Sałatka warzywna w salaterce
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Mało węglowodanów, dużo białka czyli ostatni posiłek dnia

Kolacja to ostatni posiłek dnia. Nawet jeśli zjemy ją na przepisowe 2 godziny przed snem, to spalanie kalorii dostarczanych z tym posiłkiem nie będzie tak szybkie jak spalanie energii dostarczonej ze śniadaniem czy obiadem. Dlatego na kolację warto jeść niskokaloryczne i lekkostrawne potrawy.

Kolacja to ostatni posiłek dnia. Nawet jeśli zjemy ją na przepisowe 2 godziny przed snem, to spalanie kalorii dostarczanych z tym posiłkiem nie będzie tak szybkie jak spalanie energii dostarczonej ze śniadaniem czy obiadem. Dlatego na kolację warto jeść niskokaloryczne i lekkostrawne potrawy.

Co najlepiej jeść na kolację?

Kolacja nie powinna dostarczać węglowodanów prostych, które są szybko trawione, powodują nagły przypływ energii, a potem jej spadek i uczucie głodu. Węglowodany proste w kolacji mogą odpowiadać za nocne napady głodu i podjadanie. Kolacja powinna zapewniać tylko ok. 20% kalorii potrzebnych na cały dzień. Kobieta, która prowadzi raczej siedzący tryb życia, potrzebuje dziennie od 1500 do 1800 kcal. Kolacja nie powinna zawierać więcej niż 300-360 kcal.

 

Na kolację warto jeść produkty białkowe, ponieważ białko w przeciwieństwie do węglowodanów nie jest zamieniane w tkankę tłuszczową. Organizm w czasie snu wykorzystuje je do wzrostu i regeneracji.

 

Produkty polecane na kolację:

  • Białe mięso gotowane lub duszone: kurczak, indyk, cielęcina, ryby.
  • Nabiał: chudy lub półtłusty ser biały, twarożek z warzywami i kiełkami, jaja na twardo.
  • W wersji wegańskiej: tofu.

Czego nie jeść na kolację?

Jeśli chcesz, żeby twój sen był spokojny i regenerujący, na kolację wybieraj potrawy, które nie będą obciążały układu pokarmowego i zmuszały go do wytężonej pracy. Zrezygnuj też z używek i mowa tu nie tylko o alkoholu. Oddziałują one na układ nerwowy i pobudzają go do pracy nawet wtedy, kiedy śpisz. Nie jedz też produktów zawierających proste cukry (m.in. fruktozę, sacharozę), gdyż powodują tycie. Do posiłków, których należy unikać przed snem, należą:

  • potrawy smażone, np.: frytki, kotlety, racuchy, warzywa,
  • ciężkostrawne warzywa, np.: kapusta, fasola, cebula,
  • grzyby,
  • potrawy i napoje zawierające kofeinę, np. herbata i kawa, cola oraz czekolada,
  • moczopędne zioła, m.in.: pokrzywa, mniszek lekarski, rumianek,
  • moczopędne warzywa i owoce: pietruszka, agrest, żurawina, truskawki, seler, chrzan.
  • słodycze,
  • owoce.
 

truskawki w koszyczkach
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Dieta redukcyjna 1500 kcal – jak wygląda?
Dieta redukcyjna 1500 kcal polega na przyjmowaniu w ciągu całego dnia, jak sama nazwa wskazuje 1500 kcal. Dziennie powinno się jeść 5 posiłków, najlepiej co trzy godziny.

Dieta redukcyjna 1500 kcal polega na przyjmowaniu w ciągu całego dnia, jak sama nazwa wskazuje 1500 kcal. Dziennie powinno się jeść 5 posiłków, najlepiej co trzy godziny. Dieta redukcyjna 1500 kcal – zasady Podczas stosowania diety redukcyjnej 1500 kcal ważne jest zachowanie właściwych proporcji pomiędzy białkiem, węglowodanami, a tłuszczami. W trakcie diety należy jeść pięć posiłków dziennie co trzy godziny. Posiłki powinny zawierać owoce, warzywa, a także produkty o dużej zawartości błonnika i węglowodanów. Należy unikać smażenia mięsa i zastąpić je gotowaniem lub pieczeniem. W jadłospis warto też włączyć ryby, drób i chude sery. Podczas diety redukcyjnej 1500 kcal zaleca się picie 2 litrów wody dziennie . Mogą to też być herbatki ziołowe, czerwone lub owocowe. Należy pamiętać, by dietę wspomóc aktywnością fizyczną. Warto więc ćwiczyć 2-3 razy tygodniu po 30-45 minut dziennie. Śniadanie I podczas stosowania diety redukcyjnej 1500 kcal Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia, ponieważ dostarcza organizmowi energię. Śniadanie powinno dostarczać około 500 kcal. Świetnym pomysłem na pierwszy posiłek dnia jest jajecznica z kromką razowego chleba, twaróg, kefir, maślanka, czy owsianka z owocami lub musli. Śniadanie II podczas stosowania diety redukcyjnej 1500 kcal Śniadanie II powinno dostarczyć organizmowi około 200 kalorii. Najlepszym pomysłem będzie jogurt naturalny z owocami lub kromka chleba razowego z jajkiem. Obiad podczas stosowania diety redukcyjnej 1500 kcal Obiad tak samo jak pierwsze śniadanie powinien dostarczać 500 kcal. Ważne by posiłek składał się z warzyw , np. z gotowanej marchewki i groszku, pieczonego lub duszonego mięsa, np. z cielęciny i z kaszy gryczanej lub dwóch średnich ziemniaków. Podwieczorek podczas stosowania diety redukcyjnej 1500 kcal Podwieczorek powinien...

pomarańcza
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Dieta 800 kcal oczyści organizm z toksyn
Dieta 800 kcal jest niskokaloryczną dietą, która powinna dostarczyć organizmowi (jak sama nazwa wskazuje) 800 kcal w ciągu jednego dnia. Dietetycy i lekarze uważają, że dieta ta jest szkodliwa dla organizmu.

Dieta 800 kcal jest niskokaloryczną dietą, która powinna dostarczyć organizmowi (jak sama nazwa wskazuje) 800 kcal w ciągu jednego dnia. Dietetycy i lekarze uważają, że dieta ta jest szkodliwa dla organizmu. Dieta 800 kcal – na czym polega? Dieta 800 kcal polega na dostarczeniu organizmowi 800 kcal dziennie, co jest bardzo małą dawką. Dieta ma na celu nie tylko odchudzenie, ale i oczyszczenie organizmu ze szkodliwych toksyn . Diety nie można stosować dłużej niż 7 dni, ponieważ dłuższe przestrzeganie jej zasad wywoła efekt jojo i będzie szkodliwe dla zdrowia. Po tym czasie należy stopniowo powracać do bardziej kalorycznych posiłków. Podczas głodówki zaleca się przyjmowanie produktów pełnoziarnistych zbożowych, warzyw, owoców, jogurtów greckich i naturalnych, a także soku ze świeżo wyciśniętych owoców lub warzyw. W trakcie diety należy również pić duże ilości wody mineralnej (co najmniej 2 litry dziennie). Osoby stosujące dietę powinny unikać picia kawy, herbaty i alkoholu . Ponadto dieta zabrania jedzenia tłustych wędlin, tłustych produktów mlecznych, słodyczy i przekąsek (chipsy, paluszki, krakersy). W ciągu tygodnia można zrzucić 1-2 kg. Dieta 800 kcal – jak powinien wyglądać jadłospis? Dieta 800 kcal składa się z pięciu posiłków w ciągu dnia. Należy je przyjmować regularnie, co 3-4 godziny. śniadanie I - pierwszy posiłek powinien zawierać nie więcej i nie mniej niż 200 kcal. Może się składać z owsianki, czy jogurtu naturalnego z owocem. śniadanie II - drugie śniadanie to zaledwie 80 kcal. Najlepszym pomysłem na ten posiłek jest warzywo, np. marchewka, czy pokrojone rzodkiewki. obiad - obiad ma największą liczbę kalorii, a jego wartość wynosi około 280 kcal. Na obiad warto jeść chude mięso. Może to być filet drobiowy (100 g) z dodatkiem pomidorów, chleba razowego, czy kaszy gryczanej. podwieczorek - podwieczorek, tak...

makaron z kurczakiem
©MSPhotographic/Fotolia
Styl życia
Dwa przepisy na proste posiłki potreningowe
Posiłek potreningowy jest ważny, bo jeśli w odpowiednim czasie w organizmie nie zostaną uzupełnione pokłady glikogenu, to nie tylko nie będzie on w stanie spalać tkanki tłuszczowej, ale korzystać zacznie z innego źródła glikogenu, mianowicie z mięśni.

Posiłek potreningowy jest ważny, bo jeśli w odpowiednim czasie w organizmie nie zostaną uzupełnione pokłady glikogenu, to nie tylko nie będzie on w stanie spalać tkanki tłuszczowej, ale korzystać zacznie z innego źródła glikogenu, mianowicie z mięśni.   Celem treningu może być spalanie tkanki tłuszczowej lub budowanie masy mięśniowej, ale posiłek potreningowy jest równie istotny w obu przypadkach. Przepis na prosty koktajlowy posiłek potreningowy Składniki: porcja serka wiejskiego, 1 pomarańcza, ½ banana, pół łyżeczki miodu, pół łyżeczki cynamonu , 1 łyżeczka pestek ze słonecznika lub płatki migdałów . Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Serek wiejski, banan, pomarańczę, miód i cynamon zmiksować do uzyskania gładkiej masy . Słonecznikiem lub migdałami posypać gotowy posiłek. Zjeść od razu po przygotowaniu. Przepis na prosty obiadowy posiłek potreningowy Składniki: makaron razowy (100 g), jogurt naturalny (150 g), świeży szpinak (2 duże garści), świeży czosnek (2-3 ząbki). Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Gdy makaron się gotuje,  na patelni skropionej oliwą podsmażyć drobno posiekany czosnek , następnie dodać szpinak. Do podsmażonego szpinaku z czosnkiem na końcu dodać jogurt naturalny. Ugotowany makaron można rozmieszać z zawartością patelni lub rozłożyć na talerz i pokryć szpinakiem. Smacznego!     Zastanawiasz się, co zrobić z dyni? Przygotuj  potrawy z dyni: pasta do chleba i frytki. Sprawdź przepis na szybkie przekąski z cukinii i nie tylko.  Koreczki - przystawka idealna. Co jesz na kolację? Dowiedz się,  co jeść, a czego...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner