Danie na talerzu
Image by Lifetimestock.com
Styl życia

Kolacja fit – morszczuk na parze, koktajl z awokado lub zdrowa kanapka

Kolacja fit może kojarzyć się wyłącznie z różnorodnością i smakiem. Wystarczy zmieniać produkty i eksperymentować w kuchni. Najważniejsze, żeby kolacja fit nie zawierała węglowodanów prostych, ponieważ podnoszą one poziom glukozy we krwi, sprawiając, że kilkanaście minut po posiłku ponownie jesteśmy głodni. Chude mięso, jaja, warzywa – to sprzymierzeńcy figury i tym samym najlepszy wybór na fit kolację.

Kolacja fit może kojarzyć się wyłącznie z różnorodnością i smakiem. Wystarczy zmieniać produkty i eksperymentować w kuchni. Najważniejsze, żeby kolacja fit nie zawierała węglowodanów prostych, ponieważ podnoszą one poziom glukozy we krwi, sprawiając, że kilkanaście minut po posiłku ponownie jesteśmy głodni. Chude mięso, jaja, warzywa – to sprzymierzeńcy figury i tym samym najlepszy wybór na fit kolację.

Filet z morszczuka z brokułem na parze

Składniki:

  • filet z morszczuka,
  • sok z cytryny,
  • zioła prowansalskie,
  • sól ziołowa,
  • pół brokułu.

 

Czas wykonania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Umyj i osusz filet.

2. Włóż rybę do miski z sokiem z cytryny.

3. Wsmaruj przyprawy w rybę.

4. Brokuł podziel na różyczki.

5. Włóż rybę do pojemnika do gotowania na parze.

6. Po 10 minutach do ryby dodaj brokuł.

7. Gotuj na parze jeszcze przez 10 minut.

Koktajl warzywny z otrębami

Składniki:

  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • pół awokado,
  • marchew,
  • 3 łyżki otrębów,
  • 3 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

 

Czas wykonania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Awokado umyj, obierz, pokrój w kostkę.

2. Marchew obierz, pokrój na małe kawałki.

3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera.

4. Miksuj wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dietetyczna kanapka z jajkiem i szczypiorkiem

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • serek naturalny bez dodatków,
  • świeży szczypior,
  • świeża papryka,
  • pieprz, sól,
  • 2 kromki chleba razowego.

 

Czas wykonania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Chleb posmaruj serkiem.

2. Szczypior umyj i posiekaj.

3. Ugotowane na twardo jaja obierz ze skorupki, pokrój w plastry i ułóż na serku.

4. Umyj paprykę, wydrąż nasiona i pokrój w słupki, a następnie dodaj do kanapki.

5. Przypraw do smaku pieprzem i solą.

6. Posyp kanapkę świeżym szczypiorem.

 

Smacznego!


Mus marchewkowy
© M.studio/Fotolia.com
Styl życia
Lekka kolacja, która nie tuczy – 2 sprawdzone przepisy
Lekka kolacja może być łatwa w przygotowaniu i smaczna. Ważne jest zachowanie umiaru oraz kierowanie się zasadą – lekka kolacja obfite śniadanie i odwrotnie, gdy na kolację zdarzy nam się zjeść więcej zadbajmy wówczas o lekkie śniadanie.

Lekka kolacja może być łatwa w przygotowaniu i smaczna. Ważne jest zachowanie umiaru oraz kierowanie się zasadą – lekka kolacja obfite śniadanie i odwrotnie, gdy na kolację zdarzy nam się zjeść więcej zadbajmy wówczas o lekkie śniadanie. Lekka kolacja – dobry sen Kolacja to ważny element zbilansowanej diety. Aby kolacja była lekka, powinna być skromna i składać się z produktów niskokalorycznych , wówczas unikniemy przyrostu tkanki tłuszczowej i będziemy spać spokojnie. Ostatni posiłek najlepiej jeść około 2 godzin przed snem.   Lekka kolacja powinna być pozbawiona jasnego pieczywa i makaronu, słodyczy, ryżu oraz czerwonego mięsa. Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i kanapki z pesto pietruszkowo-słonecznikowym Czas przygotowania: 10-15 minut Stopień trudności: łatwy Składniki na sałatkę: pół dużej białej rzodkwi, 1 duże soczyste jabłko, sól, pieprz, łyżeczka oleju z pestek winogron, Składniki na kanapki z pesto: pęczek natki pietruszki, garść łuskanych ziaren słonecznika, 2 łyżki oleju sezamowego lub z pestek winogron – olej sezamowy ma intensywny, lekko orzechowy smak, nie wszyscy za nim przepadają, 4 łyżki wody, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 2 kromki pieczywa razowego. Sposób przygotowania: 1. Rzodkiew i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z olejem, dopraw do smaku solą i pieprzem. 2. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni. Do miski lub kielicha blendera włóż natkę, słonecznik, dodaj olej, sos sojowy, wodę i zblenduj na gładką masę. Tak przygotowane pesto jest doskonałym smarowidłem do kanapek, ale świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronu czy kaszy. Podana w przepisie ilość wystarczy też na lekkie śniadanie lub obiad. Przepis na marchewkowo-kokosowy mus Składniki: 250 g marchewki...

Liście rukoli
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Zdrowe, smaczne i dietetyczne kolacje – 3 ciekawe przepisy
Kolacja na diecie powinna składać się z białka i węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego pieczywa, warzyw. Należy ją zjeść minimum 2 godziny przed snem (mitem jest jedzenie kolacji o godzinie 18).

Kolacja na diecie powinna składać się z białka i węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego pieczywa, warzyw. Należy ją zjeść minimum 2 godziny przed snem (mitem jest jedzenie kolacji o godzinie 18).   Poniższe przepisy na zdrową kolację są pożywne i jednocześnie pyszne. 1. Pyszna sałatka - rukola z mozzarellą Składniki: opakowanie rukoli – około 150 gramów, 10 pomidorów koktajlowych, 100 gramów mozzarelli , pół czerwonej cebuli, łyżka nasion słonecznika, łyżka sezamu, łyżka posiekanych orzechów włoskich, łyżka oliwy z oliwek.   Czas wykonania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Umyj i osusz rukolę. 2. Umyj pomidory, podziel na ćwiartki. 3. W misce wymieszaj sałatę z pomidorami. 4. Mozzarellę pokrój na kawałki i dodaj do warzyw. 5. Cebulę obierz i pokrój w pióra. 6. Do mozzarelli dodaj cebulę, słonecznik i orzechy. 7. Dodaj oliwę i wymieszaj wszystkie składniki. 2. Dietetyczna kolacja - pasta z awokado Składniki: awokado, pomidor, 2 ząbki czosnku , 3 łyżki jogurtu greckiego, pieprz i sól, kromka chleba pełnoziarnistego.   Czas wykonania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Awokado umyj, obierz, pokrój w kostkę i rozgnieć widelcem. 2. Pomidora sparz, wyrzuć skórkę, pokrój w kostkę. 3. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. 4. Połącz awokado z pomidorem i czosnkiem, dodaj jogurt. 5. Do pasty dodaj pieprz i sól. 6. Jedz z chlebem pełnoziarnistym. 3. Kolacja na diecie – szaszłyk z piersi kurczaka z warzywami Składniki: pół piersi z kurczaka, papryka , cebula czerwona, 5 pieczarek, przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.   Czas wykonania: 40...

miska z twarożkiem z rzodkiewką
©Pawel Spychala/Fotolia
Styl życia
Lekka kolacja bez węglowodanów: twarożek albo sałatka z tuńczyka
Kalorie dostarczone wraz ze śniadaniem czy obiadem spala się podczas normalnej aktywności w ciągu dnia. Niedługo po zjedzeniu kolacji zazwyczaj kładziemy się spać. Warto postarać się, żeby ostatni posiłek w ciągu dnia nie zawierał dużej ilości węglowodanów. Kanapki z nutellą lub masłem orzechowym lepiej zastąpić twarożkiem albo sałatką z tuńczyka.

Kalorie dostarczone wraz ze śniadaniem czy obiadem spala się podczas normalnej aktywności w ciągu dnia. Niedługo po zjedzeniu kolacji zazwyczaj kładziemy się spać. Warto postarać się, żeby ostatni posiłek w ciągu dnia nie zawierał dużej ilości węglowodanów. Kanapki z nutellą lub masłem orzechowym lepiej zastąpić twarożkiem albo sałatką z tuńczyka. Kolacja bez węglowodanów: prosty przepis na twarożek Składniki: 100 g sera białego półtłustego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1/2 małej cebuli lub 2 łodygi szczypiorku, 2 rzodkiewki lub trochę kiełków rzodkiewki, ziarna słonecznika, sól, pieprz.   Czas przygotowania: 15 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Rozgnieć ser widelcem, dodaj do niego jogurt i wymieszaj. Posiekaj cebulę lub szczypiorek na drobne kawałki i dodaj do twarożku. Pokrój rzodkiewkę i zmieszaj z resztą składników. Dodaj przyprawy i ziarna słonecznika. Jeśli zamiast rzodkiewki wolisz kiełki rzodkiewki, możesz przystroić nimi twarożek lub zmieszać razem z innymi składnikami.   Smacznego! Kolacja bez węglowodanów: prosty przepis na sałatkę z tuńczykiem Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, pół słoika selera sałatkowego, dwie małe cebule albo 5 łodyżek szczypiorku, pół puszki groszku konserwowego, łyżka majonezu, dwa ogórki konserwowe, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, natka pietruszki .   Czas przygotowania: 25 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Pokrój cebulę albo szczypior i ogórki konserwowe na małe kawałki. Dodaj groszek konserwowy i odcedzony seler sałatkowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Na końcu odlej sos z puszki tuńczyka i dodaj tuńczyka do pozostałych składników.   W osobnym naczyniu...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner