©petroos/Fotolia
Styl życia

Przepisy na pyszne koreczki: z grillowanej cukinii i apetycznych rozmaitości

Koreczki-roladki z grillowanej cukinii czy z mielonego mięsa, wędlin, serów i warzyw nabitych na wykałaczki sprawdzą się przy każdej okazji. Koreczki podawaj rozstawione na wielobarwnych talerzach różnej wielkości.

Koreczki-roladki z grillowanej cukinii czy z mielonego mięsa, wędlin, serów i warzyw nabitych na wykałaczki sprawdzą się przy każdej okazji. Koreczki podawaj rozstawione na wielobarwnych talerzach różnej wielkości.

 

Wykorzystaj nieprzemijający od kilku sezonów trend na fingerfood – potrawy stworzone z myślą o jedzeniu palcami. Rozkoszuj się smakiem wytwornych koreczków, mini dań, które powstały specjalnie z myślą o imprezach oraz spotkaniach z rodziną i znajomymi.

Przepis na koreczki z grillowanej cukinii

Cukinia grillowana jest wcześniej i serwowana na zimno. Nie ma potrzeby podgrzewania jej przed podaniem tych apetycznych koreczków na stół.

 

Składniki (na 5 porcji przystawki):

  • 2 młode cukinie bez plam,
  • 1 kulka sera mozzarella odcedzonego z zalewy lub pół kubeczka gotowego kremowego serka (np. koziego niekwaskowatego w smaku) do smarowania,
  • 10 suszonych pomidorów odcedzonych z oleju i rozdrobnionych,
  • garść uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika,
  • kilka łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • kilkanaście listków świeżej bazylii,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

 

Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu stygnięcia cukinii)

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyte i osuszone cukinie pokrój wzdłuż na jak najcieńsze plastry (tak, aby się nie rozpadały).
  • Posmaruj patelnię grillową cienką warstwą oleju.
  • Grilluj plastry cukinii pojedynczo po kilka minut z każdej strony.
  • Zdejmij z patelni, aby ostygły.
  • Rozdrobnij w miseczce ser i wymieszaj go z uprażonym słonecznikiem, suszonymi pomidorami, porwanymi listkami bazylii, orzechami.
  • Posól nadzienie i oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Smaruj każdy plasterek cukinii masą serową, zwijaj w roladki i przekłuwaj wykałaczkami, aby się nie rozwinęły.
  • Ułóż koreczki pionowo na kolorowym talerzyku i podawaj udekorowane połówkami pomidorków koktajlowych i obficie posypane natką pietruszki.

Przepis na koreczkowe rozmaitości

Jeśli przed przybyciem gości przygotujesz niezbędne do przyrządzenia przystawki składniki, przygotowanie koreczków na początku przyjęcia zajmie jedynie kilka minut i będą długo świeże.

 

Składniki (na 10 porcji przystawki):

  • 100 gramów chudego mielonego mięsa (np. z indyka), które odłożysz w trakcie robienia kotletów mielonych,
  • 1 roztrzepane w miseczce jajko do obtoczenia mięsa,
  • odrobina drobno pokrojonej i usmażonej cebulki,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • kawałek sera pleśniowego pokrojonego w trójkąciki,
  • kilkanaście winogron,
  • 2 parówki sojowe pokrojone w dość grube plasterki,
  • 100 gramów kabanosa pokrojonego w grubsze kawałki około dwucentymetrowej długości,
  • 10 ugotowanych wcześniej na twardo i przepołowionych przepiórczych jajek,
  • garść kostek twardego, żółtego sera,
  • garść kostek ananasa z puszki,
  • 20 czarnych i zielonych wydrylowanych oliwek ze słoika,
  • 10 przepołowionych pomidorków koktajlowych,
  • sól, pieprz.

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Przy okazji robienia kotletów mielonych z cebulą uformuj, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju na złoto mini kotleciki wielkości niedużych orzechów włoskich i przestudź je.
  • Przygotuj wcześniej pozostałe składniki: ugotuj na twardo jajka przepiórcze, pokrój składniki w kostki i trójkąty oraz na połówki.
  • Nabijaj na wykałaczki po kilka składników, ustaw koreczki na liściach sałaty na płaskim talerzu lub tacce i podawaj oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
  • Dobra rada: żeby koreczki trzymały się pionowo, można je wbijać w owoce np. połówki jabłka ułożone płaską stroną na talerzu.

 

Smacznego!

 
poledwiczki-w-sosie
©istetiana/Fotolia.com
Styl życia
Mięsne potrawy świąteczne – przepisy na Boże Narodzenie: pieczeń rzymska i polędwiczki z sosem z gorgonzoli
Na bożonarodzeniowym stole, w przeciwieństwie do wieczerzy wigilijnej pojawiają się różne dania mięsne. Do wykwintnych i bardzo smacznych potraw świątecznych zalicza się m.in. kruche pieczenie oraz wieprzowe polędwiczki.

Na bożonarodzeniowym stole, w przeciwieństwie do wieczerzy wigilijnej pojawiają się różne dania mięsne. Do wykwintnych i bardzo smacznych potraw świątecznych zalicza się m.in. kruche pieczenie oraz wieprzowe polędwiczki. Wigilia jest wieczerzą, w trakcie której spożywa się wyłącznie postne, czyli bezmięsne dania. W Boże Narodzenie na stole pojawiają się rozmaite potrawy świąteczne, a wśród nich soczyste pieczenie z indyka, filetu z kurczaka lub schabu, pieczona kaczka oraz polędwiczki. Ich nieodłącznym elementem są smaczne sosy, np. pieczarkowy , sojowy, żurawinowy. Mięsne potrawy na święta – co warto przygotować? Święta Bożego Narodzenia są czasem, który dzieli się z bliskimi. W tradycji polskiej cała rodzina gromadzi się przy bogato zastawionym stole, na którym pojawiają się rozmaite potrawy świąteczne : bigos, pierogi, śledzie, sałatki oraz deserem. Na bożonarodzeniowym obiedzie nie może zabraknąć również dań mięsnych. Prawdziwą ucztą dla podniebienia są kruche i aromatyczne pieczenie. Można je przygotować na bazie schabu, indyka lub kurczaka. Zestawia się je niekiedy z warzywnymi, grzybowymi lub owocowymi sosami czy śliwkowymi powidłami. Smacznym, a zarazem efektownym daniem będą pieczone piersi z kaczki z dodatkiem pomarańczowo – imbirowego lub żurawinowego sosu. Doskonałą i wykwintną mięsną potrawą świąteczną są również polędwiczki, które można serwować w towarzystwie sosów, np. porowego, musztardowego czy z sera gorgonzoli. Dania mięsne najczęściej podaje się z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, surówkami, np. z kapusty pekińskiej lub sałatkami na bazie rukoli i pomidorków koktajlowych. Przepis na pieczeń rzymską z indyka i z jajkiem Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka, 1 surowe jajko, 4 jaja ugotowane na twardo, 1...

Dietetyczny Sylwester – niskokaloryczne przekąski i drinki
© Patricia/Fotolia.com
Styl życia
Dietetyczne przystawki i niskokaloryczne drinki na Sylwestra – propozycje i przepisy
Przygotowanie dietetycznego Sylwestra jest bardzo proste. Wystarczy zrezygnować z gotowych, słonych przekąsek, ciastek i tłustych potraw i zastąpić je zdrowymi sałatkami z jogurtem naturalnym lub oliwą z oliwek. Przygotowując niskokaloryczne drinki, należy unikać śmietanki, cukru, likierów, miodu oraz syropu.

Przygotowanie dietetycznego Sylwestra jest bardzo proste. Wystarczy zrezygnować z gotowych, słonych przekąsek, ciastek i tłustych potraw i zastąpić je zdrowymi sałatkami z jogurtem naturalnym lub oliwą z oliwek. Przygotowując niskokaloryczne drinki, należy unikać śmietanki, cukru, likierów, miodu oraz syropu.   Potrawy, przekąski i drinki przygotowywane na Sylwestra są zazwyczaj wysokokaloryczne. Osoby będące na diecie i organizujące imprezę sylwestrową mogą zastąpić tradycyjne słone przekąski czy inne tłuste dania dietetycznymi sałatkami oraz różnego rodzaju warzywnymi i owocowymi przystawkami. Jak przygotować niskokaloryczne drinki? Sylwester jest ostatnią nocą w roku, która wiąże się z szampańską zabawą do białego rana w towarzystwie przyjaciół i najbliższych. Na imprezę sylwestrową przygotowuje się różnego rodzaju alkoholowe drinki, które dostarczają wielu zbędnych kalorii. Rozwiązaniem jest zrobienie równie smacznych, a niskokalorycznych trunków pozbawionych składników, takich jak: syropy, likiery, miód, cukier, mleko oraz słodka śmietanka. Dodatek tych produktów podnosi wartość energetyczną alkoholi. Dietetyczną wersją drinków są te, które przygotuje się na bazie wytrawnych alkoholi: szampana, białego lub czerwonego wina . Dodatkami do niskokalorycznych drinków mogą być soki owocowe i warzywne, tonik oraz woda sodowa. Pomysły na niskokaloryczne przystawki sylwestrowe Przygotowując menu sylwestrowe, warto zrezygnować z tradycyjnych słonych przekąsek, kupnych ciastek, smażonych potraw czy sałatek z dużą ilością majonezu. Zamiennikiem tych wysokokalorycznych przystawek będą warzywne roladki, koreczki oraz lekkie kanapki . Smaczną i dietetyczną propozycją są sałatki przygotowane na bazie różnego rodzaju sałat: zielonej, lodowej, rzymskiej...

Raclette
©inats/fotolia
Styl życia
Raclette, czyli doskonały pomysł na obiad ze znajomymi. Przepis na Raclette z piekarnika
Raclette to pochodzący ze Szwajcarii długodojrzewający ser, który jest kluczowym składnikiem dania o tej samej nazwie, rozpuszczanego i podawanego na specjalnych, małych patelenkach lub zapiekanego w piekarniku. Raclette to znakomity pomysł na oryginalny posiłek w większym gronie.

Raclette to pochodzący ze Szwajcarii długodojrzewający ser, który jest kluczowym składnikiem dania o tej samej nazwie, rozpuszczanego i podawanego na specjalnych, małych patelenkach lub zapiekanego w piekarniku. Raclette to znakomity pomysł na oryginalny posiłek w większym gronie.   Tradycyjne Raclette przyrządzano z całego krążka sera, który roztapiał się w garnku, umieszczonym nad paleniskiem lub na gorących kamieniach umieszczonych wokół ogniska. Następnie zeskrobywano rozpuszczoną wierzchnią warstwę sera i smarowano nim pieczywo . Jak przygotować Raclette? Raclette najlepiej przyrządzać , używając specjalnego zestawu składającego się z elektrycznego grilla i dopasowanych do niego kilku (najczęściej sześciu) małych, teflonowych patelni oraz drewnianych łopatek do zeskrobywania sera. Na patelenkach rozpuszcza się grube plastry sera umieszczając je pod płytą grilla , na którym w tym samym czasie opiekają się warzywa, pieczywo lub mięso. Urządzenie to stawia się na środku stołu , dzięki czemu każdy sam komponuje swój posiłek z przygotowanych wcześniej składników.   Raclette można przyrządzić również bez specjalnego oprzyrządowania: ser, warzywa, pieczywo lub mięso podgrzewając w piekarniku, na patelni grillowej, elektrycznym grillu lub w opiekaczu .   Wskazówka : ponieważ ser Raclette jest stosunkowo drogi (około 60 zł za kilogram), do przygotowania tej ciekawej potrawy można użyć innych rodzajów sera . Doskonale sprawdzają się: gorgonzola i różnego typu sery pleśniowe, takie jak, np. bleu de Gex. sery, które dobrze się topią, np. mozzarella, gouda, tallegio, fontina. sery używane do przygotowywania fondue, takie jak: tilsit, beaufort, appenzeller czy gruyère. Przepis na Raclette z piekarnika z warzywami, czosnkiem i...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner