Kilka muffinek
©iuliia_n/Fotolia
Styl życia

Wytrawne babeczki – przepis na wegańskie muffinki z suszonymi pomidorami

Muffinki warzywne to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Składniki użyte do nich możesz komponować w dowolny sposób eksperymentując ze smakami i rodzajami produktów. Do suszonych pomidorów możesz dodać oliwki tak jak w przepisie, ale będą równie dobrze smakowały ze szpinakiem, odrobiną rukoli czy natką pietruszki.

Muffinki warzywne to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Składniki użyte do nich możesz komponować w dowolny sposób eksperymentując ze smakami i rodzajami produktów. Do suszonych pomidorów możesz dodać oliwki tak jak w przepisie, ale będą równie dobrze smakowały ze szpinakiem, odrobiną rukoli czy natką pietruszki.

Muffinki warzywne – z tofu i suszonymi pomidorami - przepis

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczne tartinki z łososiem

Składniki:

  • 150 g tofu wędzonego,
  • 200-350 ml mleka sojowego,
  • słoik suszonych pomidorów np. z żurawiną,
  • około 10 szt. oliwek zielonych bez pestki,
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od włączenia piekarnika, ustaw go na 200 stopni.

2. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek, sodę, zioła, pieprz, sól – wymieszaj wszystko dokładnie.

3. Pokrój tofu, czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę, oliwki i pomidory w drobną kostkę i dodaj do suchych składników, zalej wszystko mlekiem i olejem i wyrób ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste – dodaj mleka lub wody, jeśli za rzadkie (co prawie zawsze daje zakalec) więcej mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu.

4. Wypełnij foremki lub papilotki ciastem – mniej więcej do ¾ ich wysokości. Możesz dodatkowo każdą warzywną muffinę udekorować całą oliwką lub listkiem świeżej bazylii. Włóż do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut, czyli do czasu aż ładnie się zarumienią. Po 25 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni.

 

Tak przygotowane aromatyczne warzywne muffiny doskonale smakują z lekką sałatką np. z roszponki, kukurydzy, świeżych ogórków i sosu winegret.

 

Placek ze szpinakiem
olhaafanasieva/Fotolia
Styl życia
Kisz ze szpinakiem – przepis na wegański kruchy placek z warzywami
Kisz, czyli quiche to wytrawny, kruchy placek z nadzieniem mięsnym, serowym i/lub warzywnym doprawionym ziołami i zalanym jajeczno-śmietanową masą. Może zawierać również owoce morza. Najpopularniejszą odmianą tego dania jest placek lotaryński (quiche lorraine) przyrządzany z boczkiem, szynką, serem i sosem bolońskim, krojony jak tort, podawany na ciepło jako specjał bożonarodzeniowy w północno-wschodniej Francji. Podany poniżej przepis na kisz ze szpinakiem to bezmięsna alternatywa dla wegan i wegetarian.

Kisz, czyli quiche to wytrawny, kruchy placek z nadzieniem mięsnym, serowym i/lub warzywnym doprawionym ziołami i zalanym jajeczno-śmietanową masą. Może zawierać również owoce morza. Najpopularniejszą odmianą tego dania jest placek lotaryński (quiche lorraine) przyrządzany z boczkiem, szynką, serem i sosem bolońskim, krojony jak tort, podawany na ciepło jako specjał bożonarodzeniowy w północno-wschodniej Francji. Podany poniżej przepis na kisz ze szpinakiem to bezmięsna alternatywa dla wegan i wegetarian. Kisz ze szpinakiem i warzywami – wegański przepis Stopień trudności: łatwy Czas przygotowania: około 60 minut Składniki na ciasto: 2/3 szklanki mąki pszennej razowej, 1/3 szklanki mąki pszennej białej, 0,5 łyżeczki soli, 1/4 szklanki oleju rzepakowego , 1/4 szklanki lodowatej wody. Składniki na farsz: ½ małej cukinii, 2 garści świeżego szpinaku, 1 czerwona cebula, 8-10 suszonych pomidorów, 200 g tofu wędzonego, 4 ząbki czosnku – starte na tarce lub przeciśnięte przez praskę, 3 łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki sproszkowanej chilli, 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku, 125 ml mleka sojowego naturalnego bez cukru, 2 łyżki soku z cytryny , 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej, sól i pieprz. Sposób przygotowania: 1. Z podanych na ciasto składników zagnieć ciasto, rozwałkuj podsypując mąką i wyłóż nim nasmarowaną tłuszczem foremkę zostawiając kilka pasków do przykrycia wierzchu. Przedziurkuj ciasto widelcem, żeby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza. Wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i lekko podpiecz przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj farsz. 2. Szpinak podsmaż w rondelku z olejem, czosnkiem, solą, szczypiorkiem i posiekanymi suszonymi pomidorami. 3. Zeszklij na patelni...

Kolorowa pizza z wegańskimi składnikami.
©nata_vkusidey/Fotolia.com
Styl życia
Pizza wegańska z oliwkami, z tofu oraz pizza wegańska bez drożdży
Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.

Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.   Do wegańskiej pizzy można użyć warzyw, ziaren, sosów bez śmietany oraz przypraw. W sprzedaży są dostępne specjalne wegańskie sery bez zawartości mleka . Można też je zrobić samodzielnie, np. z orzechów nerkowca .   Wegańska pizza z oliwkami   Składniki na ciasto: 240 g mąki pszennej, 1 saszetka suchych drożdży (7 g), ½ łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, ¾ szklanki ciepłej wody, 1 łyżka sezamu, kilka kropel oliwy z oliwek .   Składniki na sos: 300 g passaty pomidorowej, 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka słodu.   Dodatki: oliwki według uznania, ½ łyżki oliwy z oliwek, garść startego wegańskiego sera żółtego .   Czas przygotowania: około 2 godzin Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Wymieszaj mąkę, cukier, sól i sezam w misce. Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj całość. Posmaruj ręce oliwą i zagnieć kulkę z ciasta. Włóż ją do miski wysmarowanej oliwą i przykryj ściereczką. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę, aby wyrosło. Zacznij przygotowywać sos: obierz i pokrój cebulę. Obierz i posiekaj czosnek. Podsmaż obydwa warzywa na patelni do zeszklenia. Dodaj do nich passatę pomidorową. Dodaj przyprawy i gotuj sos przez 15-20 minut na niewielkim ogniu. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokrój oliwki. Uformuj okrągły placek z ciasta...

Domowe ciasto żurawinowe.
©Brent Hofacker/Fotolia
Styl życia
Przepisy na ciasto, muffinki i kaszę manną z dodatkiem żurawiny
Żurawina prócz tego że idealnie nadaje się do pieczeni z dzika lub indyka, to również jest smacznym dodatkiem do deserów i ciast.

Żurawina prócz tego że idealnie nadaje się do pieczeni z dzika lub indyka, to również jest smacznym dodatkiem do deserów i ciast.   Picie soku z żurawiny przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Dodatkowo zapobiega powstawaniu stanów zapalnych układu moczowego i rozwijaniu się próchnicy . Żurawina bogata jest w błonnik, witaminy grupy B, C, potas, fosfor i wapń. Deser z kaszy manny z żurawiną i czekoladą Kasza manna z żurawiną i gorzką czekoladą to wyśmienity, puszysty deser idealny na każdą okazję .   Potrzebujesz: garnka, miksera.   Składniki: 1200 ml mleka, 8 łyżek kaszy manny , 8 łyżek cukru, 2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego, 150 g czekolady gorzkiej , 150 g konfitury żurawinowej, 4 łyżki żurawiny suszonej, 1 łyżkę przyprawy korzennej.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Zagotuj 1 litr mleka. Dodaj cukier i ekstrakt wanilinowy. Wsyp kaszę, cały czas mieszając. Gotuj około 3 minut. Wstaw garnek do zlewu z zimną wodą, by masa przestygła. Gdy przestygnie, zmiksuj ją mikserem. Mieszając, dosyp przyprawę korzenną. Czekoladę rozpuść w misce nad wrzącą wodą. Dodaj 200 ml mleka i konfiturę żurawinową. Dokładnie wymieszaj. Do pucharków nakładaj masę naprzemiennie, 3 łyżki masy na 1 łyżkę czekolady. Deser posyp po wierzchu suszoną żurawiną. Gotowe. Smacznego! Muffinki marchewkowe z żurawiną Muffinki są szybkie i proste w przygotowaniu. W połączeniu z żurawiną i marchewką idealnie nadają się jako deser do kawy lub herbaty .   Potrzebujesz: foremek na muffinki, dwóch misek, miksera.   Składniki: 250 g mąki, 2 marchewki, pół szklanki cukru, 1 jajko, 250 ml mleka, 100 ml...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik