ciasto z zielonej herbaty
© hichako/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na biszkoptowe ciasto z kremową masą i japońską zieloną herbatą. Dlaczego warto sięgać po zieloną herbatę?

Ciasto z zielonej herbaty doskonale smakuje w postaci biszkoptowego tortu. Przekłada się go kremowo-czekoladową masą z malinami. Do wypieków najczęściej wykorzystuje się japońską zieloną herbatę – matcha w postaci proszku.

Ciasto z zielonej herbaty doskonale smakuje w postaci biszkoptowego tortu. Przekłada się go kremowo-czekoladową masą z malinami. Do wypieków najczęściej wykorzystuje się japońską zieloną herbatę – matcha w postaci proszku.

 

Ciasto z zielonej herbaty można przygotować na różne sposoby, na przykład na bazie biszkoptu lub sernika. Zielona herbata jest oryginalnym i bardzo zdrowym dodatkiem. W swoim składzie zawiera liczne substancje antyoksydacyjne. Przez to przypisuje się jej działanie zapobiegające rozwojowi nowotworów.

Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata jest cennym źródłem zdrowych substancji. Wśród nich wyróżnia się substancje antyoksydacyjne, takie jaki polifenole roślinne oraz witaminy A, C i E. Ponadto ten rodzaj herbaty zawiera liczne składniki mineralne, między innymi wapń, cynk, potas i mangan.  Zielona herbata wykazuje działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza chroniące przez rakiem skóry. Ponadto uważa się, że napój ten zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.

Jaką zieloną herbatę dodać do ciasta?

Najczęściej wykorzystywaną herbatą zieloną jako dodatek do potraw i deserów jest herbata matcha. Jest to sproszkowana zielona herbata wywodząca się z Japonii, którą uznaje się za najzdrowszy rodzaj tego typu napoju. Działa odprężająco, dodaje energii i chroni przed rakiem i chorobami serca. Jest dostępna w postaci intensywnie zielonego proszku, który wykorzystuje się do zaparzania herbaty lub jako dodatek do jogurtów, koktajli oraz ciast.

Przepis na ciasto biszkoptowe z zieloną herbatą matcha

Ilość porcji: około 15 kawałków tortu przy użyciu tortownicy o średnicy 20-22 cm

 

Składniki na biszkopt:

  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ¾ szklanki cukru do wypieków,
  • 5 jaj,
  • 1,5 łyżki zielonej herbaty matcha.

Składniki na krem:

  • 600 mililitrów śmietanki kremówki 36%,
  • 450 gramów białej czekolady,
  • 250 gramów malin,
  • 1 łyżka zielonej herbaty matcha,
  • poncz (wódka wymieszana z zieloną herbatą).

Czas przygotowania: około 40 minut + czas pieczenia biszkoptu + czas chłodzenia masy z białej czekolady

Stopień trudności: średni

 

Przygotowanie ciasta biszkoptowego:

  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski.
  • Białka ubij na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaj powoli, porcjami cukier. Następnie dodawaj kolejno żółtka jaj, a na końcu przesianą zieloną herbatę – cały czas kontynuuj ubijanie.
  • Do ciasta dodaj mąki. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż przygotowane ciasto do formy.
  • Piecz w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Ostudzony biszkopt przekrój na 3 płaty.

Przygotowanie kremu:

  • Śmietankę przelej do niewielkiego garnka i podgrzewaj ją do wrzenia. Zestaw z palnika.
  • Do śmietanki dodaj posiekaną białą czekoladę. Całość odstaw na około 2 minuty. Następnie wymieszaj zawartość garnka, aż do rozpuszczenia czekolady. Ostudzoną masę wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  • Schłodzoną masę ubijaj, aż do otrzymania kremu o gęstej konsystencji.

Sposób przygotowania ciasta:

  • Pierwszy biszkopt nasącz ponczem, a następnie posmaruj warstwą czekoladowo-śmietankowego kremu. W kremie zanurz maliny. Przykryj następnym biszkoptowym płatem, ponownie nasącz, posmaruj kremem i powtykaj w niego owoce.
  • Całość przykryj ostatnim biszkoptem, który również musisz „naponczować”. Wierzch ciasta i boki posmaruj pozostałym kremem. Schłodź w lodówce, najlepiej przez kilka godzin. Przed podaniem posyp ciasto zieloną herbatą.

Smacznego! 

 

Przepis na ciasto z herbatą Earl Grey
© trendyrowdy/Adobe Stock
Styl życia
Earl Grey w cieście, czyli przepis na ciasto herbaciane z rodzynkami
Herbaciane ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera. Wyjątkowy aromat deseru zapewnia dodanie do składników zaparzonej herbaty Earl Grey o intensywnej nucie bergamotki, a także: cynamonu oraz miodu. Ciasto piecze się 60 minut. Idealnie smakuje do popołudniowej herbaty lub filiżanki czarnej kawy.

Herbaciane ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera. Wyjątkowy aromat deseru zapewnia dodanie do składników zaparzonej herbaty Earl Grey o intensywnej nucie bergamotki, a także: cynamonu oraz miodu. Ciasto piecze się 60 minut. Idealnie smakuje do popołudniowej herbaty lub filiżanki czarnej kawy.   Earl Grey to intensywna w smaku i bardzo aromatyczna czarna herbata. Jej wyjątkowy smak zawdzięcza zawartości olejku z kwiatów, skórki i liści bergamotki . Olejek bergamotowy, będący głównym składnikiem herbaty, wykazuje właściwości antydepresyjne, wycisza, uspokaja i relaksuje. Earl Grey wspiera również pracę układu krwionośnego, obniża poziom złego cholesterolu, a także łagodzi dolegliwości trawienne, jak: kolki, nudności, refluks. Przepis na ciasto herbaciane z Earl Grey Ciasto z herbatą Earl Grey najwygodniej upiec w klasycznej formie do keksu na brązowej folii. W trakcie pieczenia warto przygotować sobie drewniany patyczek lub wykałaczkę, do sprawdzania, czy ciasto jest w środku upieczone.   Składniki: 500 ml zaparzonej herbaty Earl Grey (z 5 torebek lub 5 łyżeczek herbaty), 3 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ¾ szklanki rodzynek, 150 g masła (ważne, aby było w temperaturze pokojowej), 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zaparz Earl Grey i odstaw do ostygnięcia i dodaj rodzynki. W misce połącz ze sobą mąkę, cynamon , proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj miękkie masło i miód i dokładnie wymieszaj. Wlej do składników zaparzoną i ostudzoną herbatę z rodzynkami i połącz wszystko ze sobą. Formę do ciasta wyłóż brązowym papierem do...

Kawałek puszystego tortu wegańskiego podany na deserowym talerzyku.
©anna_shepulova/stock.adobe.com
Styl życia
Wegański tort kokosowy – przepis na tort kokosowy z wegańskim biszkoptem i wegańskim puszystym kremem
Przygotowywanie wegańskich deserów nie jest bardziej czasochłonne niż robienie łakoci w wersji tradycyjnej. Ilość składników też nie różni się znacznie. Do przygotowania wegańskiego tortu wystarczy upiec biszkopt bez jajek a do kremu kokosowego użyć tylko mleka roślinnego, najlepiej kokosowego.

Przygotowywanie wegańskich deserów nie jest bardziej czasochłonne niż robienie łakoci w wersji tradycyjnej. Ilość składników też nie różni się znacznie. Do przygotowania wegańskiego tortu wystarczy upiec biszkopt bez jajek a do kremu kokosowego użyć tylko mleka roślinnego, najlepiej kokosowego. Wegański tort to znakomity pomysł na spróbowanie słodyczy w wersji całkowicie roślinnej. Ważne jest, aby przestrzegać proporcji poszczególnych składników.   Przepis na wegański tort kokosowy Składniki na wegański krem kokosowy: 2 puszki schłodzonego przez noc w lodówce mleka kokosowego , 2 szklanki wiórków kokosowych , szczypta soli, sok z jednej cytryny, 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego, 4 łyżki syropu klonowego. Składniki na wegański biszkopt: 1¾ szklanki mąki pszennej tortowej, 1 szklanka cukru np. trzcinowego, pół łyżeczki soli, 1 szklanka mleka kokosowego w kartonie lub sojowego, np. waniliowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka octu spirytusowego, 1/3 szklanki oleju rzepakowego . Dodatki do dekoracji: pół szklanki wiórków kokosowych uprażonych na złoto na suchej patelni, szklanka płatków migdałowych. Czas przygotowania: około 90 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Przygotuj dwie tortownice o średnicy 20 cm, jeżeli nie masz dwóch, konieczne będzie pieczenie na dwie tury. Wyłóż tortownice papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotuj biszkopt : do dużej miski wlej mleko, ocet i olej – wymieszaj i odstaw na 5 minut.  W drugiej misce połącz przesianą mąkę, sodę, cukier i sól. Połącz suche składniki z mokrymi....

Desery z warzyw
© BillionPhotos.com/Adobe Stock
Styl życia
Przepisy na desery warzywne: babeczki szpinakowe, ciasto buraczane, tarta dyniowa
Desery z warzyw są słodkimi, a zarazem zdrowszymi zamiennikami dla klasycznych wypieków. Smaczną propozycją jest czekoladowe ciasto buraczane przygotowane na bazie ugotowanych i zmiksowanych buraków oraz gorzkiego kakao.

Desery z warzyw są słodkimi, a zarazem zdrowszymi zamiennikami dla klasycznych wypieków. Smaczną propozycją jest czekoladowe ciasto buraczane przygotowane na bazie ugotowanych i zmiksowanych buraków oraz gorzkiego kakao.    Desery z warzyw są smaczną i dietetyczną alternatywą dla tradycyjnych, słodkich wypieków. Na bazie warzyw można przygotować lekkie babeczki lub wyśmienite ciasta i tarty. Do deserów najczęściej wykorzystuje się: marchew, dynię, szpinak, buraki. Desery z warzyw - przepis na ciasto buraczane Składniki: 250 g buraków - ugotowanych, 50 g naturalnego kakao, 175 g mąki pszennej, 200 g drobnego cukru (do wypieków), 3 duże jaja, 100 g gorzkiej czekolady - drobno posiekanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g oleju rzepakowego.   Sposób przygotowania: 1. Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Wymieszaj. Odstaw. 2. Do naczynia blendera wrzuć ugotowane buraki, jajka i olej. Zmiksuj je do konsystencji puree.  3. Do puree buraczanego dodaj wcześniej wymieszane suche składniki (mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia). Całość mieszaj za pomocą rózgi kuchennej aż do połączenia wszystkich składników. Następnie dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ponownie wymieszaj. 4. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. 5. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz przez 40-45 minut.  6. Po ostudzeniu ciasto buraczane można udekorować domową polewą czekoladową. Desery z warzyw - przepis na babeczki szpinakowe Składniki: 170 g szpinaku, 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, ¾ szklanki mleka, 1 łyżeczka proszku do...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Newsy
Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle
Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji
Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle
Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021
Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle
Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend
Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle
Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają
Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle
Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat
Anna Kusiak