Reklama

Otręby, banan, cynamon, jabłko – to kilka przykładowych składników, które przydadzą się do samodzielnego wypieku dietetycznych muffinków.

Reklama

Zrobienie domowych muffinków nie jest trudne, poza składnikami potrzebny jest piekarnik i foremki do muffinek.

Otręby, banan i cynamon, czyli przepis na zdrowe muffinki

Składniki:

  • otręby, np. orkiszowe (100 g),
  • banan (1 sztuka),
  • mleko (200 g),
  • brązowy cukier (1,5 łyżki), ewentualne zamienniki: ksylitol, stewia,
  • cynamon (2 łyżeczki),
  • jajko (1 sztuka),
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka).

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180o C.
  • W jednym naczyniu wymieszać składniki suche (otręby, cukier, cynamon i proszek), w drugim natomiast pozostałe mokre składniki (rozgnieciony banan, mleko, jajko).
  • Połączyć zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszać.
  • Masę wyłożyć do foremek i wstawić do piekarnika.
  • Po około 20 minutach muffinki są gotowe.

Smacznego!

Przepis na dietetyczne muffinki jabłkowe

Składniki:

  • płatki owsiane (0,5 szklanki),
  • mąka pszenna lub żytnia (0,5 szklanki),
  • jajko (1 sztuka),
  • mleko, maślanka lub jogurt naturalny (mniej niż 0,5 szklanki),
  • olej roślinny (2 łyżki),
  • jabłko (1 sztuka),
  • proszek do pieczenia (pół łyżeczki),
  • cukier brązowy (2 łyżki), zamiennie ksylitol lub stewia,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy (0,5 łyżeczki),
  • cynamon (0,5 łyżeczki).

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Zmiksować płatki owsiane.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180o C.
  • Obrać i pokroić jabłka, do jabłek dodać suche składniki.
  • W drugim naczyniu połączyć pozostałe składniki (jajko, mleko, olej) i wymieszać, po czym wlać do suchych składników i ponownie wymieszać.
  • Masę włożyć do foremek i wstawić do piekarnika.
  • Po ok. 25 minutach muffinki są gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama