pączki
© airborne77/Fotolia.com
Styl życia

Na czym i jak najlepiej smażyć pączki? Wskazówki i przepis

Pączki tradycyjnie smaży się na tłuszczu zwierzęcym, jednak smakują równie dobrze przygotowane na oleju roślinnym i fryturze. Przed smażeniem warto je przegotować, by nie nasiąkły zbytnio tłuszczem.

Pączki tradycyjnie smaży się na tłuszczu zwierzęcym, jednak smakują równie dobrze przygotowane na oleju roślinnym i fryturze. Przed smażeniem warto je przegotować, by nie nasiąkły zbytnio tłuszczem.

 

Pączki powstają z ciasta drożdżowego. Nadziewa się je konfiturami, marmoladą, budyniami, czekoladą a nawet twarogiem. Gotowy pączek można lukrować, polewać czekoladą czy posypywać cukrem pudrem.

Jakiego tłuszczu użyć do smażenia pączków??

Powszechnie panuje przekonanie, że pączki najlepiej smażyć na smalcu. Niestety przygotowane na tłuszczu zwierzęcym przejmują jego posmak, co w efekcie nie każdemu może odpowiadać. Są jednak dwa rozwiązania tego problemu:

  • smalec można zmieszać z olejem w proporcjach 2:1, dzięki temu zmniejszamy zwierzęcy posmak pączków,
  • do smażenia wykorzystujemy fryturę kulinarną z oleju kokosowego, która nie przypala się, nie ma żadnego smaku i zapachu.

 

Niestety fryturę bardzo trudno dostać w sklepach, dlatego warto korzystać z pierwszej opcji mieszania smalcu ze zwykłym olejem.

W jakiej temperaturze smażyć pączki?

Dla pączków najlepsza temperatura smażenia to 160 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy termometru do mierzenia temperatury dań, najlepiej wrzucić kawałek ciasta z pączka do naczynia i sprawdzić czy w ciągu minuty zrobi się złote. Jeśli tak się stanie, to tłuszcz osiągnął optymalną temperaturę. Warto pamiętać, że smażenie na niezbyt nagrzanym tłuszczu może skutkować wchłonięciem go przez pączki, co sprawi, że będą one bardzo tłuste i surowe w środku.

O czym warto pamiętać?

Pączki nie powinny być zbyt słodkie, ponieważ szybko się przypalą. Z drugiej strony mało słodkie mogą pozostać blade. Dodatkowo, by ograniczyć wchłanianie tłuszczu do minimum, cukiernicy zalecają najpierw gotowanie pączków przez 2 minuty, odsączenie i dopiero ich przysmażanie. Pączki po kąpieli warto również odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym.

 

Tłuszczu, na którym smażone były pączki, nie  powinno się używać ponownie. Traci on swoje właściwości i zwiększa ryzyko występowania nowotworów w organizmie (zobacz badania).

Przepis na pyszne pączki z konfiturą

Składniki na 24 pączki:

  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 80 g drożdży,
  • 25 g cukru,
  • 7 żółtek,
  • 250 ml kwaśniej śmietany 18%,
  • odrobina soli,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 l tłuszczu do smażenia (olej, smalec lub frytura),
  • słoik konfitury.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąkę.
  • Mleko podgrzej, wrzuć drożdże, dodaj łyżkę cukru i pozostaw do wyrośnięcia.
  • Masę która wyrosła przelej do mąki, dodaj resztę cukru, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę, sól i spirytus.
  • Wyrób ciasto, posyp mąką i pozostaw przykryte do wyrośnięcia na pół godziny.
  • Rozgrzej tłuszcz w garnku.
  • Z ciasta uformuj kulki, spłaszcz, a do środka nałóż konfitury.
  • Zlep brzegi i pozostaw do wyrośnięcia.
  • Gotowe pączki gotuj przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie.
  • Po ugotowaniu smaż w garnku aż złapią złoty kolor z każdej strony. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Magda Gessler - ile kosztują pączki u Magdy Gessler?
Newsy
Wiemy, ile kosztują pączki u Magdy Gessler. Skusicie się?
Wiemy, ile kosztują pączki u Magdy Gessler. Skusicie się?

Dziś ulubione święto wszystkich łakomczuchów, czyli tzw. "tłusty czwartek", który poprzedza okres katolickiego Wielkiego Postu i kończy karnawał. Ale jeszcze dziś można szaleć i się objadać! Czy też prześcigacie się ze znajomymi, kto z Was zje więcej pączków i faworków? Jeśli jesteście wielkimi fanami tych słodkości, to na pewno chcielibyście spróbować tych słodkości od Magdy Gessler. Zgadliśmy? To poznajcie ceny, następnie... przepis!  Ceny pączków u Magdy Gessler Pączki możemy kupić wszędzie - ceny są różne - od kilkudziesięciu groszy w supermarkecie po kilka złotych, chociażby w takich cukierniach jak "Słodki Słony" Magdy Gessler! Choć na stronie restauracji nie ma cennika, w zeszłym roku pączek w "Słodkim..." (którym dziś w głównej mierze opiekuje się córka Lara) kosztował w zależności od nadzienia 8 zł lub 9 zł. Za drogo? Czas w takim razie na przepis! Przepis na pączki Magdy Gessler Przepis na pączki pochodzi ze strony smakizycia.pl.  SKŁADNIKI mąka szymanowska ok. 2 kg cukier 300 g jajka 30 masło 500 g mleko 500 ml cukier waniliowy z prawdziwej wanilii 2 opakowania sól 0,5 łyżeczki do kawy świeże drożdże 100 g konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe smalec 2,5 kg domowy lukier 500 g skórki pomarańczowe kandyzowane 100 g JAK ZROBIĆ? Do mleka dodać 100 g cukru i pokruszone drożdże,  podgrzewać mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Z 20 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C. Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość  wymieszać go w dużej misce z masą jajeczną.  Wsypać 1,2 kg mąki i...

Pierogi z kaszą gryczaną położone na talerzu.
©Patryk Michalski/Fotolia.com
Styl życia
Tradycyjna kuchnia lubelska. Jak przygotować cebularze, piróg biłgorajski oraz pierogi lubelskie
Znanymi potrawami kuchni lubelskiej są pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem oraz piróg biłgorajski. Ten ostatni to rodzaj pasztetu z ziemniaków i dodatków. Oba dania można przygotować na obiad. Cebularz, czyli bułka drożdżowa z cebulą i makiem, idealnie sprawdzi się jako sycąca, wegetariańska przekąska.

Znanymi potrawami kuchni lubelskiej są pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem oraz piróg biłgorajski. Ten ostatni to rodzaj pasztetu z ziemniaków i dodatków. Oba dania można przygotować na obiad. Cebularz, czyli bułka drożdżowa z cebulą i makiem, idealnie sprawdzi się jako sycąca, wegetariańska przekąska.   Produkty regionalne Lubelszczyzny bazują na mące pszennej, ziemniakach, kaszach, nabiale, przetworach oraz sezonowych warzywach i owocach. Jedną z najpopularniejszych potraw Polski Wschodniej jest forszmak, czyli rodzaj gęstej zupy z ogórkiem kiszonym .  Cebularz lubelski, czyli bułka z cebulą Cebularz lubelski to rodzaj placka drożdżowego posypanego cebulą i makiem. Bułka stanowi świetną przekąskę w ciągu dnia.   Składniki na ciasto (na 12 porcji): 50 gramów świeżych drożdży, 500 gramów mąki pszennej, 250 mililitrów mleka, 50 gramów masła, jajko, łyżka cukru, łyżeczka soli. Składniki na farsz: 3 cebule, 100 gramów maku, łyżka oleju, szczypta soli.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Cebulę pokrój w kostkę i gotuj przez 2 minuty we wrzątku. Warzywo odcedź i wymieszaj z makiem, solą oraz olejem. Mleko podgrzej, wsyp cukier i pokruszone drożdże. Odstaw na godzinę. Do rozpuszczonego masła dodaj zaczyn drożdżowy, sól, jajko oraz mąkę i całość wymieszaj. Zagnieć i rozwałkuj ciasto, po czym wytnij z niego koła. Na surowe placki rozłóż farsz cebulowy. Cebularze piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.   Dobra rada: Upieczony cebularz dobrze smakuje posmarowany masłem.   Smacznego! Przepis na piróg biłgorajski Piróg biłgorajski, zwany krupniakiem, to rodzaj zapiekanki lub pasztetu. Doskonale smakuje z mięsem i warzywami.  ...

Pieczarki rozsypane na kuchennym stole
©pilipphoto/Fotolia
Styl życia
Pieczarki faszerowane z grilla z serem wiejskim, szpinakiem i cebulą – przepis krok po kroku
Pieczarki nadziewa się serem wiejskim, szpinakiem, cebulą i szynką. Farsz, doprawiony solą i pieprzem, nakłada się do kapeluszy grzybów, owija folią aluminiową i grilluje na ruszcie około 20 minut. Upieczone pieczarki można polać sosem czosnkowym.

Pieczarki nadziewa się serem wiejskim, szpinakiem, cebulą i szynką. Farsz, doprawiony solą i pieprzem, nakłada się do kapeluszy grzybów, owija folią aluminiową i grilluje na ruszcie około 20 minut. Upieczone pieczarki można polać sosem czosnkowym.   Szpinak można zastąpić świeżą roszponką, a oliwę z oliwek - masłem. Przepis na pieczarki nadziewane z serem można zmieniać, dodając np. czerwoną lub żółtą paprykę. Przepis na pieczarki nadziewane serem wiejskim z dodatkiem szpinaku i cebuli Zanim zaczniesz smażyć farsz do pieczarek, przygotuj wcześniej patelnię oraz folię aluminiową. Na grilla połóż aluminiowe tacki (dzięki temu pieczarki nie przykleją się do rusztu).   Składniki: 12 -14 dużych pieczarek, 150 gramów gotowanej szynki, opakowanie serka wiejskiego (200 gramów), garść świeżego szpinaku (około 30 gramów), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, gałka muszkatołowa , sól, pieprz.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Szpinak umyj, osusz i posiekaj na mniejsze kawałki. Odetnij nóżki od pieczarek. Cebulę, szynkę i nóżki pieczarek posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do warzyw z szynką. Farsz smaż na patelni około 5-7 minut. Dodaj do całości szpinak i dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do farszu dodaj twarożek i całość delikatnie wymieszaj. Nałóż farsz do kapeluszy pieczarek, tak aby zawartość lekko wystawała ponad brzegi grzybów. Każdą faszerowaną pieczarkę owiń folią aluminiową. Pieczarki ułóż na grillu i piecz na ruszcie około 20 minut. Smacznego! Dodatek do nadziewanych pieczarek – przepis na sos czosnkowy Pieczarki z grilla...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner