Pieczona ryba
© fired/Fotolia.com
Styl życia

Ryba pieczona w piekarniku – jak ją zrobić?

Ryba pieczona w piekarniku – jak ją zrobić?

Rybę piecz w piekarniku zawiniętą w folię lub ułożoną w naczyniu żaroodpornym. Taka ryba jest zdrowsza od smażonej na patelni i ma mniej kalorii. Prosty przepis na rybę z piekarnika.

Pieczenie ryby w piekarniku jest łatwiejsze od smażenia jej na patelni. Nie musisz stać przy kuchence i pilnować jej.

Jak piec rybę w piekarniku?

Pamiętaj, by podczas pieczenia ryby w piekarniku nie trzymać jej za długo. W konsekwencji ryba może być zbyt sucha i niezbyt smaczna. Czas pieczenia zależy od kawałka ryby i jej grubości. Przyjmuje się, że 2,5 cm grubości ryba piecze się w piekarniku przez około 10 minut. Upieczone mięso rybne z łatwością odchodzi od ości.

Jak upiec rybę w folii aluminiowej?

Pieczenie w folii aluminiowej jest wygodne. Naczynie pozostanie czyste, a ryba będzie bardziej soczysta i aksamitna. Idealnie sprawdza się to w przypadku mniejszych filetów ryby. Rybę należy zawinąć w folię (matową stroną, która chłonie ciepło na zewnątrz), zawijając końce tak aby soki nie wypłynęły.

Jak upiec chudą rybę?

Ryby, które mają białe mięso (np. dorsz) należy pozostawić w marynacie na kilka godzin. Możesz zapiekać je razem z warzywami lub sosem pomidorowym, dzięki którym będą bardziej winne.

Pieczenie ryb w całości

Jeśli chcesz upiec całą rybę, pozbaw ją wnętrzności i przede wszystkim łusek. Piecz ją w całości, razem ze skórą, ogonem i głową. Pamiętaj, by przyprawić ją nie tylko w środku kawałkiem cytryny i wybranymi ziołami, ale i na zewnątrz.

Łosoś z piekarnika

Łososia przed pieczeniem w piekarniku warto przyprawić ulubionymi ziołami, cytryną i plasterkami masła. Tak przygotowaną rybę zawiń szczelnie w folię. Filet z łososia piecze się zwykle około 20-25 minut.

Jak upiec rybę z rękawie?

Pieczenie w rękawie jest podobne do pieczenia w folii. Zamarynowaną rybę włóż do rękawa szczelnie go zamykając. Filet z ryby piecz w rękawie przez około 20-25 minut. Dwie minuty przed końcem pieczenia rękaw rozetnij, aby ryba się lekko zrumieniła.

Ryba z piekarnika -  jakie przyprawy?

Rybę przed włożeniem do piekarnika ułóż płasko na folii aluminiowej i nasmaruj przyprawami. Jeśli lubisz pikantne smaki, natrzyj mięso ostrą i słodka papryką w proszku. Dodaj jeszcze natkę pietruszki i curry. By osiągnąć bardziej intensywny i słony smak nasmaruj surową rybę solą morską.

Na wierzch ryby połóż plastry cytryny i drobne kawałki masła, np. czosnkowego. Do środka możesz włożyć świeży koperek.

Ryba z piekarnika - jak upiec?

Folię złóż do środka (dłuższe boki) i zawiń krótsze boki. Następnie włóż ją do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego i wstaw do piekarnika na 35-45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu nie wyjmuj ryby od razu z piekarnika. Pozostaw ją w środku na kilka minut.

Połową sukcesu dobrze upieczonej ryby jest dobrej jakości naczynie żaroodporne. Oto wybrane przez redakcję modele w promocyjnych cenach:

 
Zobacz także
Proste przepisy na ziemniaki z grilla

Pieczone ziemniaki z grilla w kilku smacznych odsłonach. Przepis na ziemniaki z grilla

Ziemniaki pokrojone w łódeczki, opieczone w piekarniku, leżą na kuchennym stole

Przepisy na placki, zapiekankę i pieczone ziemniaki Hasselback

Filet z pangi z plasterkami cytryny na desce

Ryba panga – niechlubny wyjątek na liście ryb

 

pieczona karkówka
© Patryk Kosmider/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na soczystą karkówkę w winie z ziołowym bobem. Jak prawidłowo upiec mięso?
Pieczone mięsa, aby były miękkie i soczyste, warto przed wstawieniem do piekarnika zamarynować, na przykład w miodowo-ziołowej marynacie. Najprostszym sposobem na uzyskanie wyśmienitej pieczeni jest pieczenie w rękawie aluminiowym.

Pieczone mięsa, aby były miękkie i soczyste watro przed wstawieniem do piekarnika zamarynować, na przykład w miodowo-ziołowej marynacie. Najprostszym sposobem na uzyskanie wyśmienitej pieczeni jest pieczenie w rękawie aluminiowym.   Pieczone mięso powinno być miękkie i soczyste. Przygotowanie wyśmienitej pieczeni jest zależne od użytych przypraw, rodzaju mięsa, temperatury oraz czasu pieczenia. Jak upiec mięso Pieczenie jest jedną ze zdrowszych metod na przygotowanie mięsa. Tak przyrządzone potrawy mają znacznie mniejszą zawartość tłuszczu oraz są mniej kaloryczne niż mięsa , które się smaży na patelni. Aby pieczeń była smaczna, miękka i soczysta należy przestrzegać kilku zasad prawidłowego pieczenia. Najlepszym mięsem do pieczenia jest mięso chude – jagnięcina, udka drobiowe, żeberka oraz tuszki gęsi, indyków i kurczaków. Jest też wielu smakoszy tłustszych rodzajów np. karkówki. Przed pieczeniem mięso najlepiej zamarynować ziołową marynatą. Doskonałym dodatkiem do mięs jest majeranek, kminem, tymianek, pieprz, papryka oraz wyciśnięty czosnek. Nierzadko dodaje się również kieliszek wina. Marynata sprawi, że mięso skruszeje. Najłatwiejszym sposobem pieczenia jest pieczenie w rękawie lub woreczkach. Pozwala to na skrócenie czasu pieczenia, a otrzymana pieczeń jest bardzo soczysta. Chude mięsa, jak pierś z indyka warto owinąć plasterkami boczku – dzięki temu pieczeń nabierze wyjątkowego aromatu i soczystości. Bardzo ważną kwestią jest temperatura i czas pieczenia. Za optymalną temperaturę pieczenia przyjmuje się 160-180 stopni Celsjusza. Mięso zawsze wkłada się do wcześniej nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia jest zależny od wielkości mięsa. Ogólna zasada mówi, że 1 kilogram mięsa wymaga 1 godziny pieczenia. Przepis na pieczoną karkówkę w winie z ziołowym bobem Składniki (na 4 porcje): 600...

ryba po grecku
© Magdziak Marcin/Fotolia.com
Styl życia
3 pomysły na pyszny, zdrowy obiad – przepis na kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy, rybę po grecku i pierś z kurczaka
Doskonałym rozwiązaniem na pyszne i zdrowe obiady są potrawy pieczone. Tym sposobem można przygotować smakowite jarskie kotlety, rybę po grecku czy delikatnego kurczaka.

Doskonałym rozwiązaniem na pyszne i zdrowe obiady są potrawy pieczone. Tym sposobem można przygotować smakowite jarskie kotlety, rybę po grecku czy delikatnego kurczaka.   W trosce o zdrowie i smukłą sylwetkę wiele osób poszukuje pomysłów na zdrowe obiady . Zdrowe odżywianie nie jest równoznaczne z nudnym i mało smacznym jedzeniem. Zarówno w tradycyjnych, jak i internetowych książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów na lekkie i smaczne dania. Przepis na kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy Składniki (na 4 porcje): 1 szklana kaszy jaglanej , 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki posiekanej pietruszki, sól, pieprz, przyprawa warzywna, siemię lniane mielone.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30 minut+15 minut pieczenie   Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną ugotuj w 3, a soczewicę w 2 szklankach osolonej wody. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju, doprawiając solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Wszystkie składniki razem wymieszaj. Formuj kotlety i obtaczaj w siemieniu lnianym. Smaż lub piecz w piekarniku. Przepis na rybę po grecku w wersji fit Składniki (na 4 porcje): 500 gramów filetu z dorsza (lub innej chudej ryby), 3 sztuki marchwi, korzeń pietruszki, około 80 gramów selera, 2 cebule, biała część pora, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 szklanka wody, łyżka oleju rzepakowego, 4 ziarna ziela angielskiego , 2 liście laurowe, sól, pieprz, słodka papryka.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 45 minut   Sposób przygotowania: Rybę dokładnie natrzyj solą oraz pieprzem. Patelnię z roztartą łyżeczką oleju rozgrzej. Gdy będzie mocno nagrzana smaż filety z dorsza – po 1 minucie na każdą stronę....

łosoś pokrojony w dzwonka z cząstką cytryny
©BillionPhotos.com/Fotolia.com
Styl życia
Sałatka z tuńczyka i łosoś na wigilię – przepisy
Ryba na wigilię to wielowiekowa tradycja. Najczęściej serwowane ryby to karp i śledzie. Obecnie równie łatwo dostępne i coraz chętniej wybierane jako ryby na wigilię są tuńczyk oraz łosoś. Ten pierwszy zwykle występuje w sałatce, drugi – na ciepło.

Ryba na wigilię to wielowiekowa tradycja. Najczęściej serwowane ryby to karp i śledzie. Obecnie równie łatwo dostępne i coraz chętniej wybierane jako ryby na wigilię są tuńczyk oraz łosoś. Ten pierwszy zwykle występuje w sałatce, drugi – na ciepło. Rybne potrawy na wigilię przyrządza się na zimno i na ciepło. Pyszna, słodko-kwaśna rybna sałatka zaostrza apetyt i jest jednocześnie lżejsza niż inne potrawy wigilijne, jak kapusta z grzybami czy pierogi. W tej roli najlepiej sprawdza się sałatka z tuńczykiem. Z kolei monotonię potraw z karpiem może przełamać podanie smażonego lub duszonego na parze czy pieczonego łososia . Sałatki wigilijne – sałatka z tuńczyka: przepis Sałatka z tuńczyka z ryżem Potrzebujesz: tarki. Składniki (na 6-8 porcji): 2 puszki tuńczyka w kawałkach, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka zielonego groszku, 1 cebula, 1 duże jabłko, ok. 250-300 gramów papryki marynowanej (lub ogórków konserwowych), 1 woreczek ugotowanego ryżu (około 100-150 gramów przed ugotowaniem), sól i pieprz do smaku 4-6 łyżek majonezu. Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut gotowanie i studzenie ryżu Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Tuńczyka odsącz z oleju lub sosu własnego i włóż do miski. Cebulę i paprykę (lub ogórki) pokrój w kostkę, dodaj do tuńczyka. Odcedź groszek i kukurydzę, dodaj do miski. Obierz jabłko i zatrzyj je na tarce na grubych oczkach. Dodaj ugotowany ryż. Dopraw pieprzem, wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj majonez, ponownie wymieszaj, na końcu dodaj sól do smaku. Wskazówka: Sałatka z tuńczyka jest najlepsza, gdy schłodzi się w lodówce przynajmniej przez kilkadziesiąt minut. Łosoś wigilijny: zastępca smażonego karpia...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner