Marynowane grzybki
© Nadezda Kraft/Fotolia.com
Styl życia

5 sposobów na przetwory z grzybów

Przetwory z grzybów można przechowywać nawet przez rok po ich przygotowaniu. Dzięki temu smakiem grzybów możemy cieszyć się także po sezonie. Kiszone i marynowane grzyby mogą stanowić przekąskę albo składnik sałatek, grzyby suszone natomiast nadadzą wyjątkowy aromat zupom i sosom.

Przetwory z grzybów można przechowywać nawet przez rok po ich przygotowaniu. Dzięki temu smakiem grzybów możemy cieszyć się także po sezonie. Kiszone i marynowane grzyby mogą stanowić przekąskę albo składnik sałatek, grzyby suszone natomiast nadadzą wyjątkowy aromat zupom i sosom.

Suszone grzyby

Najłatwiejszym sposobem na przechowywanie grzybów jest ususzenie ich od razu po zbiorze. Grzyby należy oczyścić, odkroić z nich fragmenty zepsute i posegregować według gatunków (po ususzeniu i zmieszaniu trudno może być odróżnić jeden od drugiego). Następnie trzeba je pokroić na dość cienkie, równe paski i rozłożyć na kawałku papieru. Grzyby powinny zostać ułożone w ciepłym suchym miejscu, na słońcu albo w pobliżu piekarnika. Kawałki grzybów można też nawlec na nitkę i rozwiesić nad piekarnikiem. Grzyby powinny suszyć się dopóty, dopóki staną się twarde. Wtedy można zamknąć je w słoikach, ale zamiast przykrywką zakryć je gazą albo kawałkiem lnianej szmatki. W przeciwnym razie mogą spleśnieć.

Grzyby sproszkowane

Innym sposobem przechowywania grzybów jest zmielenie ich po ususzeniu. Sproszkowane grzyby można przechowywać w słoikach i dodawać do sosów oraz zup.

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane to smaczna przekąska i dodatek do dań.

 

Składniki:

  • grzyby (np. borowiki, podgrzybki, kurki, rydze, maślaki),
  • 2-3 cebule,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • po 5 ziarenek ziela angielskiego na słoik,
  • po 3 liście laurowe na słoik,
  • po 1/2 łyżki gorczycy na słoik,
  • 1 szklanka octu.

Sposób przygotowania:

Najpierw należy przygotować zalewę: wodę zagotować, dodać do niej sól, cukier, ziele angielskie i liść laurowy oraz gorczycę. Pokroić cebulę na cienkie paski i dodać do gotującej się wody. Po 3-5 minutach od dodania cebuli należy zdjąć garnek z ognia i dolać szklankę octu. Zalewa powinna ostygnąć.

 

Osobno należy ugotować grzyby, wcześniej jednak należy dokładnie je oczyścić i umyć oraz pokroić na kawałki. Grzyby należy wrzucić do wrzącej wody i przez 5 minut gotować, następnie odcedzić i włożyć do słoików. Do 3/4 wysokości słoika (tak, żeby grzyby były zakryte) należy wlać zalewę i delikatnie zamieszać zawartość. Słoiki należy dokładnie zakręcić, ustawić w dużym garnku na specjalnej podstawce, żeby nie miały kontaktu z dnem, i gotować przez 30 minut.

Grzyby marynowane można przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez rok.

Grzyby kiszone

Do kiszenia należy wybierać młode, nieduże grzyby, np. kurki, opieńki, gąski. Po dokładnym oczyszczeniu należy wrzucić je do wrzącej wody i obgotować (3 minuty wystarczą) w wodzie z dodatkiem soli (1 łyżeczka soli na każdy litr). Grzyby należy następnie odsączyć i przepłukać zimną wodą.

 

Do słoika, w którym będą przechowywane grzyby, sypiemy łyżkę soli, wkładamy grzyby, zalewamy je zimną, przegotowaną wodą i dosypujemy jeszcze jedną łyżkę soli. Do słoika można też włożyć ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu, liść laurowy, dosypać łyżeczkę gorczycy. Słoik należy dokładnie zamknąć i odstawić do pomieszczenia o temperaturze pokojowej na 5-6 dni. Po tym czasie można przenieść grzyby do chłodnego miejsca. Można je przechowywać w ten sposób przez rok.

Duszone grzyby pasteryzowane

Po oczyszczeniu i odkrojeniu zepsutych części, grzyby należy pokroić i udusić na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. W trakcie duszenia dodać sól i pieprz do smaku. Tak przygotowane grzyby można zamknąć w słoikach i pasteryzować.

 

Słoiki ustawiamy w dużym garnku na specjalnej podstawce, żeby nie miały kontaktu z dnem. Zalewamy je wodą do wysokości wieczka i gotujemy przez ok. godzinę. Po wyjęciu słoiki trzeba dokręcić i postawić do góry dnem. Dzień później pasteryzację należy powtórzyć. Tak zakonserwowane grzyby można przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez ok. pół roku.


grzyby marynowane
© aninna/Fotolia.com
Styl życia
Jak marynować grzyby? Przepisy na marynaty
Marynowane grzyby sprawdzają się idealnie jako dodatek do potraw mięsnych. Grzyby są z natury neutralne w smaku.

Marynowane grzyby sprawdzają się idealnie jako dodatek do potraw mięsnych. Grzyby są z natury neutralne w smaku.   Do marynowania nadają się przede wszystkim: rydze, borowiki, opieńki, koźlarze, gąski, czy maślaki. W jednym słoiku bez problemu można marynować różne gatunki grzybów . Zaleca się wybieranie grzybów małych, tak by w całości zmieściły się w słoiku. Jak przygotować grzyby do marynowania? Grzyby przed marynowaniem trzeba przebrać, wypłukać i oczyścić. Następnie obgotować w wodzie z octem, posolonej i z dodatkiem soku z cytryny (zapobiega czernieniu grzybów). Gotowanie powinno trwać od 3 do 5 minut w zależności twardości grzybów. Słoiki i ich nakrętki należy przeczyścić i sparzyć we wrzątku. Organizujesz przyjęcie i nie wiesz jakie przystawki podać? Pobierz kupon Pyszne.pl i zamów marynowane grzybki! Marynaty do grzybów Grzyby z natury są neutralne w smaku, dlatego przyrządza się do nich zalewy. Tradycyjnie marynuje się je w zalewie z octu. Oto przepis:   Stopień trudności: łatwe Czas: 45 minut   Składniki: 1 kg dowolnych grzybów, sól, 1 liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 szklanka 10% octu spirytusowego, 3 szklanki wody, cukier.   Sposób przygotowania: Słoiki sparz we wrzątku lub wstaw na 15 minut do piekarnika ustawionego na 110°C z opcją termoobiegu. Oczyszczone, umyte i obgotowane w wodzie z cytryną grzyby wrzuć do garnka z posoloną, zimną wodą. Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie odcedź je na sicie. Do każdego ze słoików wrzuć po 3-4 ziarna ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Grzyby rozłóż do słoików, tak by nie wypełniły ich do końca. Do garnka wlej jedną szklankę 10% octu spirytusowego, trzy szklanki...

Podgrzybki zalane słodko-kwaśną marynatą
©al62/Fotolia
Styl życia
Podgrzybki w słodko-kwaśnej marynacie: przepis z dodatkiem kwasku cytrynowego, goździków i chrzanu
Słodko-kwaśna zalewa to: ocet 10 procentowy, cukier, woda i sól. Marynatą zalewa się pokrojone na kawałki podgrzybki z cebulą, zielem angielskim, gorczycą i chrzanem. Po 2 dniach grzyby są gotowe do zjedzenia.

Słodko-kwaśna zalewa to: ocet 10 procentowy, cukier, woda i sól. Marynatą zalewa się pokrojone na kawałki podgrzybki z cebulą, zielem angielskim, gorczycą i chrzanem. Po 2 dniach grzyby są gotowe do zjedzenia.   Świeże podgrzybki szybko się psują, dlatego dobrze je przetwarzać w ciągu 2-3 dni od zerwania. Grzyby do marynowania nie mogą mieć śladów pleśni. Jeśli są robaczywe, najlepiej od razu je wyrzucić. Do słoików z podgrzybkami można dodać oliwki lub czerwoną paprykę . Przygotowania do marynowania: krojenie grzybów i wybór słoików Jeżeli grzyby są mniejsze, można marynować je w całości . Gdy kapelusze są duże, wystarczy odciąć je od trzonu i pokroić na mniejsze kawałki, tak aby zmieściły się w słoiku. Zalewa podana w przepisie wystarczy na około 6 słoiczków po 250-300 mililitrów pojemności. Przepis: podgrzybki w zalewie słodko-kwaśnej krok po kroku Składniki (na 6 porcji): 1 kilogram świeżych podgrzybków , 3 cebule, 1 chrzan, ziele angielskie, goździki, biała gorczyca, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, 1 łyżeczka soli. pieprz czarny mielony. Zalewa: 1 szklanka octu spirytusowego 10 procentowego (250 mililitrów), 2 szklanki wody (500 mililitrów), 14 łyżek cukru, 2 łyżeczki soli.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Podgrzybki oczyść z piasku liści i igliwia. Pokrojone na mniejsze kawałki grzyby przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody, dosyp kwasek cytrynowy i sól. Gotuj całość około 15 minut. Odcedź podgrzybki na sitku i przemyj zimną wodą. Umieść grzyby w słoikach (do około 3/4 wysokości słoików). Cebule gotuj około 10 minut, odcedź, poczekaj aż ostygnie i pokrój w półksiężyce. Chrzan pokrój na mniejsze kawałki (tak, by uzyskać 12...

©Anton Papulov/Fotolia
Styl życia
Maślaki marynowane: prosty i szybki przepis na maślaki w occie – sprawdź, jak obierać maślaki
Maślaki w occie przygotujesz z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, cebuli oraz marchewki. Do zalewy dodaje się też cukier. Przygotowanie marynowanych grzybów zajmuje około godziny.

Maślaki w occie przygotujesz z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, cebuli oraz marchewki. Do zalewy dodaje się też cukier. Przygotowanie marynowanych grzybów zajmuje około godziny. Maślaki w occie nadają się do każdego dania obiadowego, oczywiście oprócz tych przygotowanych na słodko. Pasują zarówno do pieczeni, jak i do kotletów czy naleśników na słono . Przepis na maślaki w occie Składniki (na 8-10 słoików): 2 kg niewielkich maślaków, kilka ziaren czarnego pieprzu, sól, kilka ziaren ziela angielskiego , kilka liści laurowych. Składniki na zalewę octową do grzybów: 1 szklanka octu spirytusowego 10%, 4 szklanki wody, 3 łyżki soli, ½ szklanki cukru, 1 cebula. Można też dodać kilkanaście ziaren białej gorczycy i marchewkę.   Czas przygotowania: 60 minut   Stopień trudności: łatwe   Jak zrobić maślaki marynowane w occie? Obierz maślaki ze skórki i usuń z nich błonki oraz odetnij końcówki od nóżek. Wypłucz grzyby, aby nie pozostały na nich resztki obierków i piasku. Wlej wodę do garnka i zagotuj ją. Wrzuć maślaki do wrzącej wody i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut. Następnie odcedź grzyby. Przepłucz je wrzącą wodą. Zrób zalewę. W tym celu zagotuj ocet, wodę sól i cukier. Możesz też dodać gorczycę. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Obierz marchewkę i pokrój w plasterki. Do każdego ze słoików włóż: 5 ziaren pieprzu, 1 liść laurowy , kilka piórek cebuli i plasterków marchewki oraz 3 ziarenka ziela angielskiego. Dodaj maślaki tak, aby wypełniły nie więcej niż 2/3 wysokości słoika. Wlej do grzybów i dodatków gorącą zalewę....

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner