Party Stories
Marakuja
©nattstudio/Fotolia
Styl życia

Passiflora – słodko-kwaśny owoc dobry na serce i nerwy

Męczennica jadalna to roślina, która cieszy oko i podniebienie. Owoc passiflory uzupełnia dietę w niezbędne witaminy i minerały. Marakuja ma szerokie zastosowanie w medycynie.

Męczennica jadalna to roślina, która cieszy oko i podniebienie. Owoc passiflory uzupełnia dietę w niezbędne witaminy i minerały. Marakuja ma szerokie zastosowanie w medycynie.

Marakuja – owoc o wielu nazwach

Marakuja (inaczej: passiflora, męczennica jadalna, granadilla) to kwaskowaty owoc, który występuje w dwóch odmianach: żółtej i fioletowej. Passiflora (passi oznacza cierpienie, a flos – kwiat) pochodzi z Ameryki Południowej. Krzew osiąga nawet 8 metrów długości, kwitnie na biało lub fioletowo. Indiańskie maraú-ya oznacza owoc, który zjada się za jednym razem. Z kolei nazwa męczennica to najprawdopodobniej określenie nadane owocowi przez misjonarzy hiszpańskich ze względu na wygląd rośliny podobny do korony cierniowej Chrystusa.

Męczennica jadalna – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Męczennica jadalna zawiera witaminy: A, C, E, K, przeciwutleniacze, chroniące przed nowotworami i minerały: żelazo, wapń, cynk, magnez, fosfor. W medycynie passiflorę wykorzystuje się jako środek przeciwdrgawkowy, przeciwbólowy, uspokajający, dezynfekujący, ściągający i wygładzający. Owoc usprawnia pracę serca, obniża ciśnienie krwi, niweluje stres i działa rozkurczowo. Napar z suszonej męczennicy jadalnej stosuje się w leczeniu osób uzależnionych od alkoholu i narkotyków.

Marakuja – jak jeść

Najlepsza będzie męczennica jadalna o pomarszczonej skórce i brązowych plamkach. Passiflorę można jeść na surowo, po uprzednim przekrojeniu umytego owocu na pół i wydrążeniu miąższu łyżeczką. Marakuja może być składnikiem sałatki owocowej, soków, przetworów, a także nadzieniem do mięs. Owoc męczennicy jadalnej wykorzystuje się do produkcji jogurtów, lodów, napojów i wypieku ciast. Na własny użytek można sporządzić zdrowy deser na bazie passiflory – wystarczy wymieszać orzeźwiający, galaretowaty miąższ z jogurtem naturalnym.

Passiflora – owoc wykorzystywany w kosmetyce

Passiflora ma zastosowanie w kosmetyce – wykorzystuje się ją jako składnik szamponów, kremów, żeli. Marakuja chroni i wzmacnia skórę oraz włosy.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Owoc pitaja
©mates/Fotolia
Styl życia
Owoc kaktusa – soczysta pitaja
Pitaja to soczyste i orzeźwiające źródło witamin i wartości odżywczych. Smoczy owoc wykorzystywany jest do przygotowywania soków, koktajli i win. Może być też zjadany na surowo.

Pitaja to soczyste i orzeźwiające źródło witamin i wartości odżywczych. Smoczy owoc wykorzystywany jest do przygotowywania soków, koktajli i win. Może być też zjadany na surowo. Właściwości pitai – witaminy i wartości odżywcze Pitaja, nazywana również smoczym owocem lub truskawkową gruszką, to nie tylko owoc o oryginalnym wyglądzie, ale też źródło wielu wartości odżywczych i witamin. Dostarcza witaminy z grupy B i witaminę C. Miąższ smoczego owocu zawiera wapń, karoten , żelazo i fosfor. Ekstrakt z pitai zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna – w 100 g owocu znajduje się 50 kcal. Wygląd i wykorzystanie smoczego owocu Pitaja ma owalny kształt. Wielkością przypomina gruszkę. Ma różowy kolor z zielonymi łuskowatymi wypustkami. Istnieją także odmiany różowej pitai z różowym miąższem oraz żółty smoczy owoc z białym środkiem. Owoc ma biały miąższ z wieloma drobnymi czarnymi pestkami. Konsystencja miąższu przypomina miąższ kiwi. Pitaja jest bardzo soczysta i orzeźwiająca, a jej smak przypomina lekko kwaśne połączenie kiwi i agrestu. Owoc można jeść na surowo lub jako dodatek do sałatek i koktajli. Wykorzystywana jest także do produkcji wina i soków.   Jadalną częścią truskawkowej gruszki jest tylko miąższ, skórka nie nadaje się do jedzenia. Smoczy owoc można jeść podobnie jak kiwi – wystarczy przekroić pitaję w połowie ostrym nożem i przy pomocy małej łyżeczki wydrążać miąższ. Alternatywną metodą jest pokrojenie owocu w plasterki, nacięcie skórki i oderwanie jej od miąższu.   Rada: Przed zjedzeniem owocu warto trzymać pitaję w lodówce. To wzmocni jej smak. Podobny efekt osiągniemy serwując smoczy owoc z lodami.  Dzięki zawartości witamin, soli mineralnych i antyoksydantów wiśnie mają wszechstronne właściwości zdrowotne.  Właściwości...

Przepołowiony owoc papai na drewnianej desce
©volff/Fotolia
Styl życia
Papaja – jak jeść, aby wykorzystać wszystkie właściwości owocu
Jedzenie papai sprzyja utrzymaniu organizmu w dobrej formie, ułatwia rekonwalescencję po przebytych chorobach. Melonowiec właściwy zawiera enzym, który ułatwia trawienie. Aby zjeść papaję, należy obrać skórkę i wydrążyć nasiona.

Jedzenie papai sprzyja utrzymaniu organizmu w dobrej formie, ułatwia rekonwalescencję po przebytych chorobach. Melonowiec właściwy zawiera enzym, który ułatwia trawienie. Aby zjeść papaję, należy obrać skórkę i wydrążyć nasiona.   Papaja, czyli melonowiec właściwy, zwany także „owocem aniołów”, to owoc tropikalny pochodzący z Ameryki. Papaja kształtem przypomina gruszkę, ma pomarańczowy, przechodzący w czerwony kolor. Warto zjadać nie tylko miąższ, ale także nasiona. W 100 gramach owocu jest 41 kalorii i 1,9 gramów błonnika pokarmowego. Papaja – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne Melonowiec właściwy obfituje w witaminy: A, C, E i K, a także kwas foliowy, magnez i potas. Owoc zawiera papainę – enzym, który pomaga zwalczyć problemy trawienne. Inne ważne substancje to: arginina – pozytywnie wpływająca na płodność, carpaina – wspierająca pracę serca, fibryny – usprawniające krzepliwość krwi. Systematyczne jedzenie melonowca poprawia odporność organizmu , zapobiega powstawaniu stanów zapalnych. Jedzenie papai zaleca się osobom, które przez długi czas zażywają leki, ponieważ owoc ten odnawia florę bakteryjną jelit i usuwa toksyny. Melonowiec przyspiesza proces gojenia się ran . Papaja normuje ciśnienie i poziom glukozy we krwi. Papaja – jak jeść Dojrzały owoc melonowca właściwego jest miękki w dotyku, na skórce ma brązowe plamy. Jeśli owoc jest niedojrzały należy go pozostawić na kilka dni poza lodówką. Papaję można jeść na surowo, w formie sałatki owocowej. Z melonowca robi się przetwory, soki i herbatę. Mięso, do którego doda się papaję , będzie bardziej soczyste. Melonowiec właściwy dobrze komponuje się z rybami, owocami morza i warzywami. Ostre w smaku nasiona można wykorzystać jako zamiennik pieprzu . Umyty owoc należy obrać ze skórki, za pomocą łyżki wydrążyć nasiona, a miąższ pokroić w...

Karambola
©sirikorn_t/Fotolia
Styl życia
Gwiaździsty owoc, czyli egzotyczna karambola
Karambola to owoc w kształcie gwiazdy. Ma słodko-kwaśny smak i może być poddawana obróbce termicznej. Zwiększa objętość treści pokarmowej i jest źródłem błonnika pokarmowego. Unikać jej powinny osoby cierpiące na niewydolność nerek i wątroby.

Karambola to owoc w kształcie gwiazdy. Ma słodko-kwaśny smak i może być poddawana obróbce termicznej. Zwiększa objętość treści pokarmowej i jest źródłem błonnika pokarmowego. Unikać jej powinny osoby cierpiące na niewydolność nerek i wątroby. Karambola – dobre źródło witamin i kwasów organicznych Karambola, nazywana też oskomianem pospolitym lub gwiaździstym owocem, zawiera dużo witamin C, B i A. Jest źródłem beta-karotenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Obniża poziom stężenia glukozy we krwi i poziom „złego cholesterolu” (LDL). Wspomaga leczenie cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Dostarcza do organizmu przeciwutleniaczy i kwasów organicznych. Ma korzystny wpływ na układ nerwowy i pokarmowy. Zapobiega zaparciom. Zwiększa uczcie sytości i stymuluje perystaltyczne ruchy jelit. Jest niskokaloryczna (100 g owocu dostarcza 31 kcal). Jest bogata w antyoksydanty, szczególnie flawonoidy. W jej miąższu znajduje się także kwercetyna, która ma właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwzapalne. Wskazówki dotyczące zakupu karamboli Świeży owoc nie ma przebarwień i pokryty jest cienką, lśniącą skórką. Miąższ dojrzałej karamboli jest przejrzysty o brązowych brzegach. Karambola w sklepach dostępna jest od wiosny do jesieni. Owoc jest żółty a po przekrojeniu przypomina pięcioramienną gwiazdę. Karambola w smaku jest słodko-kwaśna. W całości lub w plasterkach, czyli jak jeść gwiaździsty owoc Owoc karamboli można jeść w całości ze skórką, po wcześniejszym dokładnym opłukaniu, albo w plasterkach o dowolnej grubości. Alternatywą jest także pokrojenie jej w plastry, obranie skórki cienkim ostrym nożem i usunięcie pestek. Zastosowanie karamboli w kuchni Owoc w kształcie gwiazdy można jeść na surowo , jako dodatek do sałatek lub deserów , bądź przetworzoną w postaci soków, sosów i dżemów. Karambola nadaje...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner