tarta dyniowa
© GreenArt Photography/Fotolia.com
Styl życia

Tarta na słodko, czyli przepis na pyszną tartę makową z orzechami włoskimi oraz tartę dyniową z serem ricotta

Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.

Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.

 

Tarty na słodko to wyśmienite desery przygotowane na kruchym cieście. Do przygotowania kruchego spodu wykorzystuje się: mąkę, jajko, masło, cukier oraz proszek do pieczenia. smacznym nadzieniem do tarty jest masa makowa, budyniowa lub sernikowa. Tartę można również wykonać na spodzie z maślanych ciasteczek. Ciasto dekoruje się świeżymi owocami, bitą śmietaną, lukrem lub czekoladową polewą.

Przepis na tartę makową

Stopień trudności: łatwe

 

Składniki na ciasto:

  • 150 gramów mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 jajo,
  • 80 gramów masła.

Nadzienie tarty:

  • 200 gramów mielonego twarogu,
  • 600 gramów gotowej masy makowej,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 1 czekolada gorzka,
  • 2 jaja,
  • 50 gramów orzechów włoskich,
  • pół łyżeczki tartej skórki z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  • Do misy miksera wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz masło (pokrojone w kostkę). Całość miksuj do momentu powstania kruszonki. Dodaj jajko, które ma zlepić składniki w kulę.
  • Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Wyłóż do niej przygotowane kruche ciasto. Spód podziurkuj widelcem. Wstaw ciasto do lodówki. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni.
  • Gotową masę makową wyłóż do miski. Dodaj do niej twaróg, cukier wanilinowy, budyń w proszku oraz posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i pomarańczową tartą skórkę. Składniki ze sobą połącz za pomocą miksera, dodaj jajka i kontynuuj jeszcze przez chwilę mieszanie.
  • Przygotowaną masę makową wyłóż na schłodzony spód. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Tarte piecz przez 45 minut.
  • Tarta makowa doskonale smakuje polana lukrem i udekorowana wiśniami w syropie.

Przepis na tartę dyniową z nadzieniem z sera ricotta

Stopień trudności: łatwe

 

Składniki na ciasto:

  • 300 gramów maślanych ciasteczek (okrągłe z dziurką w środku),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki masła.

Składniki na masę z sera ricotta:

  • 500 gramów serca ricotta,
  • 230 gramów puree z pieczonej dyni,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • starta skórka z pomarańczy,
  • 4 jaja.

Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka maślane rozkrusz malakserem na proszek. Dodaj do nich roztopione masło. Całość miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  • Formę na tartę wyłóż przygotowaną masą z ciasteczek, a następnie wstaw do lodówki.
  • W misie miksera umieść ser ricotta, skórkę pomarańczową i mąkę ziemniaczaną. Składniki miksuj na niewielkich obrotach. Dodaj jaja i wymieszaj.
  • Masę serową połącz z puree z dyni.
  • Spód ciasteczek oprósz cynamonem i gałką muszkatołową. Na ciasto wyłóż masę i wstaw je do nagrzanego (180 stopni) piekarnika.
  • Ciasto piecz około 40 minut.
  • Tartę podawaj udekorowaną bitą śmietaną lub delikatnymi bezami.

 

Smacznego!

 

Tarta cytrynowa
© lily_rocha/Fotolia.com
Styl życia
Prosty przepis na słodko-kwaśny deser – tartę cytrynową
Tarta cytrynowa to prosty do przygotowania deser. Tarta z cytryną zyska na smaku, jeśli do ciasta doda się otartą skórkę z cytryny. 100 gramowy kawałek tarty cytrynowej ma około 300 kalorii.

Tarta cytrynowa to prosty do przygotowania deser. Tarta z cytryną zyska na smaku, jeśli do ciasta doda się otartą skórkę z cytryny. 100 gramowy kawałek tarty cytrynowej ma około 300 kalorii.   Tarta cytrynowa to smakowity i prosty do przygotowania deser, który można zabrać ze sobą na wiosenny piknik. Chrupiący spód i rozpływająca się w ustach słodko-kwaśna masa podbiją podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Składniki na tartę cytrynową Składniki na spód tarty: 75 g masła, 150 g mąki pszennej, 4 łyżki cukru pudru, jedno żółtko, łyżka śmietany 18%.   Składniki na krem cytrynowy: sok wyciśnięty z 3 cytryn, łyżka skórki startej z cytryny , 200 ml śmietanki kremówki, 3 jajka, 5 łyżek cukru pudru, łyżeczka mąki ziemniaczanej. Sposób przygotowania tarty cytrynowej Przesiej przez sito mąkę i cukier puder. Dodaj do nich masło, żółtko oraz łyżkę śmietany. Masło posiekaj i ugnieć z pozostałymi składnikami. Ciasto włóż do formy na tartę o średnicy ok. 23 cm i dokładnie ułóż na jej dnie i brzegach tak, aby miało wszędzie jednakową grubość. Spód tarty zapiecz, zanim posmarujesz go masą cytrynową. W tym celu wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmij je i przestudź. Utrzyj śmietanę, sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną i jajka na gładką masę. Do masy dodaj startą skórkę cytrynową. Wlej masę do spodu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, żeby masa stężała.   Ciasto podawaj po przestudzeniu.   Smacznego!   Masz ochotę na smaczny i zdrowy deser? Polecamy  przepisy na desery z czarnej porzeczki ....

ciasto z malinami
©FormaA/fotolia
Styl życia
Pomysły na tartę malinową
Dwa pomysły na francuską tartę z dodatkiem malin. Deser świetnie sprawdzi się w sezonie, kiedy dostępne są świeże owoce.

Dwa pomysły na francuską tartę z dodatkiem malin. Deser świetnie sprawdzi się w sezonie, kiedy dostępne są świeże owoce. Tarta malinowa z kruchym ciastem serowym Ciasto - składniki: 750 gramów malin , 150 gramów mąki, 150 gramów ricotty, 150 gramów masła, 2–3 łyżki orzechów laskowych, szczypta soli. Składniki na polewę: 250 mililitrów śmietany, 2 jajka, 30 gramów cukru, 30 gramów migdałów w płatkach, szczypta cynamonu w proszku. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do temperatury 225 o C. Mąkę, biały ser, masło i szczyptę soli wymieszaj. Wyrabiaj składniki do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto będzie gotowe, umieść je w lodówce na około 30 minut . Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj i uformuj z niego koło. Średnica koła powinna być o 4 centymetry większa niż średnica foremki, w której tarta będzie pieczona. Foremkę posmaruj masłem i umieść w niej ciasto, a następnie posyp posiekanymi orzechami laskowymi oraz malinami. Przygotuj polewę. Jaja utrzyj z cukrem, migdałami, śmietaną oraz szczyptą cynamonu. Tak przygotowaną polewą polej ciasto. Ciasto umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez ok. 15-20 minut. Zamiennie z malinami można zastosować na przykład jagody. Tarta z malinami i sherry Ciasto - składniki: 500 gramów mąki, 170 gramów masła, 2 łyżki cukru, 1 jajko. Składniki na nadzienie: 500 gramów malin, 100 gramów cukru, 1 jajko, łyżka Sherry. Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i masło zmiksuj. Dodaj całe jajko i łyżkę zimnej wody, ucieraj dalej, aż ciasto zacznie się odklejać od ścianek miksera. Ciasto uformuj w...

Tarta z gruszkami
© A_Lein/Fotolia.com
Styl życia
Klasyczny przepis na tartę z gruszkami
Tarta z gruszkami to ciasto przygotowywane na kruchym spodzie. Możesz do niego wykorzystać łatwo dostępne odmiany gruszek, np. klapsę lub konferencję. W zależności od przepisu, jeden kawałek ciasta może mieć od 150 do nawet 300 kalorii.

Tarta z gruszkami to ciasto przygotowywane na kruchym spodzie. Możesz do niego wykorzystać łatwo dostępne odmiany gruszek, np. klapsę lub konferencję. W zależności od przepisu, jeden kawałek ciasta może mieć od 150 do nawet 300 kalorii.   Kaloryczność tarty z gruszkami zależy od tego, jak wiele dodatkowych składników w niej będzie. Porcja tarty gruszkowej z masą budyniową może mieć 300 kcal , ale klasyczna, z posłodzonymi gruszkami, jest już o połowę mniej kaloryczna. Popularne dodatki, np. lody śmietankowe, to także dodatkowe kalorie – około 40 kcal na każdą gałkę. Klasyczna tarta z gruszkami Oryginalna tarta z gruszkami to połączenie lekkiego, kruchego spodu z oprószonymi cynamonem kawałkami gruszki. Nie wymaga długich przygotowań.   Przepis na ciasto Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 3 łyżki cukru, 3/4 kostki schłodzonego masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, szczypta soli.   Sposób przygotowania: 1. Wymieszaj mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. 2. Dodaj posiekane masło. 3. Rozcieraj ciasto w palcach. 4. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. 5. Wstaw na pół godziny do lodówki. 6. Rozwałkuj na okrąg i przełóż na blachę. 7. Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni.   Przepis na nadzienie Składniki: 5 gruszek, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżka mąki.   Sposób przygotowania: 1. Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na kawałki. Przełóż do miski. 2. Dodaj cukier, cynamon i mąkę – wszystko wymieszaj. 3. Przełóż nadzienie na kruche ciasto. 4. Brzegi ciasta załóż do środka. 5. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6. Upieczone ciasto z gruszką posyp cukrem pudrem.   Smacznego!...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner