szynka
©npls/fotolia
Styl życia

Domowa szynka pieczona w całości

Szynka pieczona w całości najlepiej komponuje się z nutą ziół, czosnkiem i miodem. Upieczona w towarzystwie warzyw i jabłek uzyska niezwykły smak i aromat. Dzięki wcześniejszej marynacie mięso będzie soczyste nie tylko na zewnątrz, ale i w środku.

Szynka pieczona w całości najlepiej komponuje się z nutą ziół, czosnkiem i miodem. Upieczona w towarzystwie warzyw i jabłek uzyska niezwykły smak i aromat. Dzięki wcześniejszej marynacie mięso będzie soczyste nie tylko na zewnątrz, ale i w środku.


Czas przygotowania: 1 godzina

Stopień trudności: Średni


Potrzebujesz:

  • praski do czosnku,
  • moździerza,
  • papierowego ręcznika,
  • obieraczki do warzyw,
  • noża,
  • dwóch dużych misek,
  • jednej małej miseczki,
  • blachy do pieczenia,
  • pergaminu.

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości,
  • 4 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego,
  • 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki stołowe miodu,
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca,
  • 5 jabłek,
  • 3 cebule,
  • 3-4 liście laurowe,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • mała główka białej kapusty,
  • sól.

Sos do pieczenia:

  • 250 ml białego wina wytrawnego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki stołowe miodu.


Sposób przygotowania:

1. Szynkę umyj, oczyść z włókien i osusz papierowym ręcznikiem.

2. Ziarna jałowca i ziarna kminu rzymskiego wsyp do moździerza i rozetrzyj na drobno.

3. Ziarna przełóż do miski. Dodaj 3 łyżki oliwy, miód i pół łyżeczki soli.

4. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj.

5. Szynkę natrzyj marynatą z każdej strony, przełóż do dużej miski i wstaw do lodówki na 3 godziny.

6. Jabłka umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i przełóż do miski.

7. Obierz cebulę, pokrój ją w plastry i dodaj do jabłek.

8. Jabłka i cebulę posyp szczyptą pieprzu, soli i polej dwiema łyżkami oliwy.

9. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż na niej 3 liście kapusty, cebulę z jabłkami, zamarynowaną szynkę wieprzową i liście laurowe. Całość przykryj 2-3 liśćmi kapusty.

10. Szynkę włóż do piekarnika na 2,5-3 godziny w temperaturze 160°.

11. W małej misce wymieszaj składniki sosu do pieczenia: wino, miód i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Tak przygotowanym sosem polewaj szynkę stopniowo co 20-30 minut.

 

Smacznego!

 

łyżka z cieciorką
©P.CH./Fotolia.com
Styl życia
Falafele i zapiekanka – dwa dietetyczne przepisy na potrawy z cieciorką
Cieciorka, znana jest też pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga odchudzanie. Zawarty w niej błonnik daje poczucie sytości i zmniejsza chęć podjadania pomiędzy głównymi posiłkami. Z ziaren cieciorki można przygotować, np. hummus (kremową pastę), falafele (kotleciki), zapiekanki, pasztety, sałatki i zupy.

Cieciorka, znana jest też pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga odchudzanie. Zawarty w niej błonnik daje poczucie sytości i zmniejsza chęć podjadania pomiędzy głównymi posiłkami. Z ziaren cieciorki można przygotować, np. hummus (kremową pastę), falafele (kotleciki), zapiekanki, pasztety, sałatki i zupy.   Cieciorka jest bogatym źródłem białka – 100g ugotowanej ciecierzycy zawiera 8,86 g białka. Groch włoski doskonale komponuje się z przyprawami, takimi jak: rozmaryn , kmin rzymski, kolendra, curry, gałka muszkatołowa i cynamon. Przepis na falafele – dietetyczne kotleciki z cieciorki i natki pietruszki Potrzebujesz: blendera, noża, deski do krojenia, patelni, łyżki, praski do czosnku, miski.   Składniki na 20 porcji: 300 g ugotowanej cieciorki ,  1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 5 g sody oczyszczonej, 15 ml oliwy z oliwek, 40 g natki pietruszki, 5 g mielonej kolendry, szczypta ostrej papryki, 10 g mielonego kminu rzymskiego, szczypta cynamonu.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i przełóż do blendera. Do cebuli dodaj ugotowaną ciecierzycę i całość lekko zmiksuj – w masie powinny być widoczne niewielkie grudki. Masę przełóż do miski. Pietruszkę opłucz, posiekaj na drobno i dodaj do cieciorki. Do miski wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, ostrą paprykę, cynamon, kmin rzymski i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z masy formuj kotleciki. Oliwę rozgrzej na patelni i układaj na niej falafele. Kotleciki smaż po obu stronach do zarumienienia.   1 kotlecik z cieciorki ma około...

Upieczona w całości gęś z dodatkami- ziemniakami, brukselką i czerwoną kapustą.
©karepa/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na pieczoną gęś owsianą nadziewaną jabłkami i suszoną żurawiną pieczoną w cydrze
Gęsi wywodzące się z Polski w głównej mierze trafiają na rynek zagraniczny. Konsumenci szczególnie doceniają gęś owsianą. Nazwa nie jest związana ze specjalnym gatunkiem, a jedynie ze sposobem karmienia ptactwa.

Gęsi wywodzące się z Polski w głównej mierze trafiają na rynek zagraniczny. Konsumenci szczególnie doceniają gęś owsianą. Nazwa nie jest związana ze specjalnym gatunkiem, a jedynie ze sposobem karmienia ptactwa. Obecnie potrawy z gęsi pojawiają się na polskich stołach dosyć rzadko. Niegdyś żadne świąteczne menu, szczególnie w dzień Świętego Marcina – 11 listopada, nie mogło być pozbawione potrawy z gęsiny. Gęś owsiana Polska gęsina trafia przede wszystkim na rynek niemiecki, ale również znana jest w Anglii, Danii i Szwajcarii. Cechuje się wysoką jakością mięsa, dlatego jest doceniana przez zagranicznych smakoszy. Aktualnie w produkcji gęsiny wykorzystuje się głównie Gęś Białą Kołudzką wywodzącą się z Kołudy Wielkiej. Nazwa „gęś owsiana” nie odnosi się do rasy gęsi, a jedynie do techniki tuczu, czyli sposobu karmienia. W tym przypadku gęsi karmione są paszami zielonym, a przez ostatnie trzy tygodnie pokarmem jest wyłącznie owies. Przepis na gęś owsianą nadziewaną jabłkami i suszoną żurawiną pieczona w cydrze Składniki: świeża, młoda gęś owsiana o wadze około 4 kilogramy (sprawiona, bez podrobów i szyjki), 6 ziaren ziela angielskiego, 6 owoców jałowca, 2 liście laurowe, 1,5 łyżki suszonego majeranku , 4 ząbki czosnku, sól. Farsz: około 6 dużych kwaśnych jabłek, 1 szklanka suszonej żurawiny , 1 szklanka cydru, 0,5 łyżki majeranku. Czas przygotowania: 5 godzin Stopień trudności: trudne Sposób przygotowania: Świeżą sprawioną gęś pozbawioną podrobów i szyjki umyj w zimnej wodzie i dokładnie osusz. W przypadku grubej warstwy tłuszczu wewnątrz gęsi należy go wyciąć. Osuszoną gęś natrzyj obficie solą – zewnątrz i wewnątrz. Utłucz starannie ziele angielskie i owoce jałowca w moździerzu, dodaj drobno pokruszone liście...

Gęś pieczona z jabłkami.
©ruslan_100/Fotolia
Styl życia
Gęś pieczona z jabłkami i gęś po staropolsku: smaczne i łatwe przepisy
Gęś, zanim włoży się do piekarniki dobrze jest natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. W czasie pieczenia raz na pół godziny oblewa się mięso piwem lub tłuszczem skapującym z gęsi. Farsz przyrządza się z jabłek lub kapusty kiszonej duszonej z cebulką i boczkiem.

Gęś, zanim włoży się do piekarniki dobrze jest natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. W czasie pieczenia raz na pół godziny oblewa się mięso piwem lub tłuszczem skapującym z gęsi. Farsz przyrządza się z jabłek lub kapusty kiszonej duszonej z cebulką i boczkiem.   Gęś przed przyrządzaniem myje się pod bieżącą wodą na zewnątrz oraz w środku. Resztki piór najlepiej usuwać palcami, a potem delikatnie opalić nad palnikiem gazowym. Jak przyrządzić gęś z jabłkami, krok po kroku Składniki (na 10 osób): cała gęś (około 5 kilogramowa), 5 jabłek, 6 łyżek suszonego majeranku , 3 ząbki czosnku, 4 łyżki soli, 2 łyżka pieprzu.   Czas przygotowania: 4 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Gęś mocz w wodzie z 2 łyżkami soli przez całą noc. Przeciśnij czosnek przez praskę do małej miski. Dodaj 1 łyżkę soli, 5 łyżek majeranku, 1 łyżkę pieprzu i wymieszaj. Natrzyj przyprawą gęś, zaczynając od jej środka, a kończąc na grzbiecie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Piecz mięso przez godzinę. Zmniejsz temperaturę pieczenia do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 2 godziny. Z gęsi będzie ściekał tłuszcz w czasie pieczenia, którym co pół godziny oblej mięso. Wyjmij gęś z piekarnika. Wydrąż pestki z jabłek. Pokrój owoce na mniejsze kawałki np. półksiężyce. Obsyp jabłka 1 łyżką majeranku, 1 łyżką soli,1 łyżką pieprzu i wymieszaj. Włóż owoce do środka gęsi, a mięso wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.   Smacznego! Gęś pieczona po staropolsku faszerowana cebulą i kapustą kiszoną, krok po kroku Będziesz potrzebować dużej igły i grubej nici. Po włożeniu farszu do gęsi będzie trzeba ją zaszyć, aby...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner