limoncello
© wilddrago/Fotolia.com
Styl życia

Limoncello – zrób w domu włoski likier cytrynowy

Limoncello to słodki alkohol, który powstaje ze skórek cytrynowych. Pija się go do kawy, używa jako składnika drinków lub deserów. Limoncello można w prosty sposób przygotować w domu.

Limoncello to słodki alkohol, który powstaje ze skórek cytrynowych. Pija się go do kawy, używa jako składnika drinków lub deserów. Limoncello można w prosty sposób przygotować w domu.

 

Likier limoncello nosi tę nazwę na południu Włoch. Na północy, gdzie także jest produkowany, nazywa się go limoncino.

Co to jest limoncello

Limoncello to likier produkowany we Włoszech. Przyrządza się go ze skórki cytrynowej moczonej w spirytusie. Do tego dodaje się syrop powstały po rozpuszczeniu dużej ilości cukru w wodzie. Limoncello ma od 38 do 42% alkoholu. Słodki, intensywnie cytrynowy likier bywa składnikiem koktajli alkoholowych, używa się go także do deserów, np. jako polewę do lodów. Jako składnik drinków limoncello bywa mieszane z czystą wódką lub koniakiem, a także sokiem cytrynowym, syropem waniliowym. Do drinków z limoncello dodaje się listki mięty i bazylii.

Przepis na limoncello

Limoncello można zrobić w domu z cytryn, wysokoprocentowego alkoholu i cukru.

 

Składniki (na 1 litr):

  • 5 cytryn,
  • litr alkoholu (spirytusu) ok. 90-procentowego,
  • 200 g cukru,
  • 14 ounces sugar,
  • litr wody mineralnej.

 

Czas przygotowania: 10 dni

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz cytryny ze skórki tak, żeby na skórce została biała błonka.
  • Włóż skórkę z cytryny do dużego, szklanego słoika, zalej alkoholem i zamknij.
  • Zostaw słój w chłodnym miejscu na tydzień. Codziennie delikatnie poruszaj słojem.
  • Po tygodniu przygotuj syrop: dodaj cukier do wody i podgrzej tak, aby cukier się rozpuścił. Ostudź syrop.
  • Przecedź alkohol ze skórkami cytryny przez gazę lub sito. Wyrzuć skórki.
  • Zmieszaj alkohol z syropem.
  • Zlej alkohol do butelek.
  • Zostaw limoncello na 3 dni. Po tym czasie nadaje się ono do picia.

Smacznego!

 

likier pomarańczowy w szklance
©smspsy/Fotolia.com
Styl życia
Alkohol na święta – czy można go pić? Przepisy na aromatyczne i rozgrzewające świąteczne trunki domowej roboty
Picie alkoholu w święta – choć wzbudza kontrowersje ze względów religijnych – w symbolicznych ilościach jest zalecane, bo poprawia trawienie. Kiedy pochłaniamy ciężkie potrawy, żołądek potrafi odmówić posłuszeństwa. Wtedy z pomocą przychodzi lampka wina albo… kieliszek nalewki pomarańczowej.

Picie alkoholu w święta – choć wzbudza kontrowersje ze względów religijnych – w symbolicznych ilościach jest zalecane, bo poprawia trawienie. Kiedy pochłaniamy ciężkie potrawy, żołądek potrafi odmówić posłuszeństwa. Wtedy z pomocą przychodzi lampka wina albo… kieliszek nalewki pomarańczowej. Z badań CBOS  przeprowadzonych w 2010 roku wynika, że blisko 62% Polaków stawia alkohol na świątecznym stole. Jeszcze więcej za najważniejsze w Bożym Narodzeniu uważa spędzenie czasu z rodziną na wspólnym biesiadowaniu. Tradycje związane z serwowaniem alkoholu na święta Co prawda nie ma oficjalnego zakazu picia alkoholu w święta, ale Kościół przestrzega przed stawianiem butelki na honorowym miejscu wigilijnego stołu , by spotkanie rodzinne przebiegało w atmosferze godnej obchodów pamiątki narodzin Chrystusa. Od najdawniejszych czasów uczty świąteczne miały funkcję rytualną – ludzie gromadzili się, by podziękować za dobre zbiory i zapewnić sobie przetrwanie zimy w dostatku. Przedwieczne wierzenia związane z pokarmami ugruntowały symbolikę 12 potraw wigilijnych. Do picia w Boże Narodzenie prócz wina – silnie związanego z chrześcijaństwem – serwowano trunki z dodatkiem cytrusów i przypraw korzennych, które kojarzyły się z Bliskim Wschodem, gdzie położna jest Jerozolima, a poza tym były towarami luksusowymi. W Wielkiej Brytanii powstała tradycja przygotowywania specjalnego alkoholu świątecznego wassail (grzańca z cydru). Chodzenie od domu do domu ze śpiewem na ustach i z gorącą misą tego napoju zapoczątkowało zwyczaj kolędowania. W Polsce w tym czasie królowały nalewki świąteczne (dawniej: koriały) i likiery – moda na nie przywędrowała do kraju wraz z królem Henrykiem Walezym. Ich receptury przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Likier cynamonowy – przepis Tym, co daje namiastkę staropolskich czasów, a jednocześnie dzięki...

Likier kokosowy w kieliszku.
©creativefamily/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić domowy likier, czyli przepis na malibu z mlekiem kokosowym
Do zrobienia domowego malibu potrzeba: spirytusu, wody i wiórków kokosowych. Do tych składników po 10 dniach dodaje się mleko kokosowe oraz skondensowane, zarówno słodzone jak i niesłodzone. Całość najlepiej zmiksować blenderem, odcedzając wcześniej wiórki od alkoholu.

Do zrobienia domowego malibu potrzeba: spirytusu, wody i wiórków kokosowych. Do tych składników po 10 dniach dodaje się mleko kokosowe oraz skondensowane, zarówno słodzone jak i niesłodzone. Całość najlepiej zmiksować blenderem, odcedzając wcześniej wiórki od alkoholu.   Malibu, gotowe do kupienia w sklepie, robi się na bazie karaibskiego rumu . Likier kokosowy najczęściej wykorzystuje się do owocowych drinków, np. z sokiem ananasowym jak Pina Colada , żurawinowym i grapefruitowym. Alkohol można pić sam w małych kieliszkach albo łączyć z mlekiem skondensowanym. To dobry dodatek do deserów: ciast, lodów, tortów lub kremów. Domowe malibu, krok po kroku Spirytus z wodą i wiórkami kokosowymi leżakuje około 10 dni. Po upływie tego czasu dodaje się mleko kokosowe i skondensowane. Przed wylaniem go z puszki, najlepiej jest nią wstrząsnąć . Dzięki temu nie zrobią się grudki. Wiórki kokosowe, które odcedza się od alkoholu, gdy wyschną, można wykorzystać później w kuchni, np. do posypania deseru.   Potrzebujesz: 3 litrowego słoika, gazę (do przecedzania wiórków), blendera.   Składniki (na około 3 litry likieru): 1 opakowanie wiórków kokosowych (200 gramów), 250 mililitrów spirytusu (1 szklanka), 250 mililitrów wody niegazowanej (1 szklanka), 1 puszka mleka kokosowego (400 mililitrów), 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 mililitrów), 1 małe opakowanie mleka skondensowanego niesłodzonego (200 mililitrów), 1 opakowanie cukru waniliowego (16 gramów).   Czas przygotowania: 10 dni   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Słoik dokładnie umyj i...

Sześć różnych drinków w skrzynce.
©shaiith/Fotolia.com
Styl życia
3 pyszne bezalkoholowe drinki na sylwestra: tropikalny Amazonas, słodki Diabolo oraz orzeźwiający Cucumber Cooler
Drinki na sylwestra świetnie smakują bez alkoholu. Amazonas przygotowuje się z soków tropikalnych owoców, natomiast Diabolo z lemoniady i syropu brzoskwiniowego. Cucumber Cooler jest orzeźwiającym napojem z cytrusów i ogórka.

Drinki na sylwestra świetnie smakują bez alkoholu. Amazonas przygotowuje się z soków tropikalnych owoców, natomiast Diabolo z lemoniady i syropu brzoskwiniowego. Cucumber Cooler jest orzeźwiającym napojem z cytrusów i ogórka.   Drinki na sylwestra warto przygotować w wersji bezalkoholowej . Dzięki temu będą je mogły pić również dzieci, nastolatki, kobiety w ciąży oraz osoby starsze.  Przepis na bezalkoholowego drinka Amazonas Amazonas to bezalkoholowy drink z owoców tropikalnych. Można go udekorować bitą śmietaną. Głównym składnikiem napoju jest syrop Blue Curacao . Ma pomarańczowy smak i niebieski kolor.   Składniki (na 2 porcje): 150 mililitrów świeżego soku z pomarańczy, 150 mililitrów soku ananasowego, 15 mililitrów syropu marakujowego , 15 mililitrów syropu Blue Curacao (do kupienia w sklepach spożywczych i na aukcjach internetowych), kostki lodu, bita śmietana.   Czas przygotowania: 10 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Soki owocowe oraz syropy wlej do shakera bądź kielicha blendera. Wstrząśnij lub zmiksuj. Do wysokich szklanek wsyp kostki lodu i wlej napój. Drinka udekoruj bitą śmietaną.   Dobra rada: Zamiast syropu Blue Curacao możesz użyć syropu pomarańczowego. W takiej sytuacji napój nie zyska niebieskiego zabarwienia.    Smacznego! Jak przygotować słodkiego drinka Diabolo? Drink Diabolo jest wyjątkowo smaczny i słodki . Można go przygotować w kilka minut. Napój przypadnie do gustu dzieciom i miłośnikom słodyczy.   Składniki (na 2 porcje): 250 mililitrów gazowanej wody mineralnej, 50 mililitrów syropu brzoskwiniowego, 1...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner