Tarta z łososiem
© allfortof/Fotolia.com
Styl życia

Tarta z łososiem, czyli wytrawne ciasto na obiad

Porcja tarty z łososiem ma około 300 kalorii. Tarta z łososiem to potrawa, która może być podawana jako danie obiadowe. Smakuje wyśmienicie nie tylko na ciepło, ale także po ostygnięciu.

Porcja tarty z łososiem ma około 300 kalorii. Tarta z łososiem to potrawa, która może być podawana jako danie obiadowe. Smakuje wyśmienicie nie tylko na ciepło, ale także po ostygnięciu.

 

Tartę możesz przygotować na gotowym cieście francuskim, które jest dostępne w każdym większym sklepie. Szukaj go w lodówkach, ponieważ musi być ciągle schładzane, by zachowało świeżość.

Przepis na spód do słonej tarty

Tarta najlepiej smakuje na własnoręcznie zrobionym kruchym spodzie. Jest on nieco inny niż ten, który robi się np. do tarty owocowej, ponieważ nie może być słodki, by nie zaburzyć harmonii smaków.

 

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 kostki zimnego masła.
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/5 szklanki wody.

 

Sposób przygotowania:

1. Zimne masło posiekaj nożem.

2. Ugnieć je z mąką, a następnie dodaj pozostałe składniki.

3. Zagnieć ciasto i włóż na pół godziny do lodówki.

4. Po wyjęciu szybko rozwałkuj na grubość ok. 3 mm na kształt okręgu, wyłóż na formę do tarty.

5. Nakłuj ciasto widelcem.

 

Kruchy spód do tarty nie musi być wcześniej pieczony, ponieważ jest na tyle cienki, że powinien się zapiec razem z nadzieniem. Jeśli jednak obawiasz się, że się nie dopiecze, możesz spód zapiec przez 5-10 minut i dopiero wtedy nałożyć farsz.

Nadzienie do tarty z łososiem

Składniki:

  • 20 dag wędzonego łososia,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 10 pomidorków koktajlowych;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

 

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj jajka, sok cytrynowy i oba rodzaje śmietany.

2. Na przygotowanym wcześniej spodzie rozłóż kawałki łososia.

3. Zalej wędzonego łososia masą jajeczno-śmietanową i dopraw przyprawami.

4. Na wierzchu ułóż pomidory koktajlowe.

5. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut.

Tarta z łososiem i szpinakiem

Zanim zaczniesz robić nadzienie do tarty z łososiem, przygotuj sobie wcześniej sos beszamelowy.

 

Przepis na sos beszamelowy:

  • 1/5 kostki masła,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/3 śmietanki-kremówki 30%,
  • 1 jajko.

 

Sposób przygotowania:

1. Do roztopionego masła dodaj mąkę i smaż 2 minuty.

2. Zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj mleko. Cały czas mieszaj.

3. Gdy sos zgęstnieje, gotuj go jeszcze przez 3 minuty, aby był całkiem gładki.

4. Dodaj śmietanę-kremówkę i przyprawy.

5. Zostaw do ostygnięcia i wymieszaj z jajkiem.

 

Nadzienie do tarty z łososiem i szpinakiem

 

Składniki:

  • 40 dag szpinaku (może być mrożony),
  • 40 dag łososia;
  • 2 łyżki startego parmezanu;
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
  • sól i pieprz.

 

Sposób przygotowania:

1. Filety z łososia opłucz, wyjmij z nich ości. Posmaruj rybę oliwą z oliwek i ugrilluj.

2. Świeży szpinak opłucz, posiekaj i uduś na patelni. Mrożony wystarczy rozmrozić i posiekać.

3. Na przygotowanym wcześniej spodzie połóż kawałki łososia.

4. Na rybę połóż warstwę szpinaku.

5. Szpinak polej sosem beszamelowym i posyp startym serem.

6. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut.

 

Smacznego!

 

quiche z warzywami i łososiem na białym talerzu
© stitchik/Adobe Stock
Styl życia
Przepis na quiche, czyli ciasto kruche z nadzieniem z łososia i warzyw oraz kremowego sosu
Quiche z warzywami to pomysł na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza miłośników wędzonego łososia, sera oraz aromatycznych ziół. Na potrawę składa się ciasto kruche z wytrawnym nadzieniem wykonanym z warzyw, kawałków ryby oraz kremowej śmietany. Quiche doskonale smakuje podane na gorąco i obsypane żółtym, startym serem.

Quiche z warzywami to pomysł na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza miłośników wędzonego łososia, sera oraz aromatycznych ziół. Na potrawę składa się ciasto kruche z wytrawnym nadzieniem wykonanym z warzyw, kawałków ryby oraz kremowej śmietany. Quiche doskonale smakuje podane na gorąco i obsypane żółtym, startym serem.   Do przygotowania quiche z warzywami niezbędna będzie forma do tarty. Jest to wysokiej jakości naczynie żaroodporne, które pozwala piec przeróżne potrawy, zarówno na słodko (np. tarta z jabłkami), jak i słono (np. tarta ze szpinakiem).   Potrzebujesz:   formy do tarty (np. o standardowej średnicy 27 cm), patelni, 2 misek, czystej kuchennej ściereczki, tarki o grubych oczkach, wałka do ciasta.   Składniki:   250 g mąki pszennej, 200 g śmietany 12 lub 18%, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100 g masła, ¾ szklanki mleka, ¼ kostki żółtego sera, 1 pomidor, 1 nieduża cukinia, oliwa z oliwek do smażenia, 250 g wędzonego łososia, majeranek, tymianek, sól, pieprz, słodka papryka w proszku.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną i masło przełóż do miski i wyrabiaj ciasto dłońmi, aż składniki połączą się ze sobą. Dodaj jedno żółtko oraz łyżeczkę przegotowanej wody i ugniataj całość, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przykryj kuchenną ścierką i odstaw do lodówki na pół godziny. Nadzienie: Cukinię i pomidora, po obraniu ze skóry, pokrój w drobną kostkę (pomidora sparz wcześniej wrzątkiem, wówczas jego skóra będzie łatwa do...

Tarta z jabłkami
© sara_winter/Fotolia.com
Styl życia
Tarta z jabłkami – konkurencja dla szarlotki
Tarta z jabłkami to popularne ciasto na kruchym spodzie, będące konkurencją dla szarlotki. Do jej przygotowania najlepiej używaj kwaśnych odmian jabłek, np. glostera, ponieważ ciasto i tak jest słodzone i podawane z różnymi dodatkami.

Tarta z jabłkami to popularne ciasto na kruchym spodzie, będące konkurencją dla szarlotki. Do jej przygotowania najlepiej używaj kwaśnych odmian jabłek, np. glostera, ponieważ ciasto i tak jest słodzone i podawane z różnymi dodatkami.   Dobra tarta musi mieć dobrze przygotowany spód, na który następnie nakłada się nadzienie. Jest wiele rodzajów przepisów na spód do tarty, różniących się detalami. Najbardziej klasyczny polega na zrobieniu kruchego ciasta, które po schłodzeniu się rozwałkowuje i przekłada do formy. Nie wymaga wcześniejszego zapiekania. Możesz kupić także gotowe ciasto francuskie i zrobić spód z niego. Przepis na kruchy spód do tarty Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 3 łyżki cukru, 3/4 kostki schłodzonego masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, szczypta soli.   Sposób przygotowania: 1. Wymieszaj wszystkie suche składniki. 2. Dodaj posiekane na małe kawałki masło. 3. Rozetrzyj ciasto w palcach, tworząc kruszonkę . 4. Dodaj jajko i zagnieć szybko ciasto, po czym odstaw do lodówki, by się schłodziło przez 30 minut. 5. Rozwałkuj szybko ciasto na kształt okręgu i przełóż na blachę.   Przed nałożeniem nadzienia należy ciasto wcześniej ponakłuwać widelcem, dzięki czemu nie będzie się wybrzuszało pod wpływem temperatury. Tarta z jabłkami i cynamonem – przepis podstawowy Składniki: 5 jabłek, 2 łyżeczki cynamonu, 6 łyżeczek cukru.   Sposób przygotowania: 1. Jabłka pokrój w małe kawałki i przełóż do garnka. 2. Dodaj cukier i cynamon. 3. Duś na małym ogniu, dopóki jabłka nie zmiękną. 4. Przełóż na przygotowany wcześniej spód i piecz 40-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.   Smacznego! Inne pomysły na tartę z jabłkami Tartę z jabłkami możesz...

tarta dyniowa
© GreenArt Photography/Fotolia.com
Styl życia
Tarta na słodko, czyli przepis na pyszną tartę makową z orzechami włoskimi oraz tartę dyniową z serem ricotta
Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.

Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.   Tarty na słodko to wyśmienite desery przygotowane na kruchym cieście. Do przygotowania kruchego spodu wykorzystuje się: mąkę, jajko, masło, cukier oraz proszek do pieczenia. smacznym nadzieniem do tarty jest masa makowa, budyniowa lub sernikowa. Tartę można również wykonać na spodzie z maślanych ciasteczek. Ciasto dekoruje się świeżymi owocami, bitą śmietaną, lukrem lub czekoladową polewą. Przepis na tartę makową Stopień trudności: łatwe   Składniki na ciasto: 150 gramów mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru, 1 jajo, 80 gramów masła. Nadzienie tarty: 200 gramów mielonego twarogu, 600 gramów gotowej masy makowej, 1 cukier wanilinowy, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 czekolada gorzka, 2 jaja, 50 gramów orzechów włoskich, pół łyżeczki tartej skórki z pomarańczy. Sposób przygotowania: Do misy miksera wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz masło (pokrojone w kostkę). Całość miksuj do momentu powstania kruszonki. Dodaj jajko, które ma zlepić składniki w kulę. Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Wyłóż do niej przygotowane kruche ciasto . Spód podziurkuj widelcem. Wstaw ciasto do lodówki. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Gotową masę makową wyłóż do miski. Dodaj do niej twaróg, cukier wanilinowy, budyń w proszku oraz posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i pomarańczową tartą skórkę. Składniki ze sobą połącz za pomocą miksera, dodaj jajka i kontynuuj jeszcze przez chwilę mieszanie. Przygotowaną masę makową wyłóż na schłodzony spód. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Tarte piecz przez 45...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner