Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
muffinki w foremkach
©tashka2000/Fotolia
Styl życia

Dwa przepisy na dietetyczne muffinki

Otręby, banan, cynamon, jabłko – to kilka przykładowych składników, które przydadzą się do samodzielnego wypieku dietetycznych muffinków.

Otręby, banan, cynamon, jabłko – to kilka przykładowych składników, które przydadzą się do samodzielnego wypieku dietetycznych muffinków.

 

Zrobienie domowych muffinków nie jest trudne, poza składnikami potrzebny jest piekarnik i foremki do muffinek.

Otręby, banan i cynamon, czyli przepis na zdrowe muffinki

Składniki:

  • otręby, np. orkiszowe (100 g),
  • banan (1 sztuka),
  • mleko (200 g),
  • brązowy cukier (1,5 łyżki), ewentualne zamienniki: ksylitol, stewia,
  • cynamon (2 łyżeczki),
  • jajko (1 sztuka),
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka).

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180o C.
  • W jednym naczyniu wymieszać składniki suche (otręby, cukier, cynamon i proszek), w drugim natomiast pozostałe mokre składniki (rozgnieciony banan, mleko, jajko).
  • Połączyć zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszać.
  • Masę wyłożyć do foremek i wstawić do piekarnika.
  • Po około 20 minutach muffinki są gotowe.

Smacznego!

Przepis na dietetyczne muffinki jabłkowe

Składniki:

  • płatki owsiane (0,5 szklanki),
  • mąka pszenna lub żytnia (0,5 szklanki),
  • jajko (1 sztuka),
  • mleko, maślanka lub jogurt naturalny (mniej niż 0,5 szklanki),
  • olej roślinny (2 łyżki),
  • jabłko (1 sztuka),
  • proszek do pieczenia (pół łyżeczki),
  • cukier brązowy (2 łyżki), zamiennie ksylitol lub stewia,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy (0,5 łyżeczki),
  • cynamon (0,5 łyżeczki).

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Zmiksować płatki owsiane.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180o C.
  • Obrać i pokroić jabłka, do jabłek dodać suche składniki.
  • W drugim naczyniu połączyć pozostałe składniki (jajko, mleko, olej) i wymieszać, po czym wlać do suchych składników i ponownie wymieszać.
  • Masę włożyć do foremek i wstawić do piekarnika.
  • Po ok. 25 minutach muffinki są gotowe.

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Upieczone muffinki posypane cukrem pudrem i przybrane stokrotkami
ⓒphotosimysia/Fotolia.com
Styl życia
Muffinki – szybkie babeczki dla niezapowiedzianych gości
Według najprostszego przepisu na muffinki przygotowanie ciastek nie zajmuje więcej niż pół godziny. Dzięki temu miękkie babeczki to idealny pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.

Według najprostszego przepisu na muffinki przygotowanie ciastek nie zajmuje więcej niż pół godziny. Dzięki temu miękkie babeczki to idealny pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Żeby je przygotować potrzebne będą specjalne formy na babeczki - mogą być mniejsze lub większe, w zależności od tego ile ciastek chcesz upiec. Możesz też skorzystać z zabawnych foremek w nietypowych kształtach. Przyda ci się również zestaw do ozdabiania babeczek i specjalna taca. Muffinki mogą być przygotowywane w wersji słodkiej lub wytrawnej. Wystarczy niewielka modyfikacja składników, żeby powstał zupełnie nowy rodzaj babeczki. Łatwy przepis na muffinki Najprostszy przepis na muffinki wymaga podstawowych produktów, które są w każdej kuchni: mąki, mleka, jajek i oleju. Składniki: 2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju roślinnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania muffinek: Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej. Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki. Przelej masę do foremek na muffinki. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Jeśli w kuchni brakuje któregoś ze składników, możesz zastosować zamienniki: zamiast oleju – roztopione masło lub margaryna, zamiast mleka – maślanka, jogurt naturalny lub kefir, zamiast proszku do pieczenia – soda oczyszczona, jajka – proszek sojowy z wodą lub mąką ziemniaczaną. Zobacz także: Rodzaje kawy i ich przygotowanie. Jak udoskonalić prosty...

suszone daktyle
©baibaz/Fotolia
Styl życia
Zdrowy deser – pomysł na ciasto daktylowe
Daktyle, dzięki swojemu słodkiemu smakowi, świetnie sprawdzają się jako dodatek i składnik deserów, a jednym z pomysłów na ich wykorzystanie jest ciasto daktylowe.

Daktyle, dzięki swojemu słodkiemu smakowi, świetnie sprawdzają się jako dodatek i składnik deserów, a jednym z pomysłów na ich wykorzystanie jest ciasto daktylowe.   Daktyle wpływają korzystnie na proces trawienia, gdyż są bogatym źródłem błonnika. Przywracają również równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Są źródłem witamin z grupy B, które korzystnie wpłyną na samopoczucie i usprawnią pracę układu nerwowego. Pomagają także kontrolować poziom stężenia złego cholesterolu we krwi, chroniąc tym samym układ sercowo-naczyniowy. Przepis na ciasto daktylowe Składniki masy: pokrojone daktyle (2 szklanki), wywar z zielonej herbaty (1 szklanka). Składniki ciasta: płatki owsiane (500 gramów), sezam (300 gramów), słonecznik łuskany (300 gramów), dynia łuskana (100 gramów), wywar z zielonej herbaty (1/4 szklanki), olej rzepakowy (3/4 szklanki), cynamon (1/2 łyżeczki). Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Składniki masy zagotować i gotować ok. 20 minut do momentu aż daktyle zmiękną. Produkty na ciasto wymieszać i połowę przełożyć na blachę. Na warstwie ciasta umieścić masę daktylową. Przykryć masę daktylową wymieszaną masą z owsem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. Ciasto piec około 20 minut do uzyskania delikatnie złotego koloru. Idealnie, jeśli ciasto może pozostać w lodówce na noc . Ciasto można podawać z gęstym jogurtem i syropem owocowym. Smacznego!     Lubisz desery? Sprawdź prosty przepis na Crème brûlée. Zobacz też przepis na wegańskie muffinki warzywne . Zaskoczyli cię niespodziewani goście? Sprawdź najprostszy przepis na muffinki – szybkie i łatwe ciastka. Rukola nie tylko w sałatce. Sprawdź,  przepis na zupę z rukoli !

Domowe ciasto żurawinowe.
©Brent Hofacker/Fotolia
Styl życia
Przepisy na ciasto, muffinki i kaszę manną z dodatkiem żurawiny
Żurawina prócz tego że idealnie nadaje się do pieczeni z dzika lub indyka, to również jest smacznym dodatkiem do deserów i ciast.

Żurawina prócz tego że idealnie nadaje się do pieczeni z dzika lub indyka, to również jest smacznym dodatkiem do deserów i ciast.   Picie soku z żurawiny przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Dodatkowo zapobiega powstawaniu stanów zapalnych układu moczowego i rozwijaniu się próchnicy . Żurawina bogata jest w błonnik, witaminy grupy B, C, potas, fosfor i wapń. Deser z kaszy manny z żurawiną i czekoladą Kasza manna z żurawiną i gorzką czekoladą to wyśmienity, puszysty deser idealny na każdą okazję .   Potrzebujesz: garnka, miksera.   Składniki: 1200 ml mleka, 8 łyżek kaszy manny , 8 łyżek cukru, 2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego, 150 g czekolady gorzkiej , 150 g konfitury żurawinowej, 4 łyżki żurawiny suszonej, 1 łyżkę przyprawy korzennej.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Zagotuj 1 litr mleka. Dodaj cukier i ekstrakt wanilinowy. Wsyp kaszę, cały czas mieszając. Gotuj około 3 minut. Wstaw garnek do zlewu z zimną wodą, by masa przestygła. Gdy przestygnie, zmiksuj ją mikserem. Mieszając, dosyp przyprawę korzenną. Czekoladę rozpuść w misce nad wrzącą wodą. Dodaj 200 ml mleka i konfiturę żurawinową. Dokładnie wymieszaj. Do pucharków nakładaj masę naprzemiennie, 3 łyżki masy na 1 łyżkę czekolady. Deser posyp po wierzchu suszoną żurawiną. Gotowe. Smacznego! Muffinki marchewkowe z żurawiną Muffinki są szybkie i proste w przygotowaniu. W połączeniu z żurawiną i marchewką idealnie nadają się jako deser do kawy lub herbaty .   Potrzebujesz: foremek na muffinki, dwóch misek, miksera.   Składniki: 250 g mąki, 2 marchewki, pół szklanki cukru, 1 jajko, 250 ml mleka, 100 ml...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner