Karambola
©sirikorn_t/Fotolia
Styl życia

Gwiaździsty owoc, czyli egzotyczna karambola

Karambola to owoc w kształcie gwiazdy. Ma słodko-kwaśny smak i może być poddawana obróbce termicznej. Zwiększa objętość treści pokarmowej i jest źródłem błonnika pokarmowego. Unikać jej powinny osoby cierpiące na niewydolność nerek i wątroby.

Karambola to owoc w kształcie gwiazdy. Ma słodko-kwaśny smak i może być poddawana obróbce termicznej. Zwiększa objętość treści pokarmowej i jest źródłem błonnika pokarmowego. Unikać jej powinny osoby cierpiące na niewydolność nerek i wątroby.

Karambola – dobre źródło witamin i kwasów organicznych

Karambola, nazywana też oskomianem pospolitym lub gwiaździstym owocem, zawiera dużo witamin C, B i A. Jest źródłem beta-karotenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Obniża poziom stężenia glukozy we krwi i poziom „złego cholesterolu” (LDL). Wspomaga leczenie cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Dostarcza do organizmu przeciwutleniaczy i kwasów organicznych. Ma korzystny wpływ na układ nerwowy i pokarmowy. Zapobiega zaparciom. Zwiększa uczcie sytości i stymuluje perystaltyczne ruchy jelit. Jest niskokaloryczna (100 g owocu dostarcza 31 kcal). Jest bogata w antyoksydanty, szczególnie flawonoidy. W jej miąższu znajduje się także kwercetyna, która ma właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwzapalne.

Wskazówki dotyczące zakupu karamboli

Świeży owoc nie ma przebarwień i pokryty jest cienką, lśniącą skórką. Miąższ dojrzałej karamboli jest przejrzysty o brązowych brzegach. Karambola w sklepach dostępna jest od wiosny do jesieni. Owoc jest żółty a po przekrojeniu przypomina pięcioramienną gwiazdę. Karambola w smaku jest słodko-kwaśna.

Kasia gotuje z Polki.pl: dietetyczny obiad - burgery w wersji fit

W całości lub w plasterkach, czyli jak jeść gwiaździsty owoc

Owoc karamboli można jeść w całości ze skórką, po wcześniejszym dokładnym opłukaniu, albo w plasterkach o dowolnej grubości. Alternatywą jest także pokrojenie jej w plastry, obranie skórki cienkim ostrym nożem i usunięcie pestek.

Zastosowanie karamboli w kuchni

Owoc w kształcie gwiazdy można jeść na surowo, jako dodatek do sałatek lub deserów, bądź przetworzoną w postaci soków, sosów i dżemów. Karambola nadaje się także do produkcji wina, do suszenia, marynowania i kandyzowania. Ze względu na ciekawy kształt, owoce często są wykorzystywane do dekoracji koktajli i drinków. Karambola po obróbce termicznej, np. grillowaniu lub podsmażeniu na maśle, dobrze komponuje się także z chudym mięsem i rybami. Dojrzałe owoce karamboli należy przechowywać w lodówce do trzech dni.

Kwas szczawiowy w karamboli

Owoc w kształcie gwiazdy zawiera kwas szczawiowy. W kilogramie owocu znajduje się ok. 50-96 mg kwasu szczawiowego, który zaburza metabolizm i wchłanianie pierwiastków. Kwasu tego unikać powinny osoby cierpiące na niewydolność nerek i wątroby. Karambola, podobnie jak grejpfrut, może potęgować działanie lub toksyczność niektórych leków.  


Owoc pitaja
©mates/Fotolia
Styl życia
Owoc kaktusa – soczysta pitaja
Pitaja to soczyste i orzeźwiające źródło witamin i wartości odżywczych. Smoczy owoc wykorzystywany jest do przygotowywania soków, koktajli i win. Może być też zjadany na surowo.

Pitaja to soczyste i orzeźwiające źródło witamin i wartości odżywczych. Smoczy owoc wykorzystywany jest do przygotowywania soków, koktajli i win. Może być też zjadany na surowo. Właściwości pitai – witaminy i wartości odżywcze Pitaja, nazywana również smoczym owocem lub truskawkową gruszką, to nie tylko owoc o oryginalnym wyglądzie, ale też źródło wielu wartości odżywczych i witamin. Dostarcza witaminy z grupy B i witaminę C. Miąższ smoczego owocu zawiera wapń, karoten , żelazo i fosfor. Ekstrakt z pitai zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna – w 100 g owocu znajduje się 50 kcal. Wygląd i wykorzystanie smoczego owocu Pitaja ma owalny kształt. Wielkością przypomina gruszkę. Ma różowy kolor z zielonymi łuskowatymi wypustkami. Istnieją także odmiany różowej pitai z różowym miąższem oraz żółty smoczy owoc z białym środkiem. Owoc ma biały miąższ z wieloma drobnymi czarnymi pestkami. Konsystencja miąższu przypomina miąższ kiwi. Pitaja jest bardzo soczysta i orzeźwiająca, a jej smak przypomina lekko kwaśne połączenie kiwi i agrestu. Owoc można jeść na surowo lub jako dodatek do sałatek i koktajli. Wykorzystywana jest także do produkcji wina i soków.   Jadalną częścią truskawkowej gruszki jest tylko miąższ, skórka nie nadaje się do jedzenia. Smoczy owoc można jeść podobnie jak kiwi – wystarczy przekroić pitaję w połowie ostrym nożem i przy pomocy małej łyżeczki wydrążać miąższ. Alternatywną metodą jest pokrojenie owocu w plasterki, nacięcie skórki i oderwanie jej od miąższu.   Rada: Przed zjedzeniem owocu warto trzymać pitaję w lodówce. To wzmocni jej smak. Podobny efekt osiągniemy serwując smoczy owoc z lodami.  Dzięki zawartości witamin, soli mineralnych i antyoksydantów wiśnie mają wszechstronne właściwości zdrowotne.  Właściwości...

Przepołowiony owoc papai na drewnianej desce
©volff/Fotolia
Styl życia
Papaja – jak jeść, aby wykorzystać wszystkie właściwości owocu
Jedzenie papai sprzyja utrzymaniu organizmu w dobrej formie, ułatwia rekonwalescencję po przebytych chorobach. Melonowiec właściwy zawiera enzym, który ułatwia trawienie. Aby zjeść papaję, należy obrać skórkę i wydrążyć nasiona.

Jedzenie papai sprzyja utrzymaniu organizmu w dobrej formie, ułatwia rekonwalescencję po przebytych chorobach. Melonowiec właściwy zawiera enzym, który ułatwia trawienie. Aby zjeść papaję, należy obrać skórkę i wydrążyć nasiona.   Papaja, czyli melonowiec właściwy, zwany także „owocem aniołów”, to owoc tropikalny pochodzący z Ameryki. Papaja kształtem przypomina gruszkę, ma pomarańczowy, przechodzący w czerwony kolor. Warto zjadać nie tylko miąższ, ale także nasiona. W 100 gramach owocu jest 41 kalorii i 1,9 gramów błonnika pokarmowego. Papaja – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne Melonowiec właściwy obfituje w witaminy: A, C, E i K, a także kwas foliowy, magnez i potas. Owoc zawiera papainę – enzym, który pomaga zwalczyć problemy trawienne. Inne ważne substancje to: arginina – pozytywnie wpływająca na płodność, carpaina – wspierająca pracę serca, fibryny – usprawniające krzepliwość krwi. Systematyczne jedzenie melonowca poprawia odporność organizmu , zapobiega powstawaniu stanów zapalnych. Jedzenie papai zaleca się osobom, które przez długi czas zażywają leki, ponieważ owoc ten odnawia florę bakteryjną jelit i usuwa toksyny. Melonowiec przyspiesza proces gojenia się ran . Papaja normuje ciśnienie i poziom glukozy we krwi. Papaja – jak jeść Dojrzały owoc melonowca właściwego jest miękki w dotyku, na skórce ma brązowe plamy. Jeśli owoc jest niedojrzały należy go pozostawić na kilka dni poza lodówką. Papaję można jeść na surowo, w formie sałatki owocowej. Z melonowca robi się przetwory, soki i herbatę. Mięso, do którego doda się papaję , będzie bardziej soczyste. Melonowiec właściwy dobrze komponuje się z rybami, owocami morza i warzywami. Ostre w smaku nasiona można wykorzystać jako zamiennik pieprzu . Umyty owoc należy obrać ze skórki, za pomocą łyżki wydrążyć nasiona, a miąższ pokroić w...

Marakuja
©nattstudio/Fotolia
Styl życia
Passiflora – słodko-kwaśny owoc dobry na serce i nerwy
Męczennica jadalna to roślina, która cieszy oko i podniebienie. Owoc passiflory uzupełnia dietę w niezbędne witaminy i minerały. Marakuja ma szerokie zastosowanie w medycynie.

Męczennica jadalna to roślina, która cieszy oko i podniebienie. Owoc passiflory uzupełnia dietę w niezbędne witaminy i minerały. Marakuja ma szerokie zastosowanie w medycynie. Marakuja – owoc o wielu nazwach Marakuja (inaczej: passiflora , męczennica jadalna, granadilla) to kwaskowaty owoc, który występuje w dwóch odmianach: żółtej i fioletowej. Passiflora (passi oznacza cierpienie, a flos – kwiat) pochodzi z Ameryki Południowej. Krzew osiąga nawet 8 metrów długości, kwitnie na biało lub fioletowo. Indiańskie maraú-ya oznacza owoc, który zjada się za jednym razem. Z kolei nazwa męczennica to najprawdopodobniej określenie nadane owocowi przez misjonarzy hiszpańskich ze względu na wygląd rośliny podobny do korony cierniowej Chrystusa . Męczennica jadalna – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne Męczennica jadalna zawiera witaminy: A, C, E, K , przeciwutleniacze, chroniące przed nowotworami i minerały: żelazo, wapń, cynk, magnez, fosfor. W medycynie passiflorę wykorzystuje się jako środek przeciwdrgawkowy, przeciwbólowy, uspokajający, dezynfekujący, ściągający i wygładzający. Owoc usprawnia pracę serca, obniża ciśnienie krwi , niweluje stres i działa rozkurczowo. Napar z suszonej męczennicy jadalnej stosuje się w leczeniu osób uzależnionych od alkoholu i narkotyków. Marakuja – jak jeść Najlepsza będzie męczennica jadalna o pomarszczonej skórce i brązowych plamkach. Passiflorę można jeść na surowo, po uprzednim przekrojeniu umytego owocu na pół i wydrążeniu miąższu łyżeczką. Marakuja może być składnikiem sałatki owocowej, soków, przetworów, a także nadzieniem do mięs . Owoc męczennicy jadalnej wykorzystuje się do produkcji jogurtów, lodów, napojów i wypieku ciast. Na własny użytek można sporządzić zdrowy deser na bazie passiflory – wystarczy wymieszać orzeźwiający, galaretowaty miąższ z jogurtem naturalnym....

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik