kurczak na talerzu
Flickr/Alpha/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia

Przepis na kurczaka po tajsku

Kurczak po tajsku to propozycja dla osób, które preferują ostre potrawy. Jeśli jednak obawiasz się o stopień pikantności tego dania dla twoich kubków smakowych lub twoich dzieci, zmniejsz ilość chili. Kuchnia tajska to nie tylko ostre smaki. Daniom towarzyszą też słodkie, słone i gorzkie aromaty. Do przygotowania dań kuchni tajskiej stosuje się duże ilości świeżych przypraw i ziół, na przykład czosnek, trawę cytrynową czy zielone curry.

Kurczak po tajsku to propozycja dla osób, które preferują ostre potrawy. Jeśli jednak obawiasz się o stopień pikantności tego dania dla twoich kubków smakowych lub twoich dzieci, zmniejsz ilość chili. Kuchnia tajska to nie tylko ostre smaki. Daniom towarzyszą też słodkie, słone i gorzkie aromaty. Do przygotowania dań kuchni tajskiej stosuje się duże ilości świeżych przypraw i ziół, na przykład czosnek, trawę cytrynową czy zielone curry.

 

Potrzebujesz:

  • patelni lub woka.

 

Składniki:

  • 400 g piersi kurczaka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 50 g orzechów nerkowca,
  • 1 nieduża cebula,
  • 3 szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 czerwone chili,
  • 1,5 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • 1/3 łyżeczki cukru.

 

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokrój w plastry, a chili w paski. Ząbki czosnku obierz z łupin i drobno posiekaj. Szalotki pokrój w niedużą kostkę. Mięso podziel na małe kawałki, o szerokości mniej więcej 2 cm.

2. Pokrojone mięso oprósz solą i pieprzem.

3. Rozgrzej suchą patelnię lub wok. Dodaj orzechy nerkowca i upraż je bez dodatku tłuszczu. Gdy nabiorą brązowego koloru, zdejmij je z ognia.

4. Na tej samej patelni lub woku rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem do momentu, gdy będą szkliste. Następnie dodaj pokrojone w paski chili.

5. Dodaj mięso. Poczekaj aż stanie się białe, wtedy możesz dodać sosy: rybny i sojowy.

6. Na koniec dorzuć podsmażone wcześniej orzechy i dodaj szczyptę cukru.

7. Podawaj z ryżem jaśminowym.

 

Smacznego!

 

Dwie piersi z kurczaka duszone z warzywami
©VICUSCHKA/Fotolia
Styl życia
Przepisy na pierś z kurczaka na obiad: w winie, na słodko i na ostro
Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.

Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.   Smak piersi z kurczaka podkreślą zioła, takie jak: tymianek , rozmaryn , majeranek , estragon i cząber. Pierś z kurczaka na słodko z miodem i musztardą francuską Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski, miski, naczynia żaroodpornego, łyżki.   Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka , 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, szczypta soli himalajskiej.   Sposób wykonania: Pierś z kurczaka umyj, przekrój na pół i usuń kostki oraz tłuste fragmenty. Do dużej miski wlej ocet balsamiczny, olej i dodaj miód, sól, musztardę i kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita marynata. Piersi natrzyj marynatą i pozostaw w niej na około 15 minut. Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 minut. Pierś podawaj z puree z ziemniaków i surówką z marchewki. Smacznego! Pierś z kurczaka na ostro z pomidorami i chili Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, drewnianej łyżki, praski do czosnku.   Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 400 g pomidorów, szczypta: pieprzu Cayenne, mielonej ostrej papryki, soli i...

Pierś kurczaka z pieczarkami.
©alfernec/fotolia
Styl życia
Piersi kurczaka z pieczarkami: przepis z wędzonym serem, patisonami i cebulą dymką
Obsmażone piersi kurczaka umieszcza się w naczyniu żaroodpornym. Usmażone na oleju i maśle pieczarki z cebulą i czosnkiem kładzie się na mięso i posypuje wędzonym żółtym serem. Całość piecze się w piekarniku około 15 minut. Kurczaka podaje się z marynowanymi patisonami.

Obsmażone piersi kurczaka umieszcza się w naczyniu żaroodpornym. Usmażone na oleju i maśle pieczarki z cebulą i czosnkiem kładzie się na mięso i posypuje wędzonym żółtym serem. Całość piecze się w piekarniku około 15 minut. Kurczaka podaje się z marynowanymi patisonami.   Piersi kurczaka można podawać także z sosem czosnkowym . Do wykonania domowego dressingu potrzeba: jogurtu naturalnego, czosnku, majonezu oraz soli i pieprzu. Kurczak z pieczarkami i wędzonym serem, krok po kroku Do wykonania przepisu potrzebna będzie duża patelnia oraz naczynie żaroodporne (takiej wielkości, by 4 piersi kurczaka zmieściły się obok siebie).   Składniki: 4 piersi z kurczaka (około 100-120 gramów każda), 200 gramów pieczarek, 100 gramów żółtego wędzonego sera, 10 sztuk marynowanych patisonów, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki masła, 3 łyżki musztardy, 4 ząbki czosnku, 1 pęczek cebuli dymki (mała biała cebula z wyrastającym szczypiorkiem), 1 łyżeczka soli ziołowej, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka tymianku.   Czas przygotowania: około 25 minut Stopień trudności: łatwe   Wskazówki: Piersi podawaj z pokrojonymi w plastry patisonami , a całość posyp świeżym szczypiorkiem. Kurczak dobrze smakuje z kaszami : jęczmienną, jaglaną lub gryczaną. Pieczarki można podawać także z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.   Sposób przygotowania: Piersi obtocz w mące i przyprawie do kurczaka. Smaż mięso na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła (około 3-4 minuty na każdą stronę). Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj na wierzchu musztardą. Pieczarki pokrój w grube plastry....

Danie z kawałkami mięsa z kurczaka na talerzu
© Alp Aksoy/Adobe Stock
Styl życia
Kurczak po czerkiesku, czyli filety z kurczaka w sosie orzechowym
Kurczak po czerkiesku to soczyste filety podane z orzechowym sosem przygotowywanym na bazie masła klarowanego, orzechów włoskich i czosnku, zagęszczonym dodatkowo kromką chleba. Danie jest sycące i wyjątkowo aromatycznie. Sprawdzi się zarówno jako pomysł na obiad, jak i kolację. Kurczak po czerkiesku doskonale smakuje podany z ryżem i oprószony drobno posiekaną natką pietruszki.

Kurczak po czerkiesku to soczyste filety podane z orzechowym sosem przygotowywanym na bazie masła klarowanego, orzechów włoskich i czosnku, zagęszczonym dodatkowo kromką chleba. Danie jest sycące i wyjątkowo aromatycznie. Sprawdzi się zarówno jako pomysł na obiad, jak i kolację. Kurczak po czerkiesku doskonale smakuje podany z ryżem i oprószony drobno posiekaną natką pietruszki.   Masło ghee użyte w przepisie ma lekko orzechowy smak, dlatego doskonale podkreśla smak sosu. Klarowane masło można zrobić samodzielnie, wykorzystując do tego zwykłe masło roślinne, sitko, kawałek gazy oraz garnek o grubym dnie. Ghee uważane jest, zwłaszcza w medycynie ajurwedyjskiej, jako środek odmładzający, o właściwościach antynowotworowych oraz poprawiających pamięć.   Przepis na kurczaka po czerkiesku, krok po kroku   Składniki (na 2 osoby): 2 filety z kurczaka, 500 ml bulionu warzywno-drobiowego @http_base@porady/dom/kuchnia/przepis-na-domowy-bulion-warzywny-jako-przyprawa-do-potraw-109413-r1/ , szczypta słodkiej papryki, 2 łyżki oliwy z oliwek.   Składniki na sos orzechowy: 2 łyżki masła klarowanego, 2 kromki chleba (najlepiej wczorajszego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, szczypta pieprzu, szczypta słodkiej papryki, 1 szklanka obranych włoskich orzechów .   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz, pozbądź się błonek. Mięso przełóż do patelni, zalej warzywno-drobiowym bulionem i doprowadź go do wrzenia. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Ugotowane filety z kurczaka odłóż na talerz. Odlej pół ostudzonego wywaru z patelni i dodaj do niego 2 kromki chleba (bez skórek),...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner