Reklama

Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.

Reklama

Smak piersi z kurczaka podkreślą zioła, takie jak: tymianek, rozmaryn, majeranek, estragon i cząber.

Pierś z kurczaka na słodko z miodem i musztardą francuską

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski,
  • miski,
  • naczynia żaroodpornego,
  • łyżki.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta soli himalajskiej.

Sposób wykonania:

  • Pierś z kurczaka umyj, przekrój na pół i usuń kostki oraz tłuste fragmenty.
  • Do dużej miski wlej ocet balsamiczny, olej i dodaj miód, sól, musztardę i kurkumę.
  • Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita marynata.
  • Piersi natrzyj marynatą i pozostaw w niej na około 15 minut.
  • Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 minut.
  • Pierś podawaj z puree z ziemniaków i surówką z marchewki.

Smacznego!

Pierś z kurczaka na ostro z pomidorami i chili

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • drewnianej łyżki,
  • praski do czosnku.

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki wody,
  • 400 g pomidorów,
  • szczypta: pieprzu Cayenne, mielonej ostrej papryki, soli i pieprzu.

Sposób wykonania:

  • Pomidory umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Pierś z kurczaka umyj i usuń tłuste elementy.
  • Mięso pokrój w kostkę i oprósz solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej oliwę. Mięso smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia.
  • Cebulę obierz ze skórki i posiekaj na drobno.
  • Papryczkę chili umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki.
  • Do usmażonego mięsa dodaj cebulę, papryczkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Całość wymieszaj drewnianą łyżką i smaż około 3-5 minut.
  • Dodaj pomidory i dwie łyżki wody. Ponownie zamieszaj i duś pod przykryciem do czasu rozpadnięcia pomidorów.
  • Sos dopraw pieprzem Cayenne, ostrą papryką i przecierem pomidorowym.
  • Podawaj z ryżem lub makaronem.

Smacznego!

Pierś z kurczaka w białym winie

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • tłuczka do mięsa.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 łyżka masła,
  • 50 ml białego wina,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki białego pieprzu,
  • 2-3 gałązki tymianku.

Sposób wykonania:

  • Pierś z kurczaka umyj i usuń kostki oraz tłuste elementy.
  • Mięso podziel na dwie pojedyncze piersi i każdą z nich przekrój na 3 płaty.
  • Kotlety lekko rozbij i oprósz pieprzem z obu stron.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Mięso wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż na każdej ze stron po 2 minuty.
  • Cytrynę umyj i przekrój na pół.
  • Z jednej połowy cytryny wyciśnij sok, a drugą połowę pokrój w plasterki.
  • Wlej sok z cytryny oraz wino na patelnię i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty.
  • Plasterki cytryny ułóż na filetach i duś jeszcze około 5 minut.
  • Kurczaka udekoruj świeżym tymiankiem i podawaj zaraz po przygotowaniu ze słodką surówką i ziemniakami.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama