Party Stories
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
Carpaccio z buraka
© iaroshenko/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na wegańskie carpaccio z buraków. Tradycyjna włoska przystawka w wersji bezmięsnej

Carpaccio z buraków jest wegańską wersją tradycyjnego carpaccio z wołowiny. Jest to bardzo prosta w przygotowaniu przystawka, która dobrze sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach. Do wegetariańskiej wersji tego dania można dodać, dobrze komponujący się z burakiem, ser typu feta lub ser kozi.

Carpaccio z buraków jest wegańską wersją tradycyjnego carpaccio z wołowiny. Jest to bardzo prosta w przygotowaniu przystawka, która dobrze sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach. Do wegetariańskiej wersji tego dania można dodać, dobrze komponujący się z burakiem, ser typu feta lub ser kozi. 

 

Carpaccio jest tradycyjną włoską przystawką, którą w wersji klasycznej przyrządza się z surowego mięsa wołowego. Danie to powstało w latach 50. XX w., a jego pomysłodawcą był wenecki restaurator, który wymyślił je z myślą o swojej przyjaciółce, która ze względów zdrowotnych, musiała zrezygnować z jedzenia smażonego i gotowanego mięsa. Odkąd przygotowano pierwsze carpaccio, upłynęło wiele czasu, a w raz z nim powstało wiele wariacji na temat tej włoskiej przystawki. Dużą popularnością cieszy się carpaccio z tuńczyka, łososia, cielęciny, a także owoców. Potrawę można przygotować także z buraków, które mają wiele właściwości zdrowotnych, a ich jedzenie poleca się osobom zmagającym się z wysokim ciśnieniem tętniczym. 

Przepis na carpaccio z buraków 

Składniki:

Do wegetariańskiej wersji tej przystawki można dodać ser kozi lub ser typu feta

 

Sos do carpaccio z buraków przygotowuje się z: 

  • 3 łyżek stołowych oleju lnianego,
  • 3 łyżek stołowych oleju balsamicznego,
  • 1 łyżki syropu klonowego,
  • szczypty cynamonu,
  • soli i pieprzu do smaku.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania 

1. Na początku dokładnie umyj buraki, pokrój na ćwiartki, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180˚ (stopień miękkości można sprawdzić widelcem).

2. Następnie upieczone i ostudzone buraki obierz ze skóry i pokrój na cieniutkie plasterki i ułóż je ładnie na dużym i płaskim talerzu.

3. W dalszej kolejności do pokrojonych buraków dodaj rukolę, a także pokrojone w plasterki śliwki. 

4. Na samym końcu przygotuj sos do sałatki – wymieszaj wszystkie składniki do dressingu i polej nim sałatkę. Całość posyp uprażonymi ziarnami słonecznika lub pistacjami

 

Smacznego!

carpaccio z łososia
©hoto@n/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na carpaccio rybne z łososia, wegetariańskie z buraka i mięsną wersję z piersi kaczki
Carpaccio w wersji wegetariańskiej można przygotować z buraka, parmezanu i orzechów włoskich. Równie smaczne jest carpaccio z pieczonej piersi kaczki. Wielbiciele ryb powinni spróbować carpaccio z łososia z ogórkiem i koperkiem.

Carpaccio w wersji wegetariańskiej można przygotować z buraka, parmezanu i orzechów włoskich. Równie smaczne jest carpaccio z pieczonej piersi kaczki. Wielbiciele ryb powinni spróbować carpaccio z łososia z ogórkiem i koperkiem. Carpaccio to danie pochodzące z kuchni włoskiej . Tradycyjnie było przygotowywane z wołowiny. Obecnie wykorzystuje się do niego różne rodzaje mięsa, ale także ryby, warzywa oraz owoce. Potrawę najczęściej polewa się sokiem z cytryny i oliwą. Przepis na carpaccio z buraka Składniki: 2 buraki, 10 dkg parmezanu, garść orzechów włoskich, garść rukoli. Składniki na sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek , 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli, szczypta pieprzu. Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umyj, a następnie osusz buraki. Wstaw je do piekarnika na 1 godzinę. Są gotowe, jeśli z łatwością możesz wbić w nie drewnianą wykałaczkę. Pozostaw buraki do ostygnięcia, a następnie pokrój je w cienkie plastry. Wyłóż pokrojone warzywa na dwa talerze. Umyj i osusz rukolę, a następnie ułóż ją na burakach. Upraż orzechy na suchej patelni. Są gotowe, kiedy zaczniesz czuć ich zapach. Po ostudzeniu posiekaj je drobno. Zetrzyj parmezan na szerokie, ale cienkie plastry. Użyj do tego tarki. Połóż ser na talerzach z warzywami i posyp danie orzechami. Wymieszaj składniki na sos i polej nim carpaccio. Carpaccio z łososia – przepis Składniki: 50 dag filetu ze świeżego łososia, 1 ogórek, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, 10 ziarenek czerwonego pieprzu . Składniki na marynatę: 4 dag soli, 4 dag cukru, 4 łyżki drobno posiekanego koperku, ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu. Czas...

Sałatka z buraka
© koss13/Fotolia.com
Styl życia
Sałatka z buraczków – czosnkowo-majonezowa i wykwintne carpaccio z buraka
Sałatka z buraczków jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, w szczególności mącznych, takich jak np. kluski śląskie czy kopytka. Nadaje się także na samodzielne danie, jeśli dodasz do niej np. majonez, gotowane jajko, czosnek i cebulę.

Sałatka z buraczków jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, w szczególności mącznych, takich jak np. kluski śląskie czy kopytka. Nadaje się także na samodzielne danie, jeśli dodasz do niej np. majonez, gotowane jajko, czosnek i cebulę.   Buraki do sałatki najlepiej gotować w mundurkach lub piec w piekarniku , wówczas zachowują większość swych cennych wartości odżywczych.   Sałatka z pieczonych buraczków z czosnkiem i majonezem – przepis Składniki na 3 porcje: 4 małe buraki, 3 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, 1 średniej wielkości czerwona cebula, 4-5 łyżek majonezu , 2 ugotowane na twardo jajka, 1 łyżka jogurtu greckiego, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki soku z cytryny.   Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia+20 minut chłodzenia Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Buraki wyszoruj, pokrój na ćwiartki, natrzyj oliwą, owiń folią aluminiową. Ząbki nieobranego czosnku zawiń w folię. Piecz buraki w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia buraków włóż czosnek. 2. Upieczone i wystudzone buraki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. 3. Pokrój drobno białko jajek, żółtko dodasz do sosu. 3. Wymieszaj majonez z jogurtem, solą, posiekaną natką, pieprzem, żółtkiem i sokiem z cytryny, dodaj upieczony, obrany z łupin czosnek, pokrojoną bardzo drobno cebulę oraz białko jajka. 4. Połącz wszystkie składniki w dużej misce , wstaw do lodówki do schłodzenia.   Sałatkę z pieczonych buraczków podawaj do klusków śląskich lub frytek. Sałatka z buraczków – wegetariańskie burakowe carpaccio z serem feta – przepis Składniki...

©petroos/Fotolia
Styl życia
Przepisy na pyszne koreczki: z grillowanej cukinii i apetycznych rozmaitości
Koreczki-roladki z grillowanej cukinii czy z mielonego mięsa, wędlin, serów i warzyw nabitych na wykałaczki sprawdzą się przy każdej okazji. Koreczki podawaj rozstawione na wielobarwnych talerzach różnej wielkości.

Koreczki-roladki z grillowanej cukinii czy z mielonego mięsa, wędlin, serów i warzyw nabitych na wykałaczki sprawdzą się przy każdej okazji. Koreczki podawaj rozstawione na wielobarwnych talerzach różnej wielkości.   Wykorzystaj nieprzemijający od kilku sezonów trend na fingerfood – potrawy stworzone z myślą o jedzeniu palcami. Rozkoszuj się smakiem wytwornych koreczków, mini dań, które powstały specjalnie z myślą o imprezach oraz spotkaniach z rodziną i znajomymi. Przepis na koreczki z grillowanej cukinii Cukinia grillowana jest wcześniej i serwowana na zimno. Nie ma potrzeby podgrzewania jej przed podaniem tych apetycznych koreczków na stół.   Składniki (na 5 porcji przystawki): 2 młode cukinie bez plam, 1 kulka sera mozzarella odcedzonego z zalewy lub pół kubeczka gotowego kremowego serka (np. koziego niekwaskowatego w smaku) do smarowania, 10 suszonych pomidorów odcedzonych z oleju i rozdrobnionych, garść uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika , kilka łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich, kilkanaście listków świeżej bazylii, olej do smażenia, sól, pieprz.   Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu stygnięcia cukinii)   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyte i osuszone cukinie pokrój wzdłuż na jak najcieńsze plastry (tak, aby się nie rozpadały). Posmaruj patelnię grillową cienką warstwą oleju. Grilluj plastry cukinii pojedynczo po kilka minut z każdej strony. Zdejmij z patelni, aby ostygły. Rozdrobnij w miseczce ser i wymieszaj go z uprażonym słonecznikiem , suszonymi pomidorami, porwanymi listkami bazylii, orzechami. Posól nadzienie i oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smaruj każdy...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner