ser feta z oliwkami
© bit24/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na ser feta marynowany w słoiku z papryką i czosnkiem

Przetwory z serem feta i dojrzałymi, marynowanymi w oleju lub oliwie warzywami to pyszna przekąska także zimą. Słoiki można z powodzeniem przechowywać w spiżarni nawet przez 6 miesięcy. Po otwarciu warto przechowywać je w lodówce.

Przetwory z serem feta i dojrzałymi, marynowanymi w oleju lub oliwie warzywami to pyszna przekąska także zimą. Słoiki można z powodzeniem przechowywać w spiżarni nawet przez 6 miesięcy. Po otwarciu warto przechowywać je w lodówce.

 

Przygotowując marynowany ser feta w słoiku upewnij się, że cała jego zawartość jest przykryta olejem lub dobrą oliwą. Znacznie przedłuży to trwałość sera marynowanego z papryką i czosnkiem.

Przepis na ser feta marynowany w słoiku z papryką i czosnkiem w oleju

Papryka z fetą wewnątrz jest najlepsza, gdy przygotujesz ją samodzielnie. Po otwarciu słoika przechowuj go w lodówce do 10 dni. Osad, który wytwarza się z fety nie powinien niepokoić.

 

Rada: olej ze słoika po serze i papryce można wykorzystać do sałatek, skrapiania warzyw lub przygotowania kolejnych porcji marynowanego ziołowego sera i papryki.

 

Składniki (na około 10 porcji – duży, jednolitrowy słoik):

  • 1 opakowanie sera feta (około 200 gramów),
  • 200 gramów półtłustego lub tłustego białego twarogu,
  • 1 kilogram słodkich papryczek chili lub okrągłych papryczek czereśniowych,
  • pół litra dobrego oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego,
  • 4 ząbki obranego czosnku pokrojonego w plasterki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • szczypta soli (kupiony ser albo twaróg może być bardzo słony),
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu (może być cytrynowy bądź ziołowy).

 

Czas wykonania: 30 minut (bez czasu odstawienia słoika)

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Ze wszystkich papryk usuń ogonki wraz z gniazdami nasiennymi i dokładnie je umyj.
  • Wypłucz resztki pestek z papryczek pod bieżącą wodą.
  • Gotuj papryki we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 6-8 minut, wystudź je i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Połącz dokładnie w niewielkiej miseczce rozdrobnione sery, tymianek, oregano, sól i pieprz.
  • Nafaszeruj ostrożnie łyżeczką całe papryczki masą serową, upychając ją dość szczelnie.
  • Mocno podgrzej olej w garnku i zdejmij go z palnika tuż przed jego wrzeniem.
  • Ułóż papryczki obok siebie w litrowym słoiku, układając pomiędzy nimi plasterki obranego czosnku.
  • Zalej zawartość słoika gorącym olejem, zakręć go i umieść w chłodnym miejscu.
  • Gdy słoik ostygnie, umieść go w lodówce na 3 dni.
  • Papryczki nadziewane serem feta możesz podawać z bagietką z masłem czosnkowym, jako dodatek do śniadania czy obiadu albo przekąskę.

Smacznego!

 

zielone pomidory
©zigzagmtart/Fotolia
Styl życia
Letnie przetwory: przepisy na paprykę w zalewie faszerowaną fetą i lekko kwaskowaty dżem z zielonych pomidorów
Słoiki z przetworami możesz trzymać w spiżarni nawet 6 miesięcy. Po otwarciu przechowuj je w lodówce i zjedz w ciągu maksymalnie 10 dni.

Słoiki z przetworami możesz trzymać w spiżarni nawet 6 miesięcy. Po otwarciu przechowuj je w lodówce i zjedz w ciągu maksymalnie 10 dni.   Przygotowując latem przetwory zawsze dokładnie zalewaj warzywa i owoce olejem bądź dobrą oliwą. Przepis na ziołową paprykę z czosnkiem w oleju faszerowaną serem feta Faszerowana serem papryka jest najlepsza, gdy przygotujesz ją samodzielnie. Po otwarciu słoika możesz przechowywać go w lodówce nawet ponad tydzień . Białawy osad z serka nie jest niczym niepokojącym.   Rada: czosnkowo-ziołowy olej ze słoika po papryczkach możesz wykorzystać do sałatek, skrapiania gotowanych na parze warzyw lub przygotowania kolejnych porcji marynowanej papryki.   Składniki (na 10 porcji – litrowy słoik): 1 kilogram słodkich i niewielkich papryczek chili bądź okrągłych papryczek czereśniowych, 1 opakowanie sera feta light (około 200 gramów), 200 gramów półtłustego białego twarogu, 5 ząbków obranego czosnku pokrojonego w plasterki, 1 łyżeczka oregano, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, pół litra oleju.   Czas wykonania: 30 minut (bez czasu odstawienia) Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Usuń z papryk ogonki z gniazdami nasiennymi i dokładnie je umyj. Wypłucz resztki pestek pod bieżącą wodą. Gotuj papryczki we wrzącej wodzie 7 minut, wystudź je i osusz. Wymieszaj dokładnie w miseczce sery, tymianek, sól i pieprz. Nafaszeruj ostrożnie łyżeczką papryczki masą serową, upychając ją szczelnie. Mocno podgrzej olej i zdejmij go z palnika tuż przed wrzeniem. Ułóż papryczki koło siebie w słoiku, układając pomiędzy nimi plasterki czosnku i posypując oregano. Zalej zawartość słoika gorącym olejem, zakręć go i umieść w chłodnym...

Sos winegret w miseczce.
©bit24/fotolia
Styl życia
Przepis na sos winegret w wersji z musztardą oraz ostrą czerwoną papryką
Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Do sałatki greckiej można także zrobić sos, dodając ostrą czerwoną paprykę w proszku, czosnek oraz ser feta. Składniki miksuje się na jednolitą masę. Powstały dressing najlepiej przechowywać w lodówce.

Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Do sałatki greckiej można także zrobić sos, dodając ostrą czerwoną paprykę w proszku, czosnek oraz ser feta. Składniki miksuje się na jednolitą masę. Powstały dressing najlepiej przechowywać w lodówce.   Klasyczna sałatka grecka zawiera w sobie: sałatę lodową , pomidory (zwykłe lub koktajlowe), czerwoną cebulę, zielony ogórek, czarne oliwki i ser feta. Pokrojone na drobniejsze części składniki sałatki kropi się oliwą z oliwek i zalewa sosem winegret . Przepis na sos winegret z musztardą i miodem, krok po kroku Zamiast miodu można użyć białego lub trzcinowego cukru .    Składniki: 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 6 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego (ma ciemny kolor), 1 łyżka octu winnego (np. z jasnych winogron), szczypta ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki soli.   Czas przygotowania: 5 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ocet, miód, musztardę i oliwę wlej do miseczki i dokładnie wymieszaj. Dodaj zioła prowansalskie i sól. Wymieszaj i spróbuj. Jeżeli sos jest za mało słony, dodaj jeszcze szczyptę soli. Gotowe. Przepis na sos do sałatki greckiej z ostrą papryką Do wykonania sosu przyda się blender oraz wysokie naczynie, w którym będzie można miksować składniki.   Składniki: około 50 mililitrów wyciśniętego soku z cytryny, 2 łyżki octu winnego (np. z jasnych winogron), 2 łyżeczki cukru, 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku, szczypta czarnego mielonego pieprzu, 3 ząbki czosnku około 60 gramów sera feta, około 200 mililitrów oliwy z oliwek (niepełna...

Słoiki z przetworami z papryki.
©aneta_gu/fotolia
Styl życia
Przetwory z ostrą papryką chili: konfitura, papryczki z olejem, marynowane papryczki i buraki z papryczkami
Przetwory z papryki chili można dodawać zarówno do kanapek, sałatek, jak i ryb lub mięs. Możesz przygotować marynowane papryczki, buraczki z papryką, a nawet konfiturę.

Przetwory z papryki chili można dodawać zarówno do kanapek, sałatek, jak i ryb lub mięs. Możesz przygotować marynowane papryczki, buraczki z papryką, a nawet konfiturę.   Przy przyrządzaniu przetworów z papryczką chili koniecznie należy używać rękawiczek . Przydadzą się przy krojeniu papryk i usuwaniu z nich nasion . Dzięki nim unikniesz np. zatarcia oka lub pieczenia skóry rąk. Konfitura z ostrych papryczek chili Składniki (na 5 niedużych słoików): 1 kg papryczek chili, 75 dag cukru, sok z 1 cytryny.   Czas przygotowania: około 20-30 minut Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Oczyść papryczki, usuń z nich gniazda nasienne i drobno pokrój. Posyp warzywa cukrem i wymieszaj. Zostaw paprykę na jakiś czas, aby puściła sok. Możesz ją pozostawić nawet na całą noc. Doprowadź papryczki z cukrem do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie rozdrobnij je, jednak tak, by kawałki chili były widoczne. Dodaj sok z cytryny i gotuj przez 5 minut. Jeszcze gorące papryczki włóż do małych słoiczków (które zostały wcześniej umyte i wyparzone) i postaw do góry dnem. Zostaw je do ostygnięcia. Marynowana papryczka chili Składniki: 1 kg papryczek chili, 1 ¼ szklanki octu, 1,2 l wody, 1,5 łyżki soli, 2 ½ łyżki cukru, 4-5 listków laurowych, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki ziela angielskiego, 1 łyżeczka gorczycy, 1 łyżka oliwy do każdego słoika, 2 ząbki czosnku do każdego słoika.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj papryczki i wytnij z nich gniazda nasienne oraz usuń pestki. Przygotuj zalewę z wody,...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner