Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
naleśnik z lodami śmietankowymi i truskawkami
Flickr/Alpha/CC BY-SA 2.0/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia

Jak przygotować naleśniki na słodko?

Naleśniki na słodko mają wiele twarzy. Można je wypełnić owocami, na przykład truskawkami, albo serem: twarogiem lub serkiem homogenizowanym. Zazwyczaj naleśniki na słodko przygotowuje się z ciasta naleśnikowego o jasnej barwie. Można jednak pokusić się o zrobienie czekoladowego ciasta naleśnikowego. Będzie to uczta dla podniebienia i dla zmysłu węchu, ponieważ w kuchni w czasie smażenia będzie roztaczał się zapach czekolady.

Naleśniki na słodko mają wiele twarzy. Można je wypełnić owocami, na przykład truskawkami, albo serem: twarogiem lub serkiem homogenizowanym. Zazwyczaj naleśniki na słodko przygotowuje się z ciasta naleśnikowego o jasnej barwie. Można jednak pokusić się o zrobienie czekoladowego ciasta naleśnikowego. Będzie to uczta dla podniebienia i dla zmysłu węchu, ponieważ w kuchni w czasie smażenia będzie roztaczał się zapach czekolady.

Naleśniki czekoladowe z truskawkami

Do ich przygotowania możesz w sezonie użyć świeżych owoców, a zimą mrożonych truskawek.

 

Potrzebujesz:

  • patelni naleśnikowej,
  • rondelka,
  •  miksera.

Składniki na 20 sztuk naleśników:

Ciasto:

  • 0,25 kostki masła,
  • 50 g czekolady,
  • szklanka mleka,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 2 jaja,
  • łyżka kakao,
  • 6 łyżek cukru,
  • szklanka mąki,
  • 0,3 szklanki wody gazowanej.

Nadzienie truskawkowe:

  • pół kg truskawek,
  • 100 g cukru pudru,
  • pół kg kremowego twarogu,
  •  laska wanilii.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • W rondelku roztop masło i czekoladę. Dodaj mleko, cukier waniliowy i kakao. Uważaj, aby masa za bardzo się nie podgrzała.
  • Zdejmij rondel z ognia, dodaj jaja i cukier. Zmiksuj.
  • Dodaj przesianą mąkę i jeszcze raz zmiksuj do połączenia składników. Odstaw na pół godziny.
  • Po tym czasie do ciasta dodaj wodę i ponownie zmiksuj. Ciasto jest gotowe do smażenia.
  • Smaż naleśniki po około 1,5 minuty z każdej strony.
  • Przygotuj truskawkowe nadzienie: połowę truskawek pokrój na kawałki, a drugą część zmiksuj z 3 łyżkami cukru pudru. Pozostałą część cukru wymieszaj z twarogiem. Dodaj ziarenka z laski wanilii.
  • Naleśniki posmaruj waniliowym twarogiem, posyp pokrojonymi truskawkami i złóż na pół. Wierzch posyp cukrem pudrem i polej musem truskawkowym. Smacznego!

Naleśniki z mascarpone i jagodami

Potrzebujesz:

  • patelni naleśnikowej,
  • miski.

 

Składniki na 4 porcje:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 0,3 szklanki wody gazowanej,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli.
  • 1,5 opakowania sera mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 400 g jagód.

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na naleśniki przygotuj, mieszając mikserem mąkę, mleko, wodę, cukier i sól. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
  • Po tym czasie dodaj rozpuszczone masło i jeszcze raz wymieszaj. Smaż na średnio rozgrzanej patelni z dwóch stron.
  • Ser mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem.
  • Naleśniki podawaj posmarowane masą serową, zwinięte w rulon i obsypane jagodami.

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Naleśniki na słodko z bitą śmietaną
Pixabay/jarmoluk/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Pyszne, puszyste i bardzo sycące naleśniki z truskawkami
Naleśniki z truskawkami to pyszny deser, który można zrobić w godzinę. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z kremowym serkiem i truskawkami to pomysł na danie, które wykona nawet początkujący kucharz.

Naleśniki z truskawkami to pyszny deser, który można zrobić w godzinę. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z kremowym serkiem i truskawkami to pomysł na danie, które wykona nawet początkujący kucharz.   Rady: Ciasto na naleśniki powinny być gęste. W razie potrzeby użyj więcej mąki. Jeśli nie jesteś pewien, czy dostatecznie dobrze ubiłeś białka, odwróć miskę z pianą do góry – jaja powinny mieć sztywną konsystencję. Ciasto wyjdzie kruche, dlatego przy przewracaniu naleśnika pomóż sobie drewnianą łopatką lub szpachelką. Naleśniki najlepiej smażyć na patelni teflonowej – nie będą przywierać. Przepis na naleśniki z truskawkami – około 7 sztuk Składniki na ciasto: szklanka mąki, szklanka tłustego mleka krowiego, 2 kurze jajka (najlepiej wiejskie), 2 łyżki oleju stołowego, 100 ml śmietany kremówki, 1,5 łyżki cukru trzcinowego , kilka kropel waniliowego aromatu do ciast, szczypta soli. Składniki na nadzienie: 250 gramów serka mascarpone, 250 gramów truskawek (najlepiej świeżych), cukier puder, listki mięty. Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem białek jaj kurzych oraz soli. 2. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. 3. Białka połącz delikatnie z masą. 4. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. 5. Na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki do zupy wlej porcję ciasta naleśnikowego. 6. Ciasto usmaż z dwóch stron na złoty kolor (jeden naleśnik smaży się około 2 minuty). 7. Poczekaj pół godziny aż ciasto trochę ostygnie. 8. Połowę naleśnika posmaruj serkiem mascarpone. 9. Umyj truskawki. 10....

tort z naleśników, z serkiem mascarpone, truskawkami i sosem owocowym
© nadianb/Adobe Stock
Styl życia
Jak zrobić tort naleśnikowy z owocowym sosem? Przepis na ciasto na bazie naleśników
Tort naleśnikowy to idealny deser dla wszystkich miłośników klasycznych naleśników. Doskonale smakuje przełożony śmietankowym kremem na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki oraz cukru. Tort z naleśników można podawać z bitą śmietaną oraz słodkim sosem truskawkowym.

Tort naleśnikowy to idealny deser dla wszystkich miłośników klasycznych naleśników. Doskonale smakuje przełożony śmietankowym kremem na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki oraz cukru. Tort z naleśników można podawać z bitą śmietaną oraz słodkim sosem truskawkowym.   Naleśniki będą wyjątkowo puszyste, gdy doda się do nich mineralną wodę gazowaną (w proporcji z mlekiem 1:1). Zastąpienie zwykłego oleju masłem klarowanym spowoduje, że smak naleśników będzie wyjątkowo delikatny i lekko orzechowy.   Ciasto na naleśniki Składniki: 1,5 szklanki mleka,     1,5 szklanki wody gazowanej, 3 jajka,      2 szklanki mąki,          łyżeczka masła klarowanego,     szczypta soli.   Sposób przygotowania: Ubij mikserem jajka z odrobiną soli.     Dodaj     przesianą przez sito mąkę, wodę oraz mleko.      Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, tak aby ciasto miało gładką konsystencję. Aby sprawdzić czy ciasto na naleśniki jest odpowiednie do smażenia, wystarczy zamoczyć w nim łyżkę. Jeżeli masa będzie swobodnie spływać po łyżce, ale jednocześnie pokrywać w całości jej powierzchnię, to konsystencja ciasta jest odpowiednia.     Naleśniki smaż na płaskiej patelni, z dodatkiem masła klarowanego.        Tort naleśnikowy Sos owocowy użyty w przepisie można kupić gotowy w sklepie lub wykonać go własnoręcznie. Wystarczy zmiksować blenderem cukier (ilość cukru wedle uznania) i kilka ulubionych owoców, np. truskawek (umytych i obranych z szypułek).   Składniki: kilkanaście usmażonych naleśników, serek mascarpone (1 opakowanie),...

Ciasto truskawkowe
© PhotoSG/Fotolia.com
Styl życia
Na ciepło i na zimno: 2 przepisy na pyszne ciasta z truskawkami
Ciasta truskawkowe można przygotować nawet bez pieczenia. Świeże owoce to niezastąpiony składnik sezonowych ciast. Pasują do ciasta kruchego, ptysiowego, drożdżowego, ucieranego i biszkoptu. Można z nich wyczarować zarówno prosty placek, jak i elegancki tort.

Ciasta truskawkowe można przygotować nawet bez pieczenia. Świeże owoce to niezastąpiony składnik sezonowych ciast. Pasują do ciasta kruchego, ptysiowego, drożdżowego, ucieranego i biszkoptu. Można z nich wyczarować zarówno prosty placek, jak i elegancki tort.   Sezon na truskawki w Polsce zaczyna się pod koniec czerwca i trwa do połowy lipca. Późniejsze odmiany można spotkać jeszcze w sierpniu, a nawet wczesną jesienią. Proste kruche ciasto z truskawkami Składniki: 400 gramów truskawek, 200 gramów masła lub margaryny do pieczenia, 300 gramów mąki pszennej, 100 gramów cukru, 2 jajka, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder do dekoracji.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj miękkie masło lub margarynę i całość wymieszaj mikserem. Dodaj cukier, żółtka jaj i śmietanę. Ciasto zagniataj rękami, do uzyskania gładkiej masy. Zawiń ciasto w folię aluminiową (błyszcząca stroną na zewnątrz) i włóż na 30 minut do lodówki. Okrągłą formę do pieczenia, na przykład formę do tarty , posmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto wyjmij z lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj na grubość około 1/2 centymentra i wyłóż je na przygotowaną wcześniej formę. Resztę ciasta zachowaj na potem. Ciasto w formie nakłuj widelcem i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój w ćwiartki. 3/4 truskawek wyłóż na podpieczone ciasto. Resztę wcześniej przygotowanego ciasta pokrusz w rękach i wyłóż na wierzch formy. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika. Piecz około 25 minut, do momentu zarumienienia...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner