Gołąbki bez zawijania są modyfikacją przepisu znanego od lat w tradycyjnej kuchni polskiej. Składniki są te same, ale wyglądem gołąbki bez zawijania przypominają raczej kotlety. Proces ich przygotowania trwa krócej niż zrobienie gołąbków zawijanych, a smak liścia kapusty nie dominuje nad smakiem farszu. Warto więc spróbować tej odmiany, bo wydaje się, jakby była zupełnie odrębnym daniem.

Reklama

Polskie gołąbki są odpowiednikiem tradycyjnego dania kuchni greckiej. Dolmadakia, czyli liście winogron faszerowane mięsem jagnięcym z koperkiem przeniosła się do innych krajów europejskich, i tak w Chorwacji pojawiła się sarma, na Ukrainie hołubci, a w kuchni żydowskiej – holiszkes. Gołąbki bez zawijania odbiegają więc od typowego sposobu przygotowania tego dania, lecz są równie pożywne, nadają się do ziemniaków i najlepiej smakują z sosem pomidorowym.

Przepis na gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej),
  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 20 dag białego ryżu,
  • 2 jaja,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta pieprzu i soli.

Czas przygotowania: 60 minut

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:
1. Kapustę posiekaj w drobne piórka, a cebulę – w kostkę. W tym samym czasie gotuj ryż w osolonej wodzie.
2. Ugotowany i przestudzony ryż wymieszaj z mięsem mielonym, cebulką i kapustą, a następnie dodaj do masy jajka i kaszę mannę. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dopraw solą i pieprzem.

3. Uformuj z masy kotlety (wielkość według uznania) i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ich kolor stanie się złotobrązowy.

4. Gotowe kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej gorącym sosem pomidorowym i przykryj na 30 min. Po upływie tego czasu będą gotowe do podania.

Smacznego!


Reklama
  • Pieczony indyk świetnie smakuje podawany z ziemniakami i warzywną surówką. Jest łatwy do przygotowania, niezwykle aromatyczny i sycący. Zobacz jak go przyrządzić!
Reklama
Reklama
Reklama