Dwie piersi z kurczaka duszone z warzywami
©VICUSCHKA/Fotolia
Styl życia

Przepisy na pierś z kurczaka na obiad: w winie, na słodko i na ostro

Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.

Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.

 

Smak piersi z kurczaka podkreślą zioła, takie jak: tymianek, rozmaryn, majeranek, estragon i cząber.

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z owocami morza

Pierś z kurczaka na słodko z miodem i musztardą francuską

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski,
  • miski,
  • naczynia żaroodpornego,
  • łyżki.

 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta soli himalajskiej.

 

Sposób wykonania:

  • Pierś z kurczaka umyj, przekrój na pół i usuń kostki oraz tłuste fragmenty.
  • Do dużej miski wlej ocet balsamiczny, olej i dodaj miód, sól, musztardę i kurkumę.
  • Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita marynata.
  • Piersi natrzyj marynatą i pozostaw w niej na około 15 minut.
  • Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 minut.
  • Pierś podawaj z puree z ziemniaków i surówką z marchewki.

Smacznego!

Pierś z kurczaka na ostro z pomidorami i chili

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • drewnianej łyżki,
  • praski do czosnku.

 

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki wody,
  • 400 g pomidorów,
  • szczypta: pieprzu Cayenne, mielonej ostrej papryki, soli i pieprzu.

 

Sposób wykonania:

  • Pomidory umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Pierś z kurczaka umyj i usuń tłuste elementy.
  • Mięso pokrój w kostkę i oprósz solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej oliwę. Mięso smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia.
  • Cebulę obierz ze skórki i posiekaj na drobno.
  • Papryczkę chili umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki.
  • Do usmażonego mięsa dodaj cebulę, papryczkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Całość wymieszaj drewnianą łyżką i smaż około 3-5 minut.
  • Dodaj pomidory i dwie łyżki wody. Ponownie zamieszaj i duś pod przykryciem do czasu rozpadnięcia pomidorów.
  • Sos dopraw pieprzem Cayenne, ostrą papryką i przecierem pomidorowym.
  • Podawaj z ryżem lub makaronem.

Smacznego!

Pierś z kurczaka w białym winie

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • tłuczka do mięsa.

 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 łyżka masła,
  • 50 ml białego wina,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki białego pieprzu,
  • 2-3 gałązki tymianku.

 

Sposób wykonania:

  • Pierś z kurczaka umyj i usuń kostki oraz tłuste elementy.
  • Mięso podziel na dwie pojedyncze piersi i każdą z nich przekrój na 3 płaty.
  • Kotlety lekko rozbij i oprósz pieprzem z obu stron.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Mięso wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż na każdej ze stron po 2 minuty.
  • Cytrynę umyj i przekrój na pół.
  • Z jednej połowy cytryny wyciśnij sok, a drugą połowę pokrój w plasterki.
  • Wlej sok z cytryny oraz wino na patelnię i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty.
  • Plasterki cytryny ułóż na filetach i duś jeszcze około 5 minut.
  • Kurczaka udekoruj świeżym tymiankiem i podawaj zaraz po przygotowaniu ze słodką surówką i ziemniakami.

Smacznego!

 

Wielka kanapka z kurczakiem, warzywami i ciemnym chlebem.
©ruslan_100/Fotolia.com
Styl życia
Potrawy z kurczaka na co dzień: zapiekanka, szaszłyki i grillowane kanapki
Potrawy z kurczaka, takie jak szaszłyki i zapiekanki, sprawdzą się jako dania na co dzień. Są łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują. Kanapka z grillowaną piersią kurczaka, bagietką i warzywami to lekka i sycąca propozycja na kolację lub przekąskę do pracy.

Potrawy z kurczaka, takie jak szaszłyki i zapiekanki, sprawdzą się jako dania na co dzień. Są łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują. Kanapka z grillowaną piersią kurczaka, bagietką i warzywami to lekka i sycąca propozycja na kolację lub przekąskę do pracy.   Mięso z kurczaka jest delikatne i soczyste. Dobrze komponuje się z aromatycznymi dodatkami, takimi jak kminek , czosnek, kurkuma i kolendra. Szaszłyki z kurczaka, cukinii, papryki i cebuli Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, miski, łyżki, patelni grillowej, wykałaczek. Składniki na 5 porcji: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 cukinia, 1 papryka (najlepiej czerwona), 1 cebula, 1 cytryna, 50 ml oliwy z oliwek, 12 ml miodu, 5 g kurkumy, 5 g oregano, szczypta ostrej papryki, soli morskiej, białego pieprzu i kolendry . Sposób wykonania: Pierś kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj na ćwiartki. Paprykę i cukinię umyj i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, oprósz przyprawami, skrop oliwą i dokładnie wymieszaj. Kurczaka i warzywa nadziej na wykałaczki w dowolnej kolejności i piecz na grillu lub patelni grillowej przez około 15 minut. Mięso systematycznie obracaj, piekąc po 2-3 minuty na każdej ze stron. Tuż przed zdjęciem z rusztu, szaszłyki posmaruj miodem i skrop sokiem z cytryny. Podawaj z sosem tzatziki lub sosem słodko-pikantnym. Smacznego! Kanapka z kurczakiem, bagietką i warzywami Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni grillowej. Składniki na 2 porcje: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 bagietka, 4 liście sałaty karbowanej, 1 ogórek, 1...

Filet z kurczaka zapieczony z ananasem. Podany z oliwką i świeżą bazylią.
©Maryna Voronova/Fotolia.com
Styl życia
Kurczak na słodko – sos z ananasem i roladki z żurawiną
Dania z kurczaka na słodko smakują zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponują się z ryżem i sałatkami ze świeżych warzyw, przygotowanymi z lekkim słodko-kwaśnym sosem.

Dania z kurczaka na słodko smakują zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponują się z ryżem i sałatkami ze świeżych warzyw, przygotowanymi z lekkim słodko-kwaśnym sosem.   Smak delikatnego i soczystego mięsa z kurczaka podkreślają owoce, takie jak: ananasy, żurawina, morele, brzoskwinie i daktyle. Duszony kurczak z ananasem Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: rondla, noża, deski do krojenia, ręcznika papierowego, miski, wysokiej szklanki, talerza, patelni, drewnianej łyżki. Składniki (dla 4 osób) : 2 podwójne piersi kurczaka, 1 cebula, 75 ml soku z ananasa, 75 ml wody, szczypta soli himalajskiej , 1 ananas, 25 ml oleju, 1 łyżka przecieru pomidorowego , 1 łyżeczka słodkiej papryki, 20 g mąki pszennej, Sposób wykonania: Ananasa obierz i pokrój w kostkę. Wodę wlej do wysokiej szklanki i dodaj sok z ananasa. Pierś kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i przekrój ją na pół. Wsyp do miski mąkę i dodaj szczyptę soli. Mięso osusz ręcznikiem kuchennym, pokrój w podłużne paski i obtocz w mące. Połowę oleju rozgrzej na patelni i dodaj mięso. Smaż kurczaka do zarumienienia po obu stronach i przełóż go na płaski talerz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pozostałą część oleju rozgrzej w rondlu. Do rondla dodaj cebulę i smaż ją, aż do zeszklenia. Dodaj sok z ananasa, słodką paprykę i przecier pomidorowy. Stale mieszając drewnianą łyżką, duś całość około 5 minut. Do cebuli dodaj mięso i kostki ananasa. Wszystkie składniki wymieszaj i duś pod przykryciem około 20 minut. Kurczaka podawaj z ryżem i surówką z marchewki. Smacznego! Roladki z kurczakiem i serem camembert Rada: Jeżeli po zawinięciu roladek, mięso rozchodzi się po bokach,...

Talerz z kaszą gryczaną zapieczoną z warzywami.
©iMarzi/Fotolia.com
Styl życia
Gryczane kaszotto z warzywami i soczystym kurczakiem
Kaszotto z kurczakiem i warzywami to sycące i pożywne danie jednogarnkowe. Smak duszonej kaszy gryczanej podkreślają wyraziste dodatki, takie jak: czosnek, oregano i papryczka chili.

Kaszotto z kurczakiem i warzywami to sycące i pożywne danie jednogarnkowe. Smak duszonej kaszy gryczanej podkreślają wyraziste dodatki, takie jak: czosnek, oregano i papryczka chili.   Przepis na kaszotto można modyfikować , dodając np. pieczarki lub kukurydzę. Danie wybornie smakuje z sałatką ze świeżych pomidorów i rukoli. Smażona kasza gryczana z kurczakiem i warzywami Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, drewnianej łyżki, dużej i małej miski, praski do czosnku, głębokiego talerza. Składniki: 1 czerwona papryka, 200 gramów ugotowanej kaszy gryczanej (podlinkuj https://party.pl/porady/kasza-gryczana-wartosci-odzywcze-jak-jesc-98562-r1/), 2 łyżki sosu sojowego, 1 cebula, 1 cukinia, 1 ząbek czosnku, 1 pojedyncza pierś kurczaka, pęczek szczypioru, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki oregano (suszonego), 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta pieprzu i soli morskiej. Sposób wykonania: Pierś kurczaka umyj i usuń z niej tłuste elementy. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. W małej miseczce wymieszaj oliwę, 1 łyżeczkę oregano, paprykę, sól i pieprz. Marynatę wlej do piersi kurczaka i dokładnie wymieszaj z mięsem. Ugotowaną kaszę wyłóż na głęboki talerz i skrop sosem sojowym. Masło rozpuść na patelni, dodaj kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż około 3 do 5 minut. Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Paprykę i papryczkę chili umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość oprósz solą, pieprzem, dodaj łyżeczkę oregano i duś pod przykryciem przez 5-7 minut. Na patelnię wsyp kaszę...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik