smażony karp
© teressa/Fotolia.com
Styl życia

Tradycyjny karp smażony na wigilię – przepis krok po kroku

W polskiej kuchni karp obecny jest już od XII wieku. Tradycyjny smażony karp na wigilię bardzo dobrze komponuje się z kiszoną kapustą, chlebem lub ziemniakami. Jest to potrawa wigilijna, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

W polskiej kuchni karp obecny jest już od XII wieku. Tradycyjny smażony karp na wigilię bardzo dobrze komponuje się z kiszoną kapustą, chlebem lub ziemniakami. Jest to potrawa wigilijna, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Najsmaczniejszy smażony karp – krok po kroku

Wskazówki:

Aby pozbyć się 'błotnego' smaku karpia, wystarczy przed przyrządzeniem moczyć go 15 minut w mleku;
Ryba smakuje najlepiej, jeśli zjesz ją od razu po usmażeniu.

 

Składniki:

  • 1 karp,
  • 5 łyżek mąki,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • pół szklanki oleju,
  • cytryna,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

 

Czas wykonania: 45 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Spraw karpia: umyj, usuń łuski, odetnij łeb, pokrój w dzwonka.

2. Natrzyj karpia przyprawami: solą i pieprzem.

3. Z cytryny wyciśnij sok i skrop nim rybę.

4. Odstaw rybę do lodówki – najlepiej na noc.

 

Smażenie:

5. Widelcem roztrzep jajko.

6. Obtocz karpia w jajku.

7. Wymieszaj bułkę tartą z mąką.

8. Obtocz karpia w mieszance mąki i bułki tartej, a następnie wrzuć na rozgrzany olej.

9. Smaż karpia na wolnym ogniu pod przykryciem.

10. Kiedy ryba zarumieni się z obu stron, zdejmij ją z ognia.

 

Smacznego!


karp na półmisku obłożony warzywami
©myviewpoint/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na karpia w sosie cytrynowo-pomarańczowym – pomysł na oryginalną potrawę na wigilię
Karp smażony zawsze kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Ryba w sosie cytrynowym to urozmaicenie tradycyjnego świątecznego posiłku. Karp podany z cytrusowym sosem z ostrą nutą musztardy oraz orzechowym posmakiem to pomysł na oryginalną potrawę wigilijną.

Karp smażony zawsze kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Ryba w sosie cytrynowym to urozmaicenie tradycyjnego świątecznego posiłku. Karp podany z cytrusowym sosem z ostrą nutą musztardy oraz orzechowym posmakiem to pomysł na oryginalną potrawę wigilijną. Karp zaliczany jest do ryb średniotłustych. Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryba jest również bogatym źródłem witamin z grupy B. Przypis na karpia z sosem cytrynowym, krok po kroku Filety z karpia można zamarynować dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Aby ryba nabrała ostrzejszego smaku, wystarczy oprószyć ją małą ilością przypraw korzennych. Ostry smak karpia złagodzi delikatny sos cytrynowy. Przed smażeniem ryby, należy ją wyjąć z lodówki i poczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Karpia najlepiej smażyć na oliwie z oliwek . Rybę podaje się polaną gęstym sosem i przyozdobioną plastrami cytryny. Potrzebujesz: patelni, wyciskarki do soku, rondla. Składniki: 1 duży filet z karpia, szczypta soli i pieprzu do smaku, oliwa z oliwek do smażenia. Składniki na sos: 1 cytryna, 1 pomarańcza, 200 ml oleju z orzechów włoskich , 1 szalotka, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli, szczypta przyprawy curry. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Wyjmij karpia z lodówki i odczekaj, aż osiągnie temperaturę pokojową. Dopraw rybę solą oraz pieprzem i odłóż ją na bok. Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy. Posiekaj drobno szalotkę. Obierz skórkę z połówki pomarańczy i pokrój ją na bardzo cienkie paski. Wlej...

Ryba w galarecie
© npls/Fotolia.com
Styl życia
Sprawdzony przepis na karpia w galarecie dla całej rodziny
Karp w galarecie to tradycyjna polska potrawa wigilijna. Przepis na rybę w galarecie w klasycznej wersji – z ozdobami z gotowanej marchewki, groszku i natki pietruszki.

Karp w galarecie to tradycyjna polska potrawa wigilijna. Przepis na rybę w galarecie w klasycznej wersji – z ozdobami z gotowanej marchewki, groszku i natki pietruszki.   Potrawy wigilijne to przede wszystkim ryby. Wśród nich prym wiedzie polski karp. Ryba królewska – bo tak określa się karpia – jest zarówno smaczna, jak i bardzo zdrowa. Karp to źródło białka, witamin z grupy B oraz minerałów: fosforu, potasu, wapnia, żelazu. Karp w galarecie – przepis na zdrową i smaczną potrawę wigilijną Wskazówki: Zanim kupisz karpia , zapytaj sprzedawcę o pochodzenie ryby; Rybę najlepiej kupować żywą z basenu z czystą wodą.   Składniki: 1 karp, 2 cebule, 2 marchwie, 2 korzenie pietruszki, nać pietruszki, pół selera, puszka zielonego groszku, 2 jajka, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu ziarnistego, sok z połówki cytryny, 2 łyżki octu, 2 łyżki żelatyny, szczypta soli, szczypta cukru.   Czas wykonywania: 90 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Spraw karpia : umyj, usuń łuski, odetnij łeb, pokrój w dzwonka. Obierz i pokrój marchew, pietruszkę, cebulę i seler, a następnie wrzuć do garnka. Gotuj warzywa w lekko osolonej i posłodzonej wodzie przez około 10 minut. Do wywaru dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i ostrożnie włóż rybę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Przecedź wywar (warzywa będą później potrzebne). Rybę połóż na talerzu i poczekaj aż ostygnie. Żelatynę rozpuść w 50 ml wody i dodaj do wywaru. Wlej ocet do wywaru. Wywar ponownie zagotuj. Dodaj sok z cytryny. Ugotuj jajka na twardo, przestudź, pokrój na plastry i ułóż na rybie. Odsącz zielony groszek i udekoruj nim rybę. Pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę,...

Leżące goździki
©Nik_Merkulov/Fotolia
Styl życia
Przepisy na świąteczne dania z dodatkiem goździków: karp po żydowsku, strudel jabłkowy, szynka z goździkami
Goździki to przyprawa, która nada daniom korzennego aromatu. Można je dodać do deserów, np. strudla z jabłkami, jak i dań obiadowych: pieczonej szynki bądź karpia po żydowsku.

Goździki to przyprawa, która nada daniom korzennego aromatu. Można je dodać do deserów, np. strudla z jabłkami, jak i dań obiadowych: pieczonej szynki bądź karpia po żydowsku.   Goździki dodadzą świątecznym potrawom ciekawego smaku. Dodatkowo, jeśli w święta będzie bolał cię ząb, na pewno go znieczulą. Mają bowiem  działanie łagodzące ból  i odświeżające oddech. Karp po żydowsku - przepis Składniki (na 4 porcje): 400 g filetu z karpia, 1/3 szklanki  piwa jasnego , 1 cebula szalotka, 3 łyżki rodzynków, 1 łyżka masła, 3 sztuki goździków , 1/2 łyżeczki skórki z cytryny, 1 łyżka octu winnego, pieprz, sól. Czas przygotowania:  ok. 30 minut Stopień trudności:  średnie Sposób przygotowania: Rozbij goździki w moździerzu. Posól filet z karpia i dodaj do niego pieprzu. Skrop go octem i posyp goździkami. Posiekaj szalotkę. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć na nią cebulę. Poczekaj, aż się zeszkli. Dodaj piwo i smaż z nim cebulę przez minutę. Włóż rybę na patelnię i duś ją w sosie, który powstał na patelni. 10 minut pod przykryciem wystarczy. Lepiej nie mieszać ryby, aby  zachowała kształt filetu . Przełóż rybę na półmisek. Na patelnię wsyp rodzynki i skórkę cytryny. Całość zagotuj i tak wzbogaconym sosem polej rybę. Przepis na strudel jabłkowy Składniki na ciasto: 250 g mąki, 1-2 łyżki oleju, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 125 ml ciepłej wody. Składniki na farsz: 125 g masła, 100 g bułki tartej, 1,5 kg jabłek, szczypta mielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, garść  rodzynek i posiekanych orzechów . Czas przygotowania:...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner