Prosciutto na drewnianej desce
© Sea Wave/Fotolia.com
Styl życia

Prosciutto crudo i prosciutto cotto – czym różnią się od siebie popularne włoskie szynki?

Prosciutto jest włoską suszoną szynką, występującą w dwóch wariantach: w postaci nieprzetworzonej (prosciutto crudo) i gotowanej (prosciutto cotto). Zazwyczaj produkuje się je z tylnej nogi świni, a niekiedy również z dzika. Proces produkcji tego typu wędlin trwa od 9 do 24 miesięcy i jest uzależniony przede wszystkim od wielkości szynki.

Prosciutto jest włoską suszoną szynką, występującą w dwóch wariantach: w postaci nieprzetworzonej (prosciutto crudo) i gotowanej (prosciutto cotto). Zazwyczaj produkuje się je z tylnej nogi świni, a niekiedy również z dzika. Proces produkcji tego typu wędlin trwa od 9 do 24 miesięcy i jest uzależniony przede wszystkim od wielkości szynki.

 

Prosciutto w języku włoskim dosłownie tłumaczy się jako szynkę. We Włoszech każdy region ma swoją własną odmianę wędliny. Jej najpopularniejszym rodzajem jest prosciutto di parma, czyli szynka parmeńska, której smak docenili już starożytni Rzymianie. Wytwarza się ją z wieprzowych udźców z kością. Jej charakterystyczną cechą jest delikatny smak, który związany jest z niską zawartością soli w tej wędlinie.

Priosciutto crudo

Priosciutto crudo jest to surowa szynka wieprzowa, która wytwarzana jest ze zwierząt ważących co najmniej 150 kg. Swój specyficzny smak zawdzięcza długiemu procesowi dojrzewania we włoskim mikroklimacie. Z tego względu receptury tej wędliny nie da się odtworzyć w innych krajach. Priociutto crudo uzyskuje się w wyniku moczenia w solance i dojrzewaniu mięsa wieprzowego. Dzieli się je na dwa rodzaje – pierwszą grupę tworzą szynki, produkowane z mięsa pozbawionego części golenia. Przykładem takiej wędliny jest prosciutto di parma, czyli popularna na całym świecie szynka parmeńska. Drugą grupę tworzą szynki, powstałe ze świeżych udźców wieprzowych, np. szynka świętego Daniela. Tego typu wędliny powstają z określonych ras świni, które hodowane są w specjalnych warunkach. Nie bez znaczenia jest również to, że szynki typu crudo powstają przy użyciu soli morskiej. Proces ich dojrzewania jest długi – w zależności od wielkości szynki trwa on od 10 miesięcy do nawet kilku lat.

Najnowsze pyszne pl kupony to doskonała okazja, aby zjeść na smaczną pizzę z dojrzewającą szynką Prosciutto Crudo.

Priosciutto cotto

Priosciutto cotto jest wieprzową szynką gotowaną, która powstaje z żywca ważącego co najmniej 160 kg (max. 180 kg). Najczęściej produkuje się ją ze świńskich ud, które muszą być odpowiednio przycinane. W dalszej kolejności w mięso wciera się sól, pieprz oraz przyprawy, a następnie szynkę poddaje się procesowi gotowania. Co istotne, ten typ włoskiej wędliny gotuje się bardzo długo, dzięki czemu tworzy się unikalna struktura. Priosciutto cotto jest bardzo aromatyczna i delikatna w smaku. Jest najpopularniejszą szynką delikatesową we Włoszech, wykorzystuje się ją najczęściej do kanapek, pizzy i różnego typu sałatek.

Pizza z prosciutto
© pinacolada77/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na roladki z kurczaka, sałatkę i pizzę z prosciutto – szynką parmeńską
Szynka parmeńska, nazywana również prosciutto di Parma, jest podsuszoną wędliną wieprzową, wytwarzaną w Parmie, która położona jest w północnej części Włoch. Wędlina ta charakteryzuje się specyficznym smakiem, za który odpowiada niska zawartość soli. Szynka parmeńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do nadziewania mięsa, różnego rodzaju sałatek, a także jako składnik do tradycyjnej, włoskiej pizzy.

Szynka parmeńska, nazywana również prosciutto di Parma, jest podsuszoną wędliną wieprzową, wytwarzaną w Parmie, która położona jest w północnej części Włoch. Wędlina ta charakteryzuje się specyficznym smakiem, za który odpowiada niska zawartość soli. Szynka parmeńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do nadziewania mięsa, różnego rodzaju sałatek, a także jako składnik do tradycyjnej, włoskiej pizzy.     Szynka parmeńska jest wędliną o wielowiekowej tradycji – jej smak docenili już starożytni Rzymianie. Jest ona wytwarzana z udźców wieprzowych w północnej części Włoch. Szynka parmeńska, ze względu na małą zawartość soli, nazywana jest również słodką szynką . Co istotne, prosciutto dojrzewa przez ok. rok. Największą wartość ma szynka, która waży ok. 8 kg.  Roladki z kurczaka z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami  Potrzebujesz:  noża, tłuczka do rozbijania mięsa, foremki do piekarnika, wykałaczek.   Składniki (na cztery porcje):  dwie piersi z kurczaka (opcjonalnie jednej podwójnej), słoiczek suszonych pomidorów , 4 plasterki szynki parmeńskiej, łyżeczka ziół prowansalskich,  łyżeczka zmielonego czosnku, łyżeczka mielonej papryki słodkiej.    Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności:  łatwe    Sposób przygotowania: 1. Dwie piersi z kurczaka pokrój na cztery równe części (tak, żeby powstały cztery plasterki), a następnie rozbij je przy pomocy tłuczka. 2. Rozbite piersi z kurczaka posyp czosnkiem, papryką i ziołami prowansalskimi.  3. Na środek każdej z piersi z kurczaka nałóż suszone pomidory, a następnie roladkę owiń...

Szynka pokrojona na plasterki
Pixabay/romi/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Szynka parmeńska – zabłyśnij wytwornymi przekąskami
Szynka parmeńska, uznana za królową wędlin, jest jednym z najdroższych, jak i najbardziej wytwornych produktów mięsnych na świecie. Prosciutto di Parma – tak brzmi jej oryginalna nazwa – wytwarzana jest tylko w rejonie Parmy, stąd jej unikatowy smak. Jest idealnym dodatkiem do przystawek na przyjęciu.

Szynka parmeńska, uznana za królową wędlin, jest jednym z najdroższych, jak i najbardziej wytwornych produktów mięsnych na świecie. Prosciutto di Parma – tak brzmi jej oryginalna nazwa – wytwarzana jest tylko w rejonie Parmy, stąd jej unikatowy smak. Jest idealnym dodatkiem do przystawek na przyjęciu.   Szynka parmeńska nada twojemu daniu i przystawce odrobiny luksusu oraz przeniesie cię w stronę kuchni włoskiej, która w Polsce staje się coraz bardziej modna. Mimo, że jest dość drogim produktem (w sklepie z włoskimi produktami za kilogram możesz zapłacić ok. 55 zł), to sięgnij po nią, chcąc urządzić przyjęcie. Możesz połączyć ją z serami (ser kozi, mozzarella), warzywami (rukola, oliwki, pomidor, szparagi) czy owocami (mango, nektarynka). Szynka parmeńska na pieczywie Najbardziej popularną przystawką jest oczywiście kanapka z szynką parmeńską. Podawana powinna być na kromce białego, świeżego pieczywa (najlepiej bagietki) z dodatkiem czarnych oliwek, sera koziego i pokropiona oliwą z pestek winogron. Szynka parmeńska z serem Tradycyjne roladki, które często spotykasz w polskiej kuchni, możesz również stworzyć za pomocą szynki parmeńskiej. Wystarczy kawałek sera mozzarella, koziego czy nawet żółtego otoczyć jednym plasterkiem prosciutto i już stworzysz smaczną przystawkę. Do zakończenia naszego dania możesz również dodać do niego warzywo – kilka pomidorków koktajlowych czy kilka szparagów, położonych obok na talerzu. Szynka parmeńska z jajkiem Szynka parmeńska idealnie skomponuje się usmażonym na patelni jajkiem (lub omletem), podanym z drobno posiekanym szczypiorkiem i przyprawami (sól, pieprz oraz zmielona papryka) na bułce kajzerce. Alternatywą dla smażonego jajka może być oczywiście jajko gotowane na twardo, które po ugotowaniu otaczamy szynką jak...

plastry szynki na talerzu
Flickr/David Hale Smith/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Z czym jeść szynkę parmeńską? Przystawki i sałatki
Szynkę parmeńską można jeść w połączeniu z melonem jako przystawkę albo jako składnik nadziewanej polędwicy wołowej. Szynka parmeńska to także składnik tradycyjnego tortellini. Najczęściej podaje się do niej białe wino, na przykład prosecco.

Szynkę parmeńską można jeść w połączeniu z melonem jako przystawkę albo jako składnik nadziewanej polędwicy wołowej. Szynka parmeńska to także składnik tradycyjnego tortellini. Najczęściej podaje się do niej białe wino, na przykład prosecco. Jak przygotowuje się szynkę parmeńską? W celu przygotowania szynki parmeńskiej świnie karmi się m. in. serwatką pozostałą po parmezanie. Świnia przeznaczona do uboju nie może być starsza niż 10 miesięcy, a jej gicz nie powinna ważyć mniej niż 10 kilogramów.   Po uboju mięso schładza się i konserwuje poprzez zasalanie. Po 3 miesiącach spędzonych w soli morskiej mięso obmywa się i przenosi do miejsca, w którym obsycha i dojrzewa nawet przez 12 miesięcy. W czasie produkcji szynki parmeńskiej nie wykorzystuje się innych przypraw poza solą i pieprzem. Z czym podawać szynkę parmeńską? Szynka parmeńska pochodzi z północnej części Włoch, z okolic miasta Parma. Zalicza się ją do szynek surowych. Po włosku jej nazwa brzmi prosciutto di Parma. To częsty składnik potraw kuchni włoskiej. Smakosze twierdzą, że najlepiej jeść ją bez dodatków. Szynkę parmeńską należy kroić bardzo cienko. Pojedynczy plasterek powinien mieć grubość kartki papieru. Można ją podawać ze świeżym pieczywem i serami . Do szynki parmeńskiej serwuje się wino białe, na przykład prosecco, lub wytrawne czerwone .   Smak szynki parmeńskiej dobrze komponuje się z różnymi potrawami. Ważne jest jednak, by tak połączyć produkty, aby nie stłumiły jej smaku. Przykładem takiego zestawienia jest crostini, czyli kromka pszennego pieczywa zapiekana w piekarniku z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera mozzarella.   Szynka parmeńska jest wykorzystywana jako składnik makaronów, pizzy, sałatek i spaghetti. Świetnie komponuje się z warzywami: pomidorami, rukolą i szparagami. Jeżeli, tak jak Włosi, kochasz makarony,...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik