kapusta kiszona
©Sunny Forest/Fotolia
Styl życia

Właściwości kapusty kiszonej – naturalny sposób na zdrowie

Zdrowotne właściwości kapusty kiszonej warto docenić zwłaszcza zimą i jesienią, kiedy brakuje świeżych, regionalnych warzyw. Kiszona kapusta to bogactwo witaminy B12, B6, C i PP, a także cynku, żelaza, potasu i magnezu. Swoje menu o kiszoną kapustę powinny koniecznie wzbogacić osoby na diecie odchudzającej, ponieważ jest to naturalne źródło błonnika. Kiszona kapusta zawiera fitoncydy i bakteriocyny, które działają przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.

Zdrowotne właściwości kapusty kiszonej warto docenić zwłaszcza zimą i jesienią, kiedy brakuje świeżych, regionalnych warzyw. Kiszona kapusta to bogactwo witaminy B12, B6, C i PP, a także cynku, żelaza, potasu i magnezu. Swoje menu o kiszoną kapustę powinny koniecznie wzbogacić osoby na diecie odchudzającej, ponieważ jest to naturalne źródło błonnika. Kiszona kapusta zawiera fitoncydy i bakteriocyny, które działają przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.

Powody, dla których warto jeść kapustę kiszoną

Kapusta kiszona to warzywo bardzo niskokaloryczne – w 100 gramach ma tylko 16 kalorii. Oprócz niskiej wartości kalorycznej, kapustę kiszoną warto włączyć do diety z wielu innych powodów, mianowicie:

Kiszona kapusta – składnik tradycyjnych polskich dań

Kiszona kapusta jest niezbędna, żeby wykonać tradycyjne polskie dania, takie jak bigos, krokiety, pierogi z nadzieniem z kapusty i grzybów czy kapuśniak. Kapustę można jeść jako surówkę do ziemniaków. Bardzo zdrowy jest sok z kiszonej kapusty, który warto pić regularnie, aby wzmocnić odporność, oczyścić organizm z toksyn, pozbyć się kaszlu czy wyleczyć kaca.

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka ziemniaczana

 

Kapusta kiszona, oprócz walorów zdrowotnych i smakowych, ma również inne zalety, m. in. jest produktem regionalnym oraz długoterminowym (nie psuje się szybko i nie wymaga dodatku konserwantów).

 

Kapusty kiszonej nie powinny jeść osoby z problemami żołądkowymi.

 

Kiszona kapusta w pojemniku drewnianym
©Maciej Czekajewski/Fotolia
Styl życia
Sok z kiszonej kapusty – właściwości zdrowotne i sposób przygotowania
Kapusta kiszona powstaje w procesie fermentacji po wcześniejszym zasoleniu. Sok z kiszonej kapusty zawiera bakteriocyny – naturalne antybiotyki, pomaga przy dolegliwościach pokarmowych, bólach stawów i bezsenności.

Kapusta kiszona powstaje w procesie fermentacji po wcześniejszym zasoleniu. Sok z kiszonej kapusty zawiera bakteriocyny – naturalne antybiotyki, pomaga przy dolegliwościach pokarmowych, bólach stawów i bezsenności.   Intensywny, kwaśny smak kapusta kiszona zawdzięcza kwasowi mlekowemu. Fitoncydy – naturalne substancje obecne w kapuście kiszonej – działają grzybo- i bakteriobójczo. Sok z kiszonej kapusty – właściwości zdrowotne W porównaniu z sokiem z surowej kapusty , sok z kiszonego warzywa ma więcej witaminy C , zawiera dodatkowo dużo witamin z grupy B oraz stymuluje wydzielanie kwasu mlekowego, octowego i propionowego (naturalnego produktu przemiany metabolicznej). Sok pozwala odbudować jelita (wyposażyć je w tzw. dobre bakterie) zniszczone przez używki (kawę, alkohol), leki, żywność wysoko przetworzoną. Sok z kiszonej kapusty to lek na schorzenia układu pokarmowego, bóle stawów i bezsenność. Sok z kiszonej kapusty – przygotowanie w blenderze Do przygotowania soku z kiszonej kapusty najlepiej wybrać warzywo o twardej, zwartej główce . Dwukilogramowa kapusta wystarczy na około trzy szklanki soku.   Sok z kapusty kiszonej – krok po kroku   1. Usuń głąb. 2. Pokrój kapustę na małe kawałki. 3. Zalej pokrojoną kapustę wodą (2 szklanki wody na pół kilo kapusty). 4. Dodaj łyżeczkę soli. 5. Włącz blender na około 2 minuty. 6. Wyłącz urządzenie, kiedy kapusta będzie rozdrobniona (będą widoczne kawałki warzywa). 7. Przelej zawartość do słoika. 8. Zakręć słoik i odstaw na minimum 72 godziny. 9. Przez sitko odsącz sok.   Sok z kiszonej kapusty można wypić od razu lub przelać do szklanego pojemnika i włożyć do lodówki. Sok można również dolać do kapuśniaku .   Szklankę soku z kiszonej kapusty warto pić codziennie. W przypadku leczenia chorób najlepiej...

Poszatkowana kapusta
Pixabay/Pavlofox/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Właściwości lecznicze kiszonej kapusty
Kiszona kapusta przechodzi proces fermentacji, dzięki któremu jest zdrowsza niż świeża. W główce kapusty jest tyle samo witaminy C, co w cytrynie, a fermentacja sprawia, że wytwarza się jej jeszcze więcej. Kapusta jest też źródłem witamin z grupy A, D, E, K, błonnika i rutyny. Oprócz tego zawiera siarkę, wapń, fosfor, magnez i potas. W kapuście kiszonej dodatkowo występują kwas askorbinowy i mlekowy, dzięki czemu pełni ona rolę naturalnego antybiotyku.

Kiszona kapusta przechodzi proces fermentacji, dzięki któremu jest zdrowsza niż świeża. W główce kapusty jest tyle samo witaminy C, co w cytrynie, a fermentacja sprawia, że wytwarza się jej jeszcze więcej. Kapusta jest też źródłem witamin z grupy A, D, E, K, błonnika i rutyny. Oprócz tego zawiera siarkę, wapń, fosfor, magnez i potas. W kapuście kiszonej dodatkowo występują kwas askorbinowy i mlekowy, dzięki czemu pełni ona rolę naturalnego antybiotyku. Jak jeść kiszoną kapustę? W Niemczech odbywa się festiwal kiszonej kapusty, który co roku gromadzi aż 40 tys. osób. Kiszoną kapustę warto jeść jak najczęściej, przed podaniem trzeba jednak pamiętać, by nie pozbawić jej cennych kwasów i enzymów ułatwiających trawienie tłuszczów. Powszechnym błędem jest płukanie, które sprawia, że kapusta kiszona traci właściwości nabyte podczas fermentacji. Najlepiej więc jeść ją prosto z beczki. Wpływ kapusty kiszonej na układ odpornościowy Naturalne enzymy i bakterie zawarte w kiszonej kapuście sprawiają, że działa ona jak antybiotyk , co zauważono już w XVII wieku, kiedy to załoga żadnego statku nie mogła się obyć bez beczki wypełnionej poszatkowanymi, zasypanymi solą liśćmi. Szkorbut, owrzodzenia , bóle rematyczne i odmrożenia dzięki niej występowały znacznie rzadziej. Przyczyna tkwi w fakcie, że kiszona kapusta wzmacnia układ odpornościowy. Wpływ kapusty kiszonej na układ pokarmowy Zawarty w kiszonej kapuście wapń i potas regulują procesy trawienia. Natomiast kwas mlekowy oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, co stwarza warunki do rozwoju dobroczynnych bakterii jelitowych. Skuteczną kuracją oczyszczającą jest picie pół szklanki soku z kiszonej kapusty trzy razy dziennie (rano na czczo, a wieczorem – pół godziny po kolacji). Poza tym...

Młoda kapusta
© Anna zywicka/Fotolia.com
Styl życia
4 przepisy na przyrządzenie młodej kapusty
Młodą kapustę warto przyrządzić w formie surówki, a także z koperkiem i śmietaną. Ciekawą odmianą jest dodanie do warzywa boczku bądź pomidorów.

Młodą kapustę warto przyrządzić w formie surówki, a także z koperkiem i śmietaną. Ciekawą odmianą jest dodanie do warzywa boczku bądź pomidorów.   Młodą kapustę można przyrządzić na wiele sposobów. Warzywo jest wyjątkowo smaczne i zdrowe, a to za sprawą cennych wartości odżywczych. Wbrew pozorom sama kapusta nie jest ciężkostrawna. Odpowiada za nią obecność nieodpowiednich dodatków, np. kiełbasy. Młode warzywo można przyrządzić w wersji dietetycznej, np. z koperkiem. Właściwości młodej kapusty Młoda kapusta zawiera witaminy i minerały. Ponadto warzywo to posiada inne właściwości: zapobiega anemii, wzmacnia odporność, wspiera leczenie chorych stawów, pomaga zredukować kaca , wpływa na piękne włosy, skórę i paznokcie, redukuje guzy i obrzęki, jest niskokaloryczne, jest bogate w witaminy z grup A, B, E i K, zawiera wapń, magnez, potas, siarkę, żelazo oraz kwas foliowy. Surówka z młodą kapustą Surówka z młodą kapustą świetnie smakuje samodzielnie lub jako dodatek do dania głównego .   Składniki: 1 główka poszatkowanej młodej kapusty, 1 posiekanej cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki , 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i inne przyprawy.   Sposób przygotowania: Wszystkie składniki należy połączyć, wymieszać i przyprawić. Przed podaniem warto schłodzić surówkę w lodówce. Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i śmietaną Młodą kapustę zasmażaną z koperkiem i śmietaną warto podać z ziemniakami i mięsem.   Składniki: 1 główka młodej kapusty, Pęczek świeżego kopru, Opakowanie śmietany 18%, 1 kostka bulionowa lub warzywna, 2 łyżki masła, Sól, pieprz i inne przyprawy.   Sposób...

Nasze akcje
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik