Udko lub pierś gęsi przed pieczeniem naciera się solą i pieprzem. Smak mięsa wyostrzy sok z cytryny lub wytrawne wino. Nogi gęsi można zapiekać razem z czerwoną kapustą i cebulą. Piersi dobrze komponują się z gruszkami. Całość zalewa się sosem z miodu, białego wina i brązowego cukru.

Reklama

Gęś pieczoną w kawałkach można podawać z ryżem albo ziemniakami posypanymi szczypiorkiem. Danie będzie ładnie wyglądać na talerzu, kiedy mięso posypie się kiełkami lub ziarnami słonecznika.

Pieczone udko gęsi na czerwonej kapuście, krok po kroku

Składniki (na 1 porcję):

  • udko gęsi (około 300 gramów),
  • pół główki czerwonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • pół cytryny,
  • 2 jabłka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Czas przygotowania: 1 godzina

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Udko gęsi natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i polej 1 łyżką oliwy z oliwek.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni.
  • Dodaj cebulę
  • Posiekaj kapustę i połącz ją z cebulą.
  • Smaż około 5 minut.
  • Jabłka (nieobrane ze skórki) zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i dodaj do kapusty.
  • Przypraw cukrem, szczyptą soli, pieprzu i zamieszaj.
  • Smaż kolejne 5 minut.
  • Pokrop całość sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
  • Zawartość patelni włóż do naczynia żaroodpornego, a na wierzch połóż gęsie udko.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz 1 godzinę.

Smacznego!

Pieczona pierś gęsi z gruszką, krok po kroku

Składniki (na 1 porcję):

  • pierś gęsi (300-350 gramów),
  • 1 gruszka,
  • 6 łyżek miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżeczki brązowego cukru,
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (około 60 mililitrów),
  • świeży imbir (kawałek wielkości nasiona czerwonej fasoli).

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Gruszkę przekrój na pół, polej 2 łyżeczkami miodu i posyp szczyptą soli oraz pieprzu.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz gruszki 20 minut.
  • Natnij nożem skórę piersi (mniej więcej w 2 centymetrowych odległościach).
  • Dopraw mięso solą i pieprzem (z obu stron).
  • Polej pierś łyżeczką miodu.
  • Smaż gęś na rozgrzanej oliwie około 8 minut (po 4 minuty na każdą ze stron).
  • Na mięso wrzuć pokrojony w cienkie paski imbir.
  • W rondlu rozpuść brązowy cukier i dolej wina.
  • Do płynu dodaj 3 łyżki miodu.
  • Upieczoną gęś pokrój w paski (około 2 centymetrowe).
  • Na talerz połóż gruszki, a na owoce mięso.
  • Całość polej winem rozpuszczonym z cukrem i modem.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama