Sałatka z tofu
© denio109/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na sałatkę z wędzonego tofu

Sałatka z tofu to propozycja na ciekawe śniadanie, dodatek do obiadu lub przekąskę dla osób z nietolerancją laktozy lub będących na diecie wegańskiej.

Sałatka z tofu to propozycja na ciekawe śniadanie, dodatek do obiadu lub przekąskę dla osób z nietolerancją laktozy lub będących na diecie wegańskiej.

Tofu – sałatka z mixem sałat i sosem winegret - przepis

Składniki:

  • opakowanie – 200 g wędzonego lub naturalnego tofu,
  • ulubiony mix sałat – 1 opakowanie 100 g,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • około 20 oliwek zielonych lub czarnych,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika,
  • sos winegret: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku.

 

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z mięsa

Czas przygotowania: około 20 min.

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj sos. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Oliwę, ocet lub sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj dokładnie w małej miseczce i dodaj czosnek.

2. Umyj sałatę i dokładnie odcedź, aby pozbyć się nadmiaru wody.

3. Pomidorki umyj i przekrój na pół.

4. Oliwki odcedź z zalewy.

5. Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie i ziarna słonecznika.

6. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Tofu pokrój w dużą kostkę (około 0,5 x 0,5 cm) i lekko podsmaż na razem z czosnkiem.

7. Do dużej miski wsyp wszystkie składniki, dodaj tofu – razem z czosnkową oliwą, dopraw solą i pieprzem do smaku, zalej wszystko sosem winegret i dokładnie wymieszaj.

 

Sałatka z tofu doskonale komponuje się z grillowanymi warzywami, daniami z ryżu i makaronu.

 

Smacznego!


sałatka grecka na talerzu
©Alexander Raths/fotolia
Styl życia
Błyskawiczne przepisy na lekkie sałatki!
Lekkie sałatki są idealnym pomysłem na podwieczorek, lunch czy kolację. Przygotowując sałatkę możesz łączyć smaki na wiele sposobów. Potrawy przygotujesz zaledwie w 15 minut.

Lekkie sałatki są idealnym pomysłem na podwieczorek, lunch czy kolację. Przygotowując sałatkę możesz łączyć smaki na wiele sposobów. Potrawy przygotujesz zaledwie w 15 minut. Sałatka grecka Sałatka grecka jest jedną z najbardziej lubianych i popularnych sałatek. By ją przygotować potrzebujesz mieszanki sałat, świeżego pomidora, ogórka, oliwek i sera feta. Niektórzy dodają kukurydzę, ale to zależy od gustu. Do głębokiej misy przełóż sałatę, po czym dodaj do niej posiekane na kawałki warzywa i ser feta. Całość zalej odrobiną oliwy lub specjalnym sosem do greckich sałatek. Podawaj z ulubionym pieczywem. 100 g sałatki greckiej zawiera około 105 kcal . Sałatka z kurczakiem na ostro Do sałatki na ostro potrzebujesz filetu z kurczaka, miksu sałat, ostrego sosu paprykowego, marchewki, majonezu i jogurtu naturalnego. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, usmaż na patelni i dodaj ostry sos paprykowy . Zamiast sosu możesz doprawić kurczaka papryką chili. Następnie do szklanej misy wsyp sałatę, do której dodasz startą na tarce marchewkę i pozostałe składniki. Sałatka z kurczakiem na ostro ma około 126 kcal w 100 g. Sałatka z warzyw Sałatka z warzyw jest pełnowartościowa i na pewno przyciągnie uwagę domowników. Do jej wykonania potrzebujesz główki sałaty, pomidorów koktajlowych, świeżego ogórka, papryki czerwonej i łyżeczki musztardy. Niektórzy dodają ząbek czosnku. Sałatę dokładnie umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Podziel liście na kawałki i wrzuć do naczynia. Następnie ułóż na nich małe pomidorki, paprykę i świeży ogórek. Jedną łyżeczkę musztardy połącz razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i do całości dodaj odrobinę oliwy z oliwek i sól do smaku . Polej sałatkę sosem przed podaniem. Sałatka z warzyw ma bardzo mało kalorii – 42 kcal/100 g. Sałatka szopska Jest to tradycyjna sałatka...

Kilka muffinek
©iuliia_n/Fotolia
Styl życia
Wytrawne babeczki – przepis na wegańskie muffinki z suszonymi pomidorami
Muffinki warzywne to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Składniki użyte do nich możesz komponować w dowolny sposób eksperymentując ze smakami i rodzajami produktów. Do suszonych pomidorów możesz dodać oliwki tak jak w przepisie, ale będą równie dobrze smakowały ze szpinakiem, odrobiną rukoli czy natką pietruszki.

Muffinki warzywne to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Składniki użyte do nich możesz komponować w dowolny sposób eksperymentując ze smakami i rodzajami produktów. Do suszonych pomidorów możesz dodać oliwki tak jak w przepisie, ale będą równie dobrze smakowały ze szpinakiem, odrobiną rukoli czy natką pietruszki. Muffinki warzywne – z tofu i suszonymi pomidorami - przepis Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy Składniki: 150 g tofu wędzonego , 200-350 ml mleka sojowego, słoik suszonych pomidorów np. z żurawiną, około 10 szt. oliwek zielonych bez pestki, 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej , 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml oleju rzepakowego, pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 ząbek czosnku. Sposób przygotowania: 1. Zacznij od włączenia piekarnika, ustaw go na 200 stopni. 2. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek, sodę, zioła, pieprz, sól – wymieszaj wszystko dokładnie. 3. Pokrój tofu, czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę, oliwki i pomidory w drobną kostkę i dodaj do suchych składników, zalej wszystko mlekiem i olejem i wyrób ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste – dodaj mleka lub wody, jeśli za rzadkie (co prawie zawsze daje zakalec) więcej mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu. 4. Wypełnij foremki lub papilotki ciastem – mniej więcej do ¾ ich wysokości. Możesz dodatkowo każdą warzywną muffinę udekorować całą oliwką lub listkiem świeżej bazylii. Włóż do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut, czyli do czasu aż ładnie się zarumienią. Po 25 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni.   Tak przygotowane aromatyczne warzywne muffiny doskonale smakują z lekką sałatką np. z roszponki, kukurydzy, świeżych ogórków i sosu winegret.   Lubisz...

sałatka z pomidorkami koktajlowymi sałatą i serem feta, a obok talerz z dwoma kiścmi pomidorków koktajlowych
©karepa/Fotolia.com
Styl życia
Wielkanocne i dietetyczne sałatki - przepis na lekką sałatkę z fetą oraz sałatkę z jajami przepiórczymi
Dietetyczne sałatki na wielkanocny stół można przygotować w prosty i szybki sposób. Wystarczy zrezygnować z dodatku majonezu i zastąpić go jogurtem naturalnym. Alternatywą jest przygotowanie wiosennych sałatek z sosem winegret.

Dietetyczne sałatki na wielkanocny stół można przygotować w prosty i szybki sposób. Wystarczy zrezygnować z dodatku majonezu i zastąpić go jogurtem naturalnym. Alternatywą jest przygotowanie wiosennych sałatek z sosem winegret. Wielkanoc jest okazją do spotkania się z rodziną i bliskimi przy bogato zastawionym stole. Wśród rozmaitych potraw i przystawek nie może zabraknąć sałatek warzywnych. Osoby dbające o swoją sylwetkę powinny zdecydować się na dietetyczne sałatki, a tym samym zrezygnować z tradycyjnych przepisów. Dietetyczne sałatki - jak je przygotować? Potrawy wielkanocne są zwykle wysokokaloryczne. Dążąc do utrzymania szczupłej sylwetki, często decydujemy się na jedzenie wyłącznie sałatek, jednak te przygotowane według tradycyjnych przepisów są najczęściej kaloryczną pułapką. Warzywa stanowiące bazę sałatek, czyli m.in. ogórki, sałata, groszek, marchew, papryka itd., nie dostarczają wielu kalorii w przeciwieństwie do dodatków podnoszących smak potrawy. Nieodłącznym składnikiem sałatek jest majonez, przed którym ostrzegają dietetycy. Łyżka majonezu (około 10 gramów) dostarcza prawie 70 kcal. Przygotowując dietetyczne sałatki , należy więc zrezygnować z dodatku majonezu, ale także tłustej śmietany. Można je zastąpić jogurtem naturalnym, ewentualnie najchudszym rodzajem śmietany. Alternatywą dla osób, które nie wyobrażają sobie świąt Wielkiej Nocy bez sałatki z majonezem jest rozrzedzenie tego wysokokalorycznego dodatku chudym jogurtem naturalnym. Na wielkanocny stół można przyrządzić również dietetyczne sałatki wzbogacone o sos winegret. Przepis na dietetyczną sałatkę z pomidorków koktajlowych i fety Składniki: 1 opakowanie mixu sałat z roszponką i rukolą, 300 g pomidorków koktajlowych, 170 g kukurydzy z puszki,...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik