Dwie piersi z kurczaka duszone z warzywami
©VICUSCHKA/Fotolia
Styl życia

Przepisy na pierś z kurczaka na obiad: w winie, na słodko i na ostro

Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.

Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.

 

Smak piersi z kurczaka podkreślą zioła, takie jak: tymianek, rozmaryn, majeranek, estragon i cząber.

Pierś z kurczaka na słodko z miodem i musztardą francuską

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski,
  • miski,
  • naczynia żaroodpornego,
  • łyżki.

 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta soli himalajskiej.

 

Sposób wykonania:

  • Pierś z kurczaka umyj, przekrój na pół i usuń kostki oraz tłuste fragmenty.
  • Do dużej miski wlej ocet balsamiczny, olej i dodaj miód, sól, musztardę i kurkumę.
  • Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita marynata.
  • Piersi natrzyj marynatą i pozostaw w niej na około 15 minut.
  • Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 minut.
  • Pierś podawaj z puree z ziemniaków i surówką z marchewki.

Smacznego!

Pierś z kurczaka na ostro z pomidorami i chili

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • drewnianej łyżki,
  • praski do czosnku.

 

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki wody,
  • 400 g pomidorów,
  • szczypta: pieprzu Cayenne, mielonej ostrej papryki, soli i pieprzu.

 

Sposób wykonania:

  • Pomidory umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Pierś z kurczaka umyj i usuń tłuste elementy.
  • Mięso pokrój w kostkę i oprósz solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej oliwę. Mięso smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia.
  • Cebulę obierz ze skórki i posiekaj na drobno.
  • Papryczkę chili umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki.
  • Do usmażonego mięsa dodaj cebulę, papryczkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Całość wymieszaj drewnianą łyżką i smaż około 3-5 minut.
  • Dodaj pomidory i dwie łyżki wody. Ponownie zamieszaj i duś pod przykryciem do czasu rozpadnięcia pomidorów.
  • Sos dopraw pieprzem Cayenne, ostrą papryką i przecierem pomidorowym.
  • Podawaj z ryżem lub makaronem.

Smacznego!

Pierś z kurczaka w białym winie

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • tłuczka do mięsa.

 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 łyżka masła,
  • 50 ml białego wina,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki białego pieprzu,
  • 2-3 gałązki tymianku.

 

Sposób wykonania:

  • Pierś z kurczaka umyj i usuń kostki oraz tłuste elementy.
  • Mięso podziel na dwie pojedyncze piersi i każdą z nich przekrój na 3 płaty.
  • Kotlety lekko rozbij i oprósz pieprzem z obu stron.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Mięso wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż na każdej ze stron po 2 minuty.
  • Cytrynę umyj i przekrój na pół.
  • Z jednej połowy cytryny wyciśnij sok, a drugą połowę pokrój w plasterki.
  • Wlej sok z cytryny oraz wino na patelnię i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty.
  • Plasterki cytryny ułóż na filetach i duś jeszcze około 5 minut.
  • Kurczaka udekoruj świeżym tymiankiem i podawaj zaraz po przygotowaniu ze słodką surówką i ziemniakami.

Smacznego!

 

Wielka kanapka z kurczakiem, warzywami i ciemnym chlebem.
©ruslan_100/Fotolia.com
Styl życia
Potrawy z kurczaka na co dzień: zapiekanka, szaszłyki i grillowane kanapki
Potrawy z kurczaka, takie jak szaszłyki i zapiekanki, sprawdzą się jako dania na co dzień. Są łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują. Kanapka z grillowaną piersią kurczaka, bagietką i warzywami to lekka i sycąca propozycja na kolację lub przekąskę do pracy.

Potrawy z kurczaka, takie jak szaszłyki i zapiekanki, sprawdzą się jako dania na co dzień. Są łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują. Kanapka z grillowaną piersią kurczaka, bagietką i warzywami to lekka i sycąca propozycja na kolację lub przekąskę do pracy.   Mięso z kurczaka jest delikatne i soczyste. Dobrze komponuje się z aromatycznymi dodatkami, takimi jak kminek , czosnek, kurkuma i kolendra. Szaszłyki z kurczaka, cukinii, papryki i cebuli Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, miski, łyżki, patelni grillowej, wykałaczek. Składniki na 5 porcji: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 cukinia, 1 papryka (najlepiej czerwona), 1 cebula, 1 cytryna, 50 ml oliwy z oliwek, 12 ml miodu, 5 g kurkumy, 5 g oregano, szczypta ostrej papryki, soli morskiej, białego pieprzu i kolendry . Sposób wykonania: Pierś kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj na ćwiartki. Paprykę i cukinię umyj i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, oprósz przyprawami, skrop oliwą i dokładnie wymieszaj. Kurczaka i warzywa nadziej na wykałaczki w dowolnej kolejności i piecz na grillu lub patelni grillowej przez około 15 minut. Mięso systematycznie obracaj, piekąc po 2-3 minuty na każdej ze stron. Tuż przed zdjęciem z rusztu, szaszłyki posmaruj miodem i skrop sokiem z cytryny. Podawaj z sosem tzatziki lub sosem słodko-pikantnym. Smacznego! Kanapka z kurczakiem, bagietką i warzywami Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni grillowej. Składniki na 2 porcje: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 bagietka, 4 liście sałaty karbowanej, 1 ogórek, 1...

Filet z kurczaka zapieczony z ananasem. Podany z oliwką i świeżą bazylią.
©Maryna Voronova/Fotolia.com
Styl życia
Kurczak na słodko – sos z ananasem i roladki z żurawiną
Dania z kurczaka na słodko smakują zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponują się z ryżem i sałatkami ze świeżych warzyw, przygotowanymi z lekkim słodko-kwaśnym sosem.

Dania z kurczaka na słodko smakują zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponują się z ryżem i sałatkami ze świeżych warzyw, przygotowanymi z lekkim słodko-kwaśnym sosem.   Smak delikatnego i soczystego mięsa z kurczaka podkreślają owoce, takie jak: ananasy, żurawina, morele, brzoskwinie i daktyle. Duszony kurczak z ananasem Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: rondla, noża, deski do krojenia, ręcznika papierowego, miski, wysokiej szklanki, talerza, patelni, drewnianej łyżki. Składniki (dla 4 osób) : 2 podwójne piersi kurczaka, 1 cebula, 75 ml soku z ananasa, 75 ml wody, szczypta soli himalajskiej , 1 ananas, 25 ml oleju, 1 łyżka przecieru pomidorowego , 1 łyżeczka słodkiej papryki, 20 g mąki pszennej, Sposób wykonania: Ananasa obierz i pokrój w kostkę. Wodę wlej do wysokiej szklanki i dodaj sok z ananasa. Pierś kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i przekrój ją na pół. Wsyp do miski mąkę i dodaj szczyptę soli. Mięso osusz ręcznikiem kuchennym, pokrój w podłużne paski i obtocz w mące. Połowę oleju rozgrzej na patelni i dodaj mięso. Smaż kurczaka do zarumienienia po obu stronach i przełóż go na płaski talerz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pozostałą część oleju rozgrzej w rondlu. Do rondla dodaj cebulę i smaż ją, aż do zeszklenia. Dodaj sok z ananasa, słodką paprykę i przecier pomidorowy. Stale mieszając drewnianą łyżką, duś całość około 5 minut. Do cebuli dodaj mięso i kostki ananasa. Wszystkie składniki wymieszaj i duś pod przykryciem około 20 minut. Kurczaka podawaj z ryżem i surówką z marchewki. Smacznego! Roladki z kurczakiem i serem camembert Rada: Jeżeli po zawinięciu roladek, mięso rozchodzi się po bokach,...

Talerz z kaszą gryczaną zapieczoną z warzywami.
©iMarzi/Fotolia.com
Styl życia
Gryczane kaszotto z warzywami i soczystym kurczakiem
Kaszotto z kurczakiem i warzywami to sycące i pożywne danie jednogarnkowe. Smak duszonej kaszy gryczanej podkreślają wyraziste dodatki, takie jak: czosnek, oregano i papryczka chili.

Kaszotto z kurczakiem i warzywami to sycące i pożywne danie jednogarnkowe. Smak duszonej kaszy gryczanej podkreślają wyraziste dodatki, takie jak: czosnek, oregano i papryczka chili.   Przepis na kaszotto można modyfikować , dodając np. pieczarki lub kukurydzę. Danie wybornie smakuje z sałatką ze świeżych pomidorów i rukoli. Smażona kasza gryczana z kurczakiem i warzywami Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, drewnianej łyżki, dużej i małej miski, praski do czosnku, głębokiego talerza. Składniki: 1 czerwona papryka, 200 gramów ugotowanej kaszy gryczanej (podlinkuj @http_base@porady/zdrowie/odchudzanie-i-diety/kasza-gryczana-wartosci-odzywcze-jak-jesc-98562-r1/), 2 łyżki sosu sojowego, 1 cebula, 1 cukinia, 1 ząbek czosnku, 1 pojedyncza pierś kurczaka, pęczek szczypioru, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki oregano (suszonego), 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta pieprzu i soli morskiej. Sposób wykonania: Pierś kurczaka umyj i usuń z niej tłuste elementy. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. W małej miseczce wymieszaj oliwę, 1 łyżeczkę oregano, paprykę, sól i pieprz. Marynatę wlej do piersi kurczaka i dokładnie wymieszaj z mięsem. Ugotowaną kaszę wyłóż na głęboki talerz i skrop sosem sojowym. Masło rozpuść na patelni, dodaj kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż około 3 do 5 minut. Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Paprykę i papryczkę chili umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość oprósz solą, pieprzem, dodaj łyżeczkę oregano i duś pod przykryciem przez 5-7 minut. Na...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner