Reklama

Kasza jaglana jest zdrowym, choć jeszcze nie do końca docenianym składnikiem kuchni polskiej. Z kaszy wytwarza się m.in. kaszki i kisiele, ale można także wykonać chleb z kaszy jaglanej. Chleb z kaszy jaglanej ma delikatny smak i wiele witamin i cennych minerałów.

Reklama

Receptura na chleb z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanka płatków owsianych;
  • około 650 ml wody (razem z wodą, w której gotowana jest kasza);
  • 1 duża łyżeczka cukru;
  • szczypta ziół prowansalskich;
  • 2 łyżeczki oleju;
  • 2 płaskie łyżeczki soli;
  • 4 dag drożdży.

Sposób przygotowania:

Należy najpierw ugotować kasze jaglaną – proporcje 1:3, np. pół szklanki kaszy jaglanej w 1,5 szklanki wody. Płatki owsiane trzeba zalać ćwiartką gorącej wody, aby zmiękły. Następnie trzeba wymieszać mąki, sól i przyprawy. Do suchych składników należy dodać ugotowaną kaszę, namoczone płatki oraz olej i zamieszać. Po wymieszaniu zrobić w składnikach dziurę i rozkruszyć tam drożdże. Na drożdże trzeba wysypać cukier, polać niewielką ilością wody i poczekać, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie należy wyrabiać ciasto przez 3 minuty, dolewając przy tym tyle wody, ile ciasto potrzebuje – ciasto nie powinno się zbyt mocno kleić, nie może być też zbyt suche. Po wyrobieniu chleb należy odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Przed pieczeniem należy nasmarować chleb olejem.

Chleb z kaszy jaglanej należy piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut, po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę na 185 stopni i piec jeszcze 10 minut. Jeśli ciasto po 40 minutach w piekarniku nadal jest niewypieczone, należy zostawić go na jeszcze kilka minut.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama