i tymianek.
5. Ziemniaki gotują się najdłużej, w związku z tym najpierw je ułóż w parowarze.

6. Po 5 minutach dodaj rybę i cukinię.

7. Po 15 minutach wyłącz.

8. Rybę podawaj posypaną koperkiem i pieprzem.

Dania z parowaru – parowarka, czyli warzywa na parze z wołowiną

Składniki:

  • 25 dag wołowego mięsa mielonego,
  • 3 marchewki,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 cukinie,
  • 1 opakowanie sera mozzarella,
  • 3 cebule,
  • przecier pomidorowy,
  • sól, papryka słodka, papryka chilli, oregano, koper.

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso przełóż do dużej misy.

2. Dodaj przyprawy – 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę oregano, dopraw solą i chilli.

3. Czosnek zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj i dodaj do mięsa.

4. Dodaj przecier pomidorowy i wyrób na gładką masę.

5. Obrane ziemniaki pokrój na plasterki. Ułóż w misie tak, by jeden nachodził na drugi (jak łuska), ale zostaw po bokach przestrzeń dla pary. Ziemniaki posyp koperkiem.

6. Następnie ułóż pokrojoną w talarki marchewkę.

7. Na marchewce rozłóż równomiernie mięso.

8. Pokrojoną na plastry cukinię wciśnij w mięso.

9. Ser mozzarella pokrój na trzy grube plastry i połóż na środku.

10. Wszystko lekko posól i gotuj godzinę.

Dania z parowaru – leczo

Składniki:

  • 25 dag mielonego mięsa wołowego,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cebula,
  • 1 cukinia,
  • 3 papryki po jednej w każdym kolorze: żółta, zielona, czerwona,
  • ząbek czosnku,
  • szklanka soku pomidorowego,
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i usuń nasiona.

2. Pokrój bakłażana na 4 części i posól. Odstaw na pół godziny, by puścił sok.

3. Mięso wyrób w misce razem z posiekanym czosnkiem, cebulą i sokiem pomidorowym, 1 łyżeczką majeranku i 2 łyżeczkami słodkiej papryki. Dopraw solą, pieprzem, papryczką.

4. Osusz bakłażana z soku, który puścił. Pokrój go na plastry, dopraw papryczką chilli i solą. Wsyp do misy parowaru.

5. Cukinię pokrój na talarki, dopraw i rozłóż na bakłażanie.

6. Na cukinię połóż mięso.

7. Słodką paprykę pokrój w paski i wysyp na warstwę mięsa. Polej oliwą.

8. Gotuj około 40 minut.


 

Smacznego!


Michel Moran w białym fartuchu
Mat. promocyjne
Newsy
Pyszny, zdrowy deser? Zobacz, co proponuje Michel Moran i blogerzy na warsztatach kulinarnych z marką Kenwood!
Pyszny, zdrowy deser? Zobacz, co proponuje Michel Moran i blogerzy na warsztatach kulinarnych z marką Kenwood!

(_gdeaq = window._gdeaq || []).push(['nc', 'false']); (_gdeaq = window._gdeaq || []).push(['hit', 'edipresse', 'zUeQ.W72d9jA_OOCLb3ZG_W0LTBpClt.IsqOIlDRbq7.q7', 'zhgpkunpal', 'ftdofygncjcenfflzsjhpahpmmka']); Kto z nas nie uważa na cukier? Mimo wszystko, dobrze jest jednak zjeść coś słodkiego - od razu ma się lepszy humor. A kto może się lepiej znać na szybkich i zdrowych deserach jak nie Michel Moran , ambasador marki Kenwood. Juror MasterChef i MasterChef Junior zaprosił nas na warsztaty gotowania i zdradził kilka tricków na prosty deser o nazwie "Owoce pod zabajone". Ale nie tylko, pomagał i radził, jak w 10 minut przygotować deser po obiedzie. Ale od początku. Co działo się na warsztatach? Do wspólnego gotowania zostali zaproszeni blogerzy i dziennikarze, którzy w parach wykonali autorskie przepisy na zdrowy deser. Moran doradzał, jak te przepisy można ulepszyć, albo podkreślić ich smak. Wiedzieliście, dlaczego w polskich restauracjach najczęściej robi się potrawy na maśle klarowanym? Ponieważ polskie masło zawiera więcej wody niż francuskie, a ją lepiej odparować, aby nic w czasie smażenia się nie przypaliło. A może wiecie, że aby podkreślić smak malin, jeżyn czy jagód wystarczy dodać pieprzu do deseru? Między innymi takie podpowiedzi usłyszeliśmy od mistrza.  W tym, aby na koniec zjeść pyszne i niskokaloryczne desery pomagał nam on! Najnowszy robot planetarny Kenwood Prospero - wszechstronne urządzenie kuchenne z silnikiem o mocy 1000W i pojemną misą 4,3 litra. Posiada wiele funkcji: 6 prędkości pracy, pracę pulsacyjną oraz 3 gniazda obrotów. Szklany blender, który nadaje się także do kruszenia lodu, malakser z 3 tarczami, maszynka do mielenia, wyciskarka do cytrusów, sokowirówka i uniwersalny młynek. I, jak można sobie wyobrazić, każda z...

Sposób na szybki i lekki obiad
© Fischer Food Design/Fotolia.com
Styl życia
Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.   Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło. Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą Składniki: 1 czerwona papryka , 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pomidor, ½ cukinii, 5 pieczarek, 1 pętko kiełbasy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon , 1 łyżka przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ kieliszka sherry.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut   Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju. Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano . Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz. Obierz cebulę. Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew. Umyj cukinię i pomidor. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut. Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje. Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki. Duś składniki jeszcze przez 2 minuty. Ziemniaki...

Kurczak gotowany na parze i podany z warzywami
©showcake/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na kurczaka na parze z warzywami i pulpety z indyka
Dietetyczne przepisy na dania na parze są niejednokrotnie o wiele prostsze w realizacji niż klasyczne przepisy, a obiady dużo zdrowsze. Pierś z kurczaka wystarczy natrzeć przyprawami i gotować w parowarze około 25 minut. Pulpety z mielonego mięsa i tartych warzyw potrzebują 45 minut gotowania.

Dietetyczne przepisy na dania na parze są niejednokrotnie o wiele prostsze w realizacji niż klasyczne przepisy, a obiady dużo zdrowsze. Pierś z kurczaka wystarczy natrzeć przyprawami i gotować w parowarze około 25 minut. Pulpety z mielonego mięsa i tartych warzyw potrzebują 45 minut gotowania.   Warto przygotowywać dania gotowane na parze: są łatwiejsze do strawienia i zawierają znacznie mniej tłuszczu. Jeśli gotujesz bez soli, pamiętaj o dodatku ziół i aromatycznych przypraw. Przepis na kurczaka na parze z warzywami Rada: pamiętaj o doprawieniu mięsa z kurczaka przed jego gotowaniem – będzie kruche i soczyste.   Składniki (na 2 porcje):   1 podwójna pierś kurczaka , 200 gramów fasolki szparagowej , 200 gramów marchewki, pół zielonego kalafiora, pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, szczypta ziół prowansalskich, odrobina lubczyku, szczypta chili, 1 łyżeczka sosu sojowego, 5 łyżek jogurtu naturalnego, 100 gramów sera feta lub bryndzy, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, kilkanaście listków bazylii, łodyżek szczypiorku, koperku.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania:   Umyj mięso, oczyść je z tłuszczu i błon i pokrój na 4 kawałki. Natrzyj pierś z kurczaka pieprzem, ziołami, chili i sosem sojowym. Podziel kalafiora na różyczki, obierz marchew, usuń twarde końcówki z fasolki szparagowej. Nalej wody do parowaru. Ułóż warzywa na dolnej półce, a kurczaka na górnej. Włącz parowar i sprawdź po około 25 minutach, czy mięso i warzywa są już gotowe. Przygotuj sos: miksuj przez chwilę ser, jogurt naturalny i czosnek. Podawaj kurczaka z warzywami na gorąco , polanego sosem jogurtowo-czosnkowym, udekorowanego drobno posiekanymi ziołami.   Smacznego! Przepis na pulpety z...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner