Pieczarki rozsypane na kuchennym stole
©pilipphoto/Fotolia
Styl życia

Pieczarki faszerowane z grilla z serem wiejskim, szpinakiem i cebulą – przepis krok po kroku

Pieczarki nadziewa się serem wiejskim, szpinakiem, cebulą i szynką. Farsz, doprawiony solą i pieprzem, nakłada się do kapeluszy grzybów, owija folią aluminiową i grilluje na ruszcie około 20 minut. Upieczone pieczarki można polać sosem czosnkowym.

Pieczarki nadziewa się serem wiejskim, szpinakiem, cebulą i szynką. Farsz, doprawiony solą i pieprzem, nakłada się do kapeluszy grzybów, owija folią aluminiową i grilluje na ruszcie około 20 minut. Upieczone pieczarki można polać sosem czosnkowym.

 

Szpinak można zastąpić świeżą roszponką, a oliwę z oliwek - masłem. Przepis na pieczarki nadziewane z serem można zmieniać, dodając np. czerwoną lub żółtą paprykę.

Kasia gotuje z Polki.pl: kokosanki

Przepis na pieczarki nadziewane serem wiejskim z dodatkiem szpinaku i cebuli

Zanim zaczniesz smażyć farsz do pieczarek, przygotuj wcześniej patelnię oraz folię aluminiową. Na grilla połóż aluminiowe tacki (dzięki temu pieczarki nie przykleją się do rusztu).

 

Składniki:

  • 12 -14 dużych pieczarek,
  • 150 gramów gotowanej szynki,
  • opakowanie serka wiejskiego (200 gramów),
  • garść świeżego szpinaku (około 30 gramów),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Szpinak umyj, osusz i posiekaj na mniejsze kawałki.
  • Odetnij nóżki od pieczarek.
  • Cebulę, szynkę i nóżki pieczarek posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem.
  • Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do warzyw z szynką.
  • Farsz smaż na patelni około 5-7 minut.
  • Dodaj do całości szpinak i dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Do farszu dodaj twarożek i całość delikatnie wymieszaj.
  • Nałóż farsz do kapeluszy pieczarek, tak aby zawartość lekko wystawała ponad brzegi grzybów.
  • Każdą faszerowaną pieczarkę owiń folią aluminiową.
  • Pieczarki ułóż na grillu i piecz na ruszcie około 20 minut.

Smacznego!

Dodatek do nadziewanych pieczarek – przepis na sos czosnkowy

Pieczarki z grilla można jeść same, albo polać je sosem czosnkowym. Domowy dressing dobrze smakuje nie tylko z warzywami, ale też z karkówką lub kiełbasą.

 

Składniki:

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeże oregano i koperek,
  • sól.

 

Czas przygotowania: około 5 minut

Stopień trudności: bardzo łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Majonez połącz z jogurtem naturalnym.
  • Dodaj drobno posiekane zioła (do smaku) i wymieszaj aby powstała gładka konsystencja.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do sosu.
  • Dopraw solą i ponownie zamieszaj.

Gotowe!


 

Talerz naleśników z fetą i szpinakiem.
©teressa/Fotolia
Styl życia
Przepisy na farsz do naleśników ze szpinaku: z serem fetą i pieczarkami
Farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku i pieczarek. Grzyby kroi się w cienkie paski i smaży na patelni. Szpinak dodaje się razem z czosnkiem, a całość przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na posmarowane szpinakiem naleśniki można pokruszyć fetę.

Farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku i pieczarek. Grzyby kroi się w cienkie paski i smaży na patelni. Szpinak dodaje się razem z czosnkiem, a całość przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na posmarowane szpinakiem naleśniki można pokruszyć fetę.   Naleśniki na słono ze szpinakiem dobrze smakują z sosem czosnkowym. Dressing można zrobić w domu, wystarczy połączyć ze sobą: jogurt naturalny, czosnek, odrobinę majonezu, koperek, sól i pieprz. Farsz ze szpinaku z serem feta, krok po kroku Mrożony szpinak wyjmij z zamrażarki na około 15 minut przed tym, jak zaczniesz robić farsz.   Składniki: opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku (450 gramów), 200 gramów sera fety (około 3/4 opakowania), 4 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki cukru.   Czas przygotowania: około 10 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż około minuty. Dodaj szpinak i obsmażaj go przez około 5-6 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Farsz ze szpinakiem nałóż na rozłożone naleśniki i posyp pokrojonym w kostkę serem. Naleśnik złóż na pół lub zwiń w rulonik. Smaż na maśle około 2 minuty (po jednej minucie na każdą stronę). Nadzienie ze szpinaku i pieczarek, krok po kroku Składniki: około 300 gramów pieczarek, około 350 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku (niecałe opakowanie), 3 ząbki czosnku , 0,5 cebuli, 8 plastrów żółtego sera, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta słodkiej czerwonej papryki w proszku, szczypta gałki muszkatołowej.   Czas przygotowania: około 15 minut...

Pieczarki w koszyczku
©pilipphoto/fotolia
Styl życia
Przepis na pieczarki nadziewane szpinakiem lub mięsem mielonym
Przepis na pieczarki nadziewane szpinakiem lub mięsem mielonym

Pieczarki faszerowane to doskonała przekąska, dodatek do dania lub samodzielna potrawa. Są szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Świetnie sprawdzą się również na kolację - są niezwykle sycące. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na nadziewane pieczarki: z serem i z mięsem mielonym . Przepis na pieczarki nadziewane szpinakiem Składniki na faszerowane pieczarki 8 dużych pieczarek 500 g mrożonego szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 3 łyżki tartego parmezanu przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Jak zrobić pieczarki ze szpinakiem? Pieczarki oczyścić, oderwać nóżki. Posmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć przez 30 sekund. Czosnek nie może się spalić, bo będzie gorzki. Na patelnię dodać mrożony szpinak. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dokładnie zamieszać i smażyć przez około 5 minut. Pieczarki wypełnić farszem szpinakowym i piec przez 15 minut w 180 stopniach (góra-dół). Wyjąć z piekarnika, posypać tartym parmezanem i piec jeszcze 5-6 minut. Przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym Składniki na pieczarki z mięsem 10 dużych pieczarek 200 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku garść tartego żółtego sera przyprawy: łyżka sosu sojowego , papryka słodka i ostra, oregano olej roślinny, np. rzepakowy opcjonalnie: natka pietruszki Jak zrobić pieczarki nadziewane mięsem mielonym? Pieczarki należy oczyścić i oderwać nóżki. Delikatnie posmarować olejem i przyprawić solą i pieprzem. Mięso mielone doprawić przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem,...

Pieczone pomidory z ryżem.
©eZeePics Studio/fotolia
Styl życia
Przepis na pomidory faszerowane ryżem, pieczarkami i papryką, zapiekane z żółtym serem
Faszerowane warzywa piecze się w piekarniku około 10-15 minut. Farsz z ryżu, pieczarek, cebuli i pietruszki przekłada się do pomidorów i posypuje żółtym startym serem. Po upieczeniu najlepiej polać pomidory sokiem przetartym wcześniej z ich miąższu.

Faszerowane warzywa piecze się w piekarniku około 10-15 minut. Farsz z ryżu, pieczarek, cebuli i pietruszki przekłada się do pomidorów i posypuje żółtym startym serem. Po upieczeniu najlepiej polać pomidory sokiem przetartym wcześniej z ich miąższu.   Przygotuj wcześniej naczynie żaroodporne (takiej wielkości, aby mieściło się w nim obok siebie 6 dużych pomidorów). Do wykonania faszerowanych pomidorów przyda się wyciskarka do czosnku oraz sitko do przetarcia miąższu . Biały ryż możesz zastąpić brązowym. Pomidory z farszem z ryżu i pieczarek, krok po kroku Składniki: 6 dużych pomidorów, 250 gramów pieczarek, 200 gramów żółtego sera, 1 cebula, 1 worek białego ryżu, 1 jajko, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 2 łyżki oleju rzepakowego, świeża natka pietruszki, szczypta oregano , szczypta soli, szczypta pieprzu.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia. Umyj pomidory, zetnij „kapelusze” i wydrąż środki. Miąższ z pomidorów przecedź na sitku (aby pozbyć się pestek), a sok odstaw na bok w oddzielnym naczyniu. Cebulę, pieczarki i paprykę pokój w drobną kostkę i smaż na rozgrzanym oleju około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Ugotowany ryż przełóż do patelni z pieczarkami i delikatnie zamieszaj. Dodaj oregano, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki i około 150 gramów żółtego sera. Wymieszaj składniki. Każdego pomidora napełnij farszem, posyp na wierzchu pozostałym serem i przykryj „kapeluszem”. Nadziewane pomidory przełóż do naczynia żaroodpornego. Na...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik