Pasztet na święta Bożego Narodzenia jest smaczną propozycją przystawki, która doskonale komponuje się z pieczywem, chrzanem czy sosem tatarskim. Domowy pasztet niekoniecznie trzeba przygotować na bazie mięsa. Zamiennikiem mogą być filety rybne lub kasza gryczana.

Reklama

Domowy pasztet na święta Bożego Narodzenia jest prawdziwym przysmakiem. Można go przygotować w nieco odmienionej wersji – wegetariańskiej z kaszy gryczanej i z suszonymi owocami lub na bazie filetów rybnych. Tak przyrządzony z pewnością zaskoczy rodzinę zgromadzoną przy świątecznym stole.

Przepis na wegetariański pasztet na święta: z kaszy gryczanej z dodatkiem suszonych owoców

Składniki:

  • 1 szklanka suchej, palonej kaszy gryczanej,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 3 cebule,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 puszka ciecierzycy z zalewą (300 g/220 netto),
  • 1 szklanka bulionu (opcjonalnie rosołu),
  • ½ szklanki mąki gryczanej,
  • 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • ½ szklanki suszonych śliwek,
  • 1 szklanka suszonej żurawiny,
  • 5 łyżek oleju roślinnego (do smażenia),
  • przyprawy do smaku: sól, czarny, mielony pieprz, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  • Wodę (2,5 szklanki) zagotuj. Wsyp do niej kaszę gryczaną, posól. Rondelek przykryj i gotuj na małym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia wody.
  • Obierz cebule, poszatkuj i podsmaż na oleju. Pieczarki umyj, pokrój i również podsmaż.
  • Ugotowaną kaszę gryczaną przełóż do miski. Dodaj do niej cebulę, ciecierzycę wraz z zalewą, podsmażone pieczarki i bulion. Całość rozdrobnij za pomocą blendera lub malaksera do uzyskania jednolitej masy.
  • Masę dopraw do smaku. Całość wymieszaj.
  • Do miski z powstałą masą pasztetową dodaj mąkę gryczaną oraz skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj.
  • Na koniec do masy pasztetowej dodaj suszone owoce: śliwki i żurawinę. Całość delikatnie wymieszaj.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Przełóż do niej masę pasztetową. Piecz przez około 80 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Przepis na domowy pasztet rybny na święta

Składniki:

Zobacz także
  • 800 g filetu z łososia,
  • 400 g filetu z halibuta,
  • 400 g batatów,
  • 125 ml wody,
  • sok wyciśnięty z ½ limonki,
  • 1 łyżka sosu rybnego i 1 łyżka sosu sojowego,
  • 3 gałązki trawy cytrynowej,
  • 1 cebula, najlepiej cukrowa,
  • ½ szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 jaja.

Składniki na galaretkę:

  • 750 ml wody,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 2,5 łyżki sosu sojowego,
  • sok wyciśnięty z 1 limonki,
  • 3 ugotowane na twardo jaja,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

  • Usuń skórę z filetów rybnych, a następnie je opłucz. Upewnij się, czy nie mają ości. Do szerokiego garnka wlej połowę wody (około 60 ml), dodaj sos sojowy, rybny, sok z limonki. Włóż do garnka filety.
  • Pomiędzy filety rybne włóż białe i jasno zielone, przekrojone na pół części trawy cytrynowej. Posyp obraną i pokrojoną w kostkę cebulą. Całość zagotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Zmniejsz ogień do minimum i duś przez 20 minut. W międzyczasie przewróć ryby na drugą stronę.
  • Kaszę jaglaną opłucz w garnku z ciepłą wodą, zmieniając ją około 2-3 razy.
  • Ugotowanie filety rybne wyjmij na talerz, a zalewę pozostaw z garnku. Dodaj do garnka z zalewą pozostałą wodę, obrane i pokrojone w kostkę bataty, kaszę jaglaną. Garnek przykryj i zagotuj zalewę. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
  • Otwórz garnek. Usuń z niego trawę cytrynową, a bataty, kaszę i pozostałą zalewę wyłóż do pojemnika malaksera.
  • Do malaksera dodaj filety rybne. Całość zmiksuj na masę. Do masy dodaj żółtka jaj. Ponownie zmiksuj. Białka jaj ubij na sztywną pianę, dodaj do masy. Wymieszaj łyżką.
  • Masę pasztetową wyłóż do formy – keksówki o długości około 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 55 minut.
  • Gotowy i ostudzony pasztet dekoruje się przygotowaną galaretką.

Sposób przygotowana galaretki:

  • W garnku wymieszaj wodę z sosem rybnym, sojowym, sokiem z limonki, żelatyną. Całość odstaw do namoczenia na około 15 minut. Następnie podgrzej, ciągle mieszając.

Wskazówka: nie zagotowuj!

  • Wywar ostudź. Na upieczonym pasztecie (niewyjętym z formy) ułóż plastry ugotowanych jajek. Na wierzch pasztetu delikatnie wylej gotowy wywar.
  • Pasztet posyp kolendrą. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama