Party Stories
Magdalena Narożna w zielonej sukience
pieczony indyk z ziołami
©Teodora_D/Fotolia
Styl życia

Dwa pomysły na sylwestrowe potrawy na ciepło

Meksykański kociołek z dużą ilością warzyw albo aromatyczny indyk z szałwią, czyli dwa pomysły na ciepłe sylwestrowe dania.

Meksykański kociołek z dużą ilością warzyw albo aromatyczny indyk z szałwią, czyli dwa pomysły na ciepłe sylwestrowe dania.

Meksykański kociołek

Składniki:

  • pierś z kurczaka (0,75 kilograma),
  • warzywa mrożone: fasolka szparagowa, brokuły, pomidory, fasola czerwona, marchew, papryka itd. (1 kilogram),
  • czerwona fasola konserwowa (jedna puszka),
  • pomidory w kawałkach (jedna puszka),
  • cebula (jedna duża),
  • oliwa,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, kolendra mielona, kmin rzymski mielony.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie.
  • Kurczaka pokroić w kostkę i dodać do cebuli, podsmażyć razem.
  • W dużym garnku połączyć: kurczaka, mrożone warzywa, fasolę i pomidory i przyprawy.
  • Zalać wodą i gotować.
  • Po około 25 minutach danie powinno być gotowe, można jeszcze doprawić je do smaku.

Smacznego!

Indyk w szałwii

Składniki:

  • pierś z indyka (jedna duża),
  • szynka parmeńska (cztery plastry),
  • mąka (pięć-sześć łyżek),
  • listki świeżej szałwii,
  • masło (dwie łyżki),
  • olej,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Pierś z indyka pokroić na cztery plastry, delikatnie rozbić, dodać soli i pieprzu.
  • Większy liść szałwii ułożyć na plastrze indyka i docisnąć go. Położyć również złożony plaster szynki.
  • Plaster wraz z szałwią i szynką złożyć w kopertę i delikatnie ubić.
  • Obtoczyć tak przygotowane plastry w mące.
  • Rozgrzać na patelni masło i olej i koperty smażyć na złoty kolor.
  • Udekorować liśćmi szałwii.
  • Można podać z pieczonymi ziemniakami i sałatą.

Smacznego!

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
pieczony indyk z ziołami
©Teodora_D/Fotolia
Styl życia
Dwa pomysły na sylwestrowe potrawy na ciepło
Meksykański kociołek z dużą ilością warzyw albo aromatyczny indyk z szałwią, czyli dwa pomysły na ciepłe sylwestrowe dania.

Meksykański kociołek z dużą ilością warzyw albo aromatyczny indyk z szałwią, czyli dwa pomysły na ciepłe sylwestrowe dania. Meksykański kociołek Składniki: pierś z kurczaka (0,75 kilograma), warzywa mrożone : fasolka szparagowa, brokuły, pomidory, fasola czerwona, marchew, papryka itd. (1 kilogram), czerwona fasola konserwowa (jedna puszka), pomidory w kawałkach (jedna puszka), cebula (jedna duża), oliwa, przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, kolendra mielona, kmin rzymski mielony. Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Kurczaka pokroić w kostkę i dodać do cebuli, podsmażyć razem. W dużym garnku połączyć: kurczaka, mrożone warzywa, fasolę i pomidory i przyprawy. Zalać wodą i gotować. Po około 25 minutach danie powinno być gotowe, można jeszcze doprawić je do smaku . Smacznego! Indyk w szałwii Składniki: pierś z indyka (jedna duża), szynka parmeńska (cztery plastry), mąka (pięć-sześć łyżek), listki świeżej szałwii , masło (dwie łyżki), olej , przyprawy do smaku: sól, pieprz. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Pierś z indyka pokroić na cztery plastry, delikatnie rozbić, dodać soli i pieprzu. Większy liść szałwii ułożyć na plastrze indyka i docisnąć go . Położyć również złożony plaster szynki. Plaster wraz z szałwią i szynką złożyć w kopertę i delikatnie ubić. Obtoczyć tak przygotowane plastry w mące. Rozgrzać na patelni masło i olej i koperty smażyć na złoty kolor. Udekorować liśćmi szałwii. Można podać z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego!   Pieczony indyk świetnie smakuje podawany z ziemniakami i warzywną...

kukurydza i miska kremu z kukurydzy
©maya1313/Fotolia
Styl życia
Oryginalne przekąski na sylwestra: trzy pomysły
Pasta z czerwonej soczewicy, krem z kukurydzy na ostro i zielone placuszki z brokuła – to kilka pomysłów na sylwestrowy wieczór.

Pasta z czerwonej soczewicy, krem z kukurydzy na ostro i zielone placuszki z brokuła – to kilka pomysłów na sylwestrowy wieczór. Pasta z soczewicy z pomidorami Składniki: czerwona soczewica (200 gramów), suszone pomidory (5 sztuk), sok pomidorowy (2 łyżki), czosnek (1 ząbek), olej z pomidorów (2 łyżki), przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, bazylia, sok z cytryny. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Soczewicę gotować ok. 20 minut. Sól dodać pod koniec gotowania. Odcedzić, pozostawiając część wody na później. Do soczewicy dodać olej z suszonych pomidorów i zblendować. Czosnek przepuścić przez praskę, suszone pomidory pokroić w cienkie paski. Wymieszać wszystkie składniki, jeśli pasta jest za gęsta, wykorzystać wodę z gotowania soczewicy . Doprawić do smaku: solą, pieprzem, bazylią, oregano i sokiem z cytryny. Smacznego! Krem kukurydziany słodko-ostry Składniki: kukurydza konserwowa (jedna puszka), ziemniaki (dwie sztuki), papryczka chilli (pół sztuki), bulion warzywny, masło (jedna łyżka), czosnek (jeden ząbek), przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, imbir, chili. Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Kukurydzę odcedzić i podsmażyć na maśle, mieszając od czasu do czasu . Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do kukurydzy i zalać bulionem. Dodać przyprawy: posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, paprykę słodką, kurkumę, imbir i chili. Gotować ok. 30 minut i gorącą zupę zblendować. Krem udekorować posiekaną papryczką chili. Smacznego! Placuszki brokułowe Składniki: brokuł (połowa), jajka (trzy sztuki), ser żółty starty (3 łyżki), bułka tarta (3...

miseczka sałatki z kurczakiem i winogronem
©rickegrant/Fotolia
Styl życia
Dwa pomysły na sylwestrowe sałatki
Dwie sałatki do wyboru na sylwestra – na słodko połączenie kurczaka i winogron a bardziej na słono – ryż w połączeniu z frankfurterkami.

Dwie sałatki do wyboru na sylwestra – na słodko połączenie kurczaka i winogron a bardziej na słono – ryż w połączeniu z frankfurterkami. Sałatka kurczakowo-winogronowa Składniki: pierś z kurczaka (600 gramów), winogrono (0,5 kilograma), makaron (300 gramów), kukurydza (jedna puszka), nasiona słonecznika (cztery łyżki), majonez, olej, przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, czosnek, papryka słodka. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Kurczaka pokroić w kostkę i posypać przyprawami: solą, pieprzem, curry, czosnkiem i papryką. Pozostawić na 30 minut. Ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Przelać zimną wodą . Na patelni rozgrzać olej i po 30 minutach usmażyć przyprawionego kurczaka. Winogrona pokroić na połówki, kukurydzę odsączyć z zalewy. Słonecznik uprażyć na patelni. Wszystkie składniki wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego! Sałatka z frankfurterkami Składniki: frankfurterki (pięć sztuk), ryż brązowy (150 gramów), ogórki konserwowe (pięć sztuk), kukurydza konserwowa (200 gramów), cebula czerwona (jedna sztuka), majonez (jedna łyżka), musztarda (jedna łyżka), jogurt naturalny (cztery łyżki), natka pietruszki (dwie łyżki), przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu i pozostawić do ostygnięcia. Frankfurterki pokroić w plasterki, ogórki w kostkę, posiekać natkę pietruszki i cebulę. Połączyć ryż, kiełbaski, kukurydzę, ogórki, cebulę i natkę pietruszki, wymieszać. Wymieszać majonez, musztardę i jogurt, doprawić...

Nasze akcje
witamina-c-neauvia
Newsy

Odkryj niezwykłą moc witaminy C w pielęgnacji skóry!

Partner
bmw-m-sport-seria2-gran-coupe
Newsy

Poczuj prawdziwą przyjemność z jazdy dzięki nowemu BMW serii 2 Gran Coupé!

Partner
Cashmere Make Up fluid rozświetlający
Newsy

Nowy fluid rozświetlający marki Cashmere to hit tej wiosny!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner