Kilka muffinek
©iuliia_n/Fotolia
Styl życia

Wytrawne babeczki – przepis na wegańskie muffinki z suszonymi pomidorami

Muffinki warzywne to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Składniki użyte do nich możesz komponować w dowolny sposób eksperymentując ze smakami i rodzajami produktów. Do suszonych pomidorów możesz dodać oliwki tak jak w przepisie, ale będą równie dobrze smakowały ze szpinakiem, odrobiną rukoli czy natką pietruszki.

Muffinki warzywne to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Składniki użyte do nich możesz komponować w dowolny sposób eksperymentując ze smakami i rodzajami produktów. Do suszonych pomidorów możesz dodać oliwki tak jak w przepisie, ale będą równie dobrze smakowały ze szpinakiem, odrobiną rukoli czy natką pietruszki.

Muffinki warzywne – z tofu i suszonymi pomidorami - przepis

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 150 g tofu wędzonego,
  • 200-350 ml mleka sojowego,
  • słoik suszonych pomidorów np. z żurawiną,
  • około 10 szt. oliwek zielonych bez pestki,
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od włączenia piekarnika, ustaw go na 200 stopni.

2. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek, sodę, zioła, pieprz, sól – wymieszaj wszystko dokładnie.

3. Pokrój tofu, czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę, oliwki i pomidory w drobną kostkę i dodaj do suchych składników, zalej wszystko mlekiem i olejem i wyrób ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste – dodaj mleka lub wody, jeśli za rzadkie (co prawie zawsze daje zakalec) więcej mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu.

4. Wypełnij foremki lub papilotki ciastem – mniej więcej do ¾ ich wysokości. Możesz dodatkowo każdą warzywną muffinę udekorować całą oliwką lub listkiem świeżej bazylii. Włóż do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut, czyli do czasu aż ładnie się zarumienią. Po 25 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni.

 

Tak przygotowane aromatyczne warzywne muffiny doskonale smakują z lekką sałatką np. z roszponki, kukurydzy, świeżych ogórków i sosu winegret.

 

Placek ze szpinakiem
olhaafanasieva/Fotolia
Styl życia
Kisz ze szpinakiem – przepis na wegański kruchy placek z warzywami
Kisz, czyli quiche to wytrawny, kruchy placek z nadzieniem mięsnym, serowym i/lub warzywnym doprawionym ziołami i zalanym jajeczno-śmietanową masą. Może zawierać również owoce morza. Najpopularniejszą odmianą tego dania jest placek lotaryński (quiche lorraine) przyrządzany z boczkiem, szynką, serem i sosem bolońskim, krojony jak tort, podawany na ciepło jako specjał bożonarodzeniowy w północno-wschodniej Francji. Podany poniżej przepis na kisz ze szpinakiem to bezmięsna alternatywa dla wegan i wegetarian.

Kisz, czyli quiche to wytrawny, kruchy placek z nadzieniem mięsnym, serowym i/lub warzywnym doprawionym ziołami i zalanym jajeczno-śmietanową masą. Może zawierać również owoce morza. Najpopularniejszą odmianą tego dania jest placek lotaryński (quiche lorraine) przyrządzany z boczkiem, szynką, serem i sosem bolońskim, krojony jak tort, podawany na ciepło jako specjał bożonarodzeniowy w północno-wschodniej Francji. Podany poniżej przepis na kisz ze szpinakiem to bezmięsna alternatywa dla wegan i wegetarian. Kisz ze szpinakiem i warzywami – wegański przepis Stopień trudności: łatwy Czas przygotowania: około 60 minut Składniki na ciasto: 2/3 szklanki mąki pszennej razowej, 1/3 szklanki mąki pszennej białej, 0,5 łyżeczki soli, 1/4 szklanki oleju rzepakowego , 1/4 szklanki lodowatej wody. Składniki na farsz: ½ małej cukinii, 2 garści świeżego szpinaku, 1 czerwona cebula, 8-10 suszonych pomidorów, 200 g tofu wędzonego, 4 ząbki czosnku – starte na tarce lub przeciśnięte przez praskę, 3 łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki sproszkowanej chilli, 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku, 125 ml mleka sojowego naturalnego bez cukru, 2 łyżki soku z cytryny , 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej, sól i pieprz. Sposób przygotowania: 1. Z podanych na ciasto składników zagnieć ciasto, rozwałkuj podsypując mąką i wyłóż nim nasmarowaną tłuszczem foremkę zostawiając kilka pasków do przykrycia wierzchu. Przedziurkuj ciasto widelcem, żeby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza. Wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i lekko podpiecz przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj farsz. 2. Szpinak podsmaż w rondelku z olejem, czosnkiem, solą, szczypiorkiem i posiekanymi suszonymi pomidorami. 3. Zeszklij na patelni...

Kolorowa pizza z wegańskimi składnikami.
©nata_vkusidey/Fotolia.com
Styl życia
Pizza wegańska z oliwkami, z tofu oraz pizza wegańska bez drożdży
Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.

Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.   Do wegańskiej pizzy można użyć warzyw, ziaren, sosów bez śmietany oraz przypraw. W sprzedaży są dostępne specjalne wegańskie sery bez zawartości mleka . Można też je zrobić samodzielnie, np. z orzechów nerkowca .   Wegańska pizza z oliwkami   Składniki na ciasto: 240 g mąki pszennej, 1 saszetka suchych drożdży (7 g), ½ łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, ¾ szklanki ciepłej wody, 1 łyżka sezamu, kilka kropel oliwy z oliwek .   Składniki na sos: 300 g passaty pomidorowej, 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka słodu.   Dodatki: oliwki według uznania, ½ łyżki oliwy z oliwek, garść startego wegańskiego sera żółtego .   Czas przygotowania: około 2 godzin Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Wymieszaj mąkę, cukier, sól i sezam w misce. Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj całość. Posmaruj ręce oliwą i zagnieć kulkę z ciasta. Włóż ją do miski wysmarowanej oliwą i przykryj ściereczką. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę, aby wyrosło. Zacznij przygotowywać sos: obierz i pokrój cebulę. Obierz i posiekaj czosnek. Podsmaż obydwa warzywa na patelni do zeszklenia. Dodaj do nich passatę pomidorową. Dodaj przyprawy i gotuj sos przez 15-20 minut na niewielkim ogniu. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokrój oliwki. Uformuj okrągły placek z ciasta...

Domowe ciasto żurawinowe.
©Brent Hofacker/Fotolia
Styl życia
Przepisy na ciasto, muffinki i kaszę manną z dodatkiem żurawiny
Żurawina prócz tego że idealnie nadaje się do pieczeni z dzika lub indyka, to również jest smacznym dodatkiem do deserów i ciast.

Żurawina prócz tego że idealnie nadaje się do pieczeni z dzika lub indyka, to również jest smacznym dodatkiem do deserów i ciast.   Picie soku z żurawiny przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Dodatkowo zapobiega powstawaniu stanów zapalnych układu moczowego i rozwijaniu się próchnicy . Żurawina bogata jest w błonnik, witaminy grupy B, C, potas, fosfor i wapń. Deser z kaszy manny z żurawiną i czekoladą Kasza manna z żurawiną i gorzką czekoladą to wyśmienity, puszysty deser idealny na każdą okazję .   Potrzebujesz: garnka, miksera.   Składniki: 1200 ml mleka, 8 łyżek kaszy manny , 8 łyżek cukru, 2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego, 150 g czekolady gorzkiej , 150 g konfitury żurawinowej, 4 łyżki żurawiny suszonej, 1 łyżkę przyprawy korzennej.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Zagotuj 1 litr mleka. Dodaj cukier i ekstrakt wanilinowy. Wsyp kaszę, cały czas mieszając. Gotuj około 3 minut. Wstaw garnek do zlewu z zimną wodą, by masa przestygła. Gdy przestygnie, zmiksuj ją mikserem. Mieszając, dosyp przyprawę korzenną. Czekoladę rozpuść w misce nad wrzącą wodą. Dodaj 200 ml mleka i konfiturę żurawinową. Dokładnie wymieszaj. Do pucharków nakładaj masę naprzemiennie, 3 łyżki masy na 1 łyżkę czekolady. Deser posyp po wierzchu suszoną żurawiną. Gotowe. Smacznego! Muffinki marchewkowe z żurawiną Muffinki są szybkie i proste w przygotowaniu. W połączeniu z żurawiną i marchewką idealnie nadają się jako deser do kawy lub herbaty .   Potrzebujesz: foremek na muffinki, dwóch misek, miksera.   Składniki: 250 g mąki, 2 marchewki, pół szklanki cukru, 1 jajko, 250 ml mleka, 100 ml...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner