Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Kawałki mięsa gęsiego.
©studioJowita/Fotolia
Styl życia

Pieczone udko gęsi na czerwonej kapuście i pierś z gęsiny z gruszką: 2 pyszne przepisy na gęś w kawałkach

Udko lub pierś gęsi przed pieczeniem naciera się solą i pieprzem. Smak mięsa wyostrzy sok z cytryny lub wytrawne wino. Nogi gęsi można zapiekać razem z czerwoną kapustą i cebulą. Piersi dobrze komponują się z gruszkami. Całość zalewa się sosem z miodu, białego wina i brązowego cukru.

Udko lub pierś gęsi przed pieczeniem naciera się solą i pieprzem. Smak mięsa wyostrzy sok z cytryny lub wytrawne wino. Nogi gęsi można zapiekać razem z czerwoną kapustą i cebulą. Piersi dobrze komponują się z gruszkami. Całość zalewa się sosem z miodu, białego wina i brązowego cukru.

 

Gęś pieczoną w kawałkach można podawać z ryżem albo ziemniakami posypanymi szczypiorkiem. Danie będzie ładnie wyglądać na talerzu, kiedy mięso posypie się kiełkami lub ziarnami słonecznika.

Pieczone udko gęsi na czerwonej kapuście, krok po kroku

Składniki (na 1 porcję):

  • udko gęsi (około 300 gramów),
  • pół główki czerwonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • pół cytryny,
  • 2 jabłka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Czas przygotowania: 1 godzina

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Udko gęsi natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i polej 1 łyżką oliwy z oliwek.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni.
  • Dodaj cebulę
  • Posiekaj kapustę i połącz ją z cebulą.
  • Smaż około 5 minut.
  • Jabłka (nieobrane ze skórki) zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i dodaj do kapusty.
  • Przypraw cukrem, szczyptą soli, pieprzu i zamieszaj.
  • Smaż kolejne 5 minut.
  • Pokrop całość sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
  • Zawartość patelni włóż do naczynia żaroodpornego, a na wierzch połóż gęsie udko.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz 1 godzinę.

Smacznego!

Pieczona pierś gęsi z gruszką, krok po kroku

Składniki (na 1 porcję):

  • pierś gęsi (300-350 gramów),
  • 1 gruszka,
  • 6 łyżek miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżeczki brązowego cukru,
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (około 60 mililitrów),
  • świeży imbir (kawałek wielkości nasiona czerwonej fasoli).

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Gruszkę przekrój na pół, polej 2 łyżeczkami miodu i posyp szczyptą soli oraz pieprzu.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz gruszki 20 minut.
  • Natnij nożem skórę piersi (mniej więcej w 2 centymetrowych odległościach).
  • Dopraw mięso solą i pieprzem (z obu stron).
  • Polej pierś łyżeczką miodu.
  • Smaż gęś na rozgrzanej oliwie około 8 minut (po 4 minuty na każdą ze stron).
  • Na mięso wrzuć pokrojony w cienkie paski imbir.
  • W rondlu rozpuść brązowy cukier i dolej wina.
  • Do płynu dodaj 3 łyżki miodu.
  • Upieczoną gęś pokrój w paski (około 2 centymetrowe).
  • Na talerz połóż gruszki, a na owoce mięso.
  • Całość polej winem rozpuszczonym z cukrem i modem.

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Duszone udko gęsi na talerzu.
©Maksim Shebeko/Fotolia
Styl życia
Duszone udko gęsi w białym winie i okrasa z gęsiny z czosnkiem: łatwe i smaczne przepisy
Udko gęsi nacina się nożem i smaży na patelni z tłuszczem. Po zarumienieniu się mięsa dodaje się białe wino, bulion drobiowy i pieczarki. Na koniec całość zalewa się śmietaną. Okrasę można zrobić z udka albo piersi gęsi. Mięso mieli się w maszynce i dodaje przyprawy. Pastę z gęsi najlepiej przechowywać w lodówce.

Udko gęsi nacina się nożem i smaży na patelni z tłuszczem. Po zarumienieniu się mięsa dodaje się białe wino, bulion drobiowy i pieczarki. Na koniec całość zalewa się śmietaną. Okrasę można zrobić z udka albo piersi gęsi. Mięso mieli się w maszynce i dodaje przyprawy. Pastę z gęsi najlepiej przechowywać w lodówce.   Okrasę czyli mielone mięso z gęsi najlepiej podawać na chlebie. Na pastę można położyć plasterek kiszonego ogórka. Duszone udko będzie dobrze smakować z gotowanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną. Duszona gęś w białym winie i śmietanie, krok po kroku Składniki (na 1 porcję): udko gęsi (około 300 gramów), 250 mililitrów białego wytrawnego wina (1 szklanka), 250 mililitrów bulionu drobiowego z rosołu , 1 cebula, 1 czerwona papryka, 10 pieczarek, 3 ząbki czosnku, 100 mililitrów śmietany 30 procentowej, 3 liście szczypiorku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Udo gęsi ponacinaj nożem (mniej więcej w 2 centymetrowych odstępach). Mięso natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj udko. Smaż około 3 minuty i przełóż na drugą stronę. Dodaj białe wino i bulion drobiowy. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce w małymi oczkami i dodaj do mięsa. Pieczarki włóż do patelni w całości, a jeśli są większe możesz je przekroić na pół. Duś całość godzinę. Pokrój paprykę w cienkie paski i dodaj do mięsa razem ze śmietaną. Sos duś jeszcze przez 10 minut. Udko gęsi razem z dressingiem wyłóż na talerz. Mięso posyp poszatkowanym szczypiorkiem.   Smacznego! Okrasa z gęsi czyli zmielone mięso z piersi drobiowej, krok po...

©karepa/Fotolia
Styl życia
Smażona pierś z gęsi w zalewie z papryczki chili, imbiru, czosnku i miodu – pyszny i łatwy przepis na gęsinę w orientaln
Pierś z gęsi przed smażeniem nacina się w kratkę i obtacza w ostrej zalewie. Po godzinie, gdy składniki sosu „przegryzą” się, mięso smaży się około 10 minut na patelni. Następnie filet przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku około kwadransa.

Pierś z gęsi przed smażeniem nacina się w kratkę i obtacza w ostrej zalewie. Po godzinie, gdy składniki sosu „przegryzą” się, mięso smaży się około 10 minut na patelni. Następnie filet przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku około kwadransa.   Filet z gęsi bardzo dobrze smakuje z sałatką z zielonej sałaty . Mięso można także podawać z puree z ciecierzycy , ziemniakami lub ryżem. Chili można zastąpić słodką papryką w proszku. Smażony filet z gęsi na ostro, krok po kroku Przygotuj sobie wcześniej: małą miskę, naczynie żaroodporne, praskę do czosnku , tarkę z małymi oczkami.   Składniki (na 1 porcję): 1 pierś z gęsi (około 200 gramów), 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili , 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, kawałek imbiru (wielkości nasiona czerwonej fasoli), pół cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Papryczkę drobno posiekaj i umieść w małej misce. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir (na tarce z małymi oczkami). Wlej miód, 1 łyżkę oliwy i sos sojowy. Całość skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Pierś z gęsi natnij nożem w kratkę. Mięso obtocz w zalewie i odstaw na 1 godzinę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Smaż mięso około 10 minut (po 5 minut na każdą ze stron). Gęś przełóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj mięso resztką marynaty z miodu i papryki . Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz gęś 15 minut. Wyjmij mięso z piekarnika i pokój je w paski (około 1 centymetrowe). Gęś ułóż na talerzu i podawaj polaną...

Dwie piersi z kurczaka duszone z warzywami
©VICUSCHKA/Fotolia
Styl życia
Przepisy na pierś z kurczaka na obiad: w winie, na słodko i na ostro
Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.

Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.   Smak piersi z kurczaka podkreślą zioła, takie jak: tymianek , rozmaryn , majeranek , estragon i cząber. Pierś z kurczaka na słodko z miodem i musztardą francuską Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski, miski, naczynia żaroodpornego, łyżki.   Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka , 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, szczypta soli himalajskiej.   Sposób wykonania: Pierś z kurczaka umyj, przekrój na pół i usuń kostki oraz tłuste fragmenty. Do dużej miski wlej ocet balsamiczny, olej i dodaj miód, sól, musztardę i kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita marynata. Piersi natrzyj marynatą i pozostaw w niej na około 15 minut. Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 minut. Pierś podawaj z puree z ziemniaków i surówką z marchewki. Smacznego! Pierś z kurczaka na ostro z pomidorami i chili Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, drewnianej łyżki, praski do czosnku.   Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 400 g pomidorów, szczypta: pieprzu Cayenne, mielonej ostrej papryki, soli i...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner