Party Stories
suszone grzyby
© ratmaner/Fotolia.com
Styl życia

3 najlepsze przepisy na dania z grzybów suszonych

Grzyby suszone idealnie nadają się do dań mięsnych, z ryżem i kapustą. Są też świetną przyprawą do zup, gulaszów i bigosów.

Grzyby suszone idealnie nadają się do dań mięsnych, z ryżem i kapustą. Są też świetną przyprawą do zup, gulaszów i bigosów.

 

Suszone grzyby są znacznie bardziej aromatyczne niż grzyby świeże. Dodatkowo są cennym źródłem witaminy C i białka.

Flaki z suszonych podgrzybków i boczniaków

Jednym z najprostszych dań z suszonych grzybów są aromatyczne flaczki z podgrzybków i boczniaków, z selerem, włoską kapustą i cebulą.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas: 150 minut

 

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • sos sojowy,
  • podgrzybki suszone (50 g),
  • boczniaki (500 g),
  • mleko (1 szklanka),
  • seler (50 g),
  • cebula (1 sztuka),
  • czosnek (1 sztuka),
  • kapusta włoska (2 liście),
  • masło,
  • pieprz i majeranek.

 

Sposób przygotowania:

  • Podgrzybki namocz w wodzie na dwie godziny.
  • Odsącz grzyby i posiekaj w paski.
  • Boczniaki włóż do miski z mlekiem i zostaw na dwie godziny.
  • Odsącz je i pokrój na kawałki.
  • Seler, cebule, czosnek i kapustę potnij w równe paseczki.
  • Całość podsmaż na maśle.
  • Ugotuj 1,5 l bulionu.
  • Wrzuć grzyby i warzywa do bulionu i gotuj przez pół godziny.
  • Dopraw według uznania pieprzem, sosem sojowym i majerankiem. Gotowe.

Pierogi z kapustą, suszonymi grzybami i kaszą pęczak

Najsmaczniejsze danie z suszonych grzybów, które często gości na świątecznych stołach, to pierogi z kapustą, suszonymi grzybami i kaszą pęczak.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas: 120 minut

 

Składniki:

  • mąka tortowa (600 g),
  • woda (400 ml),
  • masło (35 g),
  • sól (pół łyżeczki),
  • bulion (500 ml),
  • kiszona kapusta (500 g),
  • suszone grzyby (300 g),
  • kasza pęczak (200 g),
  • cebula (3 sztuki),
  • natka pietruszki,
  • cukier,
  • pieprz.

 

Sposób przygotowania:

  • mąkę przesiej na stolnicy.
  • W gorącej wodzie rozpuść masło i sól.
  • Wlej wodę stopniowo w mąkę mieszając, aż ciasto będzie miękkie i gładkie.
  • Odstaw ciasto na pół godziny.
  • Kapustę przepłucz zimną wodą.
  • Kaszę przepłucz trzy raz i gotuj w bulionie.
  • Grzyby zalej wrzątkiem.
  • Podsmaż na patelni posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone grzyby.
  • Po 5 minutach dodaj odcedzoną kapustę i wlej trochę bulionu.
  • Gdy kapusta będzie miękka, dodaj kaszę i pietruszkę.
  • Dopraw według uznania np. pieprzem.
  • Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, nałóż do nich farsz i sklej.
  • Surowe pierogi gotuj w przesolonej wodzie przez 5 minut. Gotowe.

Risotto z grzybami leśnymi

Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej i grzybów suszonych, może zainteresować cię risotto z grzybami leśnymi.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas: 40 minut

 

Składniki:

  • suszone grzyby (40 g),
  • bulion (500 ml),
  • olej,
  • cebula (1 sztuka),
  • czosnek (2 sztuki),
  • świeże borowiki (100 g),
  • ryż arborio (300 g),
  • białe wino (150 ml),
  • masło,
  • natka pietruszki,
  • parmezan (50 g).

 

Sposób przygotowania:

  • suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odsącz je i posiekaj.
  • W wodzie po grzybach ugotuj pół litra bulionu.
  • Świeże borowiki oczyść.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek.
  • Podsmażaj aż cebula będzie miękka.
  • Dodaj posiekane grzyby suszone i borowiki.
  • Dopraw według uznania solą i pieprzem.
  • Smaż do czasu aż zmiękną. Później zdejmij je z patelni i połóż na folii.
  • Na tej samej patelni rozpuść kostkę masła i wrzuć ryż.
  • Smaż przez minutę na średnim ogniu.
  • Do ryżu wlej 150 ml białego wina.
  • Po kilku minutach dodaj szklankę wcześniej ugotowanego bulionu.
  • Mieszaj często aż ryż wchłonie płyny.
  • Dodaj masło i ser.
  • Na koniec wrzuć na patelnię grzyby z cebulą i natką pietruszki. Gotowe.

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Jakie grzyby są zdrowie i czy warto je jeść?
© Konstiantyn/Adobe Stock
Styl życia
Risotto z grzybami leśnymi - prosty przepis

Risotto z grzybami to klasyka włoskiej kuchni. Najlepiej sprawdzą się świeże borowiki lub prawdziwki. Dodatek parmezanu, cebuli i czosnku uzupełni głęboki smak grzybów. Poniżej znajdziecie łatwy przepis na risotto z grzybami leśnymi . Bardzo duże znaczenie ma konsystencja ryżu, risotto powinno być kleiste, lecz nie za rzadkie. Z zewnątrz miękkie, a w środku delikatnie twarde - al dente. Podstawą dania jest ryż, bulion, masło i parmezan. Dodatki mogą być różnorodne, najczęściej są to grzyby, zioła, kurczak lub warzywa. Często wybierane są też opcje sezonowe, np. risotto ze szparagami . Przepis na risotto z grzybami leśnymi Składniki na risotto z grzybami 5-6 ulubionych grzybów leśnych (świetnie sprawdzą się borowiki lub prawdziwki), 200 g ryżo arborio 1 litr bulionu warzywnego cebula, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki masła 3/4 szklanki tartego Parmezanu sól, pieprz, tymianek opcjonalnie: 100 ml białego wina Jak zrobić risotto z grzybami? Na 2 łyżkach masła w dużym garnku podsmażyć cebulę na złoto, pod koniec dodać czosnek.  Dodać ryż, smażyć jeszcze 2-3 minuty. Dodawaj po chochelce bulionu, za każdym razem przemieszaj i poczekaj aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Do ostatniej porcji bulionu dodaj wino, jeśli używasz. Na patelni podsmaż grzyby na łyżce masła. Temperatura musi być wysoka, tak by usmażyły się na złoto, a nie udusiły. Risotto dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj łyżkę masła, parmezan i grzyby. Podawaj ze świeżymi ziołami. Jak przygotować risotto z suszonych grzybów? Risotto można również przygotować z grzybów suszonych , najpierw trzeba je jednak namoczyć. Grzyby wrzucamy do chłodnej wody na minimum kilka godzin lub całą noc. Tak przygotowane grzyby dorzucamy do garnka...

© joanna wnuk/Fotolia.com
Styl życia
Dwa proste przepisy na postną, wigilijną kapustę – z grochem lub śliwkami
Kapusta postna jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników (m.in. kapusty kiszonej i grzybów). By ją przyrządzić, wystarczy kilkadziesiąt minut. Wcześniej jednak trzeba namoczyć grzyby i groch - jeśli robimy danie z tymi dodatkiem.

Kapusta postna jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników (m.in. kapusty kiszonej i grzybów). By ją przyrządzić, wystarczy kilkadziesiąt minut. Wcześniej jednak trzeba namoczyć grzyby i groch - jeśli robimy danie z tymi dodatkiem.   Kapusta postna to danie podawane najczęściej na wieczerzy wigilijnej. Jej podstawą jest kiszona kapusta, suszone grzyby i cebula. Można do niej dodać również suszone śliwki, groch lub marchewkę. Kapustę postną przyprawia się tradycyjnie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, cukrem i pieprzem. Kapusta postna z grochem Postną kapustę można podawać z rybą lub chlebem. Świetnie nadaje się na wigilijny stół.   Potrzebujesz: dwóch garnków, patelni.   Składniki na 8 porcji: 500 ml bulionu, 1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 200 g grochu łuskanego , 50 g grzybów suszonych , 100 ml oleju roślinnego, 6 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz (do smaku), cukier (do smaku).   Czas przygotowania: 200 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zalej groch litrem gorącej wody. Odstaw do napęcznienia na około dwie godziny. Umyj grzyby i zalej je dwiema szklankami zimnej wody. Gdy zmiękną, gotuj je przez pół godziny w tej samej wodzie. Odsącz namoczony groch i zalej go świeżą, gorącą wodą. Gotuj go pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane grzyby pokrój w paski. Kapustę posiekaj i wrzuć razem z grzybami i przyprawami do garnka. Zalej wszystko bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj ją do kapusty razem z olejem i miękkim grochem. Wymieszaj i duś przez...

Risotto
Pixabay/mquadrelli0/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Włoskie smaki w polskiej kuchni – risotto z pieczarkami
Risotto to jedna z tradycyjnych włoskich potraw. Przyjmuje się, że przywędrowała z Chin w trakcie wyprawy Marco Polo, obecnie jest popularna nie tylko we Włoszech, ale w kuchniach całego świata.

Risotto to jedna z tradycyjnych włoskich potraw. Przyjmuje się, że przywędrowała z Chin w trakcie wyprawy Marco Polo, obecnie jest popularna nie tylko we Włoszech, ale w kuchniach całego świata.   Risotto przyrządza się z ryżu podsmażonego na tłuszczu wraz z cebulą i czosnkiem, a następnie gotowanego z dodatkiem wina i bulionu. Można je podawać na wiele sposobów – z mięsem, warzywami, rybami i grzybami. Każdy dodatek wzbogaca smak potrawy i nadaje wyjątkowy charakter. Jedną z popularniejszych odmian tego dania w Polsce jest risotto z pieczarkami, które są dostępne cały rok. Risotto z pieczarkami i borowikami Składniki: 25 dag pieczarek, 5 dag suszonych borowików, 30 dag ryżu do risotto, 175 ml białego wina, 25 g masła, kostka rosołowa, 1 cebula, 50 g parmezanu, 25 g masła, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, natka pietruszki.   Czas przygotowania : 50 minut Stopień trudności : średnie   Sposób przygotowania: 1. Suszone grzyby zalej litrem wrzątku i mocz około 20 minut. Odcedź je, ale pozostaw około szklanki wody na dnie (przyda się do kostki rosołowej). Odsączone grzyby pokrój na drobne kawałki. 2. W pozostałej wodzie rozgnieć kostkę rosołową. 3. Na patelni rozgrzej olej, przysmaż pokrojoną w talarki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przez około 5 minut. Nie dopuść do przypalenia czosnku, ponieważ stanie się gorzki. 4. Wymieszaj cebulę i czosnek z suszonymi grzybami i pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Dodaj sól, pieprz i smaż około 10 minut, dopóki grzyby nie będą miękkie. 5. Dosyp ryż i podsmaż go około 4 minut. 6. Dolej białe wino i gotuj, dopóki alkohol nie wyparuje. 7. Dolej 0,25 l bulionu z kostki rosołowej i mieszaj, dopóki ryż go nie wchłonie....

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner