Ziarna kolendry
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Kolendra – jedna z najstarszych roślin używanych w kuchni i ziołolecznictwie

Kolendra jest nie tylko przyprawą ale i cennym zielem leczniczym. lecznicze kolendry są ogromne. Doskonale wpływa na układ trawienny, ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, uspokajające, przeciwbólowe, przyspiesza gojenie i łagodzi skutki oparzeń oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Kolendra jest nie tylko przyprawą ale i cennym zielem leczniczym. lecznicze kolendry są ogromne. Doskonale wpływa na układ trawienny, ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, uspokajające, przeciwbólowe, przyspiesza gojenie i łagodzi skutki oparzeń oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Kolendra – składniki odżywcze

Kolendra oraz pozyskiwany z niej olejek zawierają szereg substancji i związków, które wpływają korzystnie na ludzki organizm. Są to m.in. polifenole, kwasy organiczne, aminokwasy (glutamina, asparagina, arginina), flawonoidy, kumaryny, ponad 24 składniki mineralne, wśród których najwyższe stężenie ma potas, wapń. Ponadto znajduje się w niej olejek eteryczny oraz witaminy C, A, B2.

Kolendra - właściwości lecznicze – kwiaty i olejek z kolendry

Kolendra wykazuje działanie przeciwbakteryjne (na niektóre szczepy bakterii) oraz przeciwgrzybicze. Pobudza wydzielanie żółci, przez co poprawia i reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega niestrawności oraz wzdęciom poprzez działanie rozkurczowe i wiatropędne. Okłady z dodatkiem olejku z kolendry łagodzą ból oraz obrzęki szczególnie spowodowane oparzeniami. Udowodniono, że olejek z kolendry stosowany w aromaterapii może mieć działanie uspokajające i przeciwlękowe. Ponadto olejek ten posiada zdolność do wyłapywania wolnych rodników, przez co działa antyoksydacyjnie.

Kolendra: zastosowanie w kuchni i przemyśle kosmetycznym

Świeżą kolendrę stosuje się podobnie, jak natkę pietruszki (nawet przypomina ją wyglądem) dodaje pod koniec gotowania, spożywa na surowo, albo stosuje jako dekorację.

 

Świeża kolendra ma bardzo delikatny, lekko cytrusowy smak. Najczęściej w polskiej kuchni stosowana jest kolendra w formie suszonych ziaren, nieco bardziej aromatycznych od świeżych liści. Wówczas dodawana jest do różnego rodzaju marynat, mięs, pieczywa, ryb, sałatek lub zup. Kolendra jest składnikiem mieszanek przypraw, szczególnie orientalnych: curry i garam masala. Jest również bardzo popularną przyprawą szczególnie w kuchni indyjskiej, tajskiej i greckiej. Olejek z kolendry dodawany jest do zapachowych mydeł oraz balsamów.


curry z kolendrą
©Peteers/Fotolia.com
Styl życia
Kolendra – właściwości lecznicze, przepisy na dania z kolendrą
Kolendra to orientalna przyprawa, która najlepiej się łączy z imbirem, cynamonem, rozmarynem i lubczykiem. Liście i nasiona kolendry są świetnym lekarstwem przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Ciekawe potrawy z tej rośliny to spring rolls – odpowiednik polskich naleśników i zupa pho – klasyczne danie kuchni wietnamskiej.

Kolendra to orientalna przyprawa, która najlepiej się łączy z imbirem, cynamonem, rozmarynem i lubczykiem. Liście i nasiona kolendry są świetnym lekarstwem przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Ciekawe potrawy z tej rośliny to spring rolls – odpowiednik polskich naleśników i zupa pho – klasyczne danie kuchni wietnamskiej. Kolendra to wyrazista przyprawa. Występuje głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Kolendra ma silny aromat i intensywny smak. Przyprawa doskonale pasuje do azjatyckich rosołów, ryb i mięs, np. kurczak curry . Właściwości lecznicze kolendry Kolendra poza wyjątkowymi walorami smakowymi jest też świetnym lekarstwem ziołowym. Roślina głównie pomaga na: bolące stawy i oparzenia – nakłada się ją w postaci papki z utartych liści z olejem lnianym; bóle głowy i stany zapalne – olejek wykonany z liści kolendry; zaburzenia pracy wątroby, żołądka i układu oddechowego – odżywka przygotowana z liści zioła; reumatyzm i artretyzm – maść pomaga redukować opuchliznę; anemię – żelazo zawarte w liściach kolendry zmniejsza objawy choroby; problemy ze snem – nasiona kolendry mają działanie nasenne; obniżoną odporność – wysokie stężenie antyoksydantów, witaminy A i C uodparnia organizm przed chorobami. Zupa pho – pyszne danie z kolendrą dla miłośników kuchni azjatyckiej Zupa pho to świetna potrawa z kuchni wietnamskiej . Danie dobrze smakuje z mięsem lub bez niego, więc może być smacznym obiadem dla wegetarian . Składniki: 600 g wołowiny z kością (opcjonalnie), 4 ząbki czosnku, 2 cebule, 40 g imbiru, pietruszka, marchewka, cynamon, limonka, chilli, szczypiorek, kolendra. Czas przygotowania: powyżej 60 minut Stopień trudności: średnie Sposób przygotowania: Gotuj kości wołowe razem z cebulą,...

owoce jałowca pospolitego
©paolofusacchia/fotolia
Styl życia
Zastosowanie jodłowca w kuchni
Jagody jałowca pospolitego, czyli inaczej jodłowca, są wykorzystywane nie tylko w ziołolecznictwie, ale także w kuchni jako przyprawa wzbogacająca smak i aromat. W Niemczech zmielone owoce jałowca są stosowane jako zamiennik pieprzu.

Jagody jałowca pospolitego, czyli inaczej jodłowca, są wykorzystywane nie tylko w ziołolecznictwie, ale także w kuchni jako przyprawa wzbogacająca smak i aromat. W Niemczech zmielone owoce jałowca są stosowane jako zamiennik pieprzu. Jałowiec pospolity jako przyprawa Szyszkojagody, czyli owoce jałowca pospolitego, są bardzo cenione w kuchni ze względu na swój balsamiczny aromat oraz korzenny, gorzko-słodki smak. Świeże jagody są zbyt gorzkie, dlatego wykorzystuje się przede wszystkim suszone. Przechowuje się je w całości, a tuż przed dodaniem – rozgniata, by uwolnić aromat. Dodawane są głównie do ciężkostrawnych i tłustych potraw, które mogą powodować wzdęcia, np. do: bigosu , zupy ze świeżej kapusty, buraczków, sosów, marynowanych grzybów. Jałowiec znajduje zastosowanie w przyprawianiu mięs, zwłaszcza dziczyzny, ponieważ ma ona najbardziej wyrazisty smak. Rozdrobnione jagody dodaje się także do kiełbas i pasztetów. Jałowiec dobrze komponuje się z pietruszką, czosnkiem, liśćmi laurowymi oraz tymiankiem . Dodatkowo drzewo jałowca pospolitego wykorzystuje się, by w dymie jałowcowym wędzić mięso i wędliny. Jałowiec pospolity w przetworach Z owoców jałowca sporządza się także: wódkę jałowcówkę, gin, syropy, wina, nalewki, piwa. Piwo jałowcowe jest regionalnym napojem popularnym szczególnie na Mazowszu, nazywane jest również piwem kozicowym, ponieważ młode pędy jałowca pospolitego, z którego wytwarza się ten napój, to tak zwane kozice . Ma zastosowanie przede wszystkim jako napój rozgrzewający. Z kolei nalewka polecana jest przy niestrawności i przeziębieniu. Gorczyca biała może być składnikiem bardzo wielu dań. Zobacz, jakie jest zastosowanie w kuchni gorczycy białej i do...

ziarna gorczycy białej
©Diana Taliun/Fotolia
Styl życia
Biała gorczyca w kuchni. Przepisy na napary z gorczycy
Gorczyca biała jest składnikiem wielu dań. Dzięki swojemu gorzkiemu smakowi dodaje charakterystycznego, pikantnego smaku potrawom. Stosowana jest w produkcji musztardy i mieszanek przypraw. Można z niej także zrobić lecznicze napary na żołądek, nerki i trawienie.

Gorczyca biała jest składnikiem wielu dań. Dzięki swojemu gorzkiemu smakowi dodaje charakterystycznego, pikantnego smaku potrawom. Stosowana jest w produkcji musztardy i mieszanek przypraw. Można z niej także zrobić lecznicze napary na żołądek, nerki i trawienie. Gorczyca w musztardzie i mieszankach przypraw Gorczyca gości w polskiej kuchni od kilku tysiącleci. W wieku XVII używano gorczycy jako przyprawy rozgrzewającej i wspomagającej leczenie przeziębienia. Dzisiaj gorczyca jest kojarzona przede wszystkim z musztardą – jest jej nieodzownym składnikiem . Początkowo musztardą nazywano papkę ze zmielonych ziaren gorczycy oraz octu . Po jakimś czasie do tych dwóch składników doszły jeszcze przyprawy i woda, i w takiej postaci musztarda istnieje do dziś.   Gorczyca jest także jednym z głównych składników mieszanek przypraw, dodawanych m.in. do ogórków konserwowych, wchodzi także w skład mieszanki curry. Jest również nieodzownym dodatkiem do pieczonych mięs, wędlin czy konserw rybnych, potraw z jaj oraz sera . Przepisy na przetwory z białej gorczycy Napar z gorczycy na żołądek – połową szklanki gorącej wody zalać łyżeczkę ziaren gorczycy. Pić wieczorem, razem z ziarnami.   Napar moczopędny wspomagający pracę nerek – należy przygotować 1 litr wody oraz łyżkę rozgniecionych nasion gorczycy. Rozgniecione nasiona należy zalać przegotowana wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie zagotować wywar i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Po ugotowaniu odcedzić gorczycę i pić ćwierć szklanki wywaru kilka razy dziennie między posiłkami.   Napar wspomagający trawienie – dwie łyżeczki gorczycy zalać szklanką zimnej wody i odstawić na noc w ciepłym miejscu. Napar należy pić trzy razy dziennie po ćwierć szklanki.   Miód z...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner