zielony rozmaryn
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Rozmaryn lekarski. Jak uprawiać roślinę w doniczce?

Rozmaryn lekarski ze względu na swoje właściwości coraz chętniej uprawiany jest w doniczce. Roślinę można używać do potraw, nadając im aromatycznego zapachu jak i wykorzystywać w walce z przeziębieniem.

Rozmaryn lekarski ze względu na swoje właściwości coraz chętniej uprawiany jest w doniczce. Roślinę można używać do potraw, nadając im aromatycznego zapachu jak i wykorzystywać w walce z przeziębieniem.

Rozmaryn lekarski – jak wygląda roślina?

Rozmaryn lekarski jest rośliną wywodzącą się z rejonów Morza Śródziemnego. Ma wysokość około 70 cm, a jej łodyga pokryta jest ciemnozielonymi liśćmi. Kiedy jej liście rozetrze się w dłoniach wydobędzie się z nich aromatyczny zapach.

Rozmaryn lekarski – jakie ma właściwości?

Rozmaryn lekarski posiada flawonoidy, garbniki i olejki eteryczne. Wykorzystywany jest do przyprawiania potraw, szczególnie do mięs grillowanych i do ziemniaków, gdyż nadaje on oryginalnego smaku. Ponadto stosowany jest przeciw przeziębieniom, gdyż ma działanie rozgrzewające i używany jest na różnego rodzaju bóle głowy. Zwalcza także problemy z niestrawnością i jest skuteczną rośliną na zmarszczki.

Rozmaryn lekarski – jak uprawiać roślinę?

Rozmaryn lekarski, który jest uprawiany w doniczce, wymaga corocznego przesadzania, najlepiej na wiosnę. Roślina pochodzi z okolic Morza Śródziemnego, więc lubi pomieszczenia jasne i dobrze nasłonecznione, dlatego powinna znajdować się na zewnętrznym parapecie. Najlepsza ziemia to gleba wapienna o zasadowym pH, uboga, ale dobrze zdrenowana. Zaleca się, by dno doniczki zapełnić żwirem, a dopiero potem wsypać do niej ziemię ogrodową. Roślina nie lubi zbyt dużej wilgotności, dlatego też nie trzeba jej podlewać codziennie, gdyż dobrze znosi lekkie przesuszenie. Wystarczy podlewać ją 2-3 razy w tygodniu, rzadziej, a bardziej obficie. Rozmaryn należy nawozić latem nawozem ekologicznym najlepiej raz w tygodniu. W zimie nie zaleca się stosowania nawozu. Rozmaryn lekarski zimą powinien znajdować się w chłodnym pomieszczeniu, gdzie temperatura nie przekracza 10 stopni. Należy też pamiętać, by roślinę przycinać od góry, aby się rozkrzewiła. Po przekwitnięciu zaleca się przyciąć ją mniej więcej do połowy łodygi.


zielona kolendra
©Scisetti Alfio/Fotolia
Styl życia
Kolendra – jak uprawiać roślinę w doniczce?
Kolendra jest rośliną jednoroczną i można ją uprawiać w doniczce. Roślina ma szerokie zastosowanie w kuchni i służy przeważnie jako przyprawa do mięs, ryb, czy sałatek.

Kolendra jest rośliną jednoroczną i można ją uprawiać w doniczce. Roślina ma szerokie zastosowanie w kuchni i służy przeważnie jako przyprawa do mięs, ryb, czy sałatek. Kolendra – czym jest? Kolendra jest rośliną jednoroczną i osiąga długość około 80 cm . Łodyga kolendry jest rozgałęziona, rozszerza się ku górze, a kwiaty kwitną na biało-różowo lub purpurowo i są widoczne 2-3 miesiące po zasadzeniu. Nasiona, które występują zaraz po kwiatach mają ostry i intensywny zapach. Kolendra – właściwości i zastosowanie Kolendra zawiera witaminę C i flawonoidy. Wyglądem przypomina pietruszkę i ma silny, aromatyczny zapach, dlatego też wykorzystuje się ją jako przyprawę w kuchni do mięs, czy sałatek . Używa się też jej do marynowania ogórków, grzybów, czy buraków czerwonych. Stosuje się ją także do ryb, zup, a niekiedy jako dodatek dekoracyjny. Roślina przyspiesza metabolizm i ma działanie wiatropędne. Ponadto zapobiega powstawaniu drobnych wylewów i zwalcza przeziębienie. Kolendra – pielęgnacja i uprawa w doniczce Kolendra nie jest trudna w uprawie, ale ma pewne wymagania. Roślina wymaga żyznej, ciepłej, lekkiej gleby i miejsca dobrze nasłonecznionego . Dlatego też doniczkę z nasionami trzeba umieścić na parapecie dobrze oświetlonym. Po zasadzeniu należy ją często podlewać, natomiast w trakcie dojrzewania sprzyja jej słońce i ciepło. Zaleca się, by usuwać kwiatostany, które spowalniają rozrost liści. Liście kolendry można zbierać, kiedy roślina osiągnie wysokość około 15 cm.        

zielony szczaw w ogrodzie
©Denis Gladkiy/Fotolia
Styl życia
Szczaw – uprawiaj go w swoim ogródku!
Szczaw jest rośliną wieloletnią, osiągająca długość od 100 do 200 cm. Najczęściej rośnie przy stawach i rzekach, na glebach wilgotnych. Roślina posiada łodygę o czerwono-zielonym zabarwieniu i kwitnie w lecie, w lipcu i w sierpniu.

Szczaw jest rośliną wieloletnią, osiągająca długość od 100 do 200 cm. Najczęściej rośnie przy stawach i rzekach, na glebach wilgotnych. Roślina posiada łodygę o czerwono-zielonym zabarwieniu i kwitnie w lecie, w lipcu i w sierpniu. Szczaw – pielęgnacja i uprawa w ogrodzie Szczaw jest rośliną, której pielęgnacja i uprawa jest bardzo łatwa . Jedynie co 4 lata należy przesadzać roślinę, poza tym wystarczy jej regularne podlewanie i ochrona przed ślimakami. Sadzenie szczawiu w ogrodzie Szczaw jest rośliną, która lubi dużo światła i jest odporna na mróz. Gleba powinna by wilgotna, żyzna, przepuszczalna i bogata w żelazo. Glebę można użyźnić stosując na nią obornik i najlepiej robić to wczesną jesienią, jeszcze przed zasianiem szczawiu .   Szczaw jest odporny na mróz, dlatego też można rozmnażać roślinę przez nasiona, które są siane prosto do gruntu na wiosnę bądź przez podział porą jesienną. Wiosną należy nawieźć ziemię najlepiej fosforem, azotem i potasem. Pielęgnacja szczawiu w ogrodzie Należy odchwaszczać, przerywać i rozsadzać roślinę. Zaleca się też pozbywania się pędów kwiatostanu szczawiu . Odstępy pomiędzy sadzonkami powinny wynosić około 30 cm. Szczaw należy też ochraniać przed ślimakami, gdyż roślina jest na nie podatna.   Szczaw trzeba podlewać regularnie, a dzięki temu liście będą soczyste. Pierwsze zbiory są już w 12 tygodniu po zasianiu rośliny. Szczaw – właściwości i zastosowanie Szczaw zawiera wiele cennych składników, takich jak witaminy C, A, błonnik, żelazo , potas, czy kwas foliowy . Jest rośliną wykorzystywaną w kuchni, a także jako napar na problemy z nerkami , wątrobą, czyraki i owrzodzenia. W kuchni z liści rośliny latem i jesienią przygotowuje się zupę szczawiową o kwaskowatym smaku. Liście doskonale nadają się też do sosów i sałatek. Należy jednak...

Świeży majeranek
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Uprawa majeranku jednorocznego i wieloletniego - wymagania
Współcześnie majeranek uprawiany jest przede wszystkim w rejonie Morza Śródziemnego. Uprawa majeranku w domu w doniczce ma wiele zalet – w pomieszczeniu roznosi się aromat świeżych ziół, którymi w każdej chwili możesz wzbogacić potrawę.

Współcześnie majeranek uprawiany jest przede wszystkim w rejonie Morza Śródziemnego. Uprawa majeranku w domu w doniczce ma wiele zalet – w pomieszczeniu roznosi się aromat świeżych ziół, którymi w każdej chwili możesz wzbogacić potrawę.   Aby uprawa majeranku przyniosła oczekiwane efekty, najlepiej – i jednocześnie najprościej - kupić roślinę w sklepie ogrodniczym (te z supermarketu są o wiele mniej wytrzymałe). Jeśli ktoś chciałby poeksperymentować z dłuższą drogą uprawy majeranku, może kupić nasionka . Należy wówczas przykryć nasiona cienką warstwą drobnoziarnistej (przesianej) ziemi – po kilku dniach od siewu powinny pojawić się kiełki. Uprawa majeranku – cenne wskazówki Majeranek ma dwie odmiany: jednoroczną i wieloletnią. Jest to przyprawa, która szczególnie dobrze komponuje się z wieprzowiną, zwłaszcza pieczoną i duszoną, a także ziemniakami i grillowanymi warzywami. Majeranek płasko się korzeni, więc roślinę powinno się uprawiać w niskiej, szerokiej donicy. Roślina preferuje wilgotną glebę.   Kupując doniczkę, należy zwrócić uwagę, żeby miała na dnie otwory, które umożliwią odpływ wody. Liście majeranku warto codziennie zraszać. Majeranek lubi wyprażoną ziemię, dlatego jeśli zaczynamy uprawę majeranku od nasion, warto włożyć ziemię na kilka minut do piekarnika. Jeśli na zewnątrz nie będzie ujemnej temperatury, doniczkę można wystawić na balkon, a na wiosnę przesadzić do ogródka. Minimalna temperatura wymagana do uprawy majeranku to 10 stopni. Roślina powinna znajdować się w miejscu nasłonecznionym. W momencie, kiedy pąki kwiatowe dojrzeją, należy podciąć gałązki (około 10 centymetrów). Za ciekawostkę można uznać fakt, że suszony majeranek pachnie jeszcze bardziej intensywnie niż świeże zioło .

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner