Party Stories
Worek z chipsami.
©max dallocco/Fotolia
Styl życia

Chipsy w wersji light z warzyw i owoców - przepisy

Chipsy możemy robić z niemal wszystkich warzyw korzeniowych oraz cukiniowatych, doskonale w tej roli sprawdzają się: seler, pietruszka, bataty, marchewka, buraki, kalarepa i oczywiście ziemniaki. Chrupiące smakołyki można przygotować również z jabłek, gruszek, bananów czy dyni.

Chipsy możemy robić z niemal wszystkich warzyw korzeniowych oraz cukiniowatych, doskonale w tej roli sprawdzają się: seler, pietruszka, bataty, marchewka, buraki, kalarepa i oczywiście ziemniaki. Chrupiące smakołyki można przygotować również z jabłek, gruszek, bananów czy dyni.

 

Oprócz tego, że samodzielnie przygotowane chipsy zawierają niewiele kalorii, są smaczne i bogate w wiele składników odżywczych. Nie znajdziesz w nich żadnych sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Będą się składały wyłącznie z tego, co do nich dodasz. Dla porównania – 100 g chipsów ziemniaczanych z torebki to około 500-600 kcal a 100 g domowych chipsów z cukinii to zaledwie 20 kcal.

 

Chipsy długo pieką się w piekarniku, ale pamiętaj, żeby zaglądać do nich co pół godziny, a po połowie czasu obrócić na drugą stronę. Bardzo szybko palą się, dlatego lepiej jest piec dłużej w niższej temperaturze. Optymalny czas dla większości warzyw i owoców to 120 minut w 100 stopniach.

Dietetyczne chipsy warzywne – przepis

Chipsy z warzyw na słono z przyprawami przyrządza się w taki sam sposób niezależnie od warzywa. Dlatego podany przepis jest idealny do przygotowania chipsów z cukinii, ziemniaków, batatów, buraków, pietruszki czy selera.

 

Czas przygotowania: 10-20 minut + 120 minut pieczenia

Stopień trudności: łatwe

 

Składniki:

  • 1 cukinia, 5 dużych ziemniaków, batatów, marchewek lub pietruszek, 4 duże buraki itp.,
  • olej (1 łyżka = 80-90 kcal) opcjonalnie możesz go pominąć i warzywa jedynie oprószyć solą i przyprawami,
  • sos sojowy lub sól himalajska,
  • oregano, chili, bazylia, rozmaryn, słodka papryka lub inna ulubiona przyprawa.

 

Sposób przygotowania:

1. Warzywa obierz ze skórki i pokrój na plastry mniej więcej tej samej grubości i wielkości - około 2-4 mm.

2. Do miseczki wlej olej, dodaj sos sojowy lub sól i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

3. Pokrojone warzywa wrzuć do dużej miski i zalej olejem, wymieszaj dłońmi, dzięki temu każdy kawałek będzie pokryty smakową oliwą.

4. Ułóż warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak, by nie leżały na sobie, ale były równomiernie rozłożone na powierzchni.

5. Piecz 120 minut w 100 stopniach. Sprawdzaj w trakcie pieczenia czy są już gotowe. Po około godzinie przewróć chipsy na drugą stronę łopatką.

Dietetyczne chipsy owocowe – przepis

Chipsy owocowe również są doskonałą, chrupiącą i dietetyczną przekąską. Możesz je zrobić z jabłek, gruszek lub bananów. Doskonale smakują z cynamonem, imbirem i wanilią. Kaloryczność w tym przypadku wygląda nieco inaczej ze względu na większą zawartość cukru, ale i tak nie dorównuje sklepowych słodkim przekąskom, bo jest to niespełna 40-50 kcal na 100 g gotowych chipsów.

 

Czas przygotowania: 10-20 minut + 120 minut pieczenia

Stopień trudności: łatwe

 

Składniki:

  • 5 średniej wielkości twardych jabłek lub gruszek, 4 dojrzałe banany, itp.
  • cynamon, wanilia, imbir, kardamon,
  • sok z połowy cytryny.

 

Sposób przygotowania:

 

1. Owoce umyj, nie musisz ich obierać ze skórki. Pokrój na plastry, omijając gniazda nasienne. Banany pokrój w cienkie plasterki.

2. Ułóż owoce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Sok z cytryny wymieszaj z cynamonem i wanilią i skrop nim owoce.

4. Ułóż owoce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak, by nie leżały na sobie, ale były równomiernie rozłożone na powierzchni.

5. Piecz 120 minut w 100 stopniach, w przypadku bananów pieczenie skróć o połowę. Sprawdzaj co pewien czas, czy są już gotowe. Po około godzinie przewróć chipsy na drugą stronę łopatką.

 

Jeżeli zamierzasz przechowywać chipsy, zamknij je w szczelnym pojemniku, ponieważ bardzo szybko chłoną wodę z otoczenia i robią się gumowate.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Garść chipsów zrobionych z ogórka leży w misce na stole.
©Springfield Gallery/Fotolia.com
Styl życia
Dietetyczne przekąski na imprezę: przepis na zdrowe chipsy z kalafiora i zielonego ogórka
Zimne przekąski to jedzenie, bez którego trudno sobie wyobrazić imprezę. Najpopularniejszą przekąską są chipsy ziemniaczane o różnych smakach. O wiele zdrowsze od gotowych chrupek sklepowych są ich warzywne odpowiedniki, które można przygotować w domu. Chipsy z kalafiora albo zielonego ogórka to zdrowe przekąski, bez dodatku soli ani tłuszczu.

Zimne przekąski to jedzenie, bez którego trudno sobie wyobrazić imprezę. Najpopularniejszą przekąską są chipsy ziemniaczane o różnych smakach. O wiele zdrowsze od gotowych chrupek sklepowych są ich warzywne odpowiedniki, które można przygotować w domu. Chipsy z kalafiora albo zielonego ogórka to zdrowe przekąski, bez dodatku soli ani tłuszczu.   Chipsy z warzyw można maczać w sosach . Przekąski będą dobrze smakować, np. z sosem czosnkowym , paprykowym albo tabasco. Chipsy można też wykorzystać jako dodatek do sałatek warzywnych . Przepis na chipsy z kalafiora z parmezanem i oregano Potrzebujesz: tarki o małych oczkach, papieru do pieczenia.   Składniki: pół główki kalafiora, 50 gramów startego parmezanu, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka granulowanego czosnku , szczypta pieprzu.   Czas przygotowania: 15 miniut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj kalafior i obierz go z liści. Zetrzyj warzywo na tarce o małych oczkach. Dodaj parmezan, oregano, czosnek i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki. Rozłóż papier do pieczenia na blaszce. Masę kalafiorową nakładaj łyżką na kształt małych, płaskich placków. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz chipsy z kalafiora około 10 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu zdjemij przeąskę z blachy nożem lub cienką łopatką kuchenną.   Smacznego! Chipsy z ogórków szklarniowych z wędzoną papryką i czosnkiem Potrzebujesz: ręcznika papierowego, papieru do pieczenia.   Składniki: 2 długie ogórki szklarniowe , 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka granulowanego czosnku.   Czas przygotowania: 2-3 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj ogórki i pokrój je w plastry...

Bataty zapiekane w piekarniku
©anjelagr/Fotolia
Styl życia
Przepisy na bataty pieczone na grillu i w piekarniku
Bataty, znane też jako wilce ziemniaczane i słodkie ziemniaki, nadają się do przygotowania dietetycznych frytek lub jako dodatek do dań z grilla. Słodkie ziemniaki wybornie smakują w towarzystwie ziół, czosnku lub soli morskiej.

Bataty, znane też jako wilce ziemniaczane i słodkie ziemniaki, nadają się do przygotowania dietetycznych frytek lub jako dodatek do dań z grilla. Słodkie ziemniaki wybornie smakują w towarzystwie ziół, czosnku lub soli morskiej.   Bataty mają słodkawy smak. Nadają się m.in. do przygotowywania ciast, chipsów, zup i zapiekanek. Przepis na dietetyczne frytki z batatów Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: ostrego noża, deski do krojenia, miski, blachy i papieru do pieczenia.   Składniki: 1 kilogram batatów, dwie łyżki oliwy z oliwek , do smaku: sól morska lub ulubione zioła.   Sposób wykonania: Bataty dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą i osusz. Ostrym nożem pokrój słodkie ziemniaki w paseczki i przełóż do miski. Bataty oprósz solą morską lub ulubionymi ziołami i polej oliwą z oliwek. Całość wymieszaj dłonią. Surowe frytki wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220ºC. Frytki z batatów piecz aż się zarumienią (około 25 minut). Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego! Bataty z grilla z serem i prosciutto Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średnie   Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, tarki.   Składniki: 4 bataty, 10 dag szynki prosciutto, 10 dag żółtego sera (w kawałku), 2 papryczki chili (najlepiej zielona i czerwona), pół pęczka dymki, szczypta soli morskiej , pieprzu i mielonej słodkiej papryki, dwie łyżki oliwy z oliwek.   Sposób wykonania: Bataty dokładnie umyj i pokrój w podłużne plastry o szerokości ok. 2 cm. Plastry natrzyj oliwą z oliwek i oprósz solą morską. Słodkie ziemniaki ułóż na ruszcie i piecz...

chipsy buraczane
©Ildi/Fotolia
Styl życia
Chipsy warzywne jako przekąska i dodatek do zup – przepisy
Chipsy warzywne są proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie nadają się jako przekąska na wieczór filmowy, czy jako dodatek do przeróżnych zup. Smaczne i zdrowe są chipsy marchewkowe i chipsy buraczane.

Chipsy warzywne są proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie nadają się jako przekąska na wieczór filmowy, czy jako dodatek do przeróżnych zup. Smaczne i zdrowe są chipsy marchewkowe i chipsy buraczane. Chipsy marchewkowe Składniki: cztery marchewki, 2 łyżki oleju , sól, papier do pieczenia. Sposób przygotowania: Marchewkę dokładnie umyj, nie obieraj jej ze skórki. Za pomocą obieraczki pokrój marchew na cienkie plasterki, przełóż do głębokiej misy, dodaj olej, sól i dokładnie wymieszaj . Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a przygotowane warzywa rozłóż jedno obok drugiego w formie. Piekarnik rozgrzej do temperatury 140 stopni, umieść w nim blachę i piecz przez około 30 minut. Chipsy buraczane Składniki: cztery czerwone buraki ; 2 łyżki oleju; sól; papier do pieczenia. Sposób przygotowania: Buraczki dobrze umyj, lecz nie obieraj ich ze skórki. Małym nożykiem pokrój je cienko na plasterki, posmaruj każdy z osobna olejem, najlepiej za pomocą cienkiego pędzelka, posól i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Piekarnik nagrzej do temperatury 140 stopni i tak samo jak chipsy marchewkowe wstaw na 30 minut.   Smacznego! Sycący obiad nie musi być kaloryczny. Poznaj  przepis na pyszny fit obiad ! Czy pizza zawsze tuczy? Mamy  przepis na dietetyczną pizzę ! Pozwól sobie na domowe chipsy. Oto  przepis na dietetyczne chipsy - kalorie w chipsach  ze sklepu nie służą diecie. Walcz o fit ciało i kondycję. Przeczytaj  porady, jak być w dobrej formie przez cały rok . Deser na diecie? Przekonaj się do  przepisu na dietetyczne muffinki .

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner