Szklanki z piwem
©5ph/Fotolia
Styl życia

Nachmielony ekstrakt słodowy dla początkujących, czyli jak zrobić piwo krok po kroku

Pierwsze kroki w warzeniu domowego piwa najlepiej stawiać z pomocą nachmielonego ekstraktu słodowego w syropie.

Pierwsze kroki w warzeniu domowego piwa najlepiej stawiać z pomocą nachmielonego ekstraktu słodowego w syropie.

 

Wystarczy wymieszać nachmielony ekstrakt słodowy z wodą i dodatkiem fermentacyjnym, wlać do fermentatora, dodać wodę, drożdże piwowarskie i przeprowadzić fermentację. Po zakończeniu tego procesu piwo rozlewa się do butelek i zostawia, żeby dojrzało.

Nachmielony ekstrakt słodowy w syropie, czyli jak zrobić piwo w sposób mniej skomplikowany

Słód to baza piwa. Łatwo jest zepsuć ten składnik, jeśli samodzielnie przeprowadza się zacieranie i chmielenie. Dlatego nachmielony ekstrakt słodowy w syropie jest rozwiązaniem dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w domowym warzeniu piwa. Zawiera on wszystkie niezbędne składniki.

Jak zrobić piwo w domu: krok pierwszy – baza piwa

Od samego początku w domowej produkcji piwa niezbędny będzie termometr. Zawartość puszki z ekstraktem trzeba rozpuścić w 2 litrach wody o temperaturze 70-80°C. Syrop łatwiej rozpuści się w wodzie, jeśli puszka zostanie wcześniej podgrzana, np. poprzez włożenie jej do gorącej wody na parę minut.

Jak zrobić piwo – opcjonalny krok drugi: dodatek fermentacyjny niezbędny do wytworzenia alkoholu

Niektóre nachmielone ekstrakty słodowe zawierają już dodatek fermentacyjny, a inne nie i wówczas trzeba dodać go samemu. Może to być zwykły cukier lub glukoza – 1 kilogram rozpuszczony w gorącej wodzie przed dodaniem do niej ekstraktu piwnego.

Brzeczka do fermentatora – jak zrobić piwo w domu: krok trzeci

Fermentator to plastikowe wiadro z kranikiem, w którym znajdą się brzeczka, drożdże i woda. Bardzo ważne jest, by fermentator został zdezynfekowany, ponieważ bakterie zepsułyby całą partię piwa. Do 30-litrowego fermentatora należy wlać 5 litrów wody źródlanej, zawartość garnka z ekstraktem piwnym, zamieszać i dolać wodę, tak by płynu łącznie było nie więcej, niż producent zaleca na dołączonej do ekstraktu instrukcji.

Jak zrobić piwo – krok czwarty: zaszczepienie drożdżami i fermentacja

Płyn w fermentatorze musi mieć 25°C, by dodać do niego drożdże piwowarskie (przeważnie dołączone do puszki z ekstraktem słodowym). Drożdże rozpuszcza się w niewielkiej ilości zaczerpniętej z pojemnika brzeczki i wszystko łączy i miesza. Podczas dodawania drożdży należy wziąć pod uwagę to, że na kubku, w którym drożdże się rozpuszcza, mogą być bakterie – trzeba więc najpierw go zdezynfekować. Następnie pokrywę należy zamknąć i zamontować rurkę fermentacyjną. Fermentacja trwa 7 dni w temperaturze od 16 do 24°C, a najlepiej 18-22°C. Ten etap fermentacji jest zakończony, gdy piwo ma mniej niż 15°Blg – mierzy się to cukromierzem.

Przygotowanie butelek i rozlewanie piwa – jak zrobić piwo: krok piąty

Butelki na piwo powinny być odkażone, np. wyparzone. Do każdej z nich przed wlaniem piwa należy dodać czynnik fermentacyjny niezbędny do drugiego etapu fermentacji – około ½ łyżeczki cukru lub glukozy na półlitrową butelkę. Można też cukier czy glukozę dodać do piwa przelanego do drugiego fermentatora i wszystko dokładnie wymieszać. Piwo w takim wypadku przelewa się bez osadu i po dodaniu czynnika fermentacyjnego dokładnie miesza i dopiero rozlewa do butelek. W każdej butelce powinno zostać około 4 centymetrów wolnej przestrzeni.

Kapslowanie i dojrzewanie – jak zrobić piwo: krok szósty

Po wlaniu piwa do butelki od razu trzeba ją zakapslować. Sprawdzi się zarówno dwuramienna, popularna greta, jak i droższa i trwalsza kapslownica stołowa. Dostępne są też kapslownice, do użycia których niezbędny jest młotek. Piwo nadaje się do picia, gdy dojrzeje, czyli po minimum 3 tygodniach. Przez dwa do trzech dni butelki z piwem powinny stać w temperaturze pokojowej, a potem zostać przeniesione w ciemne i chłodne miejsce (15-18°C). Szczegółowe informacje podaje producent ekstraktu, z którego piwo powstało – czas i warunki dojrzewania i leżakowania są zależne od gatunku piwa.

Balsam do ciała
© milanmarkovic78/Fotolia.com
Fleszstyle
Zrób domowy balsam do ciała, balsam pod prysznic i balsam po goleniu na bazie olejów
Domowe balsamy: ujędrniający, po goleniu oraz pod prysznic przygotowuje się na bazie bezzapachowych olejów, np. jojoba. Można do nich dodać ulubione olejki eteryczne, aby ich używanie było jeszcze przyjemniejsze. Kosmetyki przygotowane w domu należy zużyć w ciągu 3 miesięcy.

Domowe balsamy: ujędrniający, po goleniu oraz pod prysznic przygotowuje się na bazie bezzapachowych olejów, np. jojoba. Można do nich dodać ulubione olejki eteryczne, aby ich używanie było jeszcze przyjemniejsze. Kosmetyki przygotowane w domu należy zużyć w ciągu 3 miesięcy.   Balsam pod prysznic zrobiony w domu nawilża lepiej niż produkt kupiony w drogerii. Gotowe kosmetyki myjące najczęściej zawierają parafinę , która tworzy złudne wrażenie nawilżenia. Zmniejsza nieco wchłanianie wody, zatrzymując ją na powierzchni skóry. Domowy ujędrniający balsam do ciała Do przygotowania ujędrniającego balsamu do ciała potrzeba: 75 g nierafinowanego masła shea, 10 ml oleju migdałowego (2 szklanki), 5 ml oleju macadamia (1 szklanka), 5 ml oleju kokosowego (1 szklanka), 5 ml oleju jojoba (1 szklanka), 5 ml oleju z awokado (1 szklanka).   Sposób przygotowania balsamu ujędrniającego: Rozpuść w kąpieli wodnej oleje kokosowy i kakaowy oraz masło shea. Zrób to, wstawiając małą miseczkę ze składnikami na balsam do większej miski wypełnionej gorącą wodą. Do rozpuszczonych kosmetyków dolej olej z awokado i jojoba. Dodatkowo możesz też dodać ulubione naturalne olejki eteryczne . Ich maksymalna dawka to 3-5 kropli na każde 10 ml wymieszanych olei i maseł. Wszystkie składniki wymieszaj. Wstaw balsam do zamrażarki na 20 minut. Po upływie tego czasu zmiksuj kosmetyki końcówką do ubijania piany przez około 10 minut. Powinna powstać puszysta, kremowa masa. Gotowy balsam możesz przełożyć do szklanego pojemnika. DYI: balsam pod prysznic Nawilżający balsam pod prysznic można z łatwością zrobić samodzielnie: wystarczy wymieszać bezzapachowe oleje, np. z pestek winogron (85 ml) i jojoba (5 ml) z masłem kakaowym, shea lub innym ulubionym...

kobieta z płatkami na oczach
©vladimirfloyd/Fotolia.com
Fleszstyle
Jak zlikwidować worki pod oczami za pomocą domowych płatków pod oczy – płatki z zielonej herbaty i rumianku
Domowe plastry pod oczy można wykonać ze zwykłych płatków higienicznych nasączonych ziołowymi herbatkami, jak napar z zielonej herbaty czy rumianku. Płatki schładza się w lodówce, a następnie nakłada na skórę pod oczami na kilkanaście minut.

Domowe plastry pod oczy można wykonać ze zwykłych płatków higienicznych nasączonych ziołowymi herbatkami, jak napar z zielonej herbaty czy rumianku. Płatki schładza się w lodówce, a następnie nakłada na skórę pod oczami na kilkanaście minut.   Żel hialuronowy 1% czy ekstrakt z alg morskich można kupić w aptece, drogerii lub sklepie z naturalnymi kosmetykami. Produkty da się także znaleźć na aukcjach internetowych. Jak zrobić płatki pod oczy z zielonej herbaty, żelu hialuronowego i alg morskich? Do wykonania domowych plastrów pod oczy potrzeba dwóch płatków higienicznych oraz 3 składników. Są nimi: żel hialuronowy 1% (1 łyżka stołowa), zaparzona i ostudzona zielona herbata (objętość 1 filiżanki, czyli około 100 ml), ekstrakt z alg morskich (1 łyżeczka). Składniki należy wymieszać w małym naczyniu i powstałym płynem nasączyć płatki higieniczne. Każdy z nich można złożyć na pół, by kształtem przypominały półksiężyce. Po delikatnym odsączeniu płyny z płatków należy przełożyć je do zamrażalnika i poczekać, aż całkowicie stężeją. Po wyjęciu płatków trzeba odczekać, aż się rozmrożą. Domowe plastry nakłada się na delikatną skórę pod oczami i zostawia na 10 minut. Po zdjęciu płatków skóra nie wymaga mycia, można na nią jedynie nałożyć delikatny odżywczy krem pod oczy. Żel hialuronowy ma silne działanie nawilżające i ujędrniające. Substancja łagodzi także stany zapalane, odżywia skórę i wypełnia drobne zmarszczki . Zielona herbata zawarta w domowy płatkach pod oczy powoduje, że zmniejszają się cienie pod oczami i opuchlizna. Napój można zaparzyć z torebek lub gotowego suszu, pamiętając, aby nie zalewać herbaty wrzątkiem. Zielona herbata dodaje energii oraz poprawia wygląd cery....

Szklanka kwasu buraczanego
©Dani Vincek/Fotolia
Styl życia
Bogaty w witaminę C i betaninę kwas buraczany wzmacnia odporność i serce
Kwas buraczany to napój o wielu właściwościach leczniczych: wzmacnia odporność, reguluje pracę jelit, obniża ciśnienie oraz stężenie cholesterolu we krwi. Swoje działanie kwas buraczany zawdzięcza m.in. dużej zawartości witaminy C oraz kwasowi mlekowemu, który odpowiada za proces fermentacji buraków.

Kwas buraczany to napój o wielu właściwościach leczniczych: wzmacnia odporność, reguluje pracę jelit, obniża ciśnienie oraz stężenie cholesterolu we krwi. Swoje działanie kwas buraczany zawdzięcza m.in. dużej zawartości witaminy C oraz kwasowi mlekowemu, który odpowiada za proces fermentacji buraków. Kwas buraczany wzmacnia odporność Buraki zawierają dużo witaminy C. Proces fermentacji , któremu są poddawane, zwiększa jeszcze jej ilość. Dzięki temu kwas buraczany to sposób na zachowanie odporności, zwłaszcza wtedy, kiedy organizm jest szczególnie narażony na infekcje, czyli jesienią i w zimie. Kwas z buraków warto pić także wtedy, kiedy jesteśmy osłabieni chorobą. Dwie szklanki kwasu buraczanego dziennie pomogą stawić czoła chorobie. Kwas buraczany reguluje pracę jelit Kwas mlekowy, który odpowiada za kiszenie się buraków, korzystnie wpływa też na florę bakteryjną jelit. Bakterie te są niezwykle ważne dla prawidłowego przebiegu procesu trawienia, zwłaszcza wydalania. Picie jednej szklanki zakwasu z buraków na czczo pomaga w walce z zaparciami . Kwas buraczany korzystnie wpływa na układ krążenia Kwas buraczany obniża ciśnienie krwi oraz redukuje stężenie złego cholesterolu we krwi . Dzięki tym właściwościom kwas buraczany zapobiega miażdżycy, a chorym pomaga w walce z objawami choroby. Tak dobroczynny wpływ na układ krążenia ma betanina – naturalny barwnik zawarty w burakach. Jak przygotować kwas buraczany? Kwas buraczany to woda, w której kisiły się buraki. Żeby go uzyskać, należy więc zrobić wszystko to, co przy kiszeniu innych warzyw, mianowicie należy: Obrać i pokroić na niewielkie kawałki 2 kg buraków. Włożyć je do dużego (ok. 3 l) słoja. Dodać 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe i 10 ziarenek ziela...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner