Na diecie 1200 kcal najadasz się mniejszymi, a częstszymi posiłkami. Warzywa gotuj na parze, a mięsa oraz ryby piecz i grilluj z czosnkiem i ziołami. Nie musisz rezygnować z ziemniaków – piecz je albo gotuj w mundurkach na parze i łącz na talerzu z brukselką czy fasolką szparagową.

Reklama

Na diecie 1200 kalorii człowiek może bardzo dobrze funkcjonować i stracić na wadze. Stosuj ją przez kilka tygodni i nie podjadaj między posiłkami, a stracisz co najmniej 1 kilogram tygodniowo. Ciesz się efektami diety i nie chodź głodna – każdy pominięty posiłek może bowiem skutkować późniejszym napadem wilczego głodu.

Przykładowy jadłospis na diecie 1200 kcal

Na diecie 1200 kalorii należy codziennie dobrze nawadniać organizm. Pij przynajmniej 1,5 litra niegazowanej wody dziennie oraz niesłodzoną kawę bez mleka, słabą herbatę, a także usprawniającą przemianę materii czerwoną herbatę z cytryną.

Zobacz także

Śniadanie (do wyboru):

  • 150 gramów chudego twarożku, pół bułki grahamki, 1 ogórek, ćwierć pęczka szczypiorku,
  • muesli z owocami (przepis poniżej),
  • 2 kromki razowca z kilkoma łyżkami niesłodzonego dżemu i prażonymi pestkami słonecznika,
  • serek wiejski, pęczek rzodkiewek, pół papryki,
  • mały jogurt naturalny z łyżką miodu i pokrojoną w kostki gruszką, posypane listkami świeżej mięty.

Drugie śniadanie (do wyboru):

  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z marchwi lub pomarańczy,
  • 1 kromka razowca z rozgniecionymi truskawkami bądź kiwi z odrobiną cynamonu lub z plasterkiem chudej wędliny i musztardą,
  • kisiel owocowy,
  • 200 gramów brokułów gotowanych na parze z płatkami prażonych migdałów,
  • 2 średnie jabłka.

Obiad (do wyboru):

  • 150 gramów grillowanej piersi z kurczaka z sałatką (przepis poniżej),
  • 200 gramów pieczonego dorsza z warzywami i czosnkiem z 2 gotowanymi w łupinach ziemniakami i sałatką z pomidora i cebuli,
  • 200 gramów pieczonego pstrąga z dużą surówką z kiszonej kapusty,
  • 3 grillowane szaszłyki warzywne (z papryki, cukinii, pieczarek, czerwonej cebuli, kostek świeżego ananasa) z sałatką z pieczonych buraków z odrobiną fety,
  • 200 gramów dietetycznej potrawki z kurczaka ze szklanką kaszy gryczanej.

Podwieczorek (do wyboru):

  • 2 pieczone jabłka z cynamonem i kilkoma rodzynkami,
  • 1 kromka razowca, 1 jajko na miękko, pomidor,
  • 1 grejpfrut,
  • 1 szklanka świeżych jagód lub borówek,
  • 200 mililitrów czystej i niezabielanej zupy pomidorowej ze świeżych warzyw.

Kolacja (do wyboru):

  • 250 gramów gotowanej na parze fasolki szparagowej,
  • 2 wafle ryżowe z chudym serem żółtym i domowym keczupem z listkami świeżej bazylii,
  • pół puszki tuńczyka w sosie własnym z cebulą, pomidorem i kromką razowca,
  • gotowane na parze 2 ziemniaki i 150 gramów brukselki, posypane ziołami,
  • pasta jajeczna z 1 jajka, ogórka konserwowego, 1 łyżeczki jogurtu naturalnego i 1 łyżeczki musztardy, pół grahamki i ogórek z 2 łyżkami jogurtu naturalnego.

Przepis na muesli z owocami

Rezygnacja ze śniadania to częsty błąd osób na diecie. Skutkuje niepohamowanym apetytem w godzinach późniejszych i oszukiwaniem żołądka kilkoma kawami z mlekiem, a czasem nawet i cukrem. W efekcie utrata wagi nie następuje, a metabolizm spowalnia.

Składniki (na 2 porcje):

  • 6 łyżek płatków owsianych lub 8 łyżek płatków kukurydzianych,
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego albo chudego mleka lub kefiru,
  • 1 średni obrany banan albo wypestkowana nektarynka ze skórką,
  • 16 przepołowionych winogron,
  • odrobina owoców goi do przystrojenia.

Czas wykonania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Jeśli lubisz ciepłe śniadania, podgrzej mleko w garnuszku.
  • W większej miseczce wymieszaj wybrany nabiał z kawałkami owoców i płatkami.
  • Możesz jeść od razu łyżeczką, posypane jagodami goi bądź zmiksować blenderem na jednolitego shake'a, przelać do pojemnika i zabrać ze sobą.

Przepis na grillowaną pierś z kurczaka z sałatką

Pierś z kurczaka jest pyszna nie tylko w formie panierowanych i smażonych na tłuszczu kotletów z ziemniakami. Będąc na diecie, piecz ją w piekarniku bądź grilluj na ruszcie albo patelni grillowej z grubym dnem z dodatkiem ziół i przypraw.

Składniki (na 2 porcje piersi z kurczaka):

  • 300 gramów piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ćwierć wypestkowanej papryczki chilli pokrojonej w drobne kawałeczki,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 obrany i zmiażdżony ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka łagodnej musztardy,
  • kilka gałązek świeżego koperku,
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • kilka łyżek oleju.

Składniki na sałatkę (dla 2 osób):

  • pół główki drobno poszatkowanej małej kapusty pekińskiej,
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w cieniutkie paski,
  • 2 poszatkowane ogórki konserwowe,
  • 1 starta marchewka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1,5 łyżki dowolnych, suszonych ziół (bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn),
  • odrobina pieprzu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Czas wykonania: 25 minut (bez czasu marynowania piersi z kurczaka)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj pierś z kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Przetnij ja na pół, usuwając błony, kawałki chrząstek i tłuszczu.
  • Zmieszaj w miseczce oliwę z oliwek, papryczkę chili, czosnek, koperek, rozmaryn, musztardę, sok z cytryny, dodaj odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i porządnie wymieszaj.
  • Natrzyj dokładnie pierś z kurczaka powstałą marynatą i odłóż ją do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180° Celsjusza.
  • W dużej misce wymieszaj kapustę, paprykę, ogórki, marchewkę.
  • W oddzielnej miseczce przygotuj sos z soku z cytryny, jogurtu naturalnego, ziół i pieprzu.
  • Posmaruj patelnię grillową olejem i dobrze go rozgrzej.
  • Grilluj piersi z kurczaka po 3-5 minut z każdej strony, aby się nie przypaliły.
  • Przełóż drób do naczynia do zapiekania, polej resztką marynaty i zapiekaj w piekarniku maksymalnie 10 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika sprawdź wykałaczką, czy mięso jest gotowe – po wbiciu w pierś kurczaka patyczek powinien być suchy.
  • Polej sałatkę przygotowanym wcześniej sosem, dobrze wymieszaj i podawaj.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama