Flaki wołowe
Flickr/Alpha/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia

Tradycyjne flaki wołowe – przepis

Flaki wołowe to potrawa w formie gęstej zupy znana nie tylko w Polsce i bardzo różnie przyrządzana – w zależności od tradycji kulinarnych danego kraju. Turcy uważają flaki z octem, cytryną i czosnkiem za jedną ze swoich potraw narodowych, Czesi swoją wersję flaków przyprawiają dużą ilością mielonej papryki, a Bułgarzy dodają do nich słodkie mleko. Również i w samej Polsce nie ma jednego przepisu na flaki – większość zaprawia je mąką i zabarwia koncentratem pomidorowym, ale w niektórych rejonach kraju nie dodaje się ani jednego, ani drugiego. Tym, co wspólne dla wszystkich regionalnych wersji flaków, jest intensywny smak i aromat, który zyskują dzięki przyprawom – pieprzowi, gałce muszkatołowej, imbirowi czy mielonej papryce.

Flaki wołowe to potrawa w formie gęstej zupy znana nie tylko w Polsce i bardzo różnie przyrządzana – w zależności od tradycji kulinarnych danego kraju. Turcy uważają flaki z octem, cytryną i czosnkiem za jedną ze swoich potraw narodowych, Czesi swoją wersję flaków przyprawiają dużą ilością mielonej papryki, a Bułgarzy dodają do nich słodkie mleko. Również i w samej Polsce nie ma jednego przepisu na flaki – większość zaprawia je mąką i zabarwia koncentratem pomidorowym, ale w niektórych rejonach kraju nie dodaje się ani jednego, ani drugiego. Tym, co wspólne dla wszystkich regionalnych wersji flaków, jest intensywny smak i aromat, który zyskują dzięki przyprawom – pieprzowi, gałce muszkatołowej, imbirowi czy mielonej papryce.

 

Składniki:

  • mała porcja wołowiny na rosół (np. goleni wołowej),
  • 0,8 kg ugotowanych flaków wołowych,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 marchwie,
  • 1 cebula,
  • 1 pietruszka,
  • 0,5 selera,
  • 0,25 pora,
  • przyprawy i zioła do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka mielona (słodka i ostra), imbir, pieprz, sól.

 

Sposób przygotowania:
1. Ugotuj rosół na wołowinie – wrzuć mięso do zimnej wody i gotuj na bardzo małym ogniu przez 2–2,5 h.
3. Pod koniec gotowania dodaj do bulionu kilka ziarenek ziela angielskiego i parę suszonych listków laurowych, dopraw go też solą i pieprzem.
4. Opłucz flaki zimną wodą i gotuj przez ok. 1 h w osolonej wodzie. Jeśli nie są krojone, po ugotowaniu poczekaj aż wystygną i pokrój je w drobne paski.
5. Flaki opłucz i zalej bulionem, a potem gotuj, aż będą całkiem miękkie (ok. 1 h). Wołowinę odłóż lub – jeśli wolisz mięsne flaki – pokrój je na drobne kawałki i dodaj do zupy.
6. Obierz włoszczyznę, pokrój ją w cienkie talarki i dodaj do bulionu 30 min przed końcem gotowania.

7. W ostatnich minutach gotowania dopraw zupę – ilość i rodzaj przypraw dostosuj do własnego gustu. Najwięcej możesz dodać majeranku i gałki muszkatołowej, uważaj natomiast na imbir – zbyt duża jego ilość może zamaskować smak innych przypraw. Dodaj też łyżkę octu winnego, by zneutralizować mdły posmak flaków.
8. Zupę zagęść zasmażką z masła i mąki:

Roztop masło na patelni, a kiedy się rozgrzeje, dodaj do niego mąkę i energicznie zamieszaj. Kiedy już uzyskasz jednolitą masę, a mąka się zarumieni, dolewaj do zasmażki stopniowo gorący bulion (1 szklankę) i cały czas mieszaj. Tak zaprawioną zasmażkę dolej do flaków, a następnie wymieszaj zupę chochlą lub drewnianą łyżką.

Smacznego!

 

Zupy dla wegan
© George Dolgikh/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pyszną zupę wegańską: marchewkową, curry i z czerwonej soczewicy
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.   Wegańskie zupy nie powinny zawierać żadnych tłuszczów zwierzęcych. Zwykle są przygotowywane na bulionie warzywnym. Często używa się do nich oleju kokosowego bądź mleczka kokosowego. Wegańska zupa marchewkowa Składniki: 600 ml bulionu jarzynowego, 1 łyżka oleju kokosowego , 250 ml mleka kokosowego, 500 g marchewki, 5-7 cm łodygi selera naciowego bądź pora, ½ cebuli cukrowej, 1 łyżka masła orzechowego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki startego imbiru, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki chili w proszku, ½ łyżeczki kuminu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 40-50 minut   Sposób przygotowania: Obierz czosnek i cebulę, a następnie je posiekaj. Roztop olej w garnku i zeszklij na nim czosnek oraz cebulę. Umyj i pokrój selera lub pora i włóż do naczynia. Umyj i obierz marchewkę, po czym pokrój na plasterki i dodaj do pozostałych warzyw. Wrzuć masło orzechowe, imbir i chili. Smaż całość przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodawaj do wywaru 1-2 łyżki bulionu, by uniknąć przypalenia. Dopraw zupę kuminem , kurkumą oraz cynamonem. Wlej pozostałą część bulionu i zagotuj wszystko. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut dotąd, aż marchewka zmięknie. Zblenduj zupę, dodając do niej mleko kokosowe.   Przepis na wegańską zupę curry Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego, 2 łyżki oleju roślinnego, 200 g mleka kokosowego, ½ szklanki czerwonej...

Bulion warzywny
© Angel Simon/Fotolia.com
Styl życia
Rosół według 5 przemian – przepis na rosół ze skrzydełek
Przepis na rosół według 5 przemian bazuje na skrzydełkach kurczaka i wołowinie. Rosół bez kostki z dużą ilością świeżych warzyw oraz nietypowych przypraw, jak kurkuma i imbir stanowi oryginalne połączenie. Jajka użyte w trakcie gotowania spowodują, że zupa nie straci klarowności.

Przepis na rosół według 5 przemian bazuje na skrzydełkach kurczaka i wołowinie. Rosół bez kostki z dużą ilością świeżych warzyw oraz nietypowych przypraw, jak kurkuma i imbir stanowi oryginalne połączenie. Jajka użyte w trakcie gotowania spowodują, że zupa nie straci klarowności.   Rosół według 5 przemian nazywany jest tak, ponieważ jego składniki odpowiadają pięciu smakom: kwaśny – zielona pietruszka, gorzki – kurkuma, słony - sól, słodki - marchewka, ostry – czosnek. Kuchnia pięciu przemian jest oparta na wschodniej filozofii - polega na jedzeniu produktów w zgodzie z naturą pięciu żywiołów, którym odpowiada pięć smaków. Taka dieta wspomaga przemianę materii i pracę jelit. Rosół ze skrzydełek - przepis Wskazówki: Rosół według 5 przemian możesz podać z makaronem, lanymi kluskami bądź kaszą kukurydzianą. Przed podaniem zupy włóż na talerz pokrojoną marchewkę i poszatkowaną natkę pietruszki.   Składniki: 4 litry wody, 6 skrzydełek kurczaka, 0,5 kg wołowiny lub cielęciny z kością, 4 marchewki, 1 pietruszka , 1 seler, 1 por, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, pęczek zielonej pietruszki, pęczek związanych razem liści selera i kopru , 1/3 łyżeczki tymianku, szczypta kurkumy , 1/3 łyżeczki kminku, 0,5 łyżeczki imbiru, szczypta pieprzu typu cayenne, 1 łyżeczka wegety lub soli, szczypta bazylii, szczypta majeranku.   Czas przygotowania: 2,5 godziny Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Wołowinę zalej wodą i dodaj tymianek, kurkumę oraz kminek. Mięso gotuj na małym ogniu około 1,5 godziny. Marchewki, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz czosnek obierz i umyj. Do wołowiny dodaj...

Zupa krem ze szparagów
© O.B./Fotolia.com
Styl życia
Zupa krem ze szparagów: przepis na zupę z kurkumą i imbirem oraz delikatny krem ze szparagów z ziemniakami
Zupa krem ze szparagów to pomysł na danie o wyrafinowanym smaku. Przepisy na zupę krem zawierają zwykle masło, przyprawy np. gałkę muszkatołową i pieprz. Zupę ze szparagów można przygotować na bulionie lub na samej wodzie.

Zupa krem ze szparagów to pomysł na danie o wyrafinowanym smaku. Przepisy na zupę krem zawierają zwykle masło, przyprawy np. gałkę muszkatołową i pieprz. Zupę ze szparagów można przygotować na bulionie lub na samej wodzie.   Szparagi zawierają niewielką ilość kalorii. Są bogate w witaminy m.in. A i C, a także kwas foliowy oraz beta-karoten. Zupy ze szparagami mają delikatny smak , który można modyfikować wybranymi dodatkami. Szparagi – krem z białych szparagów Do przygotowania zupy kremu z białych szparagów potrzeba następujących składników : 500 gramów szparagów, 6 szklanek bulionu drobiowego bądź warzywnego, 2 średnie cebule, 2 średnie ziemniaki, 1/2 pęczka zielonej pietruszki, 1 łyżka masła, 2 żółtka, sól i cukier do smaku.   Czas przygotowania: około godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania Oczyść szparagi z włókien, umyj je i odetnij główki. Pokrój warzywa na kawałki o około 2 cm długości . Umyj i obierz ziemniaki, a potem pokrój je w niewielką kostkę. Podgrzej bulion i dodaj do niego pokrojone szparagi oraz ziemniaki. Posól je szczyptą soli. Gotuj wszystko na wolnym ogniu dotąd, aż szparagi zmiękną. Nie powinny się jednak rozgotować. Obierz cebule z łupin i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij je na patelni, dodając masło, wrzuć do bulionu ze szparagami i ziemniakami. Rozbij jajka i wbij do miseczki 2 żółtka. Rozmąć je widelcem i dodaj do nich trochę bulionu. Wymieszaj do połączenia składników. Zestaw bulion z ognia i dodaj żółtka, na chwilę stawiając połączone składniki na ogniu. Wywar nie może się zagotować. Następnie zdejmij zupę z ognia i trochę ostudź. Dopraw cukrem i solą do...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner