miska z twarożkiem z rzodkiewką
©Pawel Spychala/Fotolia
Styl życia

Lekka kolacja bez węglowodanów: twarożek albo sałatka z tuńczyka

Kalorie dostarczone wraz ze śniadaniem czy obiadem spala się podczas normalnej aktywności w ciągu dnia. Niedługo po zjedzeniu kolacji zazwyczaj kładziemy się spać. Warto postarać się, żeby ostatni posiłek w ciągu dnia nie zawierał dużej ilości węglowodanów. Kanapki z nutellą lub masłem orzechowym lepiej zastąpić twarożkiem albo sałatką z tuńczyka.

Kalorie dostarczone wraz ze śniadaniem czy obiadem spala się podczas normalnej aktywności w ciągu dnia. Niedługo po zjedzeniu kolacji zazwyczaj kładziemy się spać. Warto postarać się, żeby ostatni posiłek w ciągu dnia nie zawierał dużej ilości węglowodanów. Kanapki z nutellą lub masłem orzechowym lepiej zastąpić twarożkiem albo sałatką z tuńczyka.

Kolacja bez węglowodanów: prosty przepis na twarożek

Składniki:

  • 100 g sera białego półtłustego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1/2 małej cebuli lub 2 łodygi szczypiorku,
  • 2 rzodkiewki lub trochę kiełków rzodkiewki,
  • ziarna słonecznika,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: 15 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

Rozgnieć ser widelcem, dodaj do niego jogurt i wymieszaj. Posiekaj cebulę lub szczypiorek na drobne kawałki i dodaj do twarożku. Pokrój rzodkiewkę i zmieszaj z resztą składników. Dodaj przyprawy i ziarna słonecznika. Jeśli zamiast rzodkiewki wolisz kiełki rzodkiewki, możesz przystroić nimi twarożek lub zmieszać razem z innymi składnikami.

 

Smacznego!

Kolacja bez węglowodanów: prosty przepis na sałatkę z tuńczykiem

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • pół słoika selera sałatkowego,
  • dwie małe cebule albo 5 łodyżek szczypiorku,
  • pół puszki groszku konserwowego,
  • łyżka majonezu,
  • dwa ogórki konserwowe,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

 

Czas przygotowania: 25 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

Pokrój cebulę albo szczypior i ogórki konserwowe na małe kawałki. Dodaj groszek konserwowy i odcedzony seler sałatkowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Na końcu odlej sos z puszki tuńczyka i dodaj tuńczyka do pozostałych składników.

 

W osobnym naczyniu dokładnie zmieszaj majonez z jogurtem naturalnym. Polej sałatkę tym sosem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatka jest gotowa.

 

Smacznego!

 

Pamiętaj, że ostatni posiłek powinno się jeść przynajmniej na 2 godziny przed snem.


Mus marchewkowy
© M.studio/Fotolia.com
Styl życia
Lekka kolacja, która nie tuczy – 2 sprawdzone przepisy
Lekka kolacja może być łatwa w przygotowaniu i smaczna. Ważne jest zachowanie umiaru oraz kierowanie się zasadą – lekka kolacja obfite śniadanie i odwrotnie, gdy na kolację zdarzy nam się zjeść więcej zadbajmy wówczas o lekkie śniadanie.

Lekka kolacja może być łatwa w przygotowaniu i smaczna. Ważne jest zachowanie umiaru oraz kierowanie się zasadą – lekka kolacja obfite śniadanie i odwrotnie, gdy na kolację zdarzy nam się zjeść więcej zadbajmy wówczas o lekkie śniadanie. Lekka kolacja – dobry sen Kolacja to ważny element zbilansowanej diety. Aby kolacja była lekka, powinna być skromna i składać się z produktów niskokalorycznych , wówczas unikniemy przyrostu tkanki tłuszczowej i będziemy spać spokojnie. Ostatni posiłek najlepiej jeść około 2 godzin przed snem.   Lekka kolacja powinna być pozbawiona jasnego pieczywa i makaronu, słodyczy, ryżu oraz czerwonego mięsa. Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i kanapki z pesto pietruszkowo-słonecznikowym Czas przygotowania: 10-15 minut Stopień trudności: łatwy Składniki na sałatkę: pół dużej białej rzodkwi, 1 duże soczyste jabłko, sól, pieprz, łyżeczka oleju z pestek winogron, Składniki na kanapki z pesto: pęczek natki pietruszki, garść łuskanych ziaren słonecznika, 2 łyżki oleju sezamowego lub z pestek winogron – olej sezamowy ma intensywny, lekko orzechowy smak, nie wszyscy za nim przepadają, 4 łyżki wody, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 2 kromki pieczywa razowego. Sposób przygotowania: 1. Rzodkiew i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z olejem, dopraw do smaku solą i pieprzem. 2. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni. Do miski lub kielicha blendera włóż natkę, słonecznik, dodaj olej, sos sojowy, wodę i zblenduj na gładką masę. Tak przygotowane pesto jest doskonałym smarowidłem do kanapek, ale świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronu czy kaszy. Podana w przepisie ilość wystarczy też na lekkie śniadanie lub obiad. Przepis na marchewkowo-kokosowy mus Składniki: 250 g marchewki...

Danie na talerzu
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Kolacja fit – morszczuk na parze, koktajl z awokado lub zdrowa kanapka
Kolacja fit może kojarzyć się wyłącznie z różnorodnością i smakiem. Wystarczy zmieniać produkty i eksperymentować w kuchni. Najważniejsze, żeby kolacja fit nie zawierała węglowodanów prostych, ponieważ podnoszą one poziom glukozy we krwi, sprawiając, że kilkanaście minut po posiłku ponownie jesteśmy głodni. Chude mięso, jaja, warzywa – to sprzymierzeńcy figury i tym samym najlepszy wybór na fit kolację.

Kolacja fit może kojarzyć się wyłącznie z różnorodnością i smakiem. Wystarczy zmieniać produkty i eksperymentować w kuchni. Najważniejsze, żeby kolacja fit nie zawierała węglowodanów prostych, ponieważ podnoszą one poziom glukozy we krwi, sprawiając, że kilkanaście minut po posiłku ponownie jesteśmy głodni. Chude mięso, jaja, warzywa – to sprzymierzeńcy figury i tym samym najlepszy wybór na fit kolację. Filet z morszczuka z brokułem na parze Składniki: filet z morszczuka, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól ziołowa, pół brokułu.   Czas wykonania: 10 minut Stopień trudności : łatwe   Sposób przygotowania: 1. Umyj i osusz filet. 2. Włóż rybę do miski z sokiem z cytryny. 3. Wsmaruj przyprawy w rybę. 4. Brokuł podziel na różyczki. 5. Włóż rybę do pojemnika do gotowania na parze. 6. Po 10 minutach do ryby dodaj brokuł. 7. Gotuj na parze jeszcze przez 10 minut. Koktajl warzywny z otrębami Składniki: szklanka jogurtu naturalnego, pół awokado, marchew, 3 łyżki otrębów, 3 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny .   Czas wykonania: 5 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Awokado umyj, obierz, pokrój w kostkę. 2. Marchew obierz, pokrój na małe kawałki. 3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera. 4. Miksuj wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dietetyczna kanapka z jajkiem i szczypiorkiem Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo, serek naturalny bez dodatków, świeży szczypior, świeża papryka, pieprz, sól, 2 kromki chleba razowego.   Czas wykonania: 5 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Chleb posmaruj serkiem. 2. Szczypior umyj i...

warzywa i owoce w jesiennych kolorach
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Zdrowy jadłospis na jeden dzień dla dorosłej kobiety wykonującej pracę siedzącą
Zdrowe odżywianie się wymaga takiego planowania posiłków, aby dostarczały odpowiedniej dawki energii i składników odżywczych. Kobieta w wieku 20-50 lat, która prowadzi siedzący tryb życia: pracuje przy komputerze, waży 55-65 kg, aby mieć energię do pracy, a przy tym zachować swoją wagę, potrzebuje ok. 1500-1800 kcal dziennie.

Zdrowe odżywianie się wymaga takiego planowania posiłków, aby dostarczały odpowiedniej dawki energii i składników odżywczych. Kobieta w wieku 20-50 lat, która prowadzi siedzący tryb życia: pracuje przy komputerze, waży 55-65 kg, aby mieć energię do pracy, a przy tym zachować swoją wagę, potrzebuje ok. 1500-1800 kcal dziennie.   Te kalorie powinny pochodzić z 4 pełnowartościowych, ale niewielkich posiłków, spożywanych co 4-5 godzin. Ostatni posiłek powinna zjeść przynajmniej na 2 godziny przed snem. Zdrowe śniadanie: domowy twarożek Składniki (jedna porcja): 70 g białego sera półtłustego, łyżka jogurtu naturalnego, pokrojona połowa małej cebuli, posiekany szczypiorek, 1 pokrojona w kostkę rzodkiewka lub kiełki rzodkiewki, posiekana natka pietruszki. Sposób przygotowania: Rozgnieć ser z łyżką jogurtu i wymieszaj je. Dodaj wszystkie składniki. Przypraw dla smaku solą i pieprzem. Twarożek możesz zjeść z dwiema kromkami pełnoziarnistego pieczywa. Przykładowe drugie śniadanie: sałatka owocowa Na drugie śniadanie możesz zjeść owocową sałatkę z: ananasa, jabłka, banana i mandarynki. Po prostu zmieszaj ze sobą pokrojone owoce i polej sosem. Sos do sałatki owocowej możesz przygotować ze 100 ml jogurtu naturalnego, łyżeczki ziaren sezamu i 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Przykładowy obiad: pstrąg gotowany na parze w sosie pietruszkowym Składniki (2 porcje): świeży wypatroszony pstrąg , 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, bazylia, tymianek, świeża natka pietruszki, biały pieprz, sól.   Sposób przygotowania: Pokrop rybę 1 łyżeczką soku z cytryny, posyp ją białym pieprzem. Ułóż rybę w naczyniu do gotowania na parze, a do wody wsyp łyżeczkę soli. Gotuj rybę pod przykryciem przez ok. 20 minut. Przygotuj sos: wyciśnij sos z...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner