Przetwory z serem feta i dojrzałymi, marynowanymi w oleju lub oliwie warzywami to pyszna przekąska także zimą. Słoiki można z powodzeniem przechowywać w spiżarni nawet przez 6 miesięcy. Po otwarciu warto przechowywać je w lodówce.

Reklama

Przygotowując marynowany ser feta w słoiku upewnij się, że cała jego zawartość jest przykryta olejem lub dobrą oliwą. Znacznie przedłuży to trwałość sera marynowanego z papryką i czosnkiem.

Przepis na ser feta marynowany w słoiku z papryką i czosnkiem w oleju

Papryka z fetą wewnątrz jest najlepsza, gdy przygotujesz ją samodzielnie. Po otwarciu słoika przechowuj go w lodówce do 10 dni. Osad, który wytwarza się z fety nie powinien niepokoić.

Zobacz także

Rada: olej ze słoika po serze i papryce można wykorzystać do sałatek, skrapiania warzyw lub przygotowania kolejnych porcji marynowanego ziołowego sera i papryki.

Składniki (na około 10 porcji – duży, jednolitrowy słoik):

  • 1 opakowanie sera feta (około 200 gramów),
  • 200 gramów półtłustego lub tłustego białego twarogu,
  • 1 kilogram słodkich papryczek chili lub okrągłych papryczek czereśniowych,
  • pół litra dobrego oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego,
  • 4 ząbki obranego czosnku pokrojonego w plasterki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • szczypta soli (kupiony ser albo twaróg może być bardzo słony),
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu (może być cytrynowy bądź ziołowy).

Czas wykonania: 30 minut (bez czasu odstawienia słoika)

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Ze wszystkich papryk usuń ogonki wraz z gniazdami nasiennymi i dokładnie je umyj.
  • Wypłucz resztki pestek z papryczek pod bieżącą wodą.
  • Gotuj papryki we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 6-8 minut, wystudź je i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Połącz dokładnie w niewielkiej miseczce rozdrobnione sery, tymianek, oregano, sól i pieprz.
  • Nafaszeruj ostrożnie łyżeczką całe papryczki masą serową, upychając ją dość szczelnie.
  • Mocno podgrzej olej w garnku i zdejmij go z palnika tuż przed jego wrzeniem.
  • Ułóż papryczki obok siebie w litrowym słoiku, układając pomiędzy nimi plasterki obranego czosnku.
  • Zalej zawartość słoika gorącym olejem, zakręć go i umieść w chłodnym miejscu.
  • Gdy słoik ostygnie, umieść go w lodówce na 3 dni.
  • Papryczki nadziewane serem feta możesz podawać z bagietką z masłem czosnkowym, jako dodatek do śniadania czy obiadu albo przekąskę.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama