Soft drinki to doskonała alternatywa dla osób, które nie mogą bądź nie chcą pić napojów zawierających alkohol. Można je przygotowywać tak samo jak ich procentowe odpowiedniki, zamieniając np. likiery owocowe sokami o tych samych smakach. Soft drink nie musi jednak być bezalkoholową kopią alkoholowej wersji.

Reklama

W letnich drinkach składnikiem obowiązkowym jest kruszony lód. Jeżeli masz w domu kruszarkę do lodu, jego przygotowanie nie będzie problematyczne. W przypadku gdy nie dysponujesz takim sprzętem, możesz zmielić kostki lodu w blenderze, jednak ważne jest, by miał taką funkcję. Blender o małej mocy nie pokruszy lodu i niestety może się spalić.

Przepis na bezalkoholowy drink „Mechaniczna Pomarańcza”

Zobacz także

Składniki:

  • 150 ml tonicu,
  • 3-5 kropli grenadiny lub syropu/soku z granatu, ewentualnie syrop z malin,
  • 2 łyżki kruszonego lodu,
  • skórka obrana z połowy średniej wielkości pomarańczy – najlepiej by była w jednym kawałku/pasku.

Sposób przygotowania:

  • Do wysokiej szklanki wsyp lód, wlej cały tonic i dodaj syrop z granatu.
  • Oczyść skórkę z pomarańczy z białej skórki bardzo dokładnie, wyprostuj ją i podpal koniec tak, by puściła sok, następnie umieść ją w napoju.

Przepis na soft drink „Tropikalna Laguna”

Składniki:

  • 30 ml soku ananasowego,
  • 30 ml soku grejpfrutowego (z czerwonych grejpfrutów),
  • 30 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżka kruszonego lodu,
  • 3 plastry kiwi do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki (oprócz kiwi) umieść w kielichu blendera i zmiksuj. Przelej do wypełnionej lodem wysokiej szklanki, jej brzeg udekoruj przeciętymi na pół plastrami kiwi.

Przepis na bezalkoholową „Pinacoladę”

Składniki:

  • 40 ml syropu kokosowego lub mleka kokosowego z puszki,
  • 40 ml soku ananasowego,
  • 4 łyżki kruszonego lodu,
  • kilka kropel soku z limonki.

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki umieść w shakerze lub pojemniku z pokrywką (może być słoik) i dokładnie wymieszaj.

Przepis na bezalkoholowy drink herbaciano-limonkowy

Składniki:

  • 80 ml mrożonej herbaty, może być kupna „ice tea”, ale sprawdzi się też przestudzona zwykła herbata earl grey z kilkoma kroplami soku z cytryny i 2 łyżeczkami cukru,
  • 40 ml syropu z limonki,
  • 3 łyżki kruszonego lodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny, dwa listki świeżej mięty i łyżeczka grubego cukru do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  • Na płaski talerz wylej sok z cytryny, na drugi cukier i udekoruj szklankę, zanurzając ich wierzch najpierw z soku, a później w cukrze.
  • Wsyp do szklanki lód, wlej herbatę i dodaj limonkowy sok, udekoruj brzeg szklanki miętą.
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama