Smażone klopsiki
Pixabay/schwelmerchen/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Przepis

Gołąbki bez zawijania są modyfikacją przepisu znanego od lat w tradycyjnej kuchni polskiej. Składniki są te same, ale wyglądem gołąbki bez zawijania przypominają raczej kotlety. Proces ich przygotowania trwa krócej niż zrobienie gołąbków zawijanych, a smak liścia kapusty nie dominuje nad smakiem farszu. Warto więc spróbować tej odmiany, bo wydaje się, jakby była zupełnie odrębnym daniem.

Gołąbki bez zawijania są modyfikacją przepisu znanego od lat w tradycyjnej kuchni polskiej. Składniki są te same, ale wyglądem gołąbki bez zawijania przypominają raczej kotlety. Proces ich przygotowania trwa krócej niż zrobienie gołąbków zawijanych, a smak liścia kapusty nie dominuje nad smakiem farszu. Warto więc spróbować tej odmiany, bo wydaje się, jakby była zupełnie odrębnym daniem.

 

Polskie gołąbki są odpowiednikiem tradycyjnego dania kuchni greckiej. Dolmadakia, czyli liście winogron faszerowane mięsem jagnięcym z koperkiem przeniosła się do innych krajów europejskich, i tak w Chorwacji pojawiła się sarma, na Ukrainie hołubci, a w kuchni żydowskiej – holiszkes. Gołąbki bez zawijania odbiegają więc od typowego sposobu przygotowania tego dania, lecz są równie pożywne, nadają się do ziemniaków i najlepiej smakują z sosem pomidorowym.

Przepis na gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej),
  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 20 dag białego ryżu,
  • 2 jaja,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta pieprzu i soli.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:
1. Kapustę posiekaj w drobne piórka, a cebulę – w kostkę. W tym samym czasie gotuj ryż w osolonej wodzie.
2. Ugotowany i przestudzony ryż wymieszaj z mięsem mielonym, cebulką i kapustą, a następnie dodaj do masy jajka i kaszę mannę. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dopraw solą i pieprzem.

3. Uformuj z masy kotlety (wielkość według uznania) i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ich kolor stanie się złotobrązowy.

4. Gotowe kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej gorącym sosem pomidorowym i przykryj na 30 min. Po upływie tego czasu będą gotowe do podania.

 

Smacznego!


 
  • Pieczony indyk świetnie smakuje podawany z ziemniakami i warzywną surówką. Jest łatwy do przygotowania, niezwykle aromatyczny i sycący. Zobacz jak go przyrządzić!

Gołąbki w sosie pomidorowym na półmisku
©Justyna Kaminska/Fotolia
Styl życia
Gołąbki zapiekane w piekarniku – przepis
Farsz do gołąbków zapiekanych jest taki sam jak do gołąbków duszonych. Jednak przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym wymaga przygotowania prostego sosu, dzięki któremu gołąbki nabierają lekko kwaskowatego smaku.

Farsz do gołąbków zapiekanych jest taki sam jak do gołąbków duszonych. Jednak przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym wymaga przygotowania prostego sosu, dzięki któremu gołąbki nabierają lekko kwaskowatego smaku. Przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym Gołąbki zapiekane w piekarniku od tradycyjnych gołąbków różnią się końcową obróbką cieplną . Jedne są zapiekane w naczyniu żaroodpornym podlane pomidorowym sosem, drugie – duszone w garnku z wodą lub bulionem. Przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku nie jest skomplikowany, ale wykonanie tego dania jest czasochłonne ze względu na konieczność zawinięcia całego farszu w liście kapusty. Składniki: 800 g mielonego mięsa wieprzowego, np. karkówki, 1 główka kapusty włoskiej, 1 woreczek białego ryżu, 1 cebula, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, 2-3 łyżki oleju. Na sos : 100 g koncentratu pomidorowego, 1½ szklanki wody lub bulionu, sól, pieprz, zioła, np. majeranek albo zioła prowansalskie.   Czas wykonania: 60 minut + czas pieczenia Stopień trudności: średni Ilość porcji: 20 Sposób przygotowania: Kapustę obierz z brzydkich i dziurawych liści, a resztę sparz lub obgotuj w osolonym wrzątku, by stała się miękka, odetnij twarde części. Zajmie ci to około 20 minut. Ryż ugotuj i odcedź, lekko ostudź. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Wymieszaj w dużej misce mielone mięso, cebulę, ryż i jajka, dopraw solą i pieprzem, dokładnie połącz składniki. Zawiń farsz w liście kapusty, tak by się nie rozpadły. Na dno naczynia żaroodpornego połóż kilka liści kapusty, na nich ułóż gołąbki, przykryj je liśćmi. Zrób sos pomidorowy: wymieszaj...

Gorący gołąbek podany na talerzu z natką pietruszki.
©robert6666/Fotolia.com
Styl życia
Pomysł na obiad dla wegetarian: przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym
Sos grzybowy i gołąbki z kaszą gryczaną to pomysł na obiad dla osób, które nie jedzą mięsa. Danie wegetariańskie przygotowuje się z włoskiej kapusty. Gotowana kasza gryczana w połączeniu z sosem grzybowym tworzy aromatyczny i smaczny posiłek dla całej rodziny.

Sos grzybowy i gołąbki z kaszą gryczaną to pomysł na obiad dla osób, które nie jedzą mięsa. Danie wegetariańskie przygotowuje się z włoskiej kapusty. Gotowana kasza gryczana w połączeniu z sosem grzybowym tworzy aromatyczny i smaczny posiłek dla całej rodziny.   Danie wegetariańskie można dowolnie modyfikować. Osoby, którym nie smakuje kapusta, mogą przygotować gołąbki bez zawijania . Sos grzybowy można zastąpić pomidorowym lub koperkowym.   Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym, krok po kroku   Aromatyczny sos grzybowy można przygotować ze świeżych pieczarek. Zamiana tłustej śmietany na lekki wegański jogurt naturalny sprawi, że sos do gołąbków zjedzą ze smakiem nawet osoby będące na diecie.   Potrzebujesz: miski (do namaczania grzybów), patelni, dużego i małego garnka, sita, blendera.   Składniki: 1 kapusta włoska, 2 worki kaszy gryczanej (200 gramów), ½ puszki czerwonej fasoli (200 gramów), 3 cebule, 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek, 250 gramów świeżych pieczarek, kilka garści suszonych grzybów (około 40 gramów), sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: około 1,5 h Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Dzień wcześniej namocz grzyby w wodzie i pozostaw je na całą noc. Duży garnek napełnij wodą i doprowadź ją do wrzenia. Z kapusty włoskiej wytnij głąb i natnij liście u jej podstawy. Zanurz warzywo na kilka minut w gotującej się wodzie. Zdejmij z niej wierzchnie miękkie liście. Powtarzaj czynność z punktu 4., aż do uzyskania odpowiedniej ilości liści. Grzyby gotuj w małym garnku z wodą przez 20 minut. Zachowaj wywar, a odcedzone kapelusze...

Placki z kapusty
© zabavka/Fotolia.com
Styl życia
2 przepisy na kapustę kwaszoną: placuszki i kotlety
Z gotowanej lub surowej kapusty kwaszonej możesz z powodzeniem przyrządzić pyszne placki oraz wegańskie kotlety. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu i pamiętaj o polaniu ich dobrym sosem grzybowym.

Z gotowanej lub surowej kapusty kwaszonej możesz z powodzeniem przyrządzić pyszne placki oraz wegańskie kotlety. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu i pamiętaj o polaniu ich dobrym sosem grzybowym.   Aby przyspieszyć przygotowywanie obiadu z kapusty kwaszonej, możesz użyć surowej kapusty , choć gotowana jest znacznie bardziej miękka. Przepis na placki z kwaszonej kapusty w sosie pieczarkowym W Bieszczadach przyrządza się fuczki – placuszki z kapusty kwaszonej połączonej z ciastem naleśnikowym , pochodzące z prostej kuchni Łemków. Obok Bojków to najliczniejsza grupa etniczna zamieszkująca bieszczadzkie rejony.   Składniki na 3 porcje placków: 300 gramów kapusty kwaszonej , 1 cebula, 80 gramów drobno posiekanych orzechów włoskich, 150 mililitrów mleka, 1 jajko, 200 gramów mąki, olej do smażenia, szczypta kminku, cząbru, soli, pieprzu, pół pęczka natki pietruszki do podania.   Składniki na sos pieczarkowy do placków: 400 gramów pieczarek, 1 cebula, pieprz, sól, olej do smażenia, 2 szklanki wody, 3 łyżki śmietany 18%, półtorej łyżki mąki.   Czas wykonania: 35 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania sosu pieczarkowego: Usmaż na oleju pokrojoną cebulę i pieczarki. Podlej je szklanką wody i duś przez 10 minut w razie potrzeby dolewając nieco wody. Wymieszaj dokładnie w misce mąkę, śmietanę, dolej pół szklanki zimnej wody. Przelej mieszankę do pieczarek z cebulą i wymieszaj. Dopraw pieprzem, solą i zagotuj. Zmniejsz ogień i pogotuj jeszcze 2 minuty.   Sposób przygotowania placków: Na odrobinie rozgrzanego oleju zrumień drobno...

Nasze akcje
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner