talerz z tradycyjnym bigosem
©teressa/Fotolia
Styl życia

Świąteczny bigos ze śliwkami i grzybami

Trudno wyobrazić sobie stół bożonarodzeniowy bez bigosu – to tradycyjna potrawa świąteczna, której podstawowymi składnikami jest kapusta (kiszona lub świeża) i mięso. Jednak prawdziwie świątecznego charakteru tej potrawie nadają grzyby i suszone śliwki.

Trudno wyobrazić sobie stół bożonarodzeniowy bez bigosu – to tradycyjna potrawa świąteczna, której podstawowymi składnikami jest kapusta (kiszona lub świeża) i mięso. Jednak prawdziwie świątecznego charakteru tej potrawie nadają grzyby i suszone śliwki.

 

Tradycyjny świąteczny bigos powinien być przygotowywany przez kilka dni – prawdziwa gospodyni nie powinna zostawiać go na ostatnią chwilę! Dzięki kilkudniowemu podgrzewaniu tej świątecznej potrawy, przejdzie ona dokładnie wszystkimi smakami i aromatami. Uważaj jednak na wątrobę – bigos jest ciężkostrawną potrawą i zawiera sporo kalorii!

Świąteczny bigos

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 kg mięsa (może być pieczeń wołowa, szynka, boczek, żeberka, kiełbasa, wędzonka itd.),
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 4 wędzone śliwki,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • garść jagód jałowca,
  • 1 cebula,
  • pół szklanki czerwonego wina,
  • mąka,
  • łyżka oliwy,
  • mały przecier pomidorowy,
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

  • Namocz na pół godziny suszone grzyby, następnie obgotuj i pokrój.
  • Opłucz kiszoną kapustę, a następnie posiekaj.
  • Wrzuć do garnka kapustę, grzyby, przecier pomidorowy i przyprawy i nastaw do gotowania.
  • Mięso pokrój w kostkę i podsmaż z cebulką, a następnie dodaj do kapusty.
  • Całość duś około 40 minut, po ostygnięciu przenieś w chłodne miejsce.
  • Następnego dnia wymieszaj bigos i ponownie gotuj pół godziny. Ponownie odstaw w chłodne miejsce.
  • Po raz kolejny gotuj bigos – tym razem już tylko kwadrans. Dodaj śliwki, powidła i czerwone wino.
  • Przez kolejne dwa dni doprowadzaj bigos do wrzenia, po czym zdejmij go z ognia i pozostawiaj do ostygnięcia.

 

Smacznego!


grzyby prawdziwki
© mikebubone/Fotolia.com
Styl życia
Prawdziwki w kuchni, czyli przepis na makaron z prawdziwkami po włosku oraz wyśmienity bigos po myśliwsku
Prawdziwki, znane jako borowiki szlachetne lub jadalne, są jednymi z najsmaczniejszych grzybów, z których przygotowuje się rozmaite dania. Suszone są wyjątkowym i aromatycznym składnikiem, nierzadko dodawanym do domowego bigosu.

Prawdziwki, znane jako borowiki szlachetne lub jadalne, są jednymi z najsmaczniejszych grzybów, z których przygotowuje się rozmaite dania. Suszone są wyjątkowym i aromatycznym składnikiem, nierzadko dodawanym do domowego bigosu.   Prawdziwki są wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Świetnie sprawdzają się w roli aromatycznych sosów oraz zup kremów. Podkreślą również smak tradycyjnego polskiego bigosu czy świątecznych pierogów . Wartość odżywcza prawdziwków Prawdziwki przez konsumentów cenione są za wyjątkowy smak i aromat, ale również za swoją wartość odżywczą. Suszone są źródłem witamin z grupy B , zwłaszcza B1 i B2 oraz składników mineralnych jak żelazo, magnez oraz fosfor. Ponadto porównując je do innych rodzajów grzybów, dostarczają dużej ilości białka – w 100 g borowików jest go od 3-5 g (młodsze grzyby zawierają więcej białka). Przepis na włoski makaron z prawdziwkami Składniki (na 4 porcje): 500 gramów makaronu tagliatelle, 2 ząbki czosnku, 4 szalotki, 800 gramów prawdziwków, 200 mililitrów śmietany kremówki, 150 mililitrów białego wytrawnego wina, 1 pęczek natki pietruszki, 1 ostra papryka, 50 gramów + 1 łyżka masła, 1 cytryna, sól, pieprz, brązowy cukier.   Stopień trudności: średni Czas przygotowania 30 minut   Sposób przygotowania: W dużym garnku zagotuj osoloną wodę na makaron. Ugotuj go al dente, czyli na półtwardo. Szalotkę oraz czosnek obierz i posiekaj. Z ostrej papryki wyjmij gniazda nasienne, a następnie ją pokrój. Prawdziwki oczyść. Pokrój je na spore kawałki. W rondelku rozpuść 50 gramów masła, dodaj czosnek, szalotkę oraz ostrą paprykę. Duś do momentu, aż szalotka i czosnek się zeszklą. Następnie dodaj grzyby, białe wino, małą łyżeczkę soli oraz połowę skórki cytryny. Kiedy płyn odrobinę...

Bigos
Pixabay/bykst/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
3 przepisy na pyszny bigos – krok po kroku
Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.

Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.   W zależności od tego, jakiej kapusty użyjemy, możemy zrobić bigos bardziej kwaśny lub słodki. W sezonie letnim częściej przygotowuje się bigos ze świeżej kapusty, natomiast zimą – z kiszonej. Równie ważne jest mięso – w staropolskich przepisach mięsa było więcej od kapusty! Dzisiaj podkreśla się, by dodawane mięso było jak najwyższej jakości – najlepiej by wędliny były swojskie. Jak zrobić bigos ze świeżej i kiszonej kapusty? Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg świeżej kapusty, 1,5 kg swojskiej kiełbasy, 2 cebule, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby, szklanka wytrawnego wina, 2 łyżki powideł śliwkowych.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. Zalej kiszoną kapustę wodą. Dodaj liść laurowy i gotuj bez przykrycia. Po 10 minutach przykryj i duś. 2. Świeżą kapustę poszatkuj, dodaj łyżkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut bez przykrycia. 3. Posiekaj cebulę i suszone grzyby, duś razem ze świeżą kapustą pod przykryciem. 4. Pokrój kiełbasę w półtalarki. 5. Gdy obie kapusty są już miękkie, połącz je ze sobą. 6. Dodaj kiełbasę, powidła i popieprz je 7. Duś do miękkości.8. Wlej wino i podgotuj 5 minut. Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty? Składniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, 70 dag kiełbasy (najlepiej swojskiej), 60 dag...

Bigos wegetariański
© Ustinova/Fotolia.com
Styl życia
Bigos wegetariański z soczewicą i wędzonym tofu
Bigos wegetariański doskonale smakuje z wędzonym tofu. Do potrawy warto dodać suszone grzyby lub pieczarki. Warto użyć przypraw, takich jak słodka papryka, cząber oraz kminek. Danie będzie bardziej sycące po dodaniu do niego soczewicy.

Bigos wegetariański doskonale smakuje z wędzonym tofu. Do potrawy warto dodać suszone grzyby lub pieczarki. Warto użyć przypraw, takich jak słodka papryka, cząber oraz kminek. Danie będzie bardziej sycące po dodaniu do niego soczewicy.    Bigos najlepiej przygotować w dużym garnku o bardzo grubym dnie. Potrawę należy przyrządzać na małym ogniu i zadbać o to, by w naczyniu przez cały czas znajdował się płyn, np. woda lub zalewa z suszonych pomidorów. W innym przypadku może się przypalić.  Bigos wegetariański – dodatki  Bigos wegetariański można przygotować na wiele sposobów i urozmaicać go dodatkami. Wspaniale smakuje np. z suszonymi pomidorami oraz morelami i śliwkami. Potrawę warto przyprawić kminkiem, tymiankiem i dodać kilka goździków. Doskonale sprawdzą się też słodka papryka, różowy ocet winny oraz suszone owoce jałowca. Bigos w wersji wegetariańskiej przyrządza się z młodej, słodkiej kapusty. W okresie jesiennym sięga się po kapustę kiszoną. Danie dobrze komponuje się z pieczarkami, grzybami, jabłkami oraz cebulą.  Bigos wegetariański z soczewicą – przepis Składniki: 1 kg białej kapusty, 1 kg kiszonej kapusty, 1 szklanka zielonej soczewicy, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 kwaśne jabłko , 10 wędzonych śliwek, 10 g suszonych grzybów, 4 łyżki sosu sojowego , 2 łyżki konfitury ze śliwek 150 ml wódki gorzkiej żołądkowej lub żubrówki, sól, olej, 4 ziarenek ziela angielskiego,  2 liście laurowe, 3 goździki, 1 łyżeczka cząbru, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka kminku, ½ łyżeczki tymianku,  ½ łyżeczki ziaren gorczycy , ½ łyżeczki ziaren kolendry, 10 ziaren pieprzu, 1 łyżka soli.    Stopień...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner