Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Mus marchewkowy
© M.studio/Fotolia.com
Styl życia

Lekka kolacja, która nie tuczy – 2 sprawdzone przepisy

Lekka kolacja może być łatwa w przygotowaniu i smaczna. Ważne jest zachowanie umiaru oraz kierowanie się zasadą – lekka kolacja obfite śniadanie i odwrotnie, gdy na kolację zdarzy nam się zjeść więcej zadbajmy wówczas o lekkie śniadanie.

Lekka kolacja może być łatwa w przygotowaniu i smaczna. Ważne jest zachowanie umiaru oraz kierowanie się zasadą – lekka kolacja obfite śniadanie i odwrotnie, gdy na kolację zdarzy nam się zjeść więcej zadbajmy wówczas o lekkie śniadanie.

Lekka kolacja – dobry sen

Kolacja to ważny element zbilansowanej diety. Aby kolacja była lekka, powinna być skromna i składać się z produktów niskokalorycznych, wówczas unikniemy przyrostu tkanki tłuszczowej i będziemy spać spokojnie. Ostatni posiłek najlepiej jeść około 2 godzin przed snem.

 

Lekka kolacja powinna być pozbawiona jasnego pieczywa i makaronu, słodyczy, ryżu oraz czerwonego mięsa.

Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i kanapki z pesto pietruszkowo-słonecznikowym

Czas przygotowania: 10-15 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki na sałatkę:

  • pół dużej białej rzodkwi,
  • 1 duże soczyste jabłko,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka oleju z pestek winogron,

Składniki na kanapki z pesto:

  • pęczek natki pietruszki,
  • garść łuskanych ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub z pestek winogron – olej sezamowy ma intensywny, lekko orzechowy smak, nie wszyscy za nim przepadają,
  • 4 łyżki wody,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 2 kromki pieczywa razowego.

Sposób przygotowania:

1. Rzodkiew i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z olejem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

2. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni. Do miski lub kielicha blendera włóż natkę, słonecznik, dodaj olej, sos sojowy, wodę i zblenduj na gładką masę.

Tak przygotowane pesto jest doskonałym smarowidłem do kanapek, ale świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronu czy kaszy. Podana w przepisie ilość wystarczy też na lekkie śniadanie lub obiad.

Przepis na marchewkowo-kokosowy mus

Składniki:

  • 250 g marchewki (około 2 średnie marchewki),
  • 150 ml wody,
  • pół łyżeczki miodu,
  • pół łyżeczki soku z cytryny,
  • łyżeczka wiórków kokosowych.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Zalej wodą, dodaj wiórki kokosowe i ugotuj do miękkości.

2. Ostudź, dodaj miód i sok z cytryny. Zblenduj całość na gładką masę.

 

Smacznego! ​


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
miska z twarożkiem z rzodkiewką
©Pawel Spychala/Fotolia
Styl życia
Lekka kolacja bez węglowodanów: twarożek albo sałatka z tuńczyka
Kalorie dostarczone wraz ze śniadaniem czy obiadem spala się podczas normalnej aktywności w ciągu dnia. Niedługo po zjedzeniu kolacji zazwyczaj kładziemy się spać. Warto postarać się, żeby ostatni posiłek w ciągu dnia nie zawierał dużej ilości węglowodanów. Kanapki z nutellą lub masłem orzechowym lepiej zastąpić twarożkiem albo sałatką z tuńczyka.

Kalorie dostarczone wraz ze śniadaniem czy obiadem spala się podczas normalnej aktywności w ciągu dnia. Niedługo po zjedzeniu kolacji zazwyczaj kładziemy się spać. Warto postarać się, żeby ostatni posiłek w ciągu dnia nie zawierał dużej ilości węglowodanów. Kanapki z nutellą lub masłem orzechowym lepiej zastąpić twarożkiem albo sałatką z tuńczyka. Kolacja bez węglowodanów: prosty przepis na twarożek Składniki: 100 g sera białego półtłustego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1/2 małej cebuli lub 2 łodygi szczypiorku, 2 rzodkiewki lub trochę kiełków rzodkiewki, ziarna słonecznika, sól, pieprz.   Czas przygotowania: 15 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Rozgnieć ser widelcem, dodaj do niego jogurt i wymieszaj. Posiekaj cebulę lub szczypiorek na drobne kawałki i dodaj do twarożku. Pokrój rzodkiewkę i zmieszaj z resztą składników. Dodaj przyprawy i ziarna słonecznika. Jeśli zamiast rzodkiewki wolisz kiełki rzodkiewki, możesz przystroić nimi twarożek lub zmieszać razem z innymi składnikami.   Smacznego! Kolacja bez węglowodanów: prosty przepis na sałatkę z tuńczykiem Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, pół słoika selera sałatkowego, dwie małe cebule albo 5 łodyżek szczypiorku, pół puszki groszku konserwowego, łyżka majonezu, dwa ogórki konserwowe, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, natka pietruszki .   Czas przygotowania: 25 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Pokrój cebulę albo szczypior i ogórki konserwowe na małe kawałki. Dodaj groszek konserwowy i odcedzony seler sałatkowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Na końcu odlej sos z puszki tuńczyka i dodaj tuńczyka do pozostałych składników.   W osobnym naczyniu...

Danie na talerzu
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Kolacja fit – morszczuk na parze, koktajl z awokado lub zdrowa kanapka
Kolacja fit może kojarzyć się wyłącznie z różnorodnością i smakiem. Wystarczy zmieniać produkty i eksperymentować w kuchni. Najważniejsze, żeby kolacja fit nie zawierała węglowodanów prostych, ponieważ podnoszą one poziom glukozy we krwi, sprawiając, że kilkanaście minut po posiłku ponownie jesteśmy głodni. Chude mięso, jaja, warzywa – to sprzymierzeńcy figury i tym samym najlepszy wybór na fit kolację.

Kolacja fit może kojarzyć się wyłącznie z różnorodnością i smakiem. Wystarczy zmieniać produkty i eksperymentować w kuchni. Najważniejsze, żeby kolacja fit nie zawierała węglowodanów prostych, ponieważ podnoszą one poziom glukozy we krwi, sprawiając, że kilkanaście minut po posiłku ponownie jesteśmy głodni. Chude mięso, jaja, warzywa – to sprzymierzeńcy figury i tym samym najlepszy wybór na fit kolację. Filet z morszczuka z brokułem na parze Składniki: filet z morszczuka, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól ziołowa, pół brokułu.   Czas wykonania: 10 minut Stopień trudności : łatwe   Sposób przygotowania: 1. Umyj i osusz filet. 2. Włóż rybę do miski z sokiem z cytryny. 3. Wsmaruj przyprawy w rybę. 4. Brokuł podziel na różyczki. 5. Włóż rybę do pojemnika do gotowania na parze. 6. Po 10 minutach do ryby dodaj brokuł. 7. Gotuj na parze jeszcze przez 10 minut. Koktajl warzywny z otrębami Składniki: szklanka jogurtu naturalnego, pół awokado, marchew, 3 łyżki otrębów, 3 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny .   Czas wykonania: 5 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Awokado umyj, obierz, pokrój w kostkę. 2. Marchew obierz, pokrój na małe kawałki. 3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera. 4. Miksuj wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dietetyczna kanapka z jajkiem i szczypiorkiem Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo, serek naturalny bez dodatków, świeży szczypior, świeża papryka, pieprz, sól, 2 kromki chleba razowego.   Czas wykonania: 5 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Chleb posmaruj serkiem. 2. Szczypior umyj i...

Talerz z wegańską zupą.
©George Dolgikh/Fotolia
Styl życia
Pyszny i tani pomysł na lekką, wegańską kolację
Wegańska kolacja to np. guacamole z chrupiącymi grzankami i pomidorowo-czosnkowo-bazyliowy krem. Potrawy te są zdrowe, sycące i niskokaloryczne.

Wegańska kolacja to np. guacamole z chrupiącymi grzankami i pomidorowo-czosnkowo-bazyliowy krem. Potrawy te są zdrowe, sycące i niskokaloryczne.   Przygotowując kolację dla wegan pamiętaj, by nie używać żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Dlatego, oprócz mięsa (ryby też zaliczają się do tej grupy), nabiału, jajek, mleka nie dodawaj też np. miodu. Pamiętaj też, że różnego rodzaju gotowe produkty takie jak ciastka, czekolada, sos czy pieczywo w składzie zawierają np. mleko czy jajka, przez co nie są wegańskie. Wegańska kolacja: przepis na pomidorowy krem i grzanki z guacamole Stopień trudności: łatwy Czas przygotowania: 40 minut   Składniki guacamole: 2 dojrzałe awokado , najlepiej odmiana Hass, pół łyżeczki soku z cytryny, 1 mała czerwona cebulka – opcjonalnie można jej nie dodawać, 1 świeży ogórek gruntowy lub ½ szklarniowego, 2 ząbki czosnku , sól, pieprz, ulubione pieczywo.   Składniki na krem z pomidorów: 2 małe marchewki, pół małego pora, 1 średniej wielkości ziemniak, 2 grube plastry selera, 1 mała pietruszka, 2 puszki pomidorów bez skórki, 2-3 ząbki czosnku , szczypta chili, olej, 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego, garść listków świeżej bazylii.   Sposób przygotowania: 1. Obierz warzywa na zupę, pokrój je w kostkę i podsmaż delikatnie na odrobinie oleju. Dodaj sos sojowy i zalej 1 l wody. 2. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj pomidory wraz z sokiem i zagotuj. 3. Zblenduj całość na gładki krem z listkami bazylii, chili i czosnkiem. Dopraw do smaku i ponownie zagotuj. W czasie, gdy zupa będzie się gotowała, przygotuj guacamole. 1. Awokado przekrój dookoła pestki. Wydrąż środki łyżeczką do miski i rozgnieć widelcem. Ważne jest, aby awokado było dojrzałe , tylko wtedy jest pyszne i ma...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner