Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
pokrojona marchewka
Flickr/Natalie Maynor/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia

Gotowana marchewka w trzech odsłonach – łatwe i wypróbowane przepisy

Marchewka gotowana, to smaczny dodatek do wielu dań. Smak dzieciństwa, który z łatwością możemy przywołać. Przygotowanie gotowanej marchewki nie jest trudne a jej smak doskonale uzupełnia niejedno danie. Słodycz marchewki najlepiej komponuje się z gotowanymi ziemniakami.

Marchewka gotowana, to smaczny dodatek do wielu dań. Smak dzieciństwa, który z łatwością możemy przywołać. Przygotowanie gotowanej marchewki nie jest trudne a jej smak doskonale uzupełnia niejedno danie. Słodycz marchewki najlepiej komponuje się z gotowanymi ziemniakami.

Gotowana marchewka – wersja podstawowa – przepis

Składniki:

  • 2 duże marchewki,
  • 3 łyżki masła,
  • mąka ziemniaczana lub pszenna – 0,5 łyżki,
  • sól, cukier.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

1. Obierz i umyj marchewkę, pokrój w kostkę.

2. W rondelku rozpuść masło. Wrzuć marchewkę i lekko podsmaż. Zalej wodą tak, aby tylko przykryła marchewkę. Dodaj sól – pamiętaj, że nie jest to słona potrawa, najważniejszą rolę odgrywa marchewkowa słodycz. Sól dodajesz tylko po to, aby wydobyć smak potrawy. Dodaj odrobinę cukru.

3. Duś marchewkę do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Trwa to około 30-40 minut i jest uzależnione od tego, czy marchew jest młoda czy stara.

4. Jeżeli wody jest za dużo – odlej.

5. Mąkę wymieszaj w kubeczku z 10 łyżkami zimnej wody, tak, aby nie było grudek i dodaj do marchewki.

6. Podgrzewaj wszystko jeszcze chwilę – mieszając.

Gotowana marchewka – wersja ekspresowa – przepis

Składniki:

  • opakowanie mrożonej marchewki – może być z groszkiem,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól, cukier.

 

Sposób przygotowania:

 

1. Marchewkę gotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Na patelni rozpuść masło z mąką, uważaj aby się nie przypaliła.

3. Przed dodaniem zasmażki sprawdź czy w marchewce nie ma za dużo wody, powinno być jej tylko tyle, żeby przykrywała marchew. Odlej nadwyżkę jeśli jest taka potrzeba.

4. Gdy marchewka jest miękka dodaj zasmażkę, nie przerywając gotowania, cały czas mieszając, gotuj jeszcze 2 minuty, dodaj sól i odrobinę cukru.

Gotowana marchewka – wersja wykwintna

Składniki:

  • 1 pęczek młodej marchwi z nacią – około 7-9 marchewek,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki ostrej papryki lub chilli,
  • około 0,5 szklanki wody,
  • sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

 

1. Marchew wyszoruj i obierz – jeśli jest taka potrzeba. Gdy będziesz odcinać nać zostaw krótkie pędy – tworzą one ciekawy efekt wizualny. Przekrój każdą marchew wzdłuż – na pół i osusz.

2. Rozgrzej olej na patelni i lekko podsmaż marchew – około 10 minut. Dodaj sól, paprykę i wodę. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu.

3. Gdy marchew będzie miękka odparuj nadmiar wody, dodaj cukier i starty na tarce czosnek. Chwilę podsmażaj, aby marchew się zarumieniła.

4. Skrop marchew sokiem z cytryny.

 

Tak przyrządzona gotowana marchewka, to ciekawy sposób na dodatek do potrawy, który jednocześnie pięknie ją dekoruje.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Kotlety z seitanu
© Kishnel/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na kotlety i gulasz z seitanu oraz makaron z seitanem
Seitan to doskonała podstawa kotletów. Wystarczy do niej dodać czosnek i przyprawy, a następnie podsmażyć. Pyszny jest też gulasz z seitanu, marchewki, cebuli i soczewicy zielonej. Można go podawać z kiszonymi ogórkami i kaszą. Do seitanu pasuje także makaron.

Seitan to doskonała podstawa kotletów. Wystarczy do niej dodać czosnek i przyprawy, a następnie podsmażyć. Pyszny jest też gulasz z seitanu, marchewki, cebuli i soczewicy zielonej. Można go podawać z kiszonymi ogórkami i kaszą. Do seitanu pasuje także makaron.   Seitan składa się z glutenu i powstaje z mąki poprzez wypłukanie z niej skrobi. Ma neutralny smak, dlatego często dodaje się do niego przyprawy, np. tymianek, oregano, czosnek oraz sos sojowy. Jest źródłem białka m.in. w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Kotlety z seitanu Składniki: 250 g seitanu, 4 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, oregano, tymianek, ostra papryka, mąka lub siemię lniane do obtoczenia kotletów.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Wymieszaj przyprawy, czosnek i 3 łyżki oleju, aby powstała z nich marynata. Pokrój seitan na plastry. Każdy z kotletów posmaruj marynatą. Wyłóż je na talerz, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin. Obtocz kotlety w mące bądź zmielonym siemieniu lnianym wymieszanym z niewielką ilością wody. Jeśli używasz siemienia, obtocz kotlety także w bułce tartej. Smaż na oleju, aż panierka lekko się zrumieni. Gulasz z seitanu Składniki: 200 g seitanu, 2/3 szklanki zielonej soczewicy , 1 marchew, 1 cebula, garść suszonych podgrzybków, 1 łyżka suszonej włoszczyzny, 2 łyżki oliwy, sos sojowy, suszony cząber, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz.   Czas przygotowania: około godziny Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Pokrusz podgrzybki. Zalej je, soczewicę oraz włoszczyznę 300 ml wody,...

Przetwory ze śliwek na zimę
© alicja neumiler/Adobe Stock
Styl życia
Przepisy na śliwki do słoika – mus z węgierek i kompot z renklod
Do słodkich przetworów na zimę najlepiej wykorzystywać węgierki. Ich smak znakomicie współgra z cynamonem i goździkami. Na śliwkowy kompot znakomite będą renklody ponieważ są bardzo mięsiste i lekko kwaskowate.

Do słodkich przetworów na zimę najlepiej wykorzystywać węgierki. Ich smak znakomicie współgra z cynamonem i goździkami. Na śliwkowy kompot znakomite będą renklody ponieważ są bardzo mięsiste i lekko kwaskowate.   Mus ze śliwek jest doskonałym dodatkiem do kanapek, ciast, ciasteczek, pączków oraz tart. Oryginalnym pomysłem będzie również wykorzystanie go jako dodatku do wytrawnych dań, np. do sosu sałatkowego czy pierogów z soczewicą. Przepis na mus z węgierek do słoików Składniki: 1 kg dojrzałych węgierek , 1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżki cukru - opcjonalnie, 2 łyżki wody, 5 goździków.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj dokładnie śliwki i wypestkuj. Pokrój w dużą kostkę. Umieść w dużym garnku, dodaj wodę i duś pod przykryciem przez około 40 minut. Gdy śliwki będą już bardzo miękkie dodaj przyprawy i cukier, wymieszaj i podgrzewaj przez około 10 minut. Wyjmij goździki i zblenduj śliwki na mus. Przełóż mus do wyparzonych wcześniej słoików. Jeżeli chcesz, aby mus był idealnie gładki, możesz dodatkowo przetrzeć go przez sito, dzięki temu nie będzie w nim skórek. Po ostudzeniu pasteryzuj przez 20 minut we wrzątku lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90 stopni Celsjusza. Przepis na kompot z renklod na zimę Składniki: 3 kg renklod , najlepiej aby nie były bardzo dojrzałe, 5 łyżek cukru na każdy słoik, 3 goździki na każdy słoik, woda, cynamon w kawałkach – w formie zwiniętej kory, po około 3 cm kawałku na każdy słoik. Przygotuj słoiki o pojemności 500 ml.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe  ...

Kobieta gotuje zupę.
©JackF/Fotolia
Styl życia
3 przepisy na przepyszne zupy z borowików
Borowiki mają intensywny smak i aromat. Wystarczy ich niewielka ilość, by potrawa w całości przeszła grzybową nutą.

Borowiki mają intensywny smak i aromat. Wystarczy ich niewielka ilość, by potrawa w całości przeszła grzybową nutą.   Borowiki są bogatym źródłem witamin grupy B i potasu niezbędnych do utrzymania właściwego ciśnienia krwi oraz prawidłowej pracy mięśnia sercowego. Zawierają także witaminę D, która wspomaga wzrost w okresie dojrzewania. Są jednak ciężkostrawne, dlatego muszą na nie uważać osoby cierpiące na dolegliwości układu pokarmowego i małe dzieci. Zupa z borowików na mleku Borowikowa na mleku jest pożywna i aromatyczna. Idealna na łatwy rodzinny obiad.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 60 minut   Składniki: borowiki (300 g), śmietana do zup i sosów (3 łyżki kuchenne), mleko (750 ml), masło (1 łyżka kuchenna), marchew (1 sztuka), cebula (1 sztuka), mąka (1 łyżka kuchenna), koperek, sól, pieprz.   Sposób przygotowania: Borowiki umyj i drobno posiekaj. Do garnka wlej pół litra wody. Wrzuć do niego grzyby, cebulę i marchewkę. Duś przez pół godziny. Z masła i mąki zrób zasmażkę, i wymieszaj z dwoma szklankami mleka. Wlej zasmażkę z mlekiem do grzybów i gotuj przez 10 minut. Dodaj resztę mleka, śmietanę, koperek, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj i gotuj przez 5 minut.    Smacznego! Zupa krem z borowików Intensywna, a zarazem delikatna – taka jest zupa krem z borowików.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30 minut   Składniki: borowiki (500 g), bulion (1000 ml), marchew (100 g), por (50 g), natka pietruszki, śmietana gęsta (2 łyżki kuchenne), pieprz, sól.   Sposób przygotowania: Borowiki, marchew i por oczyść, umyj i pokrój na kawałki. Zagotuj litr bulionu. Do bulionu dodaj...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner